Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoeksche Waard

Besluit van de burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard houdende regels omtrent gevaarlijke honden

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoeksche Waard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard houdende regels omtrent gevaarlijke honden
CiteertitelUitvoeringsbesluit gevaarlijke honden Hoeksche Waard
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR645428/1

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-07-2021nieuwe regeling

22-12-2020

gmb-2021-237575

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard houdende regels omtrent gevaarlijke honden

Eerste bijtincident:

  • Een hond heeft een bijtincident veroorzaakt waarbij een persoon of een ander dier letsel heeft opgelopen. De eigenaar/houder van het verwondde dier of het slachtoffer doet hiervan melding bij de politie.

  • De politie maakt een registratie over het incident conform het protocol bijtincidenten van de politie.

  • De politie verstuurt op grond van de registratie een brief naar de eigenaar/houder van de hond die het bijtincident heeft veroorzaakt.

  • In deze brief wordt de eigenaar/houder van de hond gewezen op de regels over loslopende honden (indien van toepassing). Daarnaast wordt de eigenaar/houder van de hond erop gewezen dat wanneer de hond een tweede bijtincident veroorzaakt, de hond als gevaarlijk wordt aangemerkt en de burgemeester een aanlijngebod eventueel gecombineerd met een muilkorfgebod oplegt.

  • De gemeente ontvangt een kopie van de waarschuwingsbrief.

Tweede bijtincident:

  • De politie verwerkt een melding over een bijtincident, veroorzaakt door een hond die al eerder een bijtincident veroorzaakt heeft.

  • De politie maakt een bestuurlijke rapportage over het bijtincident (inhoud conform het protocol bijtincidenten) en verstuurt deze naar de gemeente. Daarbij wordt het advies gedaan de hond als gevaarlijk aan te merken en een aanlijngebod, eventueel in combinatie met een muilkorfgebod, op te leggen.

  • De gemeente stelt vast dat een hond voor de tweede maal een bijtincident veroorzaakt heeft en gaat over tot de procedure een aanlijngebod dan wel een aanlijn- en muilkorfgebod op te leggen. Dit is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, waardoor art. 4:8 Awb van toepassing is. De eigenaar/houder van de hond krijgt maximaal twee weken de gelegenheid een zienswijze in te dienen. Wanneer de eigenaar/houder van de hond het niet eens is met het voornemen tot oplegging van het gebod, kan hij voor zijn rekening een gedragstest laten uitvoeren door een daartoe bevoegde instantie. De kosten hiervoor komen voor rekening van de eigenaar/houder van de hond. De burgemeester neemt in beginsel het advies van de onderzoeker over in het definitieve besluit.

  • Hierna kan de burgemeester al dan niet overgaan tot het aanmerken van de hond als gevaarlijk en aan de eigenaar/houder van de hond een aanlijngebod dan wel een aanlijn- en muilkorfgebod opleggen. Tevens wordt in dit besluit aangegeven dat op het niet voldoen aan het gebod een dwangsom staat van € 250,- per overtreding, tot een maximum van € 2.500,- De politie kan dit constateren en schriftelijk melden aan de gemeente.

Derde bijtincident:

  • De politie verwerkt een melding over een bijtincident, veroorzaakt door een hond die al twee maal eerder een bijtincident heeft veroorzaakt.

  • De politie maakt een bestuurlijke rapportage over het incident (inhoud conform hierboven genoemd) en verstuurt deze naar de gemeente.

  • De gemeente stelt vast dat de hond voor de derde maal een bijtincident veroorzaakt heeft, ondanks dat aan de eigenaar/houder van de hond reeds een aanlijngebod dan wel aanlijn- en muilkorfgebod is opgelegd.

  • De eigenaar/houder van de hond wordt gevraagd om afstand te doen van de hond.

  • Indien de eigenaar/houder niet vrijwillig afstand doet van de hond en de burgemeester vreest dat de kans op bijtrecidive aanwezig is, geeft de burgemeester het bevel tot het onvrijwillig in beslag nemen van de hond.

  • Bij het onvrijwillig in beslag nemen van de hond kan in opdracht van de eigenaar/houder van de hond de hond aan een gedragstest worden onderworpen die de burgemeester betrouwbaar acht. De test zal moeten uitwijzen of de hond resocialiseerbaar of elders herplaatsbaar kan worden, of dat het risico bij terugplaatsing bij de houder als te groot moet worden ingeschat. De kosten van vervoer, verblijf, test en eventueel laten doden van de hond komen voor rekening van de houder van de hond.

Schematisch ziet dit er als volgt uit:

 

Politie

Gemeente

Relevante wetgeving

Eerste bijtincident

Opmaken rapportage; brief met waarschuwing naar eigenaar/houder

Gemeente ontvangt kopiewaarschuwingsbrief

Geen besluit Awb

Tweede bijtincident

Opmaken bestuurlijke rapportage

Opleggen aanlijn- of aanlijn- en muilkorfgebod (aandacht voor chip) incl. aanzegging last onder dwangsom bij niet opvolgen gebod

Op grond van art. 2:59 APV; Besluit in de zin van de Awb

Derde bijtincident

Opmaken bestuurlijke rapportage; In overleg met de Officier van Justitie onttrekking van de hond aan het verkeer.

In overleg met de officier van justitie inbeslagname van hond

Gemeente: Op grond van art. 172 lid 3 Gemeentewet; besluit in de zin van de Awb Politie: overtreding van het aanlijnen/ of muilkorfgebod

Uitzonderingssituaties

  • In uitzonderlijke of zeer ernstige situaties is het mogelijk om van dit besluit af te wijken en direct over te gaan tot inbeslagname van de hond. Daarnaast kan de politie het Openbaar Ministerie informeren, zodat overwogen kan worden of strafvervolging wordt ingesteld tegen de houder van de hond. Over deze mogelijke samenloop van trajecten informeren de gemeente Hoeksche Waard en de politie elkaar.

Bekendmaking en ondertekening

Het Uitvoeringsbesluit artikel 2:59 APV gevaarlijke honden Hoeksche Waard wordt door middel van een publicatie in Het Kompas bekendgemaakt op 21 juli 2021. Het Uitvoeringsbesluit artikel 2:59 APV gevaarlijke honden Hoeksche Waard is met ingang van de dag na bekendmaking van kracht.

 

Aldus vastgesteld door de burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard op 22 december 2020.

De burgemeester van de Hoeksche Waard,

Dhr. A.P.J. van Hemmen