Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Houten

Beleidsregels BSO+ Houten 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHouten
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels BSO+ Houten 2021
CiteertitelBeleidsregels BSO+ Houten 2021
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR651233/1

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-09-2021Nieuwe regeling

14-09-2021

gmb-2021-334599

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels BSO+ Houten 2021

 

In navolging van de beleidsregels 6.2.1. Begeleiding:

Begeleiding kan individueel of in groepsverband aan de jeugdige worden geboden. Gekeken wordt welke vorm het best passend is om de gestelde doelen te realiseren. Begeleiding is vaak onderdeel van een samenhangend pakket van zorgverlening. Het kan zowel bij verblijf van de jeugdige in een instelling geboden worden als thuis ter voorkoming van uithuisplaatsing. Verder kan voor bepaalde jeugdigen vanwege hun problematiek specifieke begeleiding nodig zijn. Hiervoor gelden de volgende criteria:

• Bij de toekenning van specifieke begeleiding kan sprake zijn van algemeen gebruikelijke kosten. Dit zijn kosten die ook een persoon zonder beperking heeft aan bijvoorbeeld onderwijs, sporten, het volgen van zwemles of opvang (zie ook paragraaf 3.5). Denk aan contributie, lesgeld, kosten van opvang etc. Ouders met een inkomen onder het sociaal minimum kunnen hiervoor mogelijk gebruik maken van het aanbod van U-pas Houten of een beroep doen op bijzondere bijstand als respectievelijk algemene of andere voorziening.

 

Buitenschoolse opvang plus (BSO+)

Doel:

- Het bieden van opvang na schooltijd aan kinderen die vanwege hun specifieke kindfactoren niet terecht kunnen op een reguliere BSO en waar vanuit de jeugdhulp deskundigheid en aandacht is voor hun specifieke kindfactoren.

- Net als op een reguliere BSO wordt de ontwikkeling van de kinderen op de groep in brede zin gestimuleerd en gemonitord.

- Aan de hand van een individueel plan werkt de jeugdhulpaanbieder op de BSO+ aan de voor het kind geformuleerde leerdoelen waarbij de focus ligt op het doorstromen naar een reguliere BSO.

-Het creëren van een positief pedagogisch en veilig klimaat voor alle kinderen en medewerkers op de groep.

- Kruisbestuiving van kennis en deskundigheid tussen pedagogisch medewerkers kinderopvang en jeugdhulpverleners.

- Het voorzien in een leemte in het aanbod van voorzieningen die helpen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen in de gemeente Houten.

 

Redenen voor afgeven indicatie:

- Er is een behoefte aan naschoolse opvang voor het kind, omdat:

1) Beide ouders moeten werken, of;

2) Ouder(s) tijdelijk niet kunnen werken en niet voor het kind kunnen zorgen na schooltijd door persoonlijke medische of sociale redenen, of;

3) Ouder(s) niet werken en tijdelijk ontlast moeten worden in verband met overbelasting als gevolg van de zorg voor hun kind, of;

4) Ouder(s) niet werken, maar opvang voor het kind om andere redenen nodig vinden.

ÉN

- Kind heeft specifieke kindfactoren waardoor het kind niet terecht kan op een reguliere BSO.

 

De inzet van deze specifieke begeleiding moet nodig zijn in verband met de beperking van de jeugdige én bijdragen aan zijn zelfstandigheid, zelfredzaamheid en/of maatschappelijke participatie.

 

Omschrijving

Buitenschoolse opvang (BSO) is een verzamelnaam voor alle professionele kinderopvang voor schoolgaande kinderen buiten schooltijden. De BSO wordt gezien als vrije tijd en wordt daarom vooral gekenmerkt door het aanbieden van activiteiten. In een reguliere BSO is er, door geldende wet- en regelgeving, een pedagogische basisstructuur waarin wordt gewerkt aan sociaal-emotionele vaardigheden in individueel en groepsverband. Het moet mogelijk zijn om kinderen die vanwege ontwikkelingsproblemen, sociaal-emotionele problemen, verstandelijke beperking of opvoedingsproblemen niet geplaatst worden binnen een reguliere BSO ook gebruik te laten maken van BSO. Als een jeugdige gedurende zijn of haar tijd op de basisschool behoefte heeft aan extra ondersteuning, dan is het de zorgprofessional van het Sociaal Team om dit vast te stellen. De extra ondersteuning kan ingezet worden in de vorm van BSO+. In deze vorm van buitenschoolse opvang HBO-geschoold personeel aanwezig met kennis en vaardigheden die betrekking hebben op de aanwezige kinderen met hun beperking(en).

 

Om kinderen de mogelijkheid te geven om in hun eigen omgeving op te groeien met kinderen zonder beperkingen, is het wenselijk dat kinderen met een achterstand of beperking de extra begeleiding ook op een reguliere BSO kunnen ontvangen. De ondersteunings/begeleidingsvragen worden zo veel mogelijk opgepakt in een reguliere BSO met een + in de vorm van aanvullende begeleiding door een zorgprofessional. Indien mogelijk wordt de begeleiding afgebouwd en kan de reguliere BSO weer voorliggend worden ingezet. Ieder kind krijgt dus, wanneer haalbaar, de passende hulp op een reguliere opvanglocatie.

 

Doelgroep

Voor jeugdigen die tijdens de opvang binnen een kinderdagverblijf of naschoolse opvang in de basisschoolperiode een extra hulpvraag voor begeleiding hebben. De jeugdige heeft ondersteuning nodig voor het vergroten van zijn zelfstandigheid, zelfredzaamheid en/of maatschappelijke participatie.

 

Voorliggend

Er wordt in alle gevallen gekeken of er andere passende duurzame oplossingen mogelijk zijn binnen de thuissituatie, het netwerk van de inwoner of binnen algemene toegankelijke voorzieningen zoals reguliere opvang, Handje Helpen, Buurtgezinnen of de onderwijsinstelling. Als gebleken is na onderzoek van het Sociaal Team dat deze vormen van ondersteuning onvoldoende aansluiten bij de hulpvraag of ontoereikend zijn, kan gekozen worden voor een vorm van opvang buitenshuis (naschoolse opvang). Ook is ondersteuning in de thuissituatie in sommige gevallen voorliggend, omdat er dan samen met opvoeders aan structurele oplossingen wordt gewerkt.

 

Vergoeding

De BSO+ werd voorheen volledig bekostigd vanuit de Jeugdwet. Hiermee werd dus zowel de naschoolse opvang bekostigd als de extra benodigde pedagogische begeleiding. Naschoolse opvang valt echter niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Dit heeft als gevolg dat de gemeente Houten de opvang niet meer betaalt. De kosten voor de naschoolse opvang komen, net als voor regulier naschoolse opvang, voor rekening van de ouders. De gemeente bekostigt wel de extra ondersteuningsbehoefte vanuit de jeugdwet, ook wel de ‘plus’. Deze ‘plus’ wordt afgegeven aan de hand van het aantal dagdelen per week dat de jeugdige gebruikmaakt van de naschoolse opvang.

 

Vervoer

Als er vervoer nodig is van school naar de BSO+ locatie, dan is de ouder (of aanbieder indien deze contractueel heeft vastgelegd) verantwoordelijk voor het vervoer. De prijs van dit vervoer, mag de aanbieder verwerken in haar tarief voor het bieden van de dienst ‘buitenschoolse opvang’. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het ophalen van de kinderen van de BSO+ locatie. Hierbij draagt de BSO+ locatie ook zorg voor een goede overdracht zodat ouders het geleerde van de dag thuis kunnen voortzetten.

 

Uitgangspunten

• BSO+ is gericht op zowel de jeugdige als de ouders, omdat de aangeleerde vaardigheden moeten beklijven in de thuissituatie.

• BSO+ is bij voorkeur kortdurend. Daarom wordt elke 6 maanden geëvalueerd of de ‘plus’ nog nodig is en of alleen reguliere BSO voldoende is.

• Jonge inwoners kunnen vanwege ontwikkelingsproblemen, sociaal-emotionele problemen, verstandelijke beperking of opvoedingsproblemen niet geplaatst worden binnen een reguliere BSO en hebben aanvullende begeleiding nodig.