Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oudewater

Besluit van burgemeester en wethouders van Oudewater houdende beleidsregels voor de schuldhulpverlening 2021(Beleidsregels Schuldhulpverlening Gemeente Oudewater 2021)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOudewater
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van burgemeester en wethouders van Oudewater houdende beleidsregels voor de schuldhulpverlening 2021(Beleidsregels Schuldhulpverlening Gemeente Oudewater 2021)
CiteertitelBeleidsregels Schuldhulpverlening Gemeente Oudewater 2021
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-09-2021Nieuwe regeling

31-08-2021

gmb-2021-311701

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van burgemeester en wethouders van Oudewater houdende beleidsregels voor de schuldhulpverlening 2021(Beleidsregels Schuldhulpverlening Gemeente Oudewater 2021)

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oudewater besluiten:

 

I. De “Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Oudewater 2021” vast te stellen.

 

II. Dit besluit op de wettelijk voorgeschreven wijze bekend te maken in het elektronisch Gemeenteblad.

 

III. Dit besluit treedt in werking de dag na bekendmaking.

 

Artikel 1 Begrippen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oudewater;

  • b.

    wet: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening;

  • c.

    MAG: Maatschappelijke Agenda Gemeente Oudewater. Het door de gemeenteraad vastgestelde integrale beleidsplan voor het Sociaal Domein als bedoeld in artikel 2 lid 1 van de wet;

  • d.

    schuldhulpverlening: samenhangend aanbod van dienstverlening met als doel financiële problemen en de oorzaken daarvan op te lossen of hanteerbaar te maken inclusief preventie en nazorg;

  • e.

    inwoner: persoon die op grond van de Wet gemeentelijke basisadministratie bij de gemeente Oudewater staat ingeschreven;

  • f.

    cliënt: persoon die tot de schuldhulpverlening is toegelaten;

  • g.

    plan van aanpak: document waarin wordt aangegeven wat de hulpvraag van cliënt is, wat het doel van de schuldhulpverlening is, welke producten worden ingezet voor het bereiken van dat doel, en wat de beslagvrije voet is voor cliënt;

  • h.

    beschikking: het door het college genomen besluit op de aanvraag voor schuldhulpverlening. In de beschikking wordt het plan van aanpak en, voor zover noodzakelijk, nadere voorwaarden aan de schuldhulpverlening opgenomen.

Artikel 2 Doelgroep

Iedere inwoner van de gemeente Oudewater van 18 jaar en ouder, indien hij een ingezetene is die rechtmatig in Nederland verblijf houdt, kan zich tot het college wenden voor schuldhulpverlening.

Artikel 3 De aanvraag schuldhulpverlening

  • 1.

    Het college betrekt in de beoordeling van een aanvraag tot schuldhulpverlening de uitgangspunten die over de integrale schuldhulpverlening zijn neergelegd in de MAG, welke op het moment van toetsing geldt.

  • 2.

    De vorm waarin de gemeente schuldhulpverlening aanbiedt, is van meerdere factoren afhankelijk en kan per situatie verschillen. De zelfredzaamheid van de persoon en de regelbaarheid van de schulden zijn mede bepalend.

  • 3.

    Overeenkomstig artikel 4a lid 1 van de wet geeft het college na de aanvraag een beschikking af met daarin het plan van aanpak bij toelating tot de schuldhulpverlening of een weigering tot de schuldhulpverlening. Bij toelating kunnen in de beschikking voorwaarden aan de schuldhulpverlening worden verbonden.

  • 4.

    Voor de inwoner met een zelfstandige onderneming verloopt de schuldhulpverlening in eerste instantie via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz). Als via het Bbz geen oplossing mogelijk is wordt onderzocht of de schuldhulpverlening via de gemeentelijke schuldhulpverlening of een gespecialiseerd bureau geboden kan worden.

Artikel 4 Verplichtingen

  • 1.

    Cliënt verstrekt conform artikel 6 van de wet, zowel bij de aanvraag als gedurende de looptijd van het schuldhulpverleningstraject, gevraagd en ongevraagd, de informatie die nodig is voor de uitvoering van de schuldhulpverlening.

  • 2.

    Cliënt is verplicht om alle gevraagde medewerking te verlenen die redelijkerwijs nodig is gedurende de aanvraagperiode en tijdens het schuldhulpverleningstraject. De medewerking bestaat in ieder geval uit:

  • a.

    het nakomen van afspraken;

  • b.

    geen nieuwe schulden aangaan;

  • c.

    meewerken aan de totstandkoming en juiste uitvoering van het plan van aanpak van de schuldhulpverlening.

Artikel 5 Beëindigings- en afwijzingsgronden

  • 1.

    Onverminderd de overige bepalingen in deze beleidsregels, wordt de schuldhulpverlening afgewezen, beëindigd of tussentijds beëindigd, indien:

  • a.

    het schuldhulpverleningstraject succesvol is afgerond;

  • b.

    cliënt zijn beschikbare aflossingscapaciteit niet wil gebruiken voor de aflossing van schulden;

  • c.

    de toegang tot de schuldhulpverlening is toegekend op grond van – zo is later gebleken – onjuiste en/of onvolledige gegevens. En dat, als de juiste en/of volledige gegevens bekend waren geweest, er een andere beslissing zou zijn genomen;

  • d.

    cliënt zich ten opzichte van de medewerkers, belast met werkzaamheden die voortkomen uit het schuldhulpverleningstraject, zeer ernstig misdraagt en cliënt hier al eerder een schriftelijke waarschuwing voor heeft gekregen waarin de gevolgen van dit gedrag zijn uiteengezet.

  • e.

    cliënt (weer) in staat is om zonder de aangeboden hulpverlening zijn financiën te beheren;

  • f.

    de geboden hulpverlening, gelet op de persoonlijke omstandigheden van cliënt, niet (langer) passend is;

  • g.

    de schuldhulpverlening door het college niet langer noodzakelijk wordt geacht;

  • h.

    cliënt niet langer behoort tot de doelgroep zoals beschreven in artikel 2 of de verplichtingen als bedoeld in artikel 4 niet nakomt;

  • i.

    Alvorens tot beëindiging over te gaan wordt cliënt via een hersteltermijn alsnog in de gelegenheid gesteld zijn medewerking te verlenen of de gevraagde informatie te verstrekken.

  • 2.

    Een traject schuldhulpverlening eindigt van rechtswege bij het overlijden van de cliënt.

  • 3.

    Indien de cliënt gedurende het schuldhulpverleningstraject verhuist naar een andere gemeente en daardoor niet langer tot de doelgroep behoort zoals beschreven in artikel 2, handelt het college als volgt: alleen indien het dossier vergevorderd is (een algeheel akkoord is bereikt met schuldeisers) en naar het oordeel van het college uit praktisch oogpunt wenselijk is, blijft het dossier in behandeling bij het college.

  • 4.

    Als er redenen zijn om de schuldhulpverlening tussentijds te beëindigen, wordt een beschikking tot beëindiging van de schuldhulpverlening afgegeven.

Artikel 6 Recidive – hernieuwde aanvraag

  • 1.

    Een aanvraag kan worden geweigerd als deze wordt ingediend:

  • a.

    binnen een jaar nadat een aanvraag van dezelfde cliënt is afgewezen vanwege een verwijtbare gedraging. De periode van één jaar wordt gerekend vanaf de datum van het besluit tot afwijzing;

  • b.

    binnen een jaar nadat een aanbod van schuldhulpverlening is beëindigd voordat contact met schuldeisers was opgenomen, gerekend vanaf de datum van het besluit tot beëindiging;

  • c.

    binnen drie jaar na voortijdige beëindiging van een schuldregeling wegens een verwijtbare gedraging van cliënt, gerekend vanaf de datum van het besluit tot beëindiging.

  • d.

    onverminderd het gestelde in lid a tot en met c heeft cliënt recht op informatie, advies of doorverwijzing.

Artikel 7 Hardheidsclausule

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan in bijzondere gevallen ten gunste van cliënt afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels, indien onverkorte toepassing van de beleidsregels tot onbillijkheden van overwegende aard leiden

  • 2.

    In gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien, beslist het college.

Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze beleidsregels treden de dag na bekendmaking in werking en kunnen worden aangehaald als “Beleidsregels Schuldhulpverlening Gemeente Oudewater 2021”.

 

 

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Oudewater in zijn vergadering van 31 augustus 2021,

J.J. Michel drs. D.C. de Vries

Gemeentesecretaris Burgemeester

Algemene Toelichting

Schuldhulpverlening is een wettelijke taak op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

(Wgs). Met de invoering van de nieuwe wet is het bestuursrecht van toepassing op de schuldhulpverlening. Het al dan niet aanbieden van een vorm van schuldhulpverlening is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en is daardoor vatbaar voor bezwaar en beroep. Met het oog op de motivering van deze besluiten zijn er beleidsregels opgesteld. Die zien grofweg op de regels rond het aanbieden, de verplichtingen en het beëindigen van de schuldhulpverlening.

 

De gemeente Oudewater heeft een integraal beleidsplan voor het gehele Sociaal Domein: de Maatschappelijke Agenda (MAG). Hierin is ook de integrale schuldhulpverlening opgenomen. Doordat de MAG wordt vastgesteld door de gemeenteraad wordt met de MAG voldaan aan de verplichtingen in de Wgs voor een vastgesteld plan (artikel 2 Wgs).

 

De schuldhulpverlening in de gemeente Oudewater wordt uitgevoerd door Plangroep dat onderdeel uitmaakt van het Stadsteam Oudewater. Als uitgangspunt wordt gehanteerd dat geen groepen op voorhand van de schuldhulpverlening worden uitgesloten. Wel geldt dat de schuldhulpverlening via Plangroep niet is toegerust om schuldhulpverlening uit te voeren voor zelfstandig ondernemers. Zij worden verwezen naar de Bbz of een gespecialiseerd bureau. Ook is het mogelijk schuldhulpverlening te weigeren of te beëindigen als iemand niet (meer) tot de doelgroep behoort of zich niet houdt aan verplichtingen die hem zijn opgelegd.

 

Het college van burgemeester en wethouders kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels, indien de toepassing van de beleidsregels tot onbillijkheden van overwegende aard leiden.

 

Artikelsgewijze Toelichting

Artikel 3

In dit artikel is aangegeven dat het college schuldhulpverlening aanbiedt indien dit noodzakelijk wordt geacht. Op deze manier wordt enerzijds recht gedaan aan het beleidsmatige uitgangspunt van de eigen verantwoordelijkheid. Daar waar de inwoner in staat moet worden geacht om de (dreigende) schuldenproblematiek zelf aan te pakken en te regelen, kan schuldhulpverlening achterwege blijven. Anderzijds wordt recht gedaan aan het beleidsmatige uitgangspunt dat schuldhulpverlening selectief en gericht ingezet dient te worden. De inzet van producten kan per situatie verschillen. Het gaat om maatwerk dat afhankelijk is van de persoon en de omstandigheden van de aanvrager alsmede van de aard en hoogte van zijn schulden.

Artikel 4

Met dit artikel wordt de eigen verantwoordelijkheid van de hulpvrager voorop gesteld. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van mensen zelf om tijdig de benodigde informatie te geven en medewerking te verlenen. Dit geldt zowel in de fase van aanvraag als gedurende de looptijd van een traject. Wat betreft de verplichting tot medewerking is in lid 2 een aantal verplichtingen benoemd. Dit is geen limitatieve opsomming.

Artikel 5

Hier worden de situaties beschreven waarin het aanbod van schuldhulpverlening of een schuldregeling worden afgewezen of beëindigd. Dit kan zijn omdat de aanvrager niet meer aan de voorwaarden voldoet of omdat hij zijn verplichtingen in het kader van de schuldhulpverlening niet nakomt.

Artikel 6

Als een eerdere aanvraag door een verwijtbare gedraging van de inwoner is afgewezen of beëindigd, dan wordt deze inwoner gedurende een bepaalde periode uitgesloten van een nieuw aanbod. Dit wordt vermeld in het besluit tot afwijzing of beëindiging. Een hernieuwde aanvraag kan worden geweigerd als deze periode nog niet is verstreken. Hiervan kan slechts worden afgeweken als daarvoor dringende redenen aanwezig zijn.