Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Reimerswaal

Protocol inzet drones tijdens Coronacrisis Veiligheidsregio Zeeland Bevolkingszorg

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieReimerswaal
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingProtocol inzet drones tijdens Coronacrisis Veiligheidsregio Zeeland Bevolkingszorg
CiteertitelProtocol inzet drones tijdens Coronacrisis Veiligheidsregio Zeeland Bevolkingszorg
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-09-2021nieuwe regeling

20-08-2021

gmb-2021-319863

Z21.017940 / D21.183404

Tekst van de regeling

Intitulé

Protocol inzet drones tijdens Coronacrisis Veiligheidsregio Zeeland Bevolkingszorg

Inleiding

Tijdens de Coronacrisis is het wenselijk dat niet te veel mensen samenkomen op locaties. Hierbij bestaat het risico dat men onvoldoende afstand houdt en de kans op besmetting van het Covid 19 virus toeneemt. Op het strand, recreatieplassen, maar ook andere locaties kunnen mensen naar toe trekken om te recreëren, samen te komen, te wandelen en zelfs te feesten. Het is lastig om goed zicht te krijgen op het aanhouden van veilige afstanden (1,5 mtr) en zeker wanneer een waarnemer (politie of handhaver) horizontaal kijkt naar de locatie is het niet eenvoudig om de dichtheid van het aantal mensen te zien. Het gebruik van een Drone kan bijdragen op een betere en nauwkeuriger waarneming van de (on)wenselijkheid van de diverse situaties.

 

Dronegebruik door handhavers

De Veiligheidsregio Zeeland afdeling bevolkingszorg heeft drie drones van het merk DJI Mavic 2 Enterprice Dual. Dit zijn relatieve kleine, maar wel professionele drones, ontwikkelt voor (noodhulp) hulpdiensten. De 6 dronepiloten (handhavers) zijn opgeleid en gecertificeerd om te vliegen. Hierbij houden zij zich aan de Europese en Nederlandse wetgeving, maar ook aan de veiligheids- en privacyregels die ten grondslag liggen aan de certificering. De dronepiloten zijn beëdigde handhavers (buitengewone opsporingsambtenaren). In de bijgevoegde bijlage staan in het kort de voornaamste regels. De dronepiloten van de VR Zeeland hebben het A1, A2 en A3 certificaat, waardoor zij vallen in subcategorie A2 en dienaangaande ook de bijgaande vliegbevoegdheden (en beperkingen) hebben.

In Oosterscheldebekken, Walcheren en Zeeuws Vlaanderen zijn per gebied 2 piloten opgeleid en gecertificeerd en elk gebied heeft 1 drone beschikbaar.

 

Inzet van de drones

De drone inzet is bedoeld om risico’s te monitoren in te drukke gebieden. Zij worden ingezet op het moment dat het te druk wordt of kan worden op de relevante locaties zoals stranden, recreatiegebieden etc. De crisismedewerkers van de gemeenten en de Veiligheidsregio Zeeland besluiten op het moment dat het te druk dreigt te worden, dan wel het al te druk is tot de inzet van de drones over te gaan. De dronepiloten maken overzichtsfoto’s van grote hoogte en delen de relevante foto’s met het regionale of lokale crisisteam. Aan de hand van dit beeld nemen de burgemeesters, dan wel de voorzitter van de Veiligheidsregio besluiten tot het al dan niet nemen van maatregelen. De beelden worden na het gebruik binnen 24 uur van de datadrager in de drone verwijderd De beelden worden slechts gedeeld met de beslisnemers en niet gepubliceerd buiten de beperkte verantwoordelijke mensen.

De inzet Van drones is niet structureel en vindt slechts plaats op het moment dat een situatie daar om vraagt. Dit gebeurt dus niet dagelijks en bij enorme drukte slechts een enkele keer per dag op verschillende relevante locaties in per gebied. In principe gaat de drone, afhankelijk van de locatie, 40 tot 120 meter de lucht in en maakt een overzichtsfoto. Dat kan alleen op locaties waar het vliegen met een drone volgens de regelgeving is toegestaan. Bij groepen mensen is de regel (met de huidige drones) dat minimaal 50 meter afstand bewaard moet worden. Als een drone hoger in de lucht vliegt, bijvoorbeeld 120 meter is tevens de regel dat ook 120 meter afstand bewaard moet blijven van de mensen. Dus het aantal meters hoogte is eveneens het aantal meters minimale afstand tot de mensenmassa.

De drones hebben geen zoom lens. Ze kunnen slechts met een vaste brandpuntafstand overzichten fotograferen. Dat levert praktisch de volgende beelden op.

 

 

Zoals te zien op de beelden zijn mensen niet herkenbaar in beeld te brengen. Overigens vliegen de drones ook niet over mensen heen, maar zij gaan loodrecht omhoog en maken vanaf die locatie de foto’s.

 

De beelden worden opgeslagen op de SD kaart in de drone. Het is bij deze drones mogelijk de ontsluiting van deze beelden te beveiligen met een inlogcode en wachtwoord. De beelden worden na de inzet van de drone en het delen van de informatie met belanghebbenden van de SD kaart verwijderd en vernietigd

De piloten leggen nu verantwoording af aan de teamleider (J.A. Straver), ze volgen de veiligheidsregels en instructies. Slechts 6 handhavers in heel Zeeland zijn zoals gezegd gecertificeerd en bevoegd om te vliegen met de drones. Zij en de teamleider hebben toegang tot- en beschikbaarheid van de drones.

 

Dronegebruik voor andere taken.

De drones zijn mogelijk ook inzetbaar voor brandbestrijding, want met de warmtebeeld camera kan een warmtebron worden ontdekt in bijvoorbeeld een natuurgebied. Ook bij een vermissing kan de drone gebruikt worden om een vermiste persoon te zoeken met de warmtebeeldcamera of gewone camera.

Op dit moment zetten we drone alleen in voor de coronamaatregelen. Als we de drones breder willen inzetten voor handhaving is het wenselijk om hiertoe een specifiek protocol en eventueel een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uit te voeren. Dit vraagt overigens tevens om een andere opzet en besluitvorming rond de inzet van de drones om ze te kunnen gebruiken als legaal middel voor de handhaving. Daarbij is het wenselijk dat ook op gebied van ontheffingen qua vliegen met een drone het nodige geregeld wordt.

Dit is overigens nog niet aan de orde en de inzet is nu specifiek gericht op de coronamaatregelen.

 

Aanvragen voor andere doelen als het gebruik voor corona (natuurbrand en vermissing) worden bij de teamleider gedaan. De drones worden nadrukkelijk niet breder ingezet voor andere taken.