Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oosterhout

Besluit van het college van Oosterhout van 15 juni 2021 tot vaststelling van "Nadere regels voor het vergunningsvrij aanleggen van geveltuintjes Oosterhout"

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOosterhout
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van Oosterhout van 15 juni 2021 tot vaststelling van "Nadere regels voor het vergunningsvrij aanleggen van geveltuintjes Oosterhout"
CiteertitelNadere regels voor het vergunningsvrij aanleggen van geveltuintjes Oosterhout
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR657387/1
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-06-202101-05-2021Nieuwe regeling

15-06-2021

gmb-2021-194733

293355

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het college van Oosterhout van 15 juni 2021 tot vaststelling van "Nadere regels voor het vergunningsvrij aanleggen van geveltuintjes Oosterhout"

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oosterhout;

 

Gelet op artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht en artikel 2:10 lid 2 en lid 5 van de Algemene plaatselijke verordening;

 

Overweegt dat het ter voorkoming van onder meer ongevallen, schade, gevaar voor verkeer, aantasting van het aanzien van de weg, de onbruikbaarheid van de weg of voor doelmatig en veilig gebruik daarvan, dan wel de belemmering van het doelmatig beheer en onderhoud van de weg van belang is nadere regels te stellen;

Het college besluit derhalve vast te stellen de beleidsregels: “Nadere regels voor het vergunningsvrij aanleggen van geveltuintjes in de gemeente Oosterhout”.

Artikel 1. Definities

In deze nadere regels en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    Geveltuin: een tegen de huisgevel aangelegd tuintje c.q. bloembakken;

  • b.

    Openbare plaats: een voor het publiek toegankelijke plaats, waaronder begrepen de weg als bedoeld onder c;

  • c.

    Weg: de weg als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994;

  • d.

    Huisaansluitingen: aansluitingen ten behoeve van gas, water en elektriciteitsvoorzieningen alsook aansluitingen ten behoeve van telefoon, kabel en internet.

Artikel 2. Aanwijzing vergunningsvrije categorieën

Met inachtneming van het bepaalde in deze beleidsregels is het toegestaan zonder vergunning de weg of een weggedeelte te gebruiken voor geveltuinen.

Artikel 3. Aanleg geveltuin

  • 1.

    Een geveltuin mag alleen door de gemeente of onder toezicht van de gemeente worden aangelegd of worden verwijderd.

  • 2.

    In het stadscentrum (het gebied tussen de Strijenstraat, Van Liederkerkestraat, Ridderstraat en de Abdis van Thornstraat) en de wijk Oud-West (Bredaseweg, Van Liederkerkestraat, Kromsteven, Nassaustraat, Beatrixstraat, Irenestraat, Margrietstraat, Prins Bernhardstraat, Amalia van Solmsstraat, Julianalaan, Molenstraat, Kromsteven, Jaagpad, Wilhelminakanaal Oost, Pottebakkerstraat, Mauritsstraat, Koningsdijk, Wilhelminalaan, Willem van Oranjestraat, Julianalaan, Prins Hendriklaan, Prins Clausstraat, Koningin Emmastraat) mogen bewoners niet zelf een geveltuin aanleggen. Redenen hiervoor zijn kabels en leidingen, de bestrating en de grondstatus. De aanleg van een geveltuin, het verwijderen van de tegels, het aanbrengen van tuinaarde en het aanleggen van de banden, wordt door de gemeente gratis uitgevoerd.

  • 3.

    Voor het gebied buiten het stadscentrum en de wijk Oud-West moet een bewoner bij de gemeente aangeven dat hij/zij een geveltuin wil aanleggen. De gemeente bekijkt vervolgens of er geen kabels en leidingen in de weg liggen. Indien dit niet het geval is, kan de bewoner zelf een geveltuin aanleggen. Als er wel kabels/leidingen liggen kan dit een reden zijn dat de geveltuin niet zelf mag worden aangelegd. Eigenaren/huurders kunnen in zo’n geval een verzoek tot aanleg van een geveltuin bij de gemeente neerleggen. De gemeente legt dan de geveltuin aan (grondwerk).

  • 4.

    Er worden jaarlijks voor een maximaal budget van 10.000 euro (+/- 35 geveltuinen). Als het maximumbudget geveltuinen is bereikt worden aanvragen die daarna komen op de wachtlijst voor het volgende jaar geplaatst.

  • 5.

    De grond waarin de geveltuin wordt aangelegd blijft te allen tijde in eigendom van de gemeente Oosterhout.

Artikel 4. Verzoek geveltuinen

  • 1.

    Bij interesse in een geveltuin dient een verzoek te worden ingediend door deze te e-mailen via meervoorelkaar@oosterhout.nl of door een brief te sturen naar Gemeente Oosterhout t.a.v. Buurtinitiatieven Postbus 10150, 4900 GB Oosterhout.

  • 2.

    De geveltuin worden geclusterd uitgevoerd. Verzoeken worden gebundeld uitgevoerd en dienen te worden ingediend voor 1 mei en 1 oktober van het betreffende jaar. Geveltuinen waarvoor later een verzoek wordt ingediend worden op de lijst van het daaropvolgende ronde geplaatst.

  • 3.

    Alleen de eigenaar van de woning, dan wel eigenaar van het bedrijfspand of huurder met toestemming van de eigenaar kan een verzoek voor een geveltuin indienen voor het betreffende gebouw.

Artikel 5. Criteria aanleg geveltuinen

Een geveltuin moet voldoen aan elk van de navolgende voorwaarden:

  • 1.

    Een geveltuin is enkel toegestaan aan de voorzijde van woningen welke direct grenzen aan een openbare plaats;

  • 2.

    De geveltuin mag maximaal 60 cm diep zijn en 40 centimeter de grond in gaan, in verband met ondergrondse kabels, leidingen en mogelijk verontreiniging;

  • 3.

    Tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep dient minimaal 1.50 meter te worden vrijgehouden.

Artikel 6. Gebruik van bloembakken als geveltuin

De bewoner c.q. gebruiker van een gebouw is bevoegd tot het op de openbare plaats als geveltuin hebben en houden van (een) bloembak(ken) die naar het oordeel van het college volgens gebruikelijke maatstaven als zodanig worden gekwalificeerd onder de volgende voorwaarden:

  • 1.

    Maximaal 45 centimeter haaks gemeten vanuit de gevel van het gebouw waartoe de geveltuin behoort mag zich ook een bloembak bevinden;

  • 2.

    Maximaal ter breedte van de gevel van het gebouw waartoe de geveltuin behoort;

  • 3.

    Minimaal resterende doorgang op trottoir van 1.50 meter;

  • 4.

    Geen schade wordt toegebracht aan de weg-/trottoirverharding ter plekke van de bloembak(ken);

  • 5.

    De bloembak(ken) dient(en) voor eigen rekening te worden aangebracht en dient(en) te bestaan uit een, eveneens voor eigen rekening aangebrachte beplanting.

Artikel 7. Beplanting en onderhoud

  • 1.

    De geveltuin/bloembak wordt door verzoeker beplant. Kies hierbij planten die passen in de beschikbare ruimte. Er worden geen grote bomen of heesters, planten met doornen of stekels of woekerende exoten (zoals bamboe) geplant.

  • 2.

    De verzoeker is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, waarbij de netheid van verzorging moet voldoen aan het gewenste straatbeeld. Als het onderhoud achterblijft, verzoekt de gemeente de aanvrager binnen redelijke termijn de situatie te herstellen. Als het herstel niet wordt ingezet, wordt het initiatief door de gemeente beëindigd.

  • 3.

    De beplanting moet binnen het vak blijven. Overhangend en stekelig groen hindert de voetgangers.

  • 4.

    Het is niet toegestaan bouwwerken, zoals hekjes, in de geveltuin te plaatsen of de geveltuin af te schermen van de openbare ruimte.

Artikel 8. Schade

  • a.

    De gemeente aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid, van welke aard ook, die uit de aanleg/het gebruik en of herstel van de geveltuin/bloembak, kunnen voortvloeien;

  • b.

    Er kan geen aanspraak gemaakt worden op enigerlei schadevergoeding;

  • c.

    Bij eventuele aanwezigheid van kabels, leidingen en rioolaansluitingen e.d. dient men de kabelexploitanten alsmede de gemeente te allen tijde de gelegenheid te geven onderhoud te verrichten aan bedoelde kabels en leidingen. Indien de geveltuin/bloembak daarvoor moet worden verwijderd of beschadigd raakt, draagt de gemeente geen verantwoordelijkheid voor deze schade;

  • d.

    Schade aan huisaansluitingen als gevolg van de (aanleg van een) geveltuin kan verhaald worden op de veroorzaker.

Artikel 9. Beëindiging aanleg geveltuintjes/plaatsing bloembakken

  • a.

    Indien bij reconstructie van het openbaar gebied de vrije doorgangsruimte smaller wordt dan de vereiste 1.50 meter dient de geveltuin/bloembak te worden verwijderd;

  • b.

    Bij verhuizing kan het geveltuintje/bloembak inclusief de beplanting overgedragen worden aan de volgende bewoners onder verwijzing naar de beleidsregels. Indien niet wordt overgedragen dient de beplanting verwijderd te worden en het trottoir te worden teruggebracht in de originele staat.

  • c.

    Bij beëindiging van het gebruik in de oorspronkelijke staat van onderhoud worden hersteld, waarbij geen aanspraak kan worden gemaakt op enigerlei schadevergoeding, hoe ook genaamd.

  • d.

    De gemeente is bevoegd tot verwijdering van een geveltuin en bloembak over te gaan indien dit noodzakelijk is in verband met de uitvoering van in het algemeen belang te verrichten werkzaamheden, dan wel op grond van andere dringende redenen, het algemeen belang betreffende

Artikel 10. Opvolgen aanwijzingen

Door of namens een bestuursorgaan gegeven aanwijzingen in het kader van het algemene belang, de openbare orde of veiligheid, dienen strikt te worden opgevolgd. Deze aanwijzingen kunnen onder andere betrekking hebben op het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de geveltuin zonder dat de initiatiefnemer aanspraak kan maken op schadevergoeding.

Artikel 11. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2021.

Artikel 12. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Nadere regels voor het vergunningsvrij aanleggen van geveltuintjes Oosterhout.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 15 juni 2021.

De secretaris,

De burgemeester,