Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Tiel

COFFEESHOPBELEID GEMEENTE TIEL 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTiel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingCOFFEESHOPBELEID GEMEENTE TIEL 2015
CiteertitelCoffeeshopbeleid Tiel 2015
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-07-2015nieuwe regeling

19-06-2015

Zakengids 01-07-2015

Tekst van de regeling

Intitulé

COFFEESHOPBELEID GEMEENTE TIEL 2015

 

Inleiding

Coffeeshops zijn horecagelegenheden waar handel in en gebruik van cannabis (softdrugs) plaatsvindt. Handel en gebruik van (soft)drugs is geregeld in de Opiumwet. De verkoop van drugs is in deze wet verboden. Speciale verkooppunten voor cannabis in de vorm van coffeeshops worden landelijk gedoogd. De gemeente kan in beleid vastleggen of en onder welke voorwaarden binnen haar grenzen coffeeshops gevestigd mogen worden.

 

Een coffeeshop dient in het bezit te zijn van een exploitatievergunning op grond van de Algemene plaatselijke verordening. Er is inmiddels al veel jurisprudentie met betrekking tot het gedogen van softdrugsverkoop. Het is niet toegestaan middels een vergunning te regelen wat in hogere wetgeving is verboden. Voor het exploiteren van een coffeeshop op zich kan geen vergunning worden verleend omdat dit in strijd is met de Opiumwet. Regeling van de openbare ordeaspecten middels een exploitatievergunning is wel rechtmatig. Daarmee zijn ook de beleidsregels van de burgemeester waarin staat hoe hij omgaat met een exploitatievergunning, ten behoeve van een horecabedrijf waar softdrugs wordt verkocht, wel toegestaan. Voor de vestiging van de coffeeshop als horecabedrijf gelden dus gewoon de regels van de exploitatievergunning.

 

Ontwikkelingen

De gemeenteraad heeft op 9 november 2011 een motie met als onderwerp 'aanpassen coffeeshopbeleid' aangenomen. De strekking van de motie was:

  • Het coffeeshopbeleid, de vestigingslocatie-eisen, de gedoogcriteria en bijbehorend handhavingsbeleid tegen het licht te houden/te evalueren en aan te scherpen.

  • Op basis van bovenstaand onderzoek tenminste één en bij voorkeur twee van de coffeeshops op zo kort mogelijke termijn te sluiten, binnen de kaders van de huidige vergunningen en (eventueel geactualiseerde) wet- en regelgeving.

  • Het handhavingsarrangement naar een zo streng mogelijk regime te brengen.

  • De vestigingsmogelijkheden van de coffeeshops te onderzoeken buiten het centrum van de stad en daarbij rekening houden met afstandscriteria versus scholen voor voortgezet onderwijs van ten minste 350 meter.

Deze motie heeft geleid tot een Nota Coffeeshops van het college van burgemeester en wethouders waarin de volgende 6 aanbevelingen zijn gedaan:

  • 1.

    Niet over gaan tot sluiting van één of meerdere coffeeshops.

  • 2.

    Het maximumstelsel in die zin aanpassen dat na (al dan niet gedwongen) sluiting van een coffeeshop geen nieuwe coffeeshop wordt gedoogd, tot een maximum van 2 coffeeshops is bereikt.

  • 3.

    Het handhavingsstappenplan uitgaande van het Nijmeegse model aan te passen.

  • 4.

    Verder uitzoeken van verplaatsingsmogelijkheden.

  • 5.

    Hiertoe een werkgroep in het leven roepen, met als doel: in kaart brengen van alle facetten van verplaatsing en de consequenties ervan.

  • 6.

    In het kader van het actieprogramma Drugsoverlast gebaseerd op het Integraal veiligheidsbeleid 2011 – 2014 onderzoek doen naar de voorstellen van de coffeeshopexploitanten om ieder jaar een bedrag beschikbaar te stellen waarvoor de gemeente parkeertoezicht rondom de coffeeshops in zou kunnen zetten en om voor de bezoekers van de coffeeshops parkeerplaatsen te reserveren, waar uitsluitend heel kort geparkeerd mag worden.

De gemeenteraad heeft er in de vergadering van 13 februari 2013 mee ingestemd dat de aanbevelingen 1 tot en met 5 worden uitgevoerd of verder worden uitgewerkt. Dit hield in dat het coffeeshopbeleid op enkele onderdelen aangepast moest worden. In april 2013 is het gewijzigde beleid vastgesteld. In 2014 is een locatieonderzoek uitgevoerd aan de hand van door de exploitanten aangedragen mogelijke locaties. Daarbij bleek dat er de nodige haken en ogen aan verplaatsing zitten. In de raadsvergadering van januari 2015 is besloten te stoppen met actief onderzoek naar de verplaatsingsmogelijkheden omdat een ruime meerderheid van de raad van mening was dat verplaatsing uiteindelijk toch niet de beoogde positieve resultaten zou bieden. Daarbij is wel besloten dat de ondernemers zelf met concrete voorstellen kunnen komen voor verplaatsing en dat vervolgens onderzocht kan worden of verplaatsing naar deze locatie haalbaar is. Mits dit een serieus voorstel is en de ondernemer al vergaande onderhandelingen met de grond- of pandeigenaar heeft gevoerd. Nadat ondernemers vragen stelden over eventuele locaties bleek dat het beleid van 2013 op een aantal punten op meerdere manieren geïnterpreteerd kon worden. In de vergadering van april 2015 heeft de raad zich uitgesproken over de gewenste interpretatie en wordt het beleid nu dienovereenkomstig aangepast.

 

Gedoogcriteria

Het Openbaar Ministerie (OM) is belast met de handhaving van de verbodsbepalingen in de Opiumwet. Daarvoor zijn gedoogvoorwaarden vastgesteld. De zogenaamde AHOJGI-criteria. Dezelfde criteria worden – aangevuld met enkele extra criteria ( de pluscriteria) – ook door de burgemeester aangehouden voor het bestuurlijk handhaven.

 

In Tiel worden coffeeshops gedoogd indien zij geëxploiteerd worden conform deze criteria:

  • 1.

    Geen Affichering: dit betekent geen reclame anders dan een summiere aanduiding op betreffende lokaliteit. Het afficheringsverbod is aangescherpt in de zin dat ook internet- affichering verboden is.

  • 2.

    Geen Harddrugs: er mogen geen harddrugs voorhanden zijn en/of verkocht worden.

  • 3.

    Geen Overlast: onder overlast kan worden verstaan parkeeroverlast rond de coffeeshop, hinderlijk verkeersgedrag van bezoekers, geluidshinder, doorverkoop in de nabije omgeving, vervuiling en/of voor of nabij de coffeeshop rondhangende klanten.

  • 4.

    Geen verkoop aan Jeugdigen en geen toegang aan jeugdigen tot een coffeeshop, waarbij is gekozen voor een strikte handhaving van de leeftijdsgrens van 18 jaar.

  • 5.

    Geen verkoop van Grote hoeveelheden per transactie: dat wil zeggen hoeveelheden groter dan geschikt voor eigen gebruik (= 5 gram). Onder transactie wordt begrepen alle koop en verkoop in één coffeeshop op eenzelfde dag met betrekking tot eenzelfde koper. Ook geen aanwezigheid van grote hoeveelheden in voorraad (G). De handelsvoorraad mag niet meer zijn dan 500 gram *.

  • 6.

    Uitsluitend verkoop aan Ingezetenen van Nederland. De exploitant moet vast stellen aan de hand van een geldig document of de koper van softdrugs, ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basis Administratie.

  • 7.

    Geen aanwezigheid van alcohol in een coffeeshop (plus). Kleinschalige cannabisverkoop wordt uitsluitend gedoogd in de alcoholvrije coffeeshop. Situaties waar sprake is van een samengaan van alcohol- en cannabisverkoop in één horeca-inrichting dienen te worden tegengegaan.

  • 8.

    Geen verkoop van smartdrugs, eco-drugs en smartproducts (plus)

  • 9.

    Geen terrasexploitatie (plus)

  • 10.

    Aangepaste sluitingstijden (plus). Coffeeshops sluiten uiterlijk om 00.00 uur. Op vrijdag- en zaterdagavonden geldt een sluitingstijd van 01.00 uur.

     

    * mixvoorraad

    Bij de vaststelling van de handelsvoorraad geldt dat 1 voorgedraaide joint 0,2 gram softdrugs bevat. Als tijdens de openingsuren van de coffeeshop een mixvoorraad – bestaande uit tabak en softdrugs – aanwezig is ten behoeve van het ter plaatse (machinaal) vervaardigen van voorgedraaide joints, dan geldt een verhouding: 150 gram mixvoorraad, bevat 20 gram softdrugs. Dit staat gelijk aan 100 voorgedraaide joints.

 

Vestigingscriteria

  • -

    er mogen geen coffeeshops worden gevestigd indien het maximumaantal van 2 coffeeshops reeds is bereikt. Ten tijde van de eerste vaststelling van het coffeeshopbeleid waren er 5 coffeeshops gevestigd in de gemeente Tiel. In 2001 is dat aangepast naar maximaal 4 coffeeshops. Momenteel zijn er nog steeds 4 coffeeshops. Er is nu dus sprake van een uitsterfconstructie tot het maximum van 2 is bereikt. Zie verder onder "Uitsterfbeleid/Overgangsrecht";

  • -

    coffeeshops mogen in beginsel alleen in de binnenstad (binnen de stadsgrachten) worden gevestigd. Bestemmingsplantechnisch staat een coffeeshop gelijk aan een café. Een coffeeshop kan dus uitsluitend worden gevestigd op een locatie waar ook de vestiging van een café is toegestaan. Dat is – behoudens een enkele oude situatie – alleen het geval in de binnenstad. Exploitatie van een coffeeshop in een woonwijk is niet aan de orde.

  • -

    zolang het uitsterfbeleid nog geldt en het maximum van 2 coffeeshops dus nog niet is bereikt, geldt dat de gevestigde coffeeshops in beginsel niet kunnen verplaatsen. Ook het verplaatsen binnen de binnenstad is dus niet toegestaan. Verplaatsing is alleen aan de orde als een concreet onderzoek naar een eventuele verplaatsingsmogelijkheid met succes is afgerond. Onder verplaatsen wordt niet verstaan: een tijdelijke verplaatsing van beperkte duur die noodzakelijk is ten gevolge van een calamiteit, renovatie e.d.

  • -

    er zal uitsluitend medewerking worden verleend aan een verplaatsingsonderzoek voor een locatie aan de randen van de stad, die niet gelegen is in of naast een gebied dat in hoofdzaak voor bewoning wordt gebruikt. De locatie ligt bij voorkeur aan of in de nabijheid van de op- en afritten van de A15, dan wel op of grenzend aan de bedrijvenparken.

  • -

    coffeeshops mogen niet worden gevestigd binnen een straal van 350 meter van instellingen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Voor het berekenen van de afstand moet uitgegaan worden van de meest logische weg voor een voetganger van de deur van de coffeeshop tot de hoofdentree van het schoolterrein.

Gedoogbrief

De criteria waarop de verkoop van softdrugs wordt gedoogd, zullen in een zogenaamde gedoogbrief worden vastgelegd. Tevens zal in deze brief worden aangegeven of sprake is van overgangsrecht.

 

Uitsterfbeleid/Overgangsrecht

Tot de vaststelling van het coffeeshopbeleid gemeente Tiel 2013 gold een maximum van 4 coffeeshops. Er is nu dus sprake van een uitsterfconstructie. Als een gedoogbrief voor een coffeeshop vervalt of wordt ingetrokken voor een gevestigde locatie dan komt daarvoor geen nieuwe gedoogbrief voor een coffeeshop in de plaats, tot het maximum van twee is bereikt. Tenzij een coffeeshop verplaatst kan worden naar de rand van de stad.

 

Het uitsterfbeleid houdt ook in dat de bestaande coffeeshops niet mogen uitbreiden, tot het maximum van 2 coffeeshops is bereikt. De huidige situatie wordt feitelijk "bevroren" en kan alleen veranderen door sluiting van een coffeeshop of het onder voorwaarden verplaatsen.

 

De coffeeshop aan de Hertog Karellaan (Catweazle) is gevestigd in de Hertogenwijk en dus in strijd met de vestigingscriteria. Deze shop was al gevestigd op deze locatie voordat voor het eerst coffeeshopbeleid werd vastgesteld. Om die reden valt deze shop dus onder het overgangsrecht.

 

In beginsel geldt de gedoogbrief uitsluitend voor de ondernemer(s) zoals die staat/staan vermeld op de exploitatievergunning op grond van de Algemene plaatselijke verordening voor deze coffeeshop. Het wijzigen van eenmanszaak naar bijvoorbeeld v.o.f. of het toevoegen van bestuurders of vennoten is niet toegestaan. Daarmee kan immers het uitsterfbeleid worden omzeild. Het wijzigen van ondernemersvorm waarbij er geen wijzigingen optreden met betrekking tot de betrokken persoon of personen is wel toegestaan. Voorbeeld: wijzigen van eenmanszaak naar BV, waarbij de ondernemer van de eenmanszaak de enig aandeelhouder en bestuurder in de BV wordt.

 

Handhavingsarrangement

De burgemeester stelt het coffeeshopbeleid – binnen het landelijke kader (de Opiumwet en Aanwijzing Opiumwet) vast en voert de regie. De lokale driehoek vult het beleid concreet in en stelt prioriteiten bij de dagelijkse handhaving. Een handhavingsarrangement – waarbinnen het optreden van bestuur, politie en OM op elkaar aansluit en elkaar aanvult – is daarbij onontbeerlijk en vormt de basis voor de inzet van het bestuursrechtelijke en strafrechtelijke instrumentarium. Bij overtreding van de gedoogcriteria zal als volgt worden gehandhaafd:

 

 

overtreding

Handhaving burgemeester

Handhaving politie/OM

Het voeren van niet toegestane vormen van Affichering door coffeeshop: expliciet tonen/verwijzen naar prijslijsten, tonen van opsomming en/of beschrijving van producten en/of afbeeldingen

1e constatering:

schriftelijke waarschuwing

2e constatering binnen 3 jaar:

sluiting voor periode van twee weken

3e constatering binnen weer 3 jaar **:

sluiting voor periode van drie maanden

4e constatering binnen weer 3 jaar:

sluiting voor periode van één jaar

5e constatering binnen weer 3 jaar:

definitieve sluiting en intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. artikel 1.6 onder c. van de APV

1e overtreding:

geen actie

2e overtreding binnen 3 jaar:

rapport + PV + inbeslagname + vervolging

  • Art. 3b OW ivm art. 10, lid 1 OW

  • Art. 3b OW ivm art. 10, lid 2 OW

3e overtreding binnen weer 3 jaar:

rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

Het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig hebben van Harddrugs in of vanuit de coffeeshop

1e constatering:

sluiting voor periode van één jaar en, indien omvang en duur van de handel daartoe aanleiding geven, intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

2e constatering binnen 3 jaar:

definitieve sluiting en intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

1e overtreding:

rapport + PV + inbeslagname + vervolging

  • Art. 2 OW ivm art. 10, lid 1 OW

  • Art. 2 OW ivm art. 10, lid 3 OW

  • Art. 2 OW ivm art. 10, lid 4 OW

2e overtreding

rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

Overlast (o.a. parkeren, geluidshinder, vervuiling, rond-hangende klanten). Het moet hierbij wel gaan om overlast die de exploitant redelijkerwijs toe te rekenen is.

1e constatering:

schriftelijke waarschuwing

2e constatering binnen 3 jaar:

sluiting voor periode van drie maanden

3e constatering binnen weer 3 jaar:

sluiting voor periode van één jaar

4e constatering binnen weer 3 jaar:

definitieve sluiting en intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

1e overtreding:

geen actie

2e overtreding binnen 3 jaar:

rapport + PV + inbeslagname + vervolging

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 1 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 2 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 3 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 5 OW

3e overtreding binnen weer 3 jaar:

rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

Verkoop of toegang aan Jeugdigen

1e constatering:

schriftelijke waarschuwing

2e constatering binnen 3 jaar:

sluiting voor periode van drie maanden

3e constatering binnen weer 3 jaar:

sluiting voor periode van één jaar

4e constatering binnen weer 3 jaar:

definitieve sluiting en intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

1e overtreding:

rapport + PV + inbeslagname + vervolging

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 1 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 2 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 3 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 5 OW

2e overtreding binnen 3 jaar: 

rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

3e overtreding binnen weer 3 jaar: rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

Verkoop van Grote hoeveelheden, d.w.z. meer dan 5 gram per persoon per dag, maar minder dan 30 gram

1e constatering

schriftelijke waarschuwing

2e constatering binnen 3 jaar:

sluiting voor periode van drie maanden

3e constatering binnen weer 3 jaar:

sluiting voor periode van één jaar

4e constatering binnen weer 3 jaar:

definitieve sluiting en intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

1e overtreding:

rapport + PV + inbeslagname + vervolging

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 1 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 2 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 3 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 5 OW

2e overtreding binnen 3 jaar: 

rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

3e overtreding binnen weer 3 jaar: rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

Verkoop van Grote hoeveelheden , d.w.z. meer dan 30 gram per persoon per dag, maar minder dan 5 kilo

1e constatering

sluiting voor periode van drie maanden

2e constatering binnen 3 jaar:

sluiting voor periode van één jaar en, indien omvang en duur van de handel daartoe aanleiding geven, intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

3e constatering binnen weer 3 jaar:

definitieve sluiting en intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

idem

Verkoop van Grote hoeveelheden, meer dan 5 kilo per transactie

1e constatering: sluiting voor periode van één jaar en, indien omvang en duur van de handel daartoe aanleiding geven, intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

2e constatering binnen 3 jaar:

definitieve sluiting en intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. onder c. van de APV

idem

Grotere handelsvoorraad dan 500 gram aanwezig

1e constatering:

schriftelijke waarschuwing

2e constatering binnen 3 jaar:

sluiting voor periode van drie maanden

3e constatering binnen weer 3 jaar:

sluiting voor periode van één jaar

4e constatering binnen weer 3 jaar:

definitieve sluiting en intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

1e overtreding:

rapport + PV + inbeslagname + vervolging

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 1 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 2 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 3 OW

  • Art. 3 OW ivm art. 11, lid 5 OW

2e overtreding binnen 3 jaar: 

rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

3e overtreding binnen weer 3 jaar: rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

Verkoop aan iemand die geen Ingezetene is van Nederland

In beginsel geen handhaving. Bij geconstateerde overtredingen of overlast in relatie tot het ingezetenschap zullen nieuwe afspraken over handhaving van overtreding van het ingezetenen criterium worden gemaakt.

Het OM volgt gemeente dus in casu in beginsel geen strafrechtelijke handhaving. Echter indien het OM verneemt dat een coffeeshop aan niet ingezetenen verkoopt zal het OM, kijkend naar de overige gedoogcriteria in de Opiumwet, altijd de afweging maken of het eigenstandig op zal treden maar pas nadat het standpunt van het OM in de driehoek kenbaar is gemaakt.

Het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig hebben van paddo’s (hallucinogene paddenstoelen als bedoeld in de Opiumwet) in of vanuit de coffeeshop

1e constatering:

schriftelijke waarschuwing

2e constatering binnen 3 jaar:

sluiting voor periode van drie maanden

3e constatering binnen weer 3 jaar:

sluiting voor periode van één jaar

4e constatering binnen weer 3 jaar:

definitieve sluiting en intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

1e overtreding:

rapport + PV + inbeslagname + vervolging

  • Art. 3 OW ivm art 11, lid 1 OW

  • Art. 3 OW ivm art 11, lid 2 OW

  • Art. 3 OW ivm art 11, lid 3 OW

  • Art 3 OW ivm art 11, lid 5 OW

2e overtreding binnen 3 jaar: 

rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

3e en 4e overtreding binnen weer 3 jaar: rapport + PV + inbeslagname + vervolging (idem als vorenstaand)

Het geopend hebben van de coffeeshop na 00.00 uur dan wel 01.00 uur op vrijdag- of zaterdagavond

1e constatering:

schriftelijke waarschuwing

2e constatering binnen 3 jaar:

sluiting voor periode van drie maanden

3e constatering binnen weer 3 jaar:

sluiting voor periode van één jaar

4e constatering binnen weer 3 jaar:

definitieve sluiting en intrekking van de exploitatievergunning o.g.v. 1.6 onder c. van de APV

n.v.t.

 

** gerekend vanaf de vorige constatering. Iedere constatering van een overtreding leidt tot een volgende stap in dit handhavingsarrangement als de vorige constatering korter dan 3 jaar geleden heeft plaats gevonden.

 

Indien op enig moment tegelijkertijd twee of meerdere overtredingen als hiervoor bedoeld worden geconstateerd, zal beoordeeld worden of daarmee sprake is van een dermate verstoring van de openbare orde, op basis waarvan eventueel stappen uit het arrangement kunnen worden overgeslagen.

 

vastgesteld op

de burgemeester van Tiel,

ir. J. Beenakker