Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Tilburg

Subsidieregeling Meerjarenprogramma’s Mondiale Bewustwording Tilburg 2022-2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTilburg
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieregeling Meerjarenprogramma’s Mondiale Bewustwording Tilburg 2022-2023
CiteertitelSubsidieregeling Meerjarenprogramma’s Mondiale Bewustwording Tilburg 2022-2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervalt op 31 december 2023.

Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-10-2021nieuwe regeling

31-08-2021

gmb-2021-371683

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieregeling Meerjarenprogramma’s Mondiale Bewustwording Tilburg 2022-2023

Het college:

  • 1.

    Stelt de Maatschappelijke Opgave Mondiale Bewustwording 'Meerjarige Programma's (bijlage 1) vast als basis voor het impactgericht subsidiëren van grotere meerjarensubsidies.

  • 2.

    Stelt de Subsidieregeling Meerjarenprogramma's Mondiale Bewustwording Tilburg 2022-2023 (bijlage 2) vast, als juridische grondslag om beschikbare subsidiemiddelen te kunnen verdelen over de subsidieaanvragen die de meeste impact realiseren op de Maatschappelijke Opgave.

  • 3.

    Stelt het beoordelingskader voor Meerjarenprogrammas Mondiale Bewustwording (bijlage 3) vast, gebaseerd op de doelen, voorwaarden en criteria van de maatschappelijke opgave en de subsidieregeling.

  • 4.

    Nodigt, naast de Tilburgse mondiale organisaties die in kader van `Een Wereld te Winnen 2016-2020' al een programma-subsidie ontvingen, ook nieuwe mondiale organisaties gevestigd in Tilburg uit om op basis van deze maatschappelijke opgaven een subsidieverzoek in te dienen

Artikel 1 Definities

In dit artikel wordt verstaan onder:

  • a.

    Mondiale Bewustwording: Iedereen in Tilburg is zich bewust van mondiale problematieken en uitdagingen. En weet dat wat wij doen, effect heeft op de wereld en dat wat er gebeurt in de wereld effect heeft op ons in Tilburg.

  • b.

    Duurzame Ontwikkelingsdoelen: in 2015 heeft de VN 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, , hierna te noemen SDG’s) vastgesteld. De gemeente Tilburg heeft besloten om vier SDG’s centraal te stellen voor de beleidsperiode 2021-2025. We volgen de internationaal vastgestelde omschrijvingen van de doelen zoals gepubliceerd door SDG Nederland. Voor een nadere uitwerking is deze website te raadplegen: https://www.sdgnederland.nl/sdgs/

  • c.

    Maatschappelijke Opgave Mondiale Bewustwording – meerjarige programma’s: De door de gemeente geformuleerde maatschappelijke opgave voor de uitdagingen op gebied van mondiale bewustwording (zie bijlage).

Artikel 2 Doel

Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor programma-activiteiten die bijdragen aan:

  • a.

    het versterken van de mondiale bewustwording van Tilburgers, én

  • b.

    impact hebben op de Maatschappelijke Opgave Mondiale Bewustwording voor meerjarige programma’s, én

  • c.

    het behalen van de vier Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) die in de beleidsperiode 2021-2025 centraal staan: "Geen armoede" (SDG 1), "Waardig werk en economische groei", (SDG 8) "Klimaatactie" (SDG 13) en "Vrede, justitie en sterke publieke diensten" (SDG 16).

Artikel 3 Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten organisaties gericht op mondiale bewustwording in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • a.

    Het gaat om een mondiale organisatie die al enige jaren actief is in Tilburg en expertise en netwerk heeft opgebouwd en bereid is om deze in te zetten om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke opgave.

  • b.

    Het gaat om een organisatie die een rechtspersoon zonder winstoogmerk vormt en gevestigd is in Tilburg.

  • c.

    Het programma biedt activiteiten in Tilburg gericht op het versterken van de mondiale bewustwording én levert een bijdrage aan één of meer van de in artikel 2 genoemde geprioriteerde Duurzame Ontwikkelingsdoelen;

Artikel 4 Subsidievereisten

De aanvraag voor een impactgerichte meerjarensubsidie voor een programma mondiale bewustwording omvat:

  • -

    een activiteitenplan waaruit blijkt hoe de organisatie de maatschappelijke opgave gaat vervullen

  • -

    het ingevulde aanvraagformulier met voldoende informatie over op welke wijze impact wordt gerealiseerd op de maatschappelijke opgave en wordt voldaan aan de wegingscriteria (artikel 7)

  • -

    een realistische begroting, met inachtneming van wat gesteld is in artikel 5.

Artikel 5 Subsidiabele kosten en maximaal subsidiebedrag

  • a.

    Voor subsidie komen de redelijk gemaakte kosten in aanmerking die direct verbonden zijn met de uitvoering van programma-activiteiten zoals bedoeld in artikel 2.

  • b.

    De subsidie voor een meerjarenprogramma bedraagt maximaal € 30.000,- per jaar.

  • c.

    Reis- en verblijfskosten komen niet voor subsidie in aanmerking.

  • d.

    In de begroting wordt tevens cofinanciering inzichtelijk gemaakt. Cofinanciering wordt met name verwacht ter dekking van programmaonderdelen in het buitenland. Cofinanciering kan bestaan uit bijvoorbeeld een financiële bijdrage vanuit externe fondsen, een bijdrage in natura of door inzet van vrijwilligersuren.

Artikel 6 Subsidieplafond en wijze van verdeling

  • a.

    Het jaarlijks subsidieplafond bedraagt €180.000,-, onder voorbehoud van vaststelling in de gemeentelijke programmabegroting

  • b.

    Het subsidieplafond wordt jaarlijks vastgesteld in de programmabegroting en gepubliceerd. Een meerjarige subsidie kan daarom alleen in jaartranches worden verleend na vaststelling van de programmabegroting.

  • c.

    De aanvraag voor een impactgerichte meerjarensubsidie 2022-2023 voor een programma mondiale bewustwording dient te worden ingediend vóór 1 november 2021.

  • d.

    Subsidieverlening vindt plaats op volgorde van rangschikking, totdat het subsidieplafond is bereikt.

  • e.

    De aanvragen worden gerangschikt aan de hand van de wegingscriteria van artikel 7 van deze regeling.

  • f.

    Het college besluit in beginsel 13 weken na de deadline over de voor die aanvraagronde ingediende subsidieaanvragen.

Artikel 7 Wegingscriteria

We beoordelen en rangschikken integraal de subsidieaanvragen die op grond van de voorgaande artikelen in aanmerking komen voor subsidie op basis van de impact die wordt gerealiseerd op de volgende wegingscriteria gebaseerd op de Maatschappelijke Opgave Mondiale Bewustwording – Meerjarige Programma’s:

  • a.

    aantoonbare impact van de bijdrage aan de vier geprioriteerde Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zoals in artikel 2 aangegeven.

  • b.

    mate van samenwerking met (een of meer) partners uit de stad, blijkend uit een partnerschap met een onderwijsinstelling en/of een andere Tilburgse organisatie gericht op publiekscommunicatie/ -educatie.

  • c.

    mate van samenwerking met onderwijs, blijkend uit samenwerking en commitment van Tilburgse scholen.

  • d.

    bereidheid tot het delen van resultaten, kennis en kunde en netwerk, blijkend uit een plan om nieuwe initiatieven van derden te helpen met kennis en expertise.

  • e.

    kwantitatief of kwalitatief bereik van de eigen activiteiten, in aantal en diversiteit van deelnemers.

  • f.

    inzet voor actieve participatie van meer Tilburgers als vrijwilliger, specifiek jongeren.

  • g.

    inzet voor versterking van mondiale bewustwording door een actieve bijdrage aan gezamenlijke activiteiten en publiciteitsuitingen gericht op bredere doelgroep.

  • h.

    aantoonbare cofinanciering, blijkend uit een inzichtelijk dekkingsplan met toelichting op de wijze van cofinanciering (zoals een financiële bijdrage vanuit externe fondsen, een bijdrage in natura of inzet van vrijwilligersuren).

Artikel 8 Slotbepalingen

  • a.

    Dit is een regeling zoals bedoeld in artikel 2, tweede lid van de Algemene subsidieverordening gemeente Tilburg. De bepalingen van deze verordening zijn van toepassing voor zover daarvan in deze regeling niet wordt afgeweken. Dit betekent ook dat de verantwoordingsartikelen van de ASV onverkort van toepassing zijn.

  • b.

    Deze subsidieregeling gaat in op 1 oktober 2021.

  • c.

    Deze subsidieregeling vervalt op 31 december 2023.

  • d.

    Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Meerjarenprogramma’s Mondiale Bewustwording Tilburg 2022-2023

  • e.

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg op 31 augustus 2021.

Bijlage (1) Maatschappelijke Opgave: Mondiale Bewustwording – Meerjarige Programma’s

 

Programma

Inclusieve Stad

Beleidsveld

Stimuleren Persoonlijke Ontwikkeling

Beleid

Mondiale Bewustwording

Impact doelstelling

Iedereen in Tilburg is zich bewust van mondiale problematieken en uitdagingen. En weet dat wat wij doen, effect heeft op de wereld en dat wat er gebeurt in de wereld effect heeft op ons in Tilburg.

Beschrijving kernprobleem/

uitdaging

De gemeente Tilburg wil een positieve bijdrage leveren aan mondiale vraagstukken en uitdagingen zoals geformuleerd in de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN (Global Goals of Sustainable Development Goals).

We zien Mondiale Bewustwording in het kader van stimuleren van persoonlijke ontwikkeling en willen dat meer inwoners, van jong tot oud, bekend raken met de duurzame ontwikkelingsdoelen en zich bewust worden dat het ertoe doet wat ze doen en laten. Ook willen we meer Tilburgers en specifiek jongeren stimuleren om actief bij te dragen en/of deel te nemen aan initiatieven op het gebied van mondiale bewustwording. Vrijwilligerswerk doen bij mondiale projecten draagt bij aan talentontwikkeling en zingeving. Bovendien verbreden we op deze wijze de horizon voor Tilburgers.

In voorgaande jaren bleef het bereik van mondiale activiteiten nog vaak beperkt tot geïnteresseerden uit eigen kring. Het bereik van activiteiten moet breder zodat meer Tilburgers mondiaal bewust worden.

Beschrijving van de verandering die de gemeente voorstaat (doelen)

We willen mondiale organisaties beter laten samenwerken met elkaar en met nieuwe initiatieven in een platform waarin ideeën worden gedeeld en verbinding wordt gezocht. Van de mondiale organisaties verwachten we inzet van hun netwerken en expertise om ook nieuwe initiatieven van andere inwoners en organisaties te helpen.

We willen een zo breed mogelijk bereik onder Tilburgers, specifiek jongeren, van de activiteiten gericht op mondiale bewustwording om meer mensen te activeren zich in te zetten voor een betere wereld.

Om meer impact te bereiken stellen we de volgende SDG’s centraal voor de periode 2021-2025:

  • ‘geen armoede’ (SDG1)

  • ‘waardig werk en economische groei’ (SDG 8)

  • ‘klimaatactie’ (SDG 13)

  • ‘vrede, justitie en sterke publieke diensten (SDG 16).

Deze vier duurzame ontwikkelingsdoelen sluiten aan bij de ambities van het Bestuursakkoord ‘Gezond en gelukkig in Tilburg’ en de programma’s Inclusieve stad, Vitale Stad, Duurzame Stad en Samen en dichtbij. 

De aanpak

De gemeente besteedt aandacht aan de duurzame ontwikkelingsdoelen en aan de bijdrage van verschillende organisaties en initiatieven onder de vlag van Tilburg4GlobalGoals: ‘samen op weg naar een eerlijke en duurzame wereld.’

 

Lokale initiatieven die bijdragen aan de vier gekozen SDG’s ondersteunen we met subsidies. Voor kleinere incidentele projecten hebben we met ingang van juni 2021 een nieuwe subsidieregeling vastgesteld.

 

Voor grotere meerjarige programma’s willen we vanaf 2022 impactgerichte subsidies verlenen. Met deze meerjarige programmasubsidies willen we meer zekerheid bieden aan organisaties om expertise, netwerken en samenwerkingsverbanden met partners in Tilburg op te bouwen en te behouden. Vooral aan samenwerking met onderwijs en het betrekken van jongeren(organisaties) wordt belang gehecht. Ook verwachten we vooral van deze organisaties bereidheid tot het delen van resultaten, kennis en kunde en netwerk met andere initiatiefnemers op gebied van Mondiale Bewustwording.

Deze eerste keer dat de impactgericht methodiek wordt toegepast voor subsidies voor Mondiale Bewustwording willen we deze meerjarensubsidies voor een periode van twee jaar verlenen (2022 en 2023).

Indicatoren

  • Aantoonbare bijdrage aan een van de 4 SDG’s

Stimulering van samenwerking:

  • Aantal partnerschappen met onderwijsinstellingen en andere Tilburgse organisaties gericht op publiekscommunicatie/-educatie (zoals de BiebMB, Omroep Tilburg, (Stads)museum).

  • Aantal scholen in Tilburg dat beter in staat is om Tilburgse initiatieven te betrekken bij lesthema’s (N.B. er is behoefte aan een overzicht en contactpersonen van te betrekken lokale organisaties)

  • Aantal initiatieven van derden die zijn geholpen met kennis en expertise

  • Aantal nieuwe partners en nieuwe initiatieven die deel wil uitmaken van het platform

Versterking van mondiale bewustwording:

  • Aantal en bereik van gezamenlijk gecoördineerde events/ bijeenkomsten/activiteiten gericht op versterking van mondiale bewustwording Tilburgers

  • Aantal en bereik van publiciteitsuitingen gericht op een bredere doelgroep

Versterken van actieve participatie van Tilburgers aan initiatieven:

  • Aantal actieve vrijwilligers bij organisatie van activiteiten

  • Aantal nieuwe vrijwilligers bij mondiale organisaties

  • Aantal deelnemende jongeren bij activiteiten

  • Beschrijving van de diversiteit van deelnemers die met activiteiten worden bereikt

Subsidiebudget 2021

180.000,

Dit is het jaarlijkse budget dat onder voorbehoud van vaststelling in de jaarlijkse programmabegroting beschikbaar is voor meerjarenprogramma’s.

Huidig cluster van samenwerkende partners

Vanuit programma Een Wereld te Winnen (2016-2020) zijn eerder meerjarige programma-subsidies verleend aan de volgende stichtingen:

  • Stedenband Tilburg-Matagalpa

  • Switch/ContourdeTwern

  • ELIMU Mount Elgon

  • Wereldpodium

  • Sierra Leone Youth Initiative

  • Stedenband Tilburg Same Tanzania (t/m2020)

  • Portagora (t/m 2018)

Daarnaast zijn er nog een aantal nieuwe organisaties die eerder al eenmalige projectsubsidies aanvroegen onder EWTW, maar die graag een (meerjarige) programmasubsidie zouden ontvangen.

We nodigen alle organisaties die belangstelling hebben uit voor de eerste werksessie, waarin we hen nader informeren over de werkwijze van impactgericht subsidiëren en wat dit betekent. We bieden mondiale organisaties vervolgens de gelegenheid om een subsidieaanvraag in te dienen en zullen de aanvragen beoordelen en rangschikken op basis van deze maatschappelijke opgave en de daarbij behorende Subsidieregeling Meerjarenprogramma’s Mondiale Bewustwording Tilburg 2022-2023.

 

Bijlage 3: Beoordelingskader meerjarenprogramma’s mondiale bewustwording 2022-2023

 

Beoordelingsitems

Voldoet

niet

Voldoet beperkt

Voldoet bijna

Voldoet grotendeels

Voldoet volledig

Motivatie

1. Beleidsdoel: Maatschappelijke Opgave Mondiale Bewustwording

  • -

    past binnen impactdoelstelling versterken mondiale bewustwording van Tilburgers

  • -

    draagt bij aan de gewenste verandering (verbeteren samenwerking)

  • -

    aantoonbare impact op de vier geprioriteerde SDG’s 1 ,8, 13 en 16

1

2

3

4

5

2. Voorwaarden

  • -

    mondiale organisatie, al aantal jaren actief in Tilburg, netwerk en expertise

  • -

    rechtspersoon zonder winstoogmerk, gevestigd in Tilburg

  • -

    programma met activiteiten in Tilburg (versterken mondiale bewustwording)

3. Samenwerking en verbinding met onderwijs/educatie

  • -

    partnerschap met onderwijsinstellingen en/of andere Tilburgse organisaties gericht op publiekscommunicatie/-educatie 

  • -

    samenwerking en commitment van Tilburgse scholen

4. Bereidheid delen van resultaten, kennis en kunde en netwerk

  • -

    duidelijk plan om nieuwe initiatieven van derden te helpen

  • -

    constructieve bijdrage aan platform, waardoor nieuwe partners en initiatieven zich willen aansluiten bij platform

5. Kwaliteit en bereik van activiteiten

  • -

    voldoende bereik van eigen activiteiten in aantal en diversiteit van deelnemers

  • -

    inzet voor actieve participatie meer Tilburgers als vrijwilliger, specifiek jongeren

  • -

    actieve bijdrage aan activiteiten en publiciteit gericht op bredere doelgroep.

6. Impact

  • -

    de impactclaim is reëel en draagt substantieel bij aan gemeentelijke indicatoren

7. Begroting en dekkingsplan

  • -

    realistische begroting, in de lijn van verwachting, goed onderbouwd

  • -

    redelijke hoogte gevraagde subsidie

  • -

    aantoonbare cofinanciering, blijkend uit een inzichtelijk dekkingsplan met toelichting op de wijze van cofinanciering (toont draagvlak, samenwerking en inzet)

 

Elk beoordelingsitem wordt door meerdere beoordelaars gescoord (onafhankelijk van elkaar) op basis van de aangeleverde aanvraag.

 

  • De accounthouder scoort volgens het beoordelingskader samen met een P&C-adviseur de aanvraag en treedt op als adviseur voor collega-beoordelaars.

  • Een collega-accounthouder vormt zich een oordeel per item en geeft een score.

  • De collega-accounthouder en een senior-beleidsmedewerker/strateeg functioneren als beoordelaars. Zij bepalen samen het definitieve oordeel van de aanvraag.

Stapsgewijs ziet het proces er als volgt uit

  • 1.

    De accounthouder beoordeelt de items 1-6.

  • 2.

    De P&C-adviseur beoordeelt de begroting en dekkingsplan (item 7).

  • 3.

    De accounthouder en de P&C-adviseur stemmen samen hun definitieve scores af, motiveren deze en voegen eventuele vragen voor de andere beoordelaars toe.

  • 4.

    Een collega-accounthouder scoort individueel ook de items 1-6 en motiveert de scores.

  • 5.

    Daarna vindt er een gesprek plaats met de accounthouder, de collega-accounthouder, een senior/strateeg en eventueel de subsidie-adviseur van P&C

  • 6.

    De collega-accounthouder en de senior/strateeg bepalen samen het uiteindelijke oordeel van de aanvraag op basis van het gesprek.  Als er geen consensus is, dan wordt gekozen voor de laagste score.

  • 7.

    Bijzonderheden worden toegelicht in de kolom motivatie. Dit zijn de gespreksitems voor de terugkoppeling aan de aanvrager door de accounthouder.

Uitgangspunten bij de beoordeling

 

  • Een score van 4 of 5: als op alle items een 4 of 5 gescoord wordt, voldoet de aanvraag.

  • Een score van 3: vraagt om overleg tussen de beoordelaars.

  • Een score van 2: vraagt altijd om een aanvulling van de aanvrager. De accounthouder gaat hierover in gesprek met de aanvrager.

  • Bij score van 1: wordt de aanvraag afgewezen (schriftelijk). Uiteraard is het goed om dat als accounthouder persoonlijk toe te lichten.

 

Bijlage 4: Proces impactgericht subsidiëren: over vaststelling Maatschappelijke Opgaven

 

Inleiding

Impactgericht subsidiëren is een van de hefbomen in onze transformatiestrategie voor het sociaal domein. Met deze nieuwe werkwijze zetten we in Tilburg subsidies steeds beter in als instrument om onze doelstellingen in het sociale domein te behalen. De hefboom leidt tot meer impact, een betere betaalbaarheid en een effectievere manier van werken met onze partners ten aanzien van deze doelstellingen. Behalve een efficiëntere werkwijze proberen we vooral een groter maatschappelijk effect te realiseren waardoor Tilburgers nog beter mee kunnen doen in de Tilburgse gemeenschap.

 

Werkwijze impactgericht subsidiëren

Op basis van de door de raad vastgestelde kadernota’s maken we Maatschappelijke Opgaven, die als basis dienen voor de impactgerichte subsidieaanvragen. In de praktijk betekent dit dat we maatschappelijke opgaven formuleren die een antwoord geven op de maatschappelijke vraagstukken die wij in Tilburg hebben.

Onze subsidiepartners formuleren zelf oplossingen in de subsidieaanvraag en geven daarbij aan hoe zij dit op gaan pakken en de resultaten gaan monitoren.

 

De 3e fase

Als organisatie zitten we in een overgangsfase met het impactgericht subsidiëren. Iedere maatschappelijke opgave wordt door een accounthouder opgepakt. Er hebben hiervoor verschillende sessies plaats gevonden. Voor sommige maatschappelijke opgaven geldt dat daar meerdere maatschappelijke organisaties aan gekoppeld zijn. Voor sommige account is het een nieuw proces dat medewerkers en organisaties in gaan, voor anderen is het een vervolg op vorig jaar. Dat maakt dat niet alle collegenota’s tegelijk in het proces van bestuurlijke besluitvorming worden gebracht. Op dit moment werken we binnen 2 systemen. Die van impact gericht waarbij de maatschappelijke opgave het uitgangspunt is en de systematiek van programmabegroting waar specifieke subsidies voor organisaties zijn begroot. De overgang kan behoorlijk ingrijpend zijn in de subsidieverlening voor organisaties en voor de stad. De overgangsfase vraagt een grote betrokkenheid van het college. Dat is de reden dat besluitvorming bestuurlijk moet worden afgehecht en niet ambtelijk kan.

 

Vooralsnog collegebesluit pas later mandatering

Vooralsnog wordt er in de overgangsfase van invoering van het impactgericht subsidiëren geen gebruik gemaakt van een mandaat om de subsidies op basis van de aanvraag te verlenen. Hiervoor wordt een collegebesluit gevraagd. In het laatste collegevoorstel van mei 2021 is dan ook opgenomen dat in juni 2021 de maatschappelijke opgaven (inclusief uitbreiding) als basis voor de subsidie aanvragen 2022 ter vaststelling aan het college worden voorgelegd. Pas wanneer de juridische grondslag voor subsidieverlening is aangepast en de besluitvorming helder is ingeregeld kunnen we voorstellen na vaststelling van de subsidieregeling/maatschappelijke opgave het mandaat voor subsidieverlening weer in de organisatie te leggen.

 

Planning

2021 verkenning wijzigen van de juridische grondslag voor subsidiering: visie subsidieregeling en impactgericht 4e kw 2021

  • -

    Vaststelling M.O. en verlenen subsidie 2022 college.

  • -

    Informeren Raad

2022 overgangsperiode van begrotingssubsidie naar subsidieregeling

  • -

    Vaststellen subsidieregeling en M.O. + verlenen subsidie 2023 door het college (meerjarig)

  • -

    Vaststellen overgang periode bestaande (incl. meerjarig toegekende) subsidies door het college

2023 Subsidieregeling is ingevoerd/ overgangsperiode verloopt naar wens

  • -

    Vaststelling (nieuwe) subsidieregelingen + M.O. door het college

  • -

    Verlening subsidie mandaat aan afdelingshoofd Sociaal