Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Beemster

Uitvoeringsbesluit Apv verkiezingen- en referendapropaganda

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBeemster
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsbesluit Apv verkiezingen- en referendapropaganda
CiteertitelUitvoeringsbesluit Apv verkiezingen- en referendapropaganda
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpBestuur

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR661289/1

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-10-2021Nieuw besluit

21-09-2021

gmb-2021-349022

1555367

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsbesluit Apv verkiezingen- en referendapropaganda

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beemster,

 

gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 september 2021,

 

gelet op de Algemene plaatselijke verordening Beemster 2021;

 

B E S L U I T E N:

 

  • 1.

    Het Uitvoeringsbesluit Apv verkiezingen- en referendapropaganda vast te stellen, welke als volgt luidt:

 

Inleiding

Op grond van de Algemene plaatselijke verordening Beemster 2021 (hierna: Apv) kan het college diverse uitvoeringsbesluiten nemen die betrekking hebben op het gebruik maken van propagandamiddelen bij verkiezingen en referenda. In dit besluit zijn alle Apv-uitvoeringsbesluiten met betrekking tot verkiezingen- en referendapropaganda gebundeld, dus ook de aangewezen plaatsen voor verkiezingsborden en trotters.

Daarnaast bevat dit uitvoeringsbesluit ten behoeve van overzichtelijkheid en volledigheid ook de van toepassing zijnde Apv-regels en overige regelgeving.

Laatstelijk in 2014 is het beleid verkiezingen- en referendapropaganda door het college van Purmerend vastgesteld. De regels zijn echter ingehaald door de tijd. Tegenwoordig worden tijdens verkiezingen namelijk mobiele reclamezuilen (trotters) gebruikt. Daarnaast is er een nieuwe Apv vastgesteld. Bovendien zal Beemster op 1 januari 2022 met Purmerend fuseren. Beemster had nog geen beleid over verkiezingen- en referendapropaganda. Het is gewenst om het beleid te harmoniseren. Gelet op het voorgaande zijn de regels over verkiezingen- en referendapropaganda in aanloop naar de herindelingsverkiezingen in 2021 geactualiseerd en zal dit uitvoeringsbesluit voor Beemster én Purmerend gelijkluidend zijn.

 

Geluidswagens

Toepasselijk Apv-artikel

Het is gelet op artikel 4:6 van de Apv buiten een inrichting verboden toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben of handelingen te verrichten op een zodanige wijze dat voor een omwonende of overigens voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt. Hieronder valt ook het inzetten van een geluidswagen ten behoeve van propaganda. Van dit verbod kan het college een ontheffing verlenen.

 

Handhaving

Als wordt gehandeld in strijd met artikel 4:6 Apv dan wel in strijd met artikel 1:4 Apv (handelen in strijd met de voorschriften), dan kan het college daartegen handhavend optreden.

 

Aangewezen locaties aanplakborden

Op grond van artikel 2:42, vijfde lid, van de Apv worden als aanplakborden waarop meningsuitingen en bekendmakingen, geen betrekking hebbend op handelsreclame, aangebracht mogen worden, aangewezen de aanplakborden:

  • Beatrixplein – Geulenstraat;

  • Bibliotheek Waterlandlaan;

  • Looiersplein;

  • NS station Overwhere – Churchilllaan;

  • NS station Purmerend – Stationsweg;

  • Oude Vismarkt;

  • Overlanderstraat - Rijtuigstraat;

  • Tramplein tegenover nummer 8;

  • Winkelcentrum Gildeplein – Overlanderstraat;

  • Winkelcentrum Meerland - Koggenland;

  • Winkelcentrum – Leeuwerikplein;

  • Winkelcentrum Makado – John F. Kennedyplein;

  • Winkelcentrum Weidevenne - NS station;

  • Winkelcentrum Wormerplein;

  • Winkelcentrum Zwanebloem;

Onder handelsreclame wordt niet verstaan het bekendmaken van culturele evenementen, zoals (pop)concerten en dancefestivals. Het feit dat regelmatig entree betaald dient te worden voor het bijwonen van dergelijke evenementen betekent niet dat slechts een commercieel belang wordt gediend.

 

Trotters (locaties en afspraken)

Locaties in Purmerend

Op grond van artikel 2:42, vijfde lid, van de Apv worden de trotters aangewezen die door de gemeente worden geplaatst gedurende de verkiezingen voor de Tweede Kamer en Gemeenteraad en waarop verkiezingsuitingen en dergelijke mogen worden getoond:

  • 1.

    Beatrixplein / Wielingenstraat (naast bushalte)

  • 2.

    Burgemeester D. Kooimanweg

  • 3.

    Doctor J.M. Den Uyllaan

  • 4.

    Grotenhuysweg

  • 5.

    IJsselmeerlaan (kruispunt)

  • 6.

    Jaagweg (hoek Verzetslaan)

  • 7.

    Laan der Continenten (voor kruising Aziëlaan)

  • 8.

    Laan der Continenten (na afrit A7 Purmerend-Zuid Weidevenne)

  • 9.

    Neckerstraat (Verbindingsweg)

  • 10.

    Waterlandlaan (kruispunt)

  • 11

    Churchilllaan (ter hoogte van Triton)

  • 12

    Gedempte Where (Looiersplein / Stadhuis)

  • 13

    Jaagweg (ter hoogte van Rozenstraat)

  • 14

    Jaagweg Gorslaan

  • 15

    Nieuwe Gouw

Voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, Provinciale Staten en Waterschap worden de hiervoor genoemde locaties 1 tot en met 10 aangewezen.

 

Locaties in Beemster

Op grond van artikel 2:42, vijfde lid, van de Apv, worden de trotters aangewezen die door de gemeente worden geplaatst gedurende de verkiezingen en waarop verkiezingsuitingen en dergelijke mogen worden getoond:

  • 1.

    Middenbeemster – Rijperweg

  • 2.

    Noordbeemster – Oosthuizerweg

  • 3.

    Westbeemster Jisperweg – Kerkhaen

  • 4.

    Zuidoostbeemster – Purmerenderweg ter hoogte van hotel vd Valk

     

Termijn beschikbaarheid trotters verkiezingen en referenda

De trotters gedurende de verkiezingstijd zullen door de gemeente voor een periode van zes weken worden geplaatst. De gemeente verwijdert deze trotters na de verkiezing of het referendum, tenzij er binnen zes weken na de verkiezing een nieuwe verkiezing of referendum plaatsvindt.

 

Aanleveren posters

Deelnemende politieke groeperingen dienen de campagneposter aan te leveren bij de leverancier van de trotters op het mailadres verkiezingen@imagebuilding.com

 

Aanplakken op de reguliere aanplakborden, niet zijnde trotters

Voor het aanplakken van affiches en/of posters op de reguliere aanplakborden, niet zijnde trotters, geldt dat posters op maximaal A2 formaat geplakt mogen worden en dat bovendien eigen plakmiddel gebruikt dient te worden dat enerzijds voortijdig loslaten voorkomt doch anderzijds niet zodanig agressief is dat verwijdering na afloop van de verkiezingen en/of referenda praktisch onmogelijk wordt.

 

Handhaving

Als wordt gehandeld in strijd met artikel 2:42 van de Apv en/of de Uitvoeringsbesluiten, dan kan het college daartegen handhavend optreden.

 

Plaatsen van borden

Toepasselijke Apv-artikelen

Er geldt geen vergunningplicht voor het plaatsen van borden die vallen onder artikel 2:10 lid 4 sub d van de Apv (voorwerpen of stoffen waarop gedachten of gevoelens worden geopenbaard). Op grond van artikel 2:42 lid 7 kan het college wel nadere regels stellen voor het aanbrengen van meningsuitingen en bekendmakingen, die geen betrekking mogen hebben op de inhoud daarvan. Verder geldt op grond van artikel 2:10a dat het verboden is om voorwerpen vast te maken aan objecten die zijn bestemd voor of gebruikt worden ten behoeve van de openbare dienst (bijvoorbeeld lantaarnpalen). Dit artikel heeft echter betrekking op het zodanig vastmaken van objecten dat deze niet gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vastmaken van een aanhangwagen met een slot aan een lantaarnpaal. De verkiezings- en/of sandwichborden vallen niet onder artikel 2:10a.

 

Nadere regels

Gelet op het voorkomen van gevaar voor de bruikbaarheid van de weg is het verboden om borden te plaatsen of spandoeken aan te brengen aan de spoorviaducten Waterlandlaan, NS Station Purmerend, Jaagweg en Laan der Continenten.

 

Afspraken locaties plaatsing (Sandwich)borden

(Sandwich)borden mogen worden geplaatst aan:

  • 1.

    De weerszijden van bruggen, met uitzondering van de sluisbrug bij het Slotplein, de voetgangersbrug Jaagweg en de Nelson Mandelabrug, waarbij het volgende van toepassing is:

    a. er mogen geen borden worden bevestigd aan de beweegbare delen van de brug;

    b. op beweegbare bruggen dienen de borden te worden geplaatst ten genoegen van de dienstdoende brugwachter(s);

    c. de bevestiging van de borden dient zodanig plaats te vinden, dat de verf van de brugleuning niet beschadigd wordt (bijvoorbeeld door een stukje tapijt aan te brengen).

  • 2.

    Verkeersborden en/of lichtmasten, waarbij het volgende van toepassing is:

    a. de borden mogen geen gevaar opleveren voor het verkeer, een en ander te beoordelen door team toezicht en handhaving van de gemeente;

    b. de borden mogen niet zodanig worden geplaatst dat het zicht wordt onttrokken aan andere verkeerstekens en/of -objecten;

    c. aanwijzingen en/of bevelen van de gemeente, politie en de brandweer aangaande de locatie en de wijze van plaatsen dienen stipt en onmiddellijk opgevolgd te worden;

    d. de kastjes in de lichtmasten dienen te allen tijde vrij toegankelijk te blijven.

Overige afspraken

Er geldt geen maximum voor het aantal te plaatsen borden. De borden mogen gedurende verkiezingstijd voor een periode van zes weken worden geplaatst. De borden dienen uiterlijk twee dagen na de verkiezingen dan wel referenda te worden verwijderd.

 

Handhaving

Als er wordt gehandeld in strijd met voornoemde regels, dan kan het college daartegen handhavend optreden.

 

Propagandamateriaal uitdelen

Toepasselijke regels

Op grond van artikel 2:6 van de Apv kan het college plaatsen aanwijzen waar het verboden is om gedrukte of geschreven stukken dan wel afbeeldingen onder publiek te verspreiden dan wel openlijk aan te bieden, zoals propagandamateriaal. Deze plaatsen zijn niet aangewezen. Voor het uitdelen van propagandamateriaal is geen vergunning benodigd. Wel is het op basis van artikel 16 lid 2 van de Afvalstoffenverordening Purmerend 2017 respectievelijk artikel 13 lid 2 van de Afvalstoffenverordening Beemster 2016 (hierna: Afvalstoffenverordening) verplicht om het materiaal terstond op te ruimen of te laten opruimen, indien deze door het publiek in de openbare ruimte wordt weggeworpen of achtergelaten.

 

Handhaving

Als er wordt gehandeld in strijd met de Afvalstoffenverordening, dan kan het bevoegde college daartegen handhavend optreden.

 

Opkomstbevorderende maatregelen

Afspraken

Voorafgaand aan elke verkiezing van de gemeenteraad of lokaal referendum worden afspraken met de zittende raad gemaakt over de eventuele inzet van opkomstbevorderende maatregelen door de gemeente.

 

 

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking ervan.

 

 

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering d.d. 21 september 2021

 

Beemster,

burgemeester en wethouders van Beemster,

H.C.Heerschop

burgemeester

H.J.C. Welage

gemeentesecretaris