Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Twenterand

Beeldkwaliteitsplan Vroomshoop Oost 2C

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTwenterand
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeeldkwaliteitsplan Vroomshoop Oost 2C
CiteertitelBeeldkwaliteitsplan ‘Vroomshoop Oost 2C’
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-10-2021nieuwe regeling

21-09-2021

gmb-2021-369389

Tekst van de regeling

Intitulé

Beeldkwaliteitsplan Vroomshoop Oost 2C

De raad van de gemeente Twenterand;

 

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

 

Besluit:

 

  • 1.

    Het bestemmingsplan "Vroomshoop-Oost fase 2C" als vervat in de bestandenset met planidentificatie ‘NL.IMRO.1700.201816BPVHMP-vas1’, waarbij gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond met identificatienummer ‘NL.IMRO.1700.201816BPVHMP-vas1’, langs elektronische weg en in analoge vorm vast te stellen;

  • 2.

    Het beeldkwaliteitsplan ‘Vroomshoop Oost 2C’ vast te stellen en op te nemen in de Welstandsnota 2012;

  • 3.

    Geen exploitatieplan vast te stellen.

 

Inleiding

 

Dit is het beeldkwaliteitplan voor het woongebied Vroomshoop-oost 2 fase C. Dit betreft het noord-oostelijke deel van de uitbreidingswijk Vrooms-hoop-oost fase 2. De wijk Vroomshoop-oost is al enkele jaren in ontwikkeling en is grotendeels al bebouwd.

 

Het beeldkwaliteitplan Vroomshoop-oost 2C betreft het gebied ten oosten van de noord-zuidas Kamille-Waterkers en dan specifiek het noordelijk deel. Op de volgende pagina is de verdeling van de fasen te zien.

 

De hoofdopzet van het plan Vroomshoop Oost wordt bepaald door de bestaande landschapsstructuur en kenmerkende bebouwing van Vroomshoop. De langgerekte kavelstructuur van Vroomshoop met de lange zichtlijnen en de gevarieerde bebouwingslinten zullen ook voor een groot deel het beeld en de identiteit bepalen van het woongebied Vroomshoop-Oost, alsmede de informele situering van de woningen.

 

Uitgangspunten voor fase 2C:

  • In het plangebied worden maximaal 60 woningen in verschillende woningtypes gebouwd;

  • het creëren van een gedifferentieerd, gebieds-kenmerkend woonmilieu (herkenbare woonbuurten in een heldere structuur, waarin de eigenheid van Vroomshoop tot uiting komt);

  • het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan uit 1999 3Eikenlaan

  • ontsluiting voor autoverkeer van en naar het woongebied op twee plaatsen op de centrale ontsluitingsroute van Vroomshoop Oost aan de westzijde (Kamille en Waterkers);

  • duurzaam bouwen.

het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan uit 1999

 

De structuur van Vroomshoop-oost 2 (fase A,B en C) is oost-west georiënteerd.De straten liggen tussen de noordzuidas Kamille-Waterkers en de Euro-paweg / het landschap. Fase B ligt centraal in de wijk en is georganiseerd rondom de doorlopende groene ruimte. Fase C is het logische vervolg noordwaarts. De groenzone in het oostelijk deel vormt de overgang van de beslotenheid van de woonbuurt en en het omliggende landschap. De waterpartijen dienen tevens als bergingsvijver voor hemelwater.

 

De hiervoor genoemde hoofdopzet en uitgangspunten zijn vertaald in een beeldkwaliteitsplan. Het beeldkwaliteitsplan betreft een aanvulling op het gemeentelijk Welstandsbeleid. Het beeldkwaliteits-plan dient als toetsingskader bij de gemeentelijke beoordeling op welstandsaspecten van bouwplannen en vormt samen met het bestemmingsplan het ruimtelijk kader, waarin de hoofdlijnen van de structuur, de bouwmogelijkheden en de beeldkwaliteit zijn vastgelegd. In dit beeldkwaliteitsplan staan, vanuit dit ruimtelijke principe, beeldkwaliteitseisen voor de bebouwing, voor erfafscheidingen tussen openbaar en prive terrein en voor de inrichting van de openbare ruimte.

de fasen in fase 2

 

Beeldkwaliteit in deelgebieden

 

Het beeld van de wijk wordt bepaald door de indeling van de wijk in verschillende gebieden.

Voor het woongebied Vroomshoop oost 2 C gelden de volgende gebieden met elk een eigen sfeer en identiteit die aansluiten bij de sfeer van de gehele wijk Vroomshoop Oost:

 

  • 1.

    het Lint

    Langs de singel (Kamille) wordt het bebouwingslint voortgezet. De woningen in het lint refereren aan de gevarieerde lintbebouwing langs de lange lijnen in het landschap, zoals het Overijssels Kanaal.

    Die variatie komt tot stand door variatie in verschijningsvormen, 1 of 2 bouwlagen met een kap.

    De woningen mogen ten opzichte van elkaar verspringen en zijn door de architectuur individueel herkenbaar

  • 2.

    de Straten

    In de woonstraten kan meer verwantschap tussen de woningen ontstaan. Bijvoorbeeld door verschillende typen woningen in een aan elkaar verwante architectuurstijl. Deze stijl moet aansluiten bij de reeds gerealiseerde woningen in Vroomshoop Oost.

Groene uitstraling

Bij het wonen in een dorp hoort groen. Zowel privé als openbaar groen. Zij- en achtertuinen die grenzen aan openbaar groen of grenzen aan de openbare weg hebben dan ook bij voorkeur een natuurlijke erfafscheiding, bijvoorbeeld een haag. In de openbare ruimte heeft het de voorkeur om streekeigen en inheemse beplanting toe te passen.

 

Deelgebied het Lint

De hoofdopzet van het plan Vroomshoop Oost wordt bepaald door de bestaande landschapsstructuur en kenmerkende bebouwing van Vroomshoop. De langgerekte kavelstructuur van Vroomshoop met de lange zichtlijnen en de gevarieerde bebouwingslinten zullen ook voor een groot deel het beeld en de identiteit bepalen van het woongebied Vroomshoop Oost, alsmede de informele situering van de woningen.

 

Beeldkwaliteitseisen :

 

  • Variatie in bebouwing en verschijningsvorm, elke woning is anders dan de woning ernaast.

    • -

      Voor vrijstaande woningen moet het ver schil zichtbaar zijn door minimaal een andere gevelindeling en andere kleurstelling van de naar de openbare weg gekeerde gevels dan de woning ernaast.

    • -

      Voor twee onder een kapwoningen moet het verschil zichtbaar zijn door minimaal een andere gevelindeling of kleurstelling van de naar de openbare weg gekeerde gevels. elke woning is anders door een andere elke woning is anders door een andere kaprichting, gevelindeling en kleurstelling gevelindeling en detaillering het Lint

  • Elke woning is op straat georiënteerd.

  • Bij een hoeksituatie dienen de naar de openbare ruimte (weg , water of groen) toegekeerde gevels als voorgevels te worden ontworpen, voorzien van ramen en voorzien van bijvoorbeeld de entree van de woning of een erker. Dit is een tweezijdige oriëntatie.

  • Gevels richting de openbare ruimte zijn samenhangend en representatief vormgegeven.

  • De detaillering is zorgvuldig en afgestemd op de architectuur van de woning.

  • Toepassing van een bouwstijl, kleurgebruik en traditionele, duurzame materialen, die verwantschap vertonen met de reeds gerealiseerde woningen in Vroomshoop Oost.

  • Bergingen en garages op hoekkavels die grenzen aan openbaar gebied zijn aandachtspunt voor de beeldkwaliteit. Het ontwerp maakt onderdeel uit van het ontwerp voor de woning.

 

elke woning is anders door een andere kaprichting, gevelindeling en kleurstelling

 

elke woning is anders door een andere gevelindeling en detaillering

 

samenhangend vormgegeven voorgevel

 

tweezijdige orientatie, twee voorgevels bij een hoeksituatie

 

detaillering is klassiek, zorgvuldig en afgestemd op de architectuur 

 

detaillering is modern, zorgvuldig en afgestemd op de architectuur

 

toepassing van een traditionele bouwstijl passend bij Vroomshoop Oost

 

garages op een hoekkavel zijn onderdeel van het ontwerp van de woning

 

De getoonde referentiebeelden zijn bedoeld ter verduidelijking van de genoemde eisen

Deelgebied de Straten

Langs de woonstraten worden verschillende woningtypen ontwikkeld. Er worden zowel vrijstaande, twee-onder-éénkapwoningen als rijwoningen gebouwd. De woningen zijn georiënteerd op de straat behalve de woningen op de koppenvan de straat. Die woningen hebben een tweezijdige. Bij de dorpse sfeer past variatie in bebouwing en een verspringende rooilijn.

 

 

Beeldkwaliteitseisen:

 

  • Elke woning is op straat georienteerd.

  • Bij een hoeksituatie dienen de naar de openbare ruimte (weg , water of groen) toegekeerde gevels als voorgevels te worden ontworpen, voorzien van ramen en voorzien van bijvoorbeeld de entree van de woning of een erker. Dit is een tweezijdige orientatie.

  • Gevels richting de openbare ruimte zijn samenhangend en representatief vormgegeven.

  • De detaillering is zorgvuldig en afgestemd op de architectuur van de woning.

  • Toepassing van een bouwstijl, kleurgebruik en traditionele, duurzame materialen, die verwantschap vertonen met de reeds gerealiseede woningen in Vroomshoop Oost.

  • Bergingen en garages die grenzen aan openbaar gebied zijn aandachtspunt voor de beeldkwaliteit. Het ontwerp maakt onderdeel uit van het ontwerp voor de woning.

bij een hoeksituatie zijn er twee voorgevels

 

elke woning is op straat georienteerd

 

samenhangend vormgegeven voorgevel

 

tweezijdige orientatie, twee voorgevels bij een hoeksituatie

 

detaillering is klassiek, zorgvuldig en afgestemd op de architectuur

 

detaillering is modern, zorgvuldig en afgestemd op de architectuur

 

toepassing van een traditionele bouwstijl passend bij Vroomshoop Oost  

 

garages op een hoekkavel zijn onderdeel van het ontwerp van de woning

 

De getoonde referentiebeelden zijn bedoeld ter verduidelijking van de genoemde eisen

Vriezenveen,

De raad voornoemd,

de griffier,

drs. R.J.M. Ros

de voorzitter,

Mr. J.C.F. Broekhuizen