Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hillegom

Beleidsregel Uitvoering Leningen en Garanties

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHillegom
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel Uitvoering Leningen en Garanties
CiteertitelBeleidsregel Uitvoering Leningen en Garanties
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Op 29 juni 2021 is deze beleidsregel in het wekelijks verschijnend huis-aan-huisblad 'de Hillegommer' gepubliceerd

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-07-202101-07-2021Nieuwe regeling

08-12-2020

de Hillegommer

Z-20-148445

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel Uitvoering Leningen en Garanties

Toevoegingen/aanscherpingen sinds raadsbesluit

Datum

Toevoeging/Aanscherping

Toelichting

20-05-2021

Op pagina 8 wordt het begrip ‘LGD of exposure’ omschreven als de gemiddelde restant hoofdsom in het jaar minus de waarde van de zekerheden plus drie maanden bancaire rente.

Hier wordt bedoeld: de gemiddelde restant hoofdsom (gedurende de looptijd) minus de waarde van de zekerheden plus drie maanden bancaire rente.

Als het exposure per jaar berekend wordt, is het product relatief duur in de eerste jaren en relatief goedkoop in de laatste jaren. Dit was niet de opzet en heeft een afschrikkende werking. Daarom wordt gewerkt met een gemiddelde.

De toekomstige rentebetalingen worden buiten beschouwing gelaten om het product betaalbaar te houden.

In alle voorstellen naar aanleiding van dit beleidsstuk wordt verwezen naar deze toevoeging.

20-05-2021

Op pagina 10 wordt het begrip ‘LGD’ gebruikt om de raad mee te informeren. Dit begrip valt uiteen in twee definities.

De eerste is het LGD exclusief alle toekomstige rentebetalingen (basis voor de risico-opslag die de afnemer betaald).

De tweede is het LGD inclusief alle toekomstige rentebetalingen (het bedrag dat de gemeente daadwerkelijk kwijt is als de geldnemer niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Onderscheid wordt gemaakt om de raad beter te informeren over de houdbaarheid van de gemeentelijke financiën.

In alle voorstellen naar aanleiding van dit beleidsstuk wordt verwezen naar deze toevoeging.

20-05-2021

Op pagina 16 wordt gesteld dat de gemeente zelf geen integriteitstoets uitvoert en (indirect) steunt op de toets die de bank uitvoert.

Bovengenoemde opzet is niet (meer) toegestaan. De gemeente dient zelf een integriteitstoets uit te voeren en op te nemen in het voorstel.

De gemeente heeft van BNG Bank vernomen dat het wettelijk niet is toegestaan om (indirect) te steunen op het oordeel van de bank en dat de gemeente zelf een integriteits-toets dient uit te voeren.

In alle voorstellen naar aanleiding van dit beleidsstuk wordt verwezen naar deze toevoeging.

 

1. Inleiding

Het verstrekken van een geldlening (ook in de vorm van een krediet) of garantie (ook in de vorm van een borgstelling) is geen risicoloze beslissing en kan strijdig zijn met de regels die bedoeld zijn om verstoringen van de vrije markt te beperken.

 

In dit stuk worden geldleningen en garanties aangeduid als financiële instrumenten.

 

Als de gemeente vanuit het publieke belang overweegt om een financieel instrument in te zetten, dan moet transparant zijn welke risico’s de gemeente loopt, wat de (verborgen) kosten zijn en welke voorwaarden de gemeente aan de overeenkomst verbindt. Op deze wijze kan een onderbouwd besluit worden genomen en weet de afnemer van het financiële instrument (hierna: aanvrager) wat de spelregels zijn.

 

Deze memo voorziet in een uitwerking van het beleid en de uitvoeringsregels met betrekking tot financiële instrumenten met als doel de kwaliteit, objectiviteit en uniformiteit van de uitvoering te verbeteren.

 

In dit document wordt per fase van de levenscyclus van een financieel instrument uitgewerkt wat de beleidsuitgangspunten en uitvoeringsregels zijn. Daarnaast wordt aangegeven waar de verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn belegd en worden de belangrijkste wettelijke kaders opgesomd.

 

2. Aanvraag

De aanvrager neemt het initiatief om de gemeente te benaderen voor de verstrekking van een financieel instrument. Als het vak-team na informeel overleg met de portefeuillehouder tot de conclusie komt dat (in de basis) de politieke wens bestaat om het gevraagde financiële instrument te verstrekken, geeft het vak-team de opdracht om een beoordeling uit te voeren op de risico’s en de financiële gevolgen van deze beslissing in kaart te brengen.

Beleidsuitgangspunten

  • De gemeente verstrekt geen geldleningen of kredieten behalve aan andere overheden. De interne organisatie is niet ingericht om geldleningen of kredieten te verstrekken aan natuurlijke personen of rechtspersonen.

  • De gemeente verstrekt geen garantie of borgstelling tenzij er sprake is van een zwaar-wegend belang voor het publieke belang.

  • Aanvragen onder de 100.000 Euro worden doorverwezen naar bijvoorbeeld het BNG Duurzaam-heidsfonds. Dit fonds verstrekt leningen ter bevordering van sport, energie, mobiliteit, circulair en leefomgeving tot 2,5 mio Euro. De gemeente kan overwegen om de rente die dit fonds in rekening brengt te compenseren met subsidie. Vanaf 100.000 Euro (ondergrens van de markt) kan de gemeente garant of borg staan.

Wettelijk Kader

  • De gemeente verstrekt uitsluitend financiële instrumenten vanuit haar publieke taak.

  • Activiteiten waarvoor het financiële instrument bedoeld is, moeten omschreven zijn.

  • De gemeente verstrekt uitsluitend financiële instrumenten in Euro.

Uitvoeringsregels

  • De aanvrager beschrijft de activiteit waarvoor het financiële instrument bedoeld is, waarom deze activiteit tot de publieke taak behoort en waarom het financiële instrument van zwaarwegend belang is voor het publieke belang.

  • Het vak-team toetst of de activiteit onder de publieke taak valt. Hiervan is sprake als de activiteit direct ondersteunend is aan het college- en raadsprogramma.

  • Het vak-team toetst of het financieel instrument van zwaarwegend belang is voor de publieke taak. Hiervan is sprake als het maatschappelijke effect een politieke wens is die niet op alternatieve wijze gerealiseerd kan worden.

  • Het vak-team geeft de opdracht een beoordeling uit te voeren.

Verantwoordelijkheden en Bevoegdheden

  • De Treasury functie (Team Financiën) heeft de verantwoordelijkheid om de boven-genoemde opdracht in ontvangst te nemen en binnen vier weken uit te voeren en toe te lichten aan de organen die betrokken zijn of worden bij de besluitvorming.

3. Beoordeling

De beoordeling is erop gericht een transparant beeld te schetsen van de risico’s en de financiële gevolgen die samengaan met de verstrekking van een financieel instrument. Deze beoordeling staat los van enig politiek- of afdelingsbelang.

Beleidsuitgangspunten

  • De gemeente verstrekt uitsluitend een financieel instrument als er sprake is van noodzaak.

  • De gemeente verstrekt uitsluitend een financieel instrument aan instellingen met de statutaire doelstelling om zonder winstoogmerk activiteiten te verrichten (ten behoeve van de burgers van de gemeente).

  • De gemeente verstrekt uitsluitend een financieel instrument aan instellingen die economisch levensvatbaar zijn.

  • De gemeente vraagt een actieve rol van de aanvrager bij het signaleren van risico’s gedurende de volledige looptijd van het product.

  • De gemeente vraagt een actieve rol van de aanvrager bij het voorkomen van (de schijn van) belangenverstrengeling gedurende de volledige looptijd van het product.

Wettelijk Kader

  • De gemeente vergaart de nodige kennis over relevante feiten en belangen.

  • De gemeente beheert de risico’s die verbonden zijn aan het verstrekken van financiële instrumenten.

  • Er mag geen sprake zijn van ongeoorloofde staatsteun.

  • De gemeente brengt de integrale kosten die verbonden zijn aan het verstrekken van een financieel instrument in rekening bij de afnemer.

Uitvoeringsregels

  • Het vak-team neemt contact op met de aanvrager om het aanvraagproces en de (algemene) voorwaarden voor vestrekking toe te lichten. Als de aanvrager akkoord gaat met de procedure en (algemene) voorwaarden wordt de aanvrager verzocht om onderstaande informatie binnen twee weken aan te leveren en beschikbaar te zijn om toelichting daarop te geven.

    Document

    Reden

    Inschrijving KvK

    Toetsing rechtsvorm

    Lijst van personen met een sturende functie (zowel formeel als informeel)

    Toetsing belangenverstrengeling

    Statuten

    Toetsing doel onderneming

    Afwijzingen voor bancaire financiering

    Toetsing noodzaak

    Jaarrekening(en)

    Toetsing economische levensvatbaarheid

    Business case

    Toetsing economische levensvatbaarheid

    Meerjarenbegroting

    Toetsing economische levensvatbaarheid

    Lijst van in te brengen zekerheden

    Toetsing omvang risico

  • De beoordelaar stelt vast of de aanvraag in verband kan worden gebracht met (de schijn van) belangenverstrengeling door te controleren wie de (formele en informele) functionarissen van invloed zijn aan de kant van de aanvrager. Als een persoon van invloed ook een functie bekleedt binnen de gemeentelijke of ambtelijke organisatie wordt het deze persoon verboden zich, zowel aan de zijde van de aanvrager als aan de zijde van de gemeente, te mengen in of zich te laten informeren over de aanvraag en het besluitvormingstraject. Indien nodig worden verdere maatregelen getroffen.

  • De beoordelaar stelt vast of de aanvrager over een toegestane rechtsvorm beschikt. De gemeente stelt hiervoor de volgende regels:

    • Toegestaan: Instellingen, stichtingen, verenigingen en verbonden partijen zonder (statutair) winstoogmerk die statutair gevestigd zijn in de gemeente, of (een deel van) haar activiteiten uitvoeren in de gemeente.

    • Niet toegestaan: Natuurlijke personen en verenigingen met een beperkte rechtsbevoegdheid (ex artikel 2:30 BW). De laatste groep is niet toegestaan omdat het risicoprofiel voor deze groep hoger ligt voor de gemeente.

  • De beoordelaar stelt vast of er sprake is van noodzaak. De gemeente stelt hiervoor de volgende regels:

    • Er is geen marktbereidheid (incl. BNG Duurzaamheidsfonds) om geld te verstrekken voor het initiatief. Ook niet door de inzet van aanvullende zekerheden zoals hypotheekrecht.

      • Het ontbreken van bereidheid in de markt kan worden aangetoond door twee afwijzingen van een financieringsaanvraag bij een in Nederland gevestigde bank (die organisaties bedient die gelijk zijn aan die van de aanvrager) te overleggen.

    • Er zijn geen andere mogelijkheden om het betreffende initiatief te ondersteunen zoals fondsenwerving, sponsoring, subsidie, zelfwerkzaamheid of bijdragen van particulieren en andere overheden. Als deze andere mogelijkheden beperkt mogelijk zijn, dan kan voor het resterende deel worden overwogen om een garantie te verstrekken.

    • Er is geen mogelijkheid om het initiatief onder te brengen in een waarborgfonds zoals het WSW, WFZ en SWS. Als waarborging deels mogelijk is, wordt voor dat deel geen garantie verstrekt.

      • Als het initiatief aanspraak maakt op borging door een waarborgfonds en het waarborgfonds wijst de aanvraag af, dan verstrekt de gemeente geen financieel instrument aan de aanvrager.

    • De motivatie dat lenen met garantie goedkoper is, kwalificeert expliciet niet als noodzaak.

  • De beoordelaar stelt vast of er sprake is van economische levensvatbaarheid. Er is sprake van economische levensvatbaarheid als de aanvrager kan onderbouwen dat hij over een Debt Service Coverage Ratio (DSCR) van minimaal 1,1 beschikt en blijft beschikken na financiering en uitvoering van het initiatief.

     

    DSCR = EBITDA boekjaar / ((Rentelasten – Rentebaten) + (Aflossingen + Financial Lease bedragen))

     

    Als de aanvrager over eerdere boekjaren beschikt wordt de DSCR van tenminste de laatste twee boekjaren berekend. De toekomstige DSCR wordt vastgesteld o.b.v. de begroting of business case (indien er nog geen begroting is opgesteld). Aanvullend wordt beoordeeld of de begroting of business case een voldoende realistisch beeld schets van de toekomstige kasstromen en risico’s. De aanvrager moet tenminste aangeven welke negatieve scenario’s mogelijk zijn en welk effect dit heeft op de DSCR. Als de minimale DSCR van 1,1 afhankelijk is van een aanhoudend positief scenario is er geen sprake van economische levensvatbaarheid. Houdt er rekening mee dat de aanvrager de integrale kosten van het financieel instrument niet (volledig) heeft meegenomen in de begroting of business case. Gebruik hiervoor goedgekeurde jaarstukken (accountant of ALV).

  • De beoordelaar stelt de integrale kosten vast. Dit is de optelsom van onderstaande kosten. Pas hierna eventueel de DSCR aan.

    • Eenmalige initiatiekosten van 2.500 Euro om de kosten voor beoordeling, besluitvorming en juridische ondersteuning te dekken. Deze kosten worden alleen in rekening gebracht als positief wordt besloten over de aanvraag.

    • Jaarlijkse onderhoudskosten van 500 Euro om de kosten voor monitoring en administratie te dekken.

    • Incidentele kosten. Dit zijn de kosten die conform de algemene voorwaarden in rekening gebracht zullen worden om de directe additionele kosten (die de gemeente moet maken) te dekken (bijvoorbeeld notariskosten).

    • Jaarlijkse risico kosten. Dit is de kans (de probability of default. Hierna: PD) dat de aanvrager zijn verplichtingen gedurende het jaar niet nakomt maal het bedrag dat de gemeente in dat geval kwijt zal zijn (loss given default. Hierna: LGD). De PD wordt berekend o.b.v. het vereenvoudigde waarderingsmodel van de commissie betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG-verdrag op staatssteun (hierna: commissie). Dit model koppelt de krediet-kwaliteit (rating) aan de marktconform risicopremie (de jaarlijkse safe harbour premie, dit is de PD).

  •  

    Als de aanvrager een rating heeft van Standard & Poor’s, Fitch of Moody’s wordt deze toegepast op bovengenoemd model om de PD te bepalen. Als de aanvrager een recente (<1 jaar) rating heeft van een in Nederland gevestigde bank die correspondeert met het ratingmodel van één van de hierboven genoemde ratingbureaus mag deze worden toegepast mits de bank direct aan de gemeente kan bevestigen met welke rating van bovengenoemde ratingbureaus de rating van de aanvrager overeenkomt. Als de aanvrager geen rating heeft, wordt de rating B toegepast (3,8%). Dit komt overeen met het uitgangspunt van de commissie voor initiatiefnemers zonder kredietverleden en met de beleidslijn van de gemeente dat er geen sprake is van marktbereidheid (hoog risico, onderkant model) maar dat er wel sprake is van economische levensvatbaarheid (DSCR 1,1 of hoger).

     

    Het LGD (exposure) is de gemiddelde (restant) hoofdsom in het jaar minus de waarde van de zekerheden (zie volgende bullet) plus drie maanden bancaire rente.

  • De beoordelaar stelt de waarde van de zekerheden vast. De gemeente stelt hiervoor de volgende regels:

    • De afnemer stelt alle mogelijke zekerheden beschikbaar aan de gemeente tot het (restant) bedrag van de hoofdsom plus drie maanden bancaire rente.

    • De gemeente accepteert geen gedeelde zekerheden.

    • De looptijd van de garantie mag nooit langer zijn dan de technische- of economische levensduur (welke het eerst wordt bereikt) van de zekerheden.

    • Als de beschikbare zekerheden hoger zijn dan de (restant) hoofdsom verschaft de aanvrager die zekerheden met de meeste zekerheid. Hierbij wordt gekeken naar zowel de economische zekerheid als naar de politieke zekerheid. Hieronder verstaat de gemeente de mate van zekerheid dat het politiek haalbaar is een zekerheid te liquide te maken. Als (vooraf) bekend is dat de gemeente om politieke redenen niet voornemens is een zekerheid te liquideren als dat nodig is, dan vertegenwoordigd deze zekerheid een waarde van nul. De waarde van de zekerheden wordt bepaald door de economische waarde en de mate waarin deze snel liquide kan worden gemaakt.

       

      Hypotheekrecht op grond of onroerende zaken (1e recht van hypotheek)

       

      Hypotheekrecht heeft een separate positie bij faillissement en is daarom het meest zeker. Bepaal de waarde van de grond of de onroerende zaak o.b.v. een taxatie die niet ouder is dan één jaar. Let hierbij op welke waarde hierin is vastgesteld. De gemeente stelt dat de waarde van de zekerheid gelijk is aan de getaxeerde verkoopwaarde bij executie.

       

      Optie: wij kunnen hier ook kiezen voor de WOZ waarde minus 10% als het om een courante (aanwezigheid van een omvangrijke stabiele markt) zekerheid gaat. Dit scheelt taxatiekosten.

       

      Pandrecht op roerende of immateriële zaken

       

      Pandrecht heeft een separate positie bij faillissement en is daarom relatief zeker. Pandrecht kan bijvoorbeeld worden gevestigd op voertuigen, inventaris maar ook op debiteuren of toekomstige kasstromen uit contracten. Ook hier geldt dat een reële inschatting moet worden gemaakt over de waarde dat een pandrecht vertegenwoordigt. Pandrecht is minder zeker dan hypotheekrecht omdat de onderliggende waarde snel in waarde kan afnemen (afschrijving, schade) en omdat het liquide maken ervan tot conflicten kan leiden. Als vuistregel wordt aangehouden dat de waarde van de zekerheden gelijk is aan 65% van de boekwaarde van de onderliggende activa. De beoordelaar kan afwijken van deze vuistregel als dat betere recht doet aan de situatie van de aanvrager. Bij afwijking worden de argumenten en nieuwe rekenmethodiek opgenomen in de beoordeling.

       

      Hoofdelijke aansprakelijkheid

       

      Bij hoofdelijke aansprakelijkheid kan een natuurlijk persoon of rechtspersoon afzonderlijk gedwongen worden om de verplichting van de garantienemer richting de gemeente na te komen. Deze optie kan verschillen in de mate van zekerheid. Onder andere omdat er vaak een economische relatie bestaat tussen de aanvrager en de hoofdelijk aansprakelijke. Als vuistregel geldt dat hoofdelijke aansprakelijkheid enkel aanvullend wordt toegepast. In dat geval maakt de beoordelaar een inschatting van de reële waarde van deze zekerheid. Hierbij worden de argumenten en rekenmethodiek opgenomen in de beoordeling.

  • De beoordelaar stelt vast of staatssteun kan worden uitgesloten. Bij het verstrekken van garantie kan staatsteun worden uitgesloten als aan alle onderstaande voorwaarden wordt voldaan (zie toelichting van de commissie):

    • De aanvrager verkeert niet in financiële moeilijkheden. Indien de aanvrager een structurele DSCR van tenminste 1,1 heeft waarbij rekening is gehouden met een negatief scenario is er geen sprake van financiële moeilijkheden.

    • De omvang van de garantie is goed te meten op tijdstip van toekenning. In de algemene voorwaarden is opgenomen dat de garantie nooit hoger is dan de hoofdsom. Daarnaast is bekend welke additionele kosten de gemeente moet dragen op basis van de algemene voorwaarden van de bank. Hierdoor valt de omvang van de garantie goed te meten op tijdstip van toekenning.

    • De garantie dekt niet meer dan 80% van de uitstaande lening of andere financiële verplichtingen. Deze voorwaarde is niet van toepassing op garantie verstrekt ter financiering van een onderneming waarvan de activiteiten uitsluitend bestaan uit het leveren en beheren van dienst(en) van algemeen economisch belang (DAEB) waarvoor de onderneming correct is belast. Stel vast of er sprake is van DAEB.

      • Als de aanvrager niet in de uitzonderingscategorie past wordt samen met juridische zaken onderzocht of de aanvrager op andere gronden kan worden uitgesloten van de 80% voorwaarde. Een van deze gronden is dat het financieel instrument tegen marktconforme voorwaarden is verstrekt.

    • De aanvrager betaalt een marktconforme prijs. Indien de aanvrager tenminste de jaarlijkse risicokosten betaalt, zoals beschreven in dit document, betaalt de aanvrager een marktconforme prijs.

  •  

    Indien niet aan alle vier van de bovengenoemde voorwaarden wordt voldaan, kan er sprake zijn van staatssteun. Als de waarde van de steun onder de regulier de-minimis drempel valt, is dit mogelijk toegestaan. Als niet aan alle vier de voorwaarden wordt voldaan, doet Juridische Zaken de beoordeling (o.a. o.b.v. Wet Markt en Overheid) of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

  • De beoordelaar berekent drie kengetallen die de besluitvormer een indicatie geven over de houdbaarheid van de gemeentefinanciën. Dit zijn: omvang totaal netto risico uitgedrukt in Euro (paragraaf weerstandsvermogen), totaal LGD van de portefeuille financiële instrumenten en omvang van de algemene reserve. Financiën adviseert om de omvang van het totaal LGD niet groter te laten worden dan de algemene reserve.

  • De beoordelaar legt de beoordeling (incl. opdracht van het vak-team) vast in één document en legt deze ter besluitvorming voor aan het college.

  • De beoordelaar laat een conceptovereenkomst opstellen door Juridische Zaken waarin o.a. het doel van het financiële instrument, de modaliteiten en wijze van incasso zijn vastgelegd.

Verantwoordelijkheden en Bevoegdheden

  • De beoordelaar is verantwoordelijk voor het opstellen van een transparante beoordeling van de risico’s en financiële gevolgen die samengaan met het verstrekken van een financieel instrument. Om deze beoordeling te maken mag de beoordelaar in direct contact treden met de aanvrager en expertise inhuren (op kostenplaats van de gemeente) indien de situatie daar om vraagt.

4. Besluitvorming en Toekenning

Het besluitvormend orgaan neemt kennis van de beoordeling en de kengetallen in relatie tot de houdbaarheid van de gemeentefinanciën. Als het besluitvormend orgaan het college is, informeert het college de gemeenteraad over de politieke wens en de beoordeling en stelt de gemeenteraad in staat om eventuele bedenkingen en wensen kenbaar te maken. Hierna besluit het besluitvormende orgaan of de gemeente het financiële instrument wel of niet verstrekt. Als de gemeente het financiële instrument verstrekt accepteert zij de risico’s die hieraan verbonden zijn.

Beleidsuitgangspunten

  • De gemeente maakt geen uitzonderingen op de algemene voorwaarden

  • Als de gemeente de aanvrager een prijs in rekening brengt die lager is dan de integrale kostprijs. dan wordt het verschil jaarlijks ten laste van de gemeentelijke begroting ten bate van de kostenplaats Treasury van de gemeente.

  • Bovengenoemd verschil wordt aangemerkt als subsidie. Een besluit om een financieel instrument te verstrekken tegen een lagere prijs dan de integrale kostprijs wordt voorzien van een subsidiebeschikking.

Wettelijk Kader

  • De financiën van de gemeente moeten houdbaar zijn.

  • De gemeenteraad kan in voorkomende gevallen actief worden geïnformeerd en in gelegenheid worden gesteld om wensen en bedenkingen kenbaar te maken.

Uitvoeringsregels

  • De besluitvorming en toekenning vindt plaats conform de financiële verordening van de gemeente.

  • In het besluit wordt opgenomen dat de gemeente de risico’s die worden genoemd in de beoordeling accepteert.

  • In het besluit worden eventuele afwijkingen van de uitvoeringsregels onderbouwd en geaccordeerd.

  • Als in de besluitvorming wordt afgeweken van de uitvoeringsregels wordt in het besluit de voorwaarde opgenomen dat het besluit niet mag leiden tot (ongeoorloofde) staatsteun. De beoordelaar krijgt in dit geval een vervolgopdracht om te beoordelen of dit het geval is.

Verantwoordelijkheden en Bevoegdheden

  • Het college is bevoegd de gemeente te vertegenwoordigen bij het verstrekken van een financieel instrument. Hierbij neemt het in acht of de gemeente haar eigen spelregels (in letter en geest) naleeft. Het college laat de definitieve overeenkomst opstellen.

5. Vastlegging en Administratie

De overeenkomst tussen de gemeente en de afnemer wordt conform besluit vastgelegd in tenminste één contract waar de algemene voorwaarden op van toepassing zijn. In de notulen van de vergadering waar het besluit is genomen wordt de standaard tekst van de bank opgenomen die voorwaardelijk is voor het verstrekken van het financieel instrument. De bank wordt geïnformeerd wanneer de notulen openbaar worden gemaakt. De garantie wordt opgenomen in de (debiteuren) administratie. De integrale kosten die in rekening worden gebracht komen ten bate van de van de kostenplaats Treasury van de gemeente. De afdeling Financiën agendeert de monitoringstaken ten aanzien van de garantie.

 

Als de garantie wordt ingeroepen, wordt dit gedekt uit de algemene reserve van de gemeente.

 

6. Monitoring en Vrijval Zekerheden

Monitoring

De monitoring bestaat uit drie facetten. De eerste is de jaarlijkse monitoring van de financiële instrumenten. Dit is de geplande monitoring. Deze bestaat uit een review van de beoordeling van het voorgaande jaar o.b.v. de jaarcijfers en eventuele signalen. De concept review wordt besproken met de aanvrager. Deze zal worden gevraagd aan te geven welke trends, risico’s en andere ontwikkelingen in zowel de branche als in de bedrijfsvoering relevant zijn voor de financiële positie in de aankomende jaren. Deze review kan leiden tot bijsturing of in het ergste geval een reservering ten laste van de algemene reserve. Bijsturing vindt plaats in samenspraak met het vak-team en het college.

 

Optie: de bank moet de aanvrager jaarlijks beoordelen en de gemeente informeren als daar (sterke) negatieve signalen uit voortkomen. Wij kunnen de afweging maken om een drempel voor uitgebreide review af te spreken. Onder deze drempel voeren wij dan alleen een jaarlijks onderhoudsgesprek uit.

 

Het tweede facet is de passieve monitoring. Conform de algemene voorwaarden en convenanten meldt de aanvrager zich wanneer er sprake dreigt te ontstaan van een financiële situatie waarin de aanvrager zijn verplichtingen jegens de geldgever (de bank) niet kan nakomen. In dat geval vindt bovengenoemde review vervroegd en direct plaats. De review wordt in dat geval aanvullend voorzien van een recovery plan. Het college beoordeelt of de recovery maatregelen acceptabel en uitvoerbaar zijn. De aanvrager is verantwoordelijk voor de uitvoer.

 

Het derde facet is het periodiek monitoren van het zelf financierend vermogen van de portefeuille. In de ideale situatie zijn de kosten en opbrengsten over een langere periode aan elkaar gelijk. In dat geval financiert de portefeuille zichzelf. Als dit niet het geval is, zal een verhoging van de tarieven noodzakelijk zijn.

 

Voorstel: tenminste eens in de vier jaar een portefeuille-test uitvoeren.

Vrijval Zekerheden

Als de aanvrager een zekerheid wil laten vrijvallen, moet hij hier schriftelijk toestemming voor vragen aan het college. De beoordelaar kan hier namens het college in onderstaande gevallen mee instemmen.

  • Vrij te vallen zekerheid wordt ingezet om het bestaande initiatief van de garantienemer te herfinancieren in de markt waardoor de gemeentegarantie komt te vervallen.

  • Vrij te vallen zekerheden zijn gelijk aan de aflossingen die hebben plaatsgevonden en zijn minder zeker van aard dan de achterblijvende zekerheden

7. Beëindiging

Een financieel instrument eindigt van rechtswege of wanneer de daaraan gekoppelde lening komt te vervallen door aflossing, kwijtschelding of herfinanciering.

 

8. Maatwerk

Als de gemeenteraad in uitzonderlijke gevallen besluit dat er gegronde redenen zijn om in het publieke belang af te wijken van het beleid rondom financiële instrumenten geeft zij de Treasury functie de opdracht om een maatwerk oplossing voor te bereiden.

 

Maatwerkoplossingen kunnen betrekking hebben op de productvorm, de beoordeling of er sprake is van noodzaak, de toegestane rechtsvorm en de vrijval van zekerheden (dit laatste leidt tot hogere kosten en hoger risico). Op alle overige terreinen worden bij een maatwerkvoorstel het huidige beleid en de huidige uitvoeringsregels nageleefd.

 

9. Algemene Voorwaarden Garantie en Borgstelling

De algemene voorwaarden zijn altijd en volledig van kracht op de verstrekking van een garantie of borgstelling door de gemeente.

Toepasselijkheid

  • De algemene voorwaarden zijn van toepassing op de garantie die u bij ons afneemt en de volledige relatie tussen u en ons.

  • De regels die van toepassing zijn op de garantie treft u in de daarvoor bestemde overeenkomst. Als in deze overeenkomst een bepaling staat die strijdig is met de algemene voorwaarden, gaat de bepaling voor.

  • Het is mogelijk dat uw organisatie ook algemene voorwaarden heeft. Uw algemene voorwaarden gelden alleen als wij dit schriftelijk met u afspreken.

Voorwaardelijkheid

  • De looptijd van de garantie is gelijk aan de looptijd van de lening. De gemeente staat enkel gerant voor het bedrag van de lening, de rente en eventuele afwikkelingskosten die volgen uit de algemene voorwaarden van de bank. De garantie vervalt direct na het aflossen van de lening.

  • Als de gemeente de verplichtingen van de garantienemer overneemt, is garantienemer verplicht alle inspanningen te verrichten die de gemeente haar oplegt om de gemeente te compenseren voor de gemaakte kosten.

  • Een door ons aan u verstrekte garantie mag enkel worden aangewend voor een lening bij een in Nederland gevestigde bank met een rating in de A categorie.

Zorgplicht

  • Wij faciliteren d.m.v. garantie de afname van een bancair product. De verstrekker van dit product is wettelijk verplicht rekening te houden met uw belangen (zorgplicht) en is daar ook het beste voor georganiseerd. Daarom voeren wij geen (aanvullende) activiteiten uit die vallen onder zorgplicht.

  • U bent transparant en zorgvuldig richting ons en houdt rekening met onze belangen. U bent bereid vragen van de raad schriftelijk of in persoon toe te lichten en u werkt eraan mee dat wij onze dienstverlening kunnen uitvoeren en verantwoorden. Als wij daarom vragen geeft u ons de informatie of documentatie die wij daarvoor nodig hebben. Als het u duidelijk moet zijn dat wij informatie of documentatie nodig hebben, geeft u die uit eigen initiatief. U mag onze diensten of producten alleen gebruiken waarvoor zij bedoeld zijn en hiervan geen misbruik (laten) maken. Misbruik bestaat o.a. uit strafbare feiten of activiteiten die schadelijk zijn voor ons of voor onze reputatie.

Integriteit

  • Wij faciliteren d.m.v. garantie de afname van een bancair product, een geldlening. De verstrekker van dit product is wettelijk verplicht zich een beeld te vormen over uw integriteit en is daar ook het beste voor georganiseerd. Daarom voeren wij geen (aanvullende) activiteiten uit die vallen onder integriteitstoetsing. Mochten wij signalen opvangen die ons doen twijfelen aan uw integriteit, dan zullen wij de verstrekker van het bancair product hiervan op de hoogte stellen.

Openbaar maken van informatie

  • De informatie die wij van u ontvangen en kunnen raadplegen in openbare bronnen gebruiken wij om een inschatting te maken over de (financiële) risico’s die de gemeente loopt door garant te staan. Wij zijn verplicht deze informatie openbaar te maken.

  • Informatie over u, uw organisatie en toelichtingen door u die onderdeel uitmaken van college- en raadsvergaderingen worden openbaar gemaakt.

Inschakeling derden

  • Wij mogen derden inschakelen om invulling te geven aan de overeenkomst die wij met u hebben. U mag van ons verwachten dat wij hierbij zorgvuldig te werk gaan. Een voorbeeld hiervan is het laten vormen van een financieel oordeel over uw organisatie of business case. Wij mogen deze kosten aan u doorbelasten.

  • Als wij een derde inschakelen om invulling te geven aan de overeenkomst die wij met u hebben, blijven wij uw aanspreekpunt en contractspartij.

Vertegenwoordiging

  • U kunt zich laten vertegenwoordigen door bijvoorbeeld een gevolmachtigde. Als uw vertegenwoordiger namens u handelt, ben u daaraan gebonden.

  • Wij kunnen regels en beperkingen stellen aan uw vertegenwoordiging. Wij zijn niet verplicht met u vertegenwoordiger te handelen of te blijven handelen.

  • Zodra er wijzigingen optreden in uw vertegenwoordiging deelt u deze informatie direct met ons. Zolang wij niet op de hoogte zijn gebracht van de wijziging mogen wij ervan uitgaan dat de situatie ongewijzigd is en bent u gebonden aan afspraken die tot dat moment met, de bij ons bekende vertegenwoordiger, zijn gemaakt

Bewijskracht en melden van fouten

  • Wij leggen de rechten en plichten die u heeft of zal hebben in uw relatie met ons vast in onze administratie. Hieraan worden wettelijke eisen gesteld. Onze administratie geldt in onze relatie met u als volledig bewijs. Uiteraard mag u aantonen dat dit bewijs niet klopt.

  • U moet de uitvoering van onze overeenkomst controleren en fouten melden.

Tarieven en vergoedingen

  • Voor onze dienstverlening bent u een vergoeding verschuldigd. Denk hierbij aan kosten die wij maken in onze uitvoering en een vergoeding voor het risico dat wij lopen door onze dienstverlening aan u.

  • Wij informeren u zoveel als redelijkerwijs mogelijk is over de tarieven van onze vergoedingen. Wij zorgen ervoor dat deze informatie eenvoudig bij ons verkrijgbaar is.

  • Als wij ten onrechte geen tarief met u hebben afgesproken, dan mogen wij u een tarief en vergoeding in rekening brengen dat wij in vergelijkbare gevallen hadden toegepast.

  • Wij kunnen tarieven en vergoedingen wijzigen tenzij deze voor een specifieke periode overeen zijn gekomen.

Zekerheden, Voorwaarden en Convenanten

  • U verbind zich om meteen (aanvullende) zekerheid aan ons te geven als wij hier om vragen. Voor de zekerheid die u ons geeft geldt:

    • De zekerheid is ter voldoening van het bedrag dat wij moeten betalen wanneer de garantie wordt ingeroepen.

    • U hoeft niet meer zekerheid te geven dan redelijkerwijs noodzakelijk is.

    • Als wij zekerheid ontvangen, blijven alle bestaande zekerheden van kracht.

    • U mag zekerheden die u aan ons heeft verstrekt niet bezwaren.

    • U doet alles wat redelijkerwijs mogelijk is om de waarde van de zekerheid in tact te laten. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud en bescherming.

  • Als u ons het 1e recht van hypotheek geeft geldt:

    • De eigenaar van de onroerende zaak mag geen handelingen verrichten of laten verrichten die de waarde van de onroerende zaak zullen doen verminderen.

    • De eigenaar van de onroerende zaak is verplicht om het nodige onderhoud uit te (laten) voeren om de waarde van de onroerende zaak in stand te houden.

    • De eigenaar van de onroerende zaak is verplicht de onroerende zaak te verzekeren tegen schade door o.a. brand, water en derden.

    • Een negative pledge

      • De belofte van de garantienemer om bepaalde onroerende goederen die hij in bezit heeft, of nog gaat verwerven, niet met een hypotheek of ander goederenrechtelijk recht te belasten.

    • Een postitive pledge

      • De belofte van de garantienemer om op eerste verzoek van de gemeente een recht van hypotheek als onderpand te verstrekken.

    • De negative pledge en de positive pledge vormen oneigenlijke zekerheden. De gemeente zal hier geen waarde aan toekennen.

  • Als u ons het recht van onderpand aan ons geeft geldt:

    • De eigenaar van het roerende goed is verplicht om het nodige onderhoud uit te (laten) voeren om de waarde van de roerende zaak in stand te houden.

    • De eigenaar van de onroerende zaak is verplicht de onroerende zaak te verzekeren tegen schade door o.a. brand, water en derden voor zover dit gebruikelijk is in het reguliere economische verkeer.

    • Een negative pledge

      • De belofte van de garantienemer om bepaalde roerende zaken die hij in bezit heeft, of nog gaat verwerven, niet goederenrechtelijk te belasten.

    • Een Positieve pledge

      • De belofte van de garantienemer om op eerste verzoek van de gemeente het recht van pand als zekerheid te verstrekken.

    • De nagative pledge en de positive pledge vormen oneigenlijke zekerheden. De gemeente zal hier geen waarde aan toekennen.

  • U verstrekt jaarlijks direct na goedkeuring door de accountant of ALV (en uiterlijk 31 maart) uw jaarrekening aan de gemeente inclusief berekening van de DSCR.

  • U meldt het direct wanneer u signalen ontvangt of vaststelt dat u uw verplichtingen jegens de bank of de gemeente nu of in de toekomst niet tijdig, volledig of juist kunt waarmaken.

  • U bent verplicht uw organisatie dusdanig in te richten en te sturen dat er structureel sprake is van een DSCR van tenminste 1,1. Zodra deze ratio onder de 1,1 zakt of wanneer de garantienemer o.b.v. trends vermoed dat deze ratio onder de 1,1 zal gaan zakken, neemt de garantienemer direct contact op met de gemeente om een gezamenlijk recoveryplan op te stellen. De garantienemer is ten alle tijden verantwoordelijk voor de uitvoering van dit plan.

     

    DSCR = EBITDA boekjaar / ((Rentelasten – Rentebaten) + (Aflossingen + Lease bedragen))

Opeisbaarheid

  • U komt al uw verplichtingen aan ons tijdig, volledig en op de juiste manier na. Met verplichtingen bedoelen wij alle afspraken die wij met u hebben gemaakt. Komt u deze niet na, dan mogen wij alle zekerheden direct opeisen. Ook als deze deel uitmaken van een andere overeenkomst die wij met u hebben. Wij maken van geen gebruik van dit recht als het verzuim van weinig betekenis is.

  • Alle aan ons verstrekte zekerheden worden direct opeisbaar op het moment dat de garantie wordt ingeroepen door de geldverstrekker.

Bijzondere kosten

  • Er kunnen bijzondere kosten voor ons ontstaan door de relatie die wij hebben. Deze kosten mogen wij aan u doorbelasten. Voorbeelden hiervan zijn, taxatiekosten, kosten voor advies en advocaatkosten indien wij betrokken raken in een geschil tussen u en een derde.

Belastingen en heffingen

  • Er kunnen kosten voor belastingen en heffingen voor ons ontstaan door de relatie die wij hebben. Bijvoorbeeld een aan de overheid verschuldigde vergoeding bij het vestigen van zekerheden. Deze kosten zullen wij aan u doorbelasten.

Mededelingen

  • Als u ons iets wilt laten weten, doet u dit schriftelijk aan het college

Toepasselijk recht

  • Op de relatie tussen u en de gemeente is het Nederlandse recht van toepassing.

Klachten en geschillen

  • Als u ontevreden ben over onze relatie, dan laat u dit ons weten. Wij kijken dan of wij een passende oplossing kunnen voorstellen. Indien een geschil ontstaat wordt deze voorgelegd aan een Nederlandse rechter.