Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Tiel

Beleidsregels vergunningverlening Verordening speelautomatenhallen Tiel 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTiel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels vergunningverlening Verordening speelautomatenhallen Tiel 2012
CiteertitelBeleidsregels vergunningverlening Verordening speelautomatenhallen Tiel 2012
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-03-2013nieuwe regeling

12-03-2013

Zakengids 27-03-2013

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels vergunningverlening Verordening speelautomatenhallen Tiel 2012

 

In de Verordening speelautomatenhallen Tiel 2012 (verder: verordening) en de krachtens die verordening vastgestelde nadere regels zijn vergunningplicht, de vergunningprocedure en bijbehorende voorschriften geregeld.

De artikelen 2a en 5 van de verordening geven het afwegingskader weer. Samengevat betreft dit de (waarborging van) de volgende belangen:

  • -

    openbare orde en veiligheid;

  • -

    preventie van kansspelverslaving;

  • -

    verkeersveiligheid en parkeercapaciteit

Hoewel verordening en nadere regels doorgaans voldoende handvatten bieden, kan er in een aantal gevallen behoefte bestaan aan een verdere uitwerking in beleid. Zo is aannemelijk dat er gelijktijdig meerdere aanvragen worden ingediend. De verordening (artikel 5a, eerste lid en de nadere regels (artikel 3) voorzien hierin door een regeling te treffen op basis waarvan dergelijke aanvragen met elkaar vergeleken kunnen worden.

Hierna worden de onderdelen uit het afwegingskader per deelgebied nader uitgewerkt.

 

Toelichting deelgebieden

Bij verordening zijn er twee gebieden aangewezen waarbinnen vergunning kan worden verleend voor telkens één speelautomatenhal.

 

Deelgebied I ziet op het centrum. Hier is reeds een speelautomatenhal gevestigd. Gebleken is dat de ligging van deze inrichting geen noemenswaardige problemen ten aanzien van openbare orde, veiligheid en verkeer (parkeren) met zich meebrengt.

Om deze reden bestaat er voor deelgebied 1 voor wat betreft de locatie van de inrichting geen noodzaak tot het treffen van additionele regels en/of beperkingen. Consolidatie van de huidige situatie is hier het uitgangspunt.

 

Deelgebied II omvat de Tielse Industrie- en kantoorgebieden die zich kenmerken door het nagenoeg ontbreken van woonbestemmingen en goede ontsluiting via de snelweg of een provinciale weg. In tegenstelling tot deelgebied I, leent dit gebied zich met name voor een speelautomatenhal met een (boven-) regionaal publiek vanwege de ligging ten opzichte van de A15.

 

Buiten deelgebied I en II is de vestiging van een speelautomatenhal ongewenst. Het betreft hier immers woon- of landschappelijk gebied. De exploitatie van een speelautomatenhal zou het woon- of landschappelijke karakter van deze gebieden aantasten

 

Uitgangspunten per deelgebied

 

Deelgebied I

Gebleken is dat de exploitatie van de huidige speelautomatenhal zich goed verhoudt ten opzichte van de andere centrumfuncties zoals winkelen, recreëren en parkeren. Ook vanuit openbare orde- en veiligheidsproblematiek is de omvang en situering van de bestaande hal toelaatbaar terwijl de ligging midden in het promenadegebied er voor zorgt dat verkeersoverlast (met name parkeeroverlast) tot een minimum beperkt blijft. Indien de locatie van de speelautomatenhal op enig moment gewijzigd wordt, verdient een vergelijkbare locatie de voorkeur.

 

Deelgebied II

De locatiekeuze van een tweede speelautomatenhal dient zeer zorgvuldig plaats te vinden. Een optimale locatie trekt het juiste type publiek aan waardoor de risico's op kansspelverslaving en ordeproblemen geminimaliseerd worden. Bovendien kan een goed gekozen locatie in positieve zin bijdragen aan de uitstraling van de directe omgeving terwijl overlast wordt voorkomen.

Ervaringen in andere gemeenten 1 en advisering door Iriszorg2 leert dat de combinatie van de speelautomatenhal met andere recreatieve functies hieraan waarschijnlijk een positieve bijdrage levert, althans niet tot een toename van voornoemde problematiek heeft geleid.

 

Om die reden is het redelijk om bij een vergelijking van aanvragen de samenhang van de exploitatie met verscheidende andere grootschalige op (boven)regionaal publiek gerichte recreatieve functies mee te wegen.

 

Indien geen sprake is van het hiervoor omschreven totaalconcept dient te worden onderzocht in welke mate er nog wel sprake is van samenhang met overige recreatieve functies (zoals een restaurant of zwembad). Voorkomen moet worden dat de speelautomatenhal op zichzelf komt te staan. Hierdoor wordt immers afbreuk gedaan aan het doelgroepenbeleid, komt het synergievoordeel ten opzichte van andere functies te vervallen en kunnen ongewenste verkeersbewegingen ontstaan.

 

Anders dan in deelgebied I, geldt voor het tweede gebied dat de bereikbaarheid van de locatie cruciaal is. Dit heeft twee redenen:

  • -

    Tiel is zeer centraal gelegen, grenzend aan de snelweg A15. Wanneer de locatie direct vanaf de A15 bereikt kan worden zal de speelautomatenhal gemakkelijker bezoekers buiten de stad/regio trekken, wat bijdraagt aan het gewenste bezoekersprofiel. Het gewenste bezoekersprofiel bestaat overwegend uit bezoekers buiten Tiel. Het gaat dan om dagtoerisme en verblijfsrecreatie.

  • -

    Ter voorkoming van overlast van de directe omgeving dienen bezoekers de locatie vanaf de A15 over een zo kort mogelijke (en de minst belastende) route te kunnen bereiken.

De ligging ten opzichte van de A15 en de afstand van de snelwegafrit tot de speelautomatenhal dienen om die reden door burgemeester beoordeeld en – in voorkomende gevallen – vergeleken te worden.

 

Resumerend:

Gestreefd wordt naar een situatie waarbij het bezoek aan de speelautomatenhal niet op zichzelf staat en in voldoende mate hoogdrempelig is. Optimaal is een situatie waarbij bovendien sprake is van een totaalconcept dat een (boven)regionaal publiek aanspreekt. Voor wat betreft de beoordeling van de verkeerssituatie is de nabijheid tot de A15 van belang.

 

Advisering

Advisering vindt plaats door de drie disciplines: verkeer, openbare orde en veiligheid en verslavingszorg. De uitkomsten van de verschillende onderdelen worden bij voorkeur gebundeld in één integraal advies en van één algemene conclusie voorzien.

Na ontvangst van het advies beoordeelt de burgemeester of het advies voldoende is onderbouwd, deugdelijk en consistent is.

In de beschikking wordt de conclusie van het advies opgenomen. Afwijking daarvan dient uitputtend gemotiveerd te worden.

 

Periodiek overleg

De burgemeester neemt het initiatief tot een periodiek overleg waaraan deelnemen:

  • -

    Verslavingszorg

  • -

    Exploitanten van beide speelautomatenhallen

  • -

    Beleidsambtenaar

  • -

    zonodig aangevuld met andere disciplines zoals politie

In dit overleg komt ten minste aan de orde:

  • -

    stand van zaken met betrekking tot overlast en verslavingspreventie

  • -

    eventueel benodigde aanpassingen van vergunningvoorschriften en beleidsplannen


1

Pagina 8 van 'Een onderzoek naar de ontwikkeling van speelautomatenhallen' in Nederland uitgevoerd in opdracht van het College van toezicht op de kansspelen. Regioplan beleidsonderzoek, Amsterdam november 2009.

2

IrisZorg is een erkende organisatie voor verslavingsreclassering en –behandeling.