Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Roermond

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent maatschappelijke inititatieven die bijdragen aan het Wijkontwikkelingsplan Donderberg

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRoermond
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent maatschappelijke inititatieven die bijdragen aan het Wijkontwikkelingsplan Donderberg
CiteertitelBeleidsregel Donderbudget Roermond 2021
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling geldt tot en met 31 december 2021.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/historie/Roermond/56905/56905_3.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

23-06-202101-01-2021nieuwe regeling

01-06-2021

gmb-2021-188868

68516-2021

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent maatschappelijke inititatieven die bijdragen aan het Wijkontwikkelingsplan Donderberg

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond,

 

gezien het voorstel van 1 juni 2021;

 

gelet op het bepaalde in artikel 3, tweede, vierde en vijfde lid en hoofdstuk 4 van de Algemene subsidieverordening Roermond 2008;

 

besluit:

 

Vast te stellen de Beleidsregel Donderbudget Roermond 2021.

Doelstelling:

Het stimuleren van en ondersteunen bij maatschappelijke initiatieven die bijdragen aan het realiseren van de doelen uit het Wijkontwikkelingsplan (WOP) Donderberg (2012) en meer concreet uit het Uitvoeringsprogramma fase 2 (2017 t/m 2021).

Subsidiegrondslag:

Algemene Subsidieverordening 2008.

Subsidiecriteria:

  • 1.

    De subsidieaanvraag toont aan op welke wijze wordt bijgedragen aan één of meerdere van onder- staande WOP-doelen (welke geëxpliciteerd zijn in het Uitvoeringsprogramma fase 2 in toekomst- doelen per thema):

    • -

      het creëren van condities die de inwoner van de Donderberg kansen geven om mee te doen naar vermogen cq. de zelfredzaamheid van de wijk vergroten;

    • -

      het verbeteren van het imago van de wijk;

    • -

      het vergroten van de leefbaarheid en/of de sociale cohesie in de wijk Donderberg;

    • -

      het vergroten van participatie van bewoners en ondernemers in de wijk Donderberg;

    • -

      het vergroten van economische zelfstandigheid van inwoners van de wijk Donderberg;

    • -

      het vergroten van de veiligheid van cq. het veiligheidsgevoel onder inwoners van de wijk Donderberg.

  • 2.

    Voor subsidie komen in aanmerking initiatieven waarvan de geraamde kosten € 10.000,- of meer bedragen. (NB: voor initiatieven met geraamde kosten onder dat bedrag wordt verwezen naar de - vergelijkbare - regeling Kleur je Wijk van de gemeente Roermond).

  • 3.

    De subsidieaanvraag beschrijft onderbouwd het initiatief met de concreet te leveren prestatie/activiteit en het beoogde, meetbare eindresultaat en aantoonbaar draagvlak onder elk van de vier basisgroepen uit de ‘quatro helix 1’ (Wanneer gesproken wordt over ‘quatro helix’ wordt gedoeld op het samenspel van partijen aan de wijkverbetering Donderberg. Het betreft partijen uit de vier O’s, te weten omgeving (bewoners en/of maatschappelijke wijkorganisaties), (zorg)ondernemers, onderwijsinstellingen en (semi)overheden. Hiervoor dient een WOP-projectformat 2 te worden ingevuld. Het WOP-projectformat is te verkrijgen bij de WOP-programma-organisatie via ‘info@donderbergroermond.nl’.

  • 4.

    Bij de onder punt 3 genoemde onderbouwing dient te worden aangegeven op welke wijze met elk van de vier basisgroepen uit de quatro helix bij de verdere implementatie, uitvoering en evaluatie van de in het aanbod genoemde activiteit(en) wordt samengewerkt.

  • 5.

    De aanvraag dient inzichtelijk te maken hoe monitoring van het project plaatsvindt op de bijdrage aan de onder punt 1 genoemde cq. voor dit project relevante WOP-doelen, danwel de thema’s en meer specifieke doelomschrijving uit het Uitvoeringsprogramma fase 2 WOP Donderberg (nulmeting en eindmeting).

  • 6.

    Bij de onder punt 3 genoemde onderbouwing dient te worden aangegeven hoe het initiatief zich verhoudt tot de voor dit project relevante lopende zaken cq. processen in de wijk.

  • 7.

    De subsidieaanvraag dient een begroting te bevatten waaruit blijkt dat voor minimaal 50% voorzien wordt in co-financiering door andere (niet-zijnde WOP-)partijen uit de quatro helix en/of via fondsenwerving.

  • 8.

    Subsidie kan slechts worden verleend aan een rechtspersoon zonder winstoogmerk. Aan een natuurlijke persoon kan in afwijking van het voorgaande slechts subsidie worden verleend indien de aard en omvang van de activiteit dat rechtvaardigen.

  • 9.

    Er wordt geen subsidie verleend indien:

    • -

      bij subsidieverzoeken een ingevuld WOP-projectformat, met daarbij o.a. een activiteiten- overzicht met begroting en duiding van samenwerking met partners in de quatro helix, ontbreekt;

    • -

      het een aanvraag voor een periode langer dan twee jaar betreft;

    • -

      het initiatieven betreft waarvoor reeds subsidie is verstrekt;

    • -

      het initiatieven betreft die niet vernieuwend zijn in doelstelling of aanpak;

    • -

      er geen evaluatie op de nagestreefde doelen (voorzien) is.

Soort subsidie:

Eenmalige subsidie

Subsidiemethode:

De subsidieaanvraag moet voldoen aan de subsidiecriteria zoals genoemd in deze beleidsregel.

Het subsidieplafond voor deze beleidsregel omvat in totaliteit € 55.000,-.

Inwerkingtreding:

  • 1.

    Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Gemeenteblad waarin hij wordt geplaatst en heeft terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2021.

  • 2.

    Deze beleidsregel geldt tot en met 31 december 2021, met dien verstande dat hij van toepassing blijft op aanvragen die uiterlijk op die datum zijn ingediend.

 

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond in zijn vergadering van 1 juni 2021.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond,

De secretaris, ir. J.A.G.M. van Aaken

De burgemeester, M.J.D. Donders – de Leest