Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Weert

Besluit van de burgemeester van de gemeente Weert houdende regels omtrent de mandaatinstructie voor gebiedsontzeggingen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWeert
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de burgemeester van de gemeente Weert houdende regels omtrent de mandaatinstructie voor gebiedsontzeggingen
CiteertitelMandaatinstructie gebiedsontzeggingen
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR379525/9

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-07-2021nieuwe regeling

12-07-2021

gmb-2021-235878

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de burgemeester van de gemeente Weert houdende regels omtrent de mandaatinstructie voor gebiedsontzeggingen

(artikel 2:77, eerste lid, Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Weert)

Voorwaarden voor het opleqgen van een qebiedsontzegging:

  • 1.

    Deze bestuursrechtelijke maatregel tot oplegging van een gebiedsontzegging wordt terughoudend toegepast.

  • 2.

    Alleen mogelijk bij een of meerdere overtredingen van de in artikel 2:77 APV genoemde wetsbepalingen.

  • 3.

    Geldend voor het door burgemeester en wethouders aangewezen gebied of voor een nader aan te geven gedeelte daarvan.

  • 4.

    De duur van de gebiedsontzegging is, afhankelijk van de categorie van overtredingen, of twee weken of zes weken of twaalf weken. Alleen bij een genoemde overtreding of meerdere binnen één jaar na oplegging van een gebiedsverbod kan de duur variëren en duren tot maximaal twaalf weken.

  • 5.

    Procedure volgen.

N.B.

Bij het opleggen van een gebiedsontzegging dient aan alle voorwaarden te worden voldaan.

 

Weert, 12 juli 2021

De burgemeester van Weert,

R.J.H. Vlecken

Toelichting bij de voorwaarden:

Ad 1 Terughoudend toepassen.

Een gebiedsontzegging is een flinke beperking van de persoonlijke vrijheid. Dit betekent dat van dit middel een terughoudend gebruik moet worden gemaakt. De gebiedsontzegging is een bestuursrechtelijke maatregel ter bescherming van de openbare orde. In principe dient deze maatregel als laatste redmiddel te worden toegepast. Normaliter dienen andere middelen te worden gebruikt voor de handhaving van de openbare orde op straat, zoals een waarschuwing, een verwijderingsbevel of een proces-verbaal/bekeuring.

Gaat het om een misdraging in een horecagelegenheid dan kan de exploitant een lokaalverbod opleggen. Bij herhaling kan een collectief horecaverbod worden opgelegd.

In uitzonderingsgevallen kan een gebiedsverbod worden opgelegd zonder dat betrokkene een voorgeschiedenis heeft. Als bijvoorbeeld het risico sterk aanwezig is dat een vechtpartij, die gepaard gaat met mishandeling en die door de politie is beëindigd, weer wordt voortgezet, dan kan een gebiedsontzegging noodzakelijk zijn.

In elk geval dient een gebiedsontzegging met de nodige zorgvuldigheid te worden opgelegd.

 

Ad 2 Overtreding van de in artikel 2:77 APV qenoemde wetsbepalingen

De wetsbepalingen, waarvan de overtreding kan leiden tot een gebiedsontzegging zijn opgenomen in artikel 2:77, zevende lid, van de APV. Het kan gaan om overtreding van een of meer van genoemde bepalingen.

Bij herhaling van een overtreding binnen één jaar na oplegging van een eerdere gebiedsontzegging (derde lid), hoeft het niet om een overtreding van dezelfde wetsbepaling te gaan.

 

Ad 3 Door burqemeester en wethouders aangewezen qebied

Gebiedsontzeggingen kunnen het gevolg zijn van genoemde overtredingen en die overtredingen kunnen op het gehele grondgebied van de gemeente Weert zijn gepleegd. Een gebiedsontzegging kan echter alleen gelden voor het door het college daartoe aangewezen gebied of voor het in het besluit tot gebiedsontzegging nader aangeduide gedeelte van het door het college aangewezen gebied.

Een gebiedsontzegging wordt qua gebied beperkt mits dit geen afbreuk doet aan de effectiviteit van de maatregel én wanneer een ontzegging voor het gehele aangewezen gebied een onredelijk grote beperking voor de overtreder zou inhouden. Voorbeeld: een gebiedsontzegging wegens overtreding(en) tijdens het uitgaan op de Oelemarkt zal veelal beperkt kunnen blijven tot de Oelemarkt en de daarmee rechtstreeks in verbinding staande straten.

 

Ad 4 Duur van de gebiedsontzegging

In artikel 2:77 APV is een gradatie van de gebiedsontzeggingen qua duur aangegeven. Het gaat daarbij om drie categorieën. De duur van de gebiedsontzegging is afhankelijk van de zwaarte van de overtreding. Bij elke categorie past een vaststaande periode voor de gebiedsontzegging. Het betreft een periode van twee weken, zes weken of twaalf weken.

Daarnaast geldt voor de hiervoor ad 2 reeds genoemde herhaling binnen één jaar na een eerdere gebiedsontzegging de mogelijkheid van een gebiedsontzegging van maximaal twaalf weken. Deze kan derhalve wel voor een kortere periode gelden.

 

Ad 5 Procedure volqen

  • 1.

    Iemand wordt aangehouden wegens ordeverstoring door overtreding van een of meer wetsbepalingen genoemd in artikel 2:77 APV.

  • 2.

    De politieambtenaar (of buitengewoon opsporingsambtenaar) gaat na of een gebiedsontzegging aangewezen en mogelijk is en pleegt overleg met de gebiedsmentor of dagcöordinator.

  • 3.

    Wordt tot voortzetting van de procedure besloten dan wordt in elk geval proces-verbaal opgemaakt.

  • 4.

    Daarna wordt de overtreder duidelijk gemaakt dat en waarom een gebiedsontzegging wordt opgelegd en voor welke periode en voor welk gebied.

  • 5.

    Vervolgens wordt een concept-besluit opgesteld, dat ter ondertekening/besluitvorming aan de Hulpofficier van Justitie wordt aangeboden.

  • 6.

    De gebiedsontzegging wordt aan de overtreder bekendgemaakt door overhandiging van het besluit. De overtreder ondertekend het besluit voor ontvangst.

  • 7.

    Er wordt een afschrift van het besluit tot gebiedsontzegging verzonden aan de burgemeester.