Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Ameland

Beleidsregel “Ondergeschikte horeca 2021”

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAmeland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel “Ondergeschikte horeca 2021”
CiteertitelBeleidsregel ondergeschikte horeca 2021
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpRuimtelijke ordening, verkeer en vervoer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-07-2021Nieuwe regeling

06-07-2021

gmb-2021-230128

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel “Ondergeschikte horeca 2021”

 

 

 

 

 

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ameland;

 

Overwegende dat,

  • in diverse bestemmingsplannen van de gemeente Ameland mogelijkheden voor ondergeschikte horeca zijn opgenomen, dan wel planologische toestemming is verleend, op percelen met een hoofdbestemming anders dan horeca;

  • dat ondergeschikte horeca de aantrekkingskracht van de hoofdbestemming kan versterken;

  • dat het evenwel de bedoeling van de raad is dat horeca in de hiervoor genoemde gevallen slechts een ondersteunende functie moet hebben;

  • dat het daarom wenselijk is een beleidsregel vast te stellen, in verband met de toepassing van bestemmingsplanregelingen op basis van de Wet ruimtelijke ordening, met betrekking tot de interpretatie van die regelingen in verband met de ondergeschikte horeca;

  • de bepaling "ondergeschikte horeca" verdere uitleg behoeft in verband met een goede handhaafbaarheid van bestemmingsplannen;

 

Gelet op artikel 4:81 en volgende van de Algemene wet bestuursrecht;

 

BESLUIT:

De volgende beleidsregel vast te stellen:

Ondergeschikte horeca is: Een gelegenheid waarbij het doel van de onderneming niet primair is gericht op het verstrekken van consumptieve goederen, maar het verstrekken hiervan slechts ter ondersteuning (ondergeschikt) is van de hoofdactiviteit. De consumptieve activiteiten bestaan uit het verstrekken van (klein) eetwaren en dranken voor directe consumptie te plaatse.

  • A.

    Algemeen

In het geval een bestemmingsplan daarin voorziet, dan wel planologische toestemming is verleend, wordt de ondergeschikte horeca toelaatbaar geacht indien het horecagedeelte voldoet aan de volgende eisen:

  • 1.

    De openings- en sluitingstijden van het horecagedeelte zijn dezelfde als die van de hoofdfunctie c.q. hoofdactiviteit, of het horecagedeelte begint later en/of eindigt eerder dan de hoofdactiviteit. Als gevolg hiervan blijft het horecagedeelte niet zelfstandig bestaan na beëindiging van de hoofdactiviteit.

  • 2.

    Het horecagedeelte staat uitsluitend open voor degenen die primair komen voor de hoofdactiviteit en heeft een directe en logische relatie met de hoofdfunctie; dit betekent dat er duidelijk sprake moet zijn van een waarneembare ondergeschiktheid van de horecafunctie, zowel in uitstraling, omzet en in ruimtegebruik. De ondergeschikte horeca beslaat maximaal 25% van het bruto verkoopvloeroppervlak van de inrichting, met dien verstande dat de bruto vloeroppervlakte ten hoogste 34,99 m2 bedraagt. Onder bruto verkoopvloeroppervlak wordt verstaan het voor publiek toegankelijke gedeelte plus de ruimte achter de kassa. Opslagruimten en personeelsruimten worden hier niet toe gerekend. Het maximum van 34,99 m2 betreft de oppervlakte van de ondersteunende horeca binnen in het pand (dus niet terrassen).

  • 3.

    Er wordt geen alcohol geschonken, tenzij uit de bestemmingsomschrijving of omgevingsvergunning blijkt dat dit wel is toegestaan.

  • 4.

    Er wordt geen luide of live muziek ten gehore gebracht.

  • 5.

    Er zijn geen andere activiteiten zoals vergaderingen, bruiloften, recepties, feesten en partijen, en het horecagedeelte mag niet verhuurd worden of beschikbaar worden gesteld aan derden ten behoeve van activiteiten, feesten en partijen.

  • 6.

    Het horecagedeelte is niet rechtstreeks vanaf de openbare weg toegankelijk, maar is uitsluitend bereikbaar via de entree van de hoofdfunctie.

  • 7.

    Er worden geen maaltijden en buffetten verstrekt. Deze regel is niet van toepassing voor gasten bij een incidentele gelegenheid en eigen leden en gastleden ter gelegenheid van wedstrijden, clinics, toernooien e.d. welke plaatsvinden binnen het besloten karakter van het horecagedeelte.

  • 8.

    Er worden op, aan of bij de openbare weg geen aanduidingen gegeven waaruit op te maken valt dat in de inrichting etenswaren en dranken tegen betaling worden verstrekt voor gebruik ter plaatse.

  • 9.

    Arrangementen met horeca worden niet toegepast.

  • 10.

    Er wordt geen reclame gemaakt voor het horecagedeelte.

  • 11.

    Er is geen buitenterras dat rechtstreeks vanaf de weg zichtbaar en toegankelijk is. Een inrichting met een detailhandelsbestemming heeft geen buitenterras.

  •  

  • B.

    Specifiek voor outdoorbedrijven

In het geval een bestemmingsplan daarin voorziet, dan wel planologische toestemming is verleend, wordt de ondergeschikte horeca toelaatbaar geacht indien de (sport)kantine of het horecagedeelte voldoet aan de volgende eisen:

  • 1.

    Het horecagedeelte staat uitsluitend open voor degenen die primair komen voor de hoofdactiviteit (gasten die deelnemen aan een (sport)activiteit) en heeft een directe en logische relatie met de hoofdfunctie. Passanten krijgen geen toegang tot de ondergeschikte horeca;

  • 2.

    De opening- en sluitingstijden van het horecagedeelte zijn dezelfde als die van de hoofdfunctie c.q. hoofdactiviteit, of het horecagedeelte begint later en/of eindigt uiterlijk één uur na sluiting/afronding van de hoofdactiviteit. Als gevolg hiervan blijft het horecagedeelte niet zelfstandig bestaan na uiterlijk één uur na beëindiging van de hoofdactiviteit.

  • 3.

    Er moet duidelijk sprake zijn van een waarneembare ondergeschiktheid van de horecafunctie, zowel in uitstraling, omzet en in ruimtegebruik. De ondergeschikte horeca beslaat maximaal 40% van het bruto verkoopvloeroppervlak van de inrichting. Onder bruto verkoopvloeroppervlak wordt verstaan het voor publiek toegankelijke gedeelte plus de ruimte achter de kassa. Opslagruimten en personeelsruimten worden hier niet toe gerekend. Het maximum van 40% bruto verkoopvloeroppervlak betreft de oppervlakte van de ondersteunende horeca binnen in het pand (dus niet terrassen).

  • 4.

    Er wordt geen alcoholhoudende drank geschonken, met uitzondering van zwak-alcoholhoudende drank.

  • 5.

    In aanvulling op het verstrekken van (klein) eetwaren mag, uitsluitend in combinatie met de boeking van een hoofdactiviteit, ook een barbecue of vergelijkbare eetwaren worden aangeboden.

  • 6.

    Er worden op, aan of bij de openbare weg geen aanduidingen gegeven waaruit op te maken valt dat in de inrichting etenswaren en dranken tegen betaling worden verstrekt voor gebruik ter plaatse.

  • 7.

    Er wordt geen reclame gemaakt voor het horecagedeelte, anders dan voor gasten die een hoofdactiviteit willen boeken (denk hierbij onder andere aan website en folder).

  • 8.

    Er wordt geen luide of live muziek ten gehore gebracht.

  • 9.

    Er zijn geen andere activiteiten zoals festiviteiten, vergaderingen, bruiloften, recepties, feesten en partijen die geen relatie hebben met de hoofdfunctie.

  • 10.

    Het horecagedeelte mag niet verhuurd worden of beschikbaar worden gesteld aan derden ten behoeve van activiteiten, feesten en partijen.

  • 11.

    Dit onderdeel B van de beleidsregel geldt specifiek voor de volgende locaties van outdoorbedrijven:

  • De Vleijen 8 Nes (Outdoor Ameland Klimpark & Paintball)

  • Westerpad 1a Nes (Outdoor Ameland Beach)

  • Westerpad 1c Nes (Ameland Adventure)

  • 12.

    Deze beleidsregel laat onverlet de toepassing van regels op grond van andere wetten en regelingen zoals de Drank- en Horecawet.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college op 6 juli 2021

namens het college

Paul Kiewiet

adjunct-directeur