Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Stichtse Vecht

Subsidieregeling Jeugd- en jongerenwerk Stichtse Vecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieStichtse Vecht
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieregeling Jeugd- en jongerenwerk Stichtse Vecht
CiteertitelSubsidieregeling Jeugd- en jongerenwerk
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://www.officielebekendmakingen.nl/

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-10-2021nieuwe regeling

12-10-2021

gmb-2021-366655

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieregeling Jeugd- en jongerenwerk Stichtse Vecht

 

 

Algemeen

We bieden Jeugd- en Jongerenwerk in Stichtse Vecht en richten ons hierbij voornamelijk op de meest kwetsbare jongeren. De doelgroep zijn jongeren van 10 tot 23 jaar, waarbij 80% van de inzet wordt besteed aan 20% van de meest kwetsbare jongeren. Dit sluit aan bij de uitganspunten in het Integraal Beleidskader Sociaal Domein.

 

Maatschappelijk effect – Wat willen we bereiken?

Jongeren kunnen zich in Stichtse Vecht naar vermogen ontwikkelen, binnen hun mogelijkheden meedoen en aan de samenleving bijdragen. Dit geeft voldoening en heeft een positief effect op het welzijn en de gezondheid van jongeren. (Bron: Integraal Beleidskader Sociaal Domein)

 

Gemeentelijke doelen voor het verstrekken van subsidie op de subsidieregeling Jeugd- en jongerenwerk

  • Preventie en tijdig signaleren en doorverwijzen gericht op jongeren. Hierdoor voorkomen we dat problemen ontstaan of dat kleine problemen uitgroeien tot complexe, omvangrijke en relatief dure ondersteuningsvragen (binnen zorg- en/of veiligheid).

  • Versterken van de eigen mogelijkheden van jongeren (redzaamheid): bevorderen van meedoen in de samenleving en talentontwikkeling.

  • Een inclusieve samenleving (alle jongeren kunnen meedoen).

  • Demedicaliseren, normaliseren en mogelijkheid voor afschaling binnen de jeugdsector.

  • Samenwerking van lokale partijen in het voorliggende maatschappelijk veld, waaronder de Vitale Coalitie, waarbij kennis en expertise van de verschillende partijen optimaal wordt benut.

  • Samenwerking tussen informele en formele aanbieders van zorg en ondersteuning in Stichtse Vecht met in het bijzonder (de nieuwe aanbieder voor jeugdhulp, Wmo-begeleiding en de sociale wijkteams) TIM Stichtse Vecht.

  • Zorgen voor een stabiele basis voor kwetsbare jongeren, gezien de vele veranderingen door bezuinigingen, corona en een nieuwe aanbieder voor Jeugdhulp.

  • Overlast van jeugd in de openbare ruimte verminderen.

 

Resultaten – Wat moet de subsidie opleveren?

  • Er worden preventieve activiteiten georganiseerd. Dit draagt bij aan weerbaarheid, zelfredzaamheid, talentontwikkeling, vroegsignalering en sociaal- emotionele ontwikkeling van jongeren. Tevens draagt dit bij aan het op termijn voorkomen van overlast van jongeren in de openbare ruimte.

  • Jongerenwerkers zijn aanwezig in de samenleving op belangrijke locaties voor jongeren.

  • Er zijn - passend bij de behoeften van jongeren – locaties en activiteiten waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

  • Er wordt laagdrempelig, dichtbij huis voorlichting en advies gegeven aan jongeren, waarvoor geen indicatie nodig is. Dit draagt bij aan een inclusieve maatschappij en kennis over maatschappelijke en gezondheidsthema’s.

  • Een goede samenwerking tussen de lokale partijen in het voorliggende maatschappelijke veld, waaronder de Vitale Coalitie, als het gaat om preventie en welzijn.

 

Indicatoren – Hoe meten we wat er bereikt is?

Net zoals in het subsidieprogramma wordt de monitoring van subsidies in principe gedaan op outcome/ doelniveau; op beleidsdoelstellingen. We kijken of de voorziening/activiteit (output) bijdraagt aan het na te streven beleid (outcome). Dit verband is niet causaal en 1 op 1 te herleiden. De omgeving verandert, er kan een trend(breuk) zijn, etc. Daarnaast is een subsidieregeling één van meerdere mogelijkheden om een activiteit te stimuleren. Daarom is het belangrijk om de gegevens die we op output niveau kunnen ophalen en ontvangen, betekenis en duiding te geven in een kwalitatieve beschrijving/interpretatie en in context te plaatsen.

 

Het bepalen van de indicatoren wordt gedaan in overleg met de ontvangers en -verstrekkers. Dit is conform de aanbevelingen uit de evaluatie subsidieprogramma 2016-2019. Bij de monitoring houden we de uitvoeringsregels aan: vanaf een subsidie boven €10.000 wordt een inhoudelijk verslag gevraagd waarin duidelijk wordt in welke mate en op welke wijze de activiteiten hebben bijgedragen aan het realiseren van het effect en beleidsdoelstelling waarvoor de subsidie is verleend.

Subsidieplafond

2022: 435.118,00

 

Voorwaarden / afwegingscriteria

Voor deze subsidieregeling gelden de voorwaarden en afwegingscriteria uit het Subsidieprogramma, aangevuld met de volgende voorwaarden:

  • De aanvrager heeft ervaring met Jeugd- en Jongerenwerk in brede zin

  • De aanvrager heeft een netwerk in de gemeente Stichtse Vecht en aantoonbare binding met Stichtse Vecht

  • Een plan van aanpak voor 2022 is onderdeel van de aanvraag

  • De aanvrager is zowel online als offline actief

  • De aanvrager dient een plan in voor jeugd- en jongerenwerk dat gericht is op alle kernen in de gemeente Stichtse Vecht.

  • De activiteiten worden georganiseerd vanuit een locatie in Stichtse Vecht en komen ten goede aan inwoners van Stichtse Vecht

  • De aanvrager is een maatschappelijke onderneming en heeft geen winstoogmerk.

  • De medewerkers beschikken over de nodige (pedagogische) competenties, opgedaan door opleiding en ervaring passend bij de uitvoering van jeugd- en jongerenwerk. Tevens beschikt de aanvrager over een vast team van medewerkers.

De gemeente Stichtse Vecht wenst deze subsidie aan één partij te verstrekken.

 

De gemeente Stichtse Vecht gaat graag een meerjarige samenwerking aan, in ieder geval tot en met 2024, onder voorbehoud van een positieve jaarlijkse evaluatie. De aanvrager dient hier bij het opstellen van het plan rekening mee te houden.

 

Op het moment dat meerdere partijen een aanvraag indienen worden de subsidieaanvragen behandeld op volgorde van ontvangst. Zodra een aanvraag is ontvangen en volledig is en mits de aanvraag voldoet aan alle voorwaarden van deze regeling wordt de subsidie verleend. Is een aanvraag onvolledig dan geldt de datum van de ontvangen aanvulling als officiële datum van ontvangst van de aanvraag.

 

De aanvraag moet uiterlijk 25 november 2021 zijn ingediend. Het college neemt binnen 8 weken na ontvangst van een volledige aanvraag een beslissing. De activiteiten starten op 1 januari 2022. Januari 2022 kan dienen als overbrugging / implementatieperiode.

 

Referentiedocumenten

  • Integraal Beleidskader Sociaal Domein

  • Subsidiebeleid Stichtse Vecht 2021-2024

  • Recente ontwikkelingen rondom de samenwerking van organisaties die zijn aangesloten bij de Vitale Coalitie, beschreven in Raadsbesluit Bezuiniging sociale basis Stichtse Vecht, 13 juli 2021.

  • Integraal Veiligheidsplan Stichtse Vecht 2019 - 2022

 

Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op de dag na die van bekendmaking op overheid.nl

  • 2.

    De regeling wordt aangehaald als “Subsidieregeling Jeugd- en jongerenwerk”

 

Voor alles waar deze subsidieregeling niet in voorziet geldt onverkort de Algemene Subsidieverordening Stichtse Vecht 2020.

 

 

Aldus vastgesteld op 12 oktober 2021 door het college.

Stichtse Vecht, 15 oktober 2021