Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bunnik

Tijdelijke subsidieregeling Coronasteun gemeente Bunnik

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBunnik
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingTijdelijke subsidieregeling Coronasteun gemeente Bunnik
CiteertitelTijdelijke subsidieregeling coronasteun gemeente Bunnik
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-167387.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-07-2021Nieuw besluit

29-06-2021

gmb-2021-234796

Tekst van de regeling

Intitulé

Tijdelijke subsidieregeling Coronasteun gemeente Bunnik

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik;

Gelet op artikel 3, tweede lid, van de Algemene subsidieverordening gemeente Bunnik

 

Besluiten de volgende subsidieregeling vast te stellen:

 

"Tijdelijke Subsidieregeling Coronasteun gemeente Bunnik "

Algemene bepalingen

 

Deze subsidieregeling is een nadere regeling van de Algemene Subsidieverordening gemeente Bunnik (ASV). Voor zover in deze subsidieregeling niet anders is bepaald, zijn de bepalingen van de ASV van toepassing. Deze subsidieregeling wordt ingetrokken als de daarvoor bestemde financiële middelen zijn komen te vervallen en/of er geen aanleiding meer is om maatschappelijke instellingen met subsidies coronasteun te bieden.

Doel van de subsidieregeling

 

De gemeente Bunnik heeft van het rijk middelen ontvangen om in te zetten als compensatie voor extra kosten van maatschappelijke instellingen in verband met de Covid-19 maatregelen. Het doel daarvan is dat de maatschappelijke instellingen kunnen blijven voortbestaan en hun activiteiten kunnen worden gecontinueerd.

De gemeente Bunnik wil deze middelen ook beschikbaar stellen voor vernieuwende initiatieven van maatschappelijke instellingen om de negatieve gevolgen van de Covid-19 maatregelen voor sociaal en mentaal welzijn en leefstijl van de inwoners van de gemeente te verminderen.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

  • a.

    ASV: Algemene subsidieverordening gemeente Bunnik

  • b.

    College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik;

  • c.

    Covid-19 maatregelen: door het rijk genomen maatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding van het corona-virus (zoals verbod op evenementen, verplichte sluiting, maximaal aantal bezoekers en anderhalve meter afstand houden).

  • d.

    Exploitatietekort: het te verwachten tekort op de begroting, ontstaan door extra lasten en verminderde baten toe te schrijven aan Covid-19 maatregelen.

  • e.

    Maatschappelijke instelling: een organisatie met of zonder rechtspersoonlijkheid die:

  • zonder winstoogmerk activiteiten aanbiedt aan de inwoners van de gemeente Bunnik op het gebied van cultuur, sport en bewegen, gezondheid, welzijn, sociale cohesie; met haar kernactiviteiten het algemeen belang dient;

  • gevestigd is in de gemeente Bunnik en/of haar activiteiten uitvoert in de gemeente Bunnik;

  • op de datum van indiening van de subsidie aanvraag ten minste 1 jaar bestaat.

Artikel 2 Reikwijdte

Deze subsidieregeling regelt uitsluitend:

  • 1.

    Het verstrekken van subsidies aan maatschappelijke instellingen ter compensatie van door covid-19 maatregelen veroorzaakte exploitatietekorten in het kalenderjaar 2021 (compensatiesubsidie).

  • 2.

    Het verstrekken van subsidies aan maatschappelijke instellingen als tegemoetkoming in de kosten van vernieuwende initiatieven - aanvullend op de reguliere activiteiten- om de negatieve gevolgen van de Covid-19 maatregelen voor sociaal en mentaal welzijn en leefstijl van de inwoners van de gemeente te verminderen (innovatiesubsidie).

Artikel 3 Subsidieplafond

Het door de gemeenteraad bij besluit van 13 juli 2021 vastgestelde subsidieplafond is € 113.000, geldend voor het subsidietijdvak 2021.

Artikel 4 Voorwaarden verlening compensatiesubsidie

  • 1.

    Een compensatiesubsidie kan worden verstrekt indien en voor zover aantoonbaar sprake is van een exploitatietekort op de begroting vanaf het kalenderjaar 2021, als gevolg van de Covid-19 maatregelen, waardoor de continuering van de door de maatschappelijke instelling aangeboden activiteiten en /of voorzieningen in gevaar dreigt te komen en de maatschappelijke instelling onvoldoende eigen financiële reserve en -middelen heeft om zelf het exploitatietekort aan te vullen en indien van toepassing reeds gebruik heeft gemaakt van de landelijke regelingen in verband met Covid-19.

  • 2.

    Een maatschappelijke instelling komt slecht één maal voor subsidie in aanmerking.

Artikel 5 Voorwaarden verlening innovatiesubsidie

Een innovatiesubsidie kan worden verstrekt:

  • 1.

    Voor aantoonbaar noodzakelijke innovatie ter vervanging van bestaande activiteiten die als gevolg van Covid-19 maatregelen niet kunnen worden uitgevoerd.

  • 2.

    Voor aantoonbaar noodzakelijke nieuwe activiteiten die vanwege de gevolgen van Covid-19 maatregelen wenselijk zijn voor sociaal en mentaal welzijn en een gezonde leefstijl van de inwoners van de gemeente.

  • 3.

    Een maatschappelijke instelling komt slecht één maal voor subsidie in aanmerking.

Artikel 6 Aanvraag subsidieverlening

  • 1.

    Een aanvraag om subsidie op grond van deze regeling kan uitsluitend worden ingediend door een maatschappelijke instelling.

  • 2.

    Een aanvraag om subsidie moet worden ingediend met het digitale aanvraagformulier op de website van de gemeente Bunnik.

  • 3.

    Aanvragen om subsidie kunnen in afwijking van artikel 9, eerste lid van de ASV worden ingediend tot en met 15 september 2021.

  • 4.

    Indien van toepassing wordt voor opvolgende kalenderjaren met een besluit van het college een indieningstermijn bepaald.

Artikel 7 Beslistermijn

Het college beslist op een aanvraag binnen 8 weken.

Artikel 8 Bij de aanvraag aan te leveren gegevens

  • 1.

    In afwijking van artikel 8 van de Algemene subsidieverordening gemeente Bunnik worden bij de aanvraag in elk geval de volgende gegevens aangeleverd:

  • a.

    doel, doelgroep en activiteiten van de instelling;

  • b.

    het bedrag waarvoor subsidie wordt gevraagd;

  • c.

    uitleg van de acties die de instelling heeft gedaan om kosten te minimaliseren, uit te stellen, of inkomsten te behouden en vermeerderen;

  • d.

    een overzicht van alle door de instelling ontvangen subsidies of andere bijdragen afkomstig van de overheid in het kalenderjaar waarvoor subsidie wordt verzocht. Indien van toepassing, opgave van het gebruik van de landelijke regelingen in verband met Covid-19 zoals de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), specifieke sectorregelingen en alle mogelijke voorliggende voorzieningen van het Rijk of andere organisaties.

  • e.

    de laatste goedgekeurde jaarrekening;

  • f.

    een financieel overzicht voor het kalenderjaar waarvoor subsidie wordt verzocht, waarin de effecten van de Covid-19 maatregelen zichtbaar zijn gemaakt en het (verwachte) exploitatietekort is onderbouwd;

  • g.

    indien de aanvrager een rechtspersoon is en indien de gemeente daar niet over beschikt: een exemplaar van de oprichtingsakte en/of de statuten van de rechtspersoon.

  • 2.

    Bij de aanvraag voor compensatiesubsidie worden naast het bepaalde in lid 1 van dit artikel de volgende documenten aangeleverd:

  • a.

    bewijsstukken van huidige of komende betalingsverplichtingen;

  • b.

    een inhoudelijke motivering waarin toegelicht wordt dat het voortbestaan van de organisatie zonder extra financiële ondersteuning in gevaar komt.

  • 3.

    Bij de aanvraag voor een innovatiesubsidie wordt naast het bepaalde in lid 1 van dit artikel een innovatieplan aangeleverd. Het innovatieplan moet het volgende bevatten:

  • a.

    Een omschrijving van de innovatie waaruit blijkt dat de innovatie voldoet aan artikel 2, tweede lid.

  • b.

    Een beschrijving van de verwachte resultaten van de innovatie

  • c.

    Projectbegroting van het innovatieplan met onderbouwing

  • d.

    Een onderbouwde planning van de uitvoering van het innovatieplan

  • e.

    Een onderbouwing van de noodzaak van de subsidie voor innovatie

Artikel 9 Aanvullende weigeringsgronden

In aanvulling op de weigeringsgronden in artikel 11 van de ASV kan subsidie worden geweigerd indien:

  • 1.

    De maatschappelijke instelling geen gebruik maakt of heeft gemaakt van de landelijke regelingen zoals de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), specifieke sectorregelingen en alle mogelijke voorliggende voorzieningen van het Rijk of andere organisaties voor zover van toepassing.

  • 2.

    De maatschappelijke instelling naar het oordeel van het college met eigen inspanningen in staat wordt geacht om niet-noodzakelijke uitgaven of variabele kosten maximaal terug te brengen of andere inkomsten te verkrijgen om het exploitatietekort op de begroting op te heffen of zoveel mogelijk te beperken.

Artikel 10 Wijze van verdeling bij overschrijding van het subsidieplafond

  • 1.

    Het volledige subsidieplafond is beschikbaar voor het subsidietijdvak 2021. Voor daaropvolgende tijdvakken kunnen subsidieaanvragen worden toegekend als de raad een subsidieplafond geldend voor dat tijdvak heeft vastgesteld.

  • 2.

    Indien de te verlenen subsidies voor een bepaald tijdvak tezamen het subsidieplafond overschrijden wordt het subsidieplafond verdeeld op volgorde van rangschikking van de aanvragen. Het college rangschikt een aanvraag hoger naarmate de maatschappelijke instelling c.q. de activiteit waarop de aanvraag betrekking heeft hoger scoort aan de hand van de criteria in artikel 11.

Artikel 11 Rangschikking aanvragen bij overschrijding van het subsidieplafond

  • 1.

    De rangschikking wordt bepaald door de aanvraag te toetsen aan de volgende criteria:

  • a.

    Subsidierelatie: Als de maatschappelijke instelling al op andere gronden door de gemeente Bunnik wordt gesubsidieerd, krijgt de aanvraag extra punten en rangschikt deze hoger.

  • b.

    Type subsidie: Een aanvraag voor compensatiesubsidie krijgt extra punten en rangschikt hoger.

  • 2.

    Indien na de rangschikking volgens de criteria in artikel 11, lid 1 het subsidieplafond nog steeds wordt overschreden dan wordt voor de subsidietoekenning de aanvraag tevens getoetst aan het criterium maatschappelijke bijdrage: de mate waarin de maatschappelijke instelling en haar activiteiten bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van cultuur, sport en bewegen, gezondheid, welzijn, sociale cohesie.

  • 3.

    Per criterium is een puntensysteem vastgesteld waarop de aanvragen getoetst worden. Deze is te vinden in de bijlage: Beoordeling Rangschikking Tijdelijke subsidieregeling Coronasteun gemeente Bunnik.

  • 4.

    Ingeval de aanvragen na toetsing een gelijk aantal punten hebben en het subsidieplafond bereikt is, zullen de resterende middelen uit het subsidieplafond evenredig naar rato van het aangevraagde subsidiebedrag over de aanvragen met het gelijke aantal punten verdeeld worden.

Artikel 12 Verantwoording van de beoordeling en rangschikking

Van de beoordeling en rangschikking legt het college in een overzicht verantwoording af.

Artikel 13 Aanvullende weigeringsgronden

In aanvulling op de weigeringsgronden in artikel 11 van de ASV kan subsidie worden geweigerd indien:

1. De maatschappelijke instelling geen gebruik maakt of heeft gemaakt van de landelijke regelingen zoals de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), specifieke sectorregelingen en alle mogelijke voorliggende voorzieningen van het Rijk of andere organisaties.

2. De maatschappelijke instelling naar het oordeel van het college met eigen inspanningen in staat wordt geacht om niet-noodzakelijke uitgaven of variabele kosten maximaal terug te brengen of andere inkomsten te verkrijgen om het exploitatietekort op de begroting op te heffen of zoveel mogelijk te beperken.

Artikel 14 Verantwoording van de beoordeling

Van de beoordeling wordt in een overzicht verantwoording afgelegd.

Artikel 15 Verantwoording van de subsidie

  • 1.

    Een subsidie op grond van deze subsidieregeling wordt direct vastgesteld.

  • 2.

    Binnen één jaar na vaststelling van de subsidie wordt informeel verantwoording afgelegd over de besteding van de subsidie.

  • 3.

    De wijze van verantwoording wordt in de beschikking tot vaststelling bepaald.

Artikel 16 Slotbepalingen

  • 1.

    Deze subsidieregeling is vastgesteld bij besluit van 29 juni 2021.

  • 2.

    Deze subsidieregeling treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking.

  • 3.

    Deze regeling wordt aangehaald als: " Tijdelijke subsidieregeling coronasteun gemeente Bunnik”

 

 

 

Bijlage

Beoordeling Rangschikking Tijdelijke subsidieregeling Coronasteun gemeente Bunnik

 

 

 

 

 

De secretaris De burgemeester