Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Dinkelland

Besluit van het college van burgmeester en wethouders van de gemeente Dinkelland houdende regels omtrent het aanwijzen van de Werktuig en Bouwdienst als andere inzamelaar voor de inzameling van grof huishoudelijk afval

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDinkelland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van burgmeester en wethouders van de gemeente Dinkelland houdende regels omtrent het aanwijzen van de Werktuig en Bouwdienst als andere inzamelaar voor de inzameling van grof huishoudelijk afval
CiteertitelAanwijzingsbesluit inzameling grof huishoudelijk afval
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp
Externe bijlageBijlage 1

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR656498/1

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-06-2021nieuwe regeling

18-05-2021

gmb-2021-184928

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het college van burgmeester en wethouders van de gemeente Dinkelland houdende regels omtrent het aanwijzen van de Werktuig en Bouwdienst als andere inzamelaar voor de inzameling van grof huishoudelijk afval

Op basis van artikel 4 lid 1, sub a Afvalstoffenverordening gemeente Dinkelland 2021 is de Werktuig en Bouwdienst, gevestigd Brandlichterweg 66D te Denekamp, aangewezen als andere inzamelaar voor de inzameling van grof huishoudelijk afval.

 

Aanleiding

De Werktuig en Bouwdienst heeft op basis van een verzoek tot wijziging bestemmingsplan aangegeven ook particulier grof huishoudelijk afval in te willen zamelen.

 

Argumenten en afwegingen

De gemeente Dinkelland heeft op basis van de Wet milieubeheer binnen haar grondgebied een zorgplicht voor de inzameling van (grof)huishoudelijk afval, inclusief glas, papier, pmd, karton, KCA, AEEA en het houden van toezicht op de uitvoering en het beheer van inzamelmiddelen. In het kader van haar zorgplicht werkt de gemeente Dinkelland samen met NV ROVA Holding. Op basis van artikel 4 lid 1 onder a van de Afvalstoffenverordening gemeente Dinkelland 2021 kan het college naast de inzameldienst andere inzamelaars aanwijzen die belast zijn met het afzonderlijk inzamelen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen.

 

Nu er geen procedurele beletselen meer zijn, kan de Werktuig en Bouwdienst Denekamp formeel worden aangewezen als andere inzamelaar. Op basis van artikel 4 lid 2 verbindt het college van Burgemeester en Wethouders voorschriften aan de aanwijzing as bedoeld in artikel 4 lid 1 onder a van de Afvalstoffenverordening gemeente Dinkelland 2021.

 

Definities

Artikel 1  

  • 1.

    In dit aanwijzingsbesluit wordt, tenzij uit de context of de relevante zinsnede ondubbelzinnig anders blijkt, aan de hieronder opgenomen dikgedrukte woorden en uitdrukkingen de betekenis toegekend die daarbij staat vermeld:

     

    Acceptatietarieven: de tarieven aan de hand waarvan het bedrag wordt berekend dat een ingezetene van de Gemeente Dinkelland of gemeente Tubbergen als aanbieder van grof huishoudelijk afval aan Werktuig en Bouwdienst Denekamp is verschuldigd bij afgifte hiervan.

     

    Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur: elektrische en elektronische apparatuur van particuliere huishoudens die door houders en distributeurs om niet moet kunnen worden achtergelaten op een daartoe door iedere gemeente in Nederland ter beschikking gestelde plaats en door gemeenten gescheiden moet worden ingezameld, dit alles op grond van de Richtlijn 2012/19/EU van 4 juli 2012 en de Nederlandse Implementatiewetgeving.

    Afvalbrengpunt: perceel grond met opstallen gelegen aan de Brandlichterweg 66D, 7591 NE te Denekamp, kadastraal bekend gemeente Dinkelland, Sectie: , nummer: (Denekamp).

     

    Bedrijfsafvalstoffen: afvalstoffen, niet zijnde huishoudelijke afvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen.

     

    Gescheiden inzameling: inzameling waarbij een afvalstoffenstroom gescheiden gehouden wordt naar soort en aard van de afvalstoffen om een specifieke behandeling te vergemakkelijken.

     

    Gevaarlijke afvalstoffen: afvalstoffen die een of meer van de in bijlage III bij de Kaderrichtlijn afvalstoffen (Richtlijn 2008/98/EG) genoemde gevaarlijke eigenschappen bezitten.

     

    Grof huishoudelijk afval: huishoudelijke afvalstoffen die door hun omvang, samenstelling en gewicht alsmede door hun onregelmatig aanbod niet op dezelfde wijze als andere huishoudelijke afvalstoffen kunnen worden ingezameld. Hieronder worden in elk geval mede, doch niet uitsluitend verstaan: grof huishoudelijk restafval (o.a. harde plastics, vloerbedekking, matrassen, piepschuim), B-hout, grof tuinafval, schoon puin, bouw- en sloopafval, A-hout (schoon), C-hout (bielzen), metaal, vlak glas, dakbedekking (bitumineus), asbesthoudend afval en kadavers (kleine huisdieren) een en ander voor zover deze stoffen zijn vrijgekomen in een particulier huishouden.

     

    Huishoudelijk afval: afvalstoffen afkomstig uit particuliere huishoudens, behoudens voor zover het ingezamelde bestanddelen van die afvalstoffen betreft die zijn aangewezen als gevaarlijke afvalstoffen.

     

  • 2.

    Alle prijzen genoemd in dit aanwijzingsbesluit zijn inclusief btw, tenzij anders vermeld.

  • 3.

    Kopjes en nummers van artikelen zijn uitsluitend bedoeld om verwijzingen naar de artikelen te vergemakkelijken en zullen de interpretatie van de desbetreffende artikelen niet beïnvloeden.

  • 4.

    In dit aanwijzingsbesluit zijn verwijzingen naar wettelijke bepalingen opgenomen zoals deze luiden bij het aangaan van deze Afvalaanwijzing.

Doel van het aanwijzingsbesluit

Artikel 2  

Het doel van het aanwijzingsbesluit is om de voorschriften vast te leggen waaronder aan Werktuig en Bouwdienst Denekamp het recht wordt verleend tot het exploiteren van het Afvalbrengpunt.

Inhoud van het aanwijzingsbesluit

Artikel 3 Aanwijzing

De Gemeente wijst de Werktuig en Bouwdienst aan als inzamelaar. De aanwijzing heeft de navolgende inhoud:

  • a.

    De aanwijzing wordt afgegeven op basis van een aanwijzingsbesluit dat het college op 18 mei 2021 heeft genomen op grond van de Afvalstoffenverordening Dinkelland 2021 en het daarbij behorende Uitvoeringsbesluit afvalstoffenverordening Dinkelland 2021. Deze aanwijzing geldt met ingang van 1 juni 2021 voor een periode van een jaar waarna dit jaarlijks kan worden verlengd, behoudens opzegging door één der Partijen tenminste 6 maanden voor de expiratiedatum.

  • b.

    De Aanwijzing houdt in dat Werktuig en Bouwdienst Denekamp, geheel voor eigen rekening en risico, alle werkzaamheden dient uit te voeren met betrekking tot het recht tot exploitatie van het Afvalbrengpunt. Het Afvalbrengpunt bestaat uit: een open terrein, een weegbrug en opstelplaatsen voor containerbakken, elk bestemd voor een bepaald soort afval. De aanwijzing omvat onder meer, maar niet uitsluitend:

    • -

      op het Afvalbrengpunt dient in ieder geval aanwezig te zijn: een weegbrug en opstelplaatsen voor containerbakken, elk bestemd voor een bepaald soort afval;

    • -

      op het Afvalbrengpunt wordt in ieder geval grof huishoudelijk afval, zijnde Grond/Zand, straatstenen/bestratingsmateriaal, Ongebroken puin, Gebroken puin, Afvalplastic/kunststof, Groenafval, Sloophout incl. A en B-hout, C-hout, vervuilde grond, Overig huishoudelijk afval, Asbest, Overig bouw- en sloopafval, Stedelijk Afval waaronder vlakglas, Oude elektrische apparaten, Overig afval zoals banden en dakafval, matrassen, oud ijzer/metaal, e.e.a. overeenkomstig het activiteitenbesluit in ontvangst genomen.

    • -

      het hiervoor genoemde grof huishoudelijk afval, zijnde grof huishoudelijk restafval, en B-hout moet in ieder geval tot 1 juli 2022 als zodanig worden afgevoerd naar en aangeboden aan Twence. Vanaf 1 juli 2022 geldt dat de Gemeente bepaalt of dit afval moet worden afgevoerd naar en aangeboden aan Twence of een andere erkende afvalverwerker. Hierover gaan Werktuig en Bouwdienst Denekamp en de Gemeente vroegtijdig in overleg.

    • -

      Werktuig en Bouwdienst Denekamp is verplicht een deugdelijke administratie bij te houden van de hoeveelheden afval die door de verschillende aanbieders op het Afvalbrengpunt worden aangeleverd, van welke gemeente aanbieders afkomstig zijn (inclusief tonnages), alsmede hoe deze verschillende afvalstromen worden verwerkt (inclusief tonnages) en naar welke derden deze afvalstromen worden afgevoerd (inclusief tonnages). Werktuig en Bouwdienst Denekamp is verplicht de Gemeente kosteloos maandelijks een kopie te verstrekken van deze administratie.

  • c.

    Het staat Werktuig en Bouwdienst Denekamp vrij om het Afvalbrengpunt ook te gebruiken voor de verzameling van afvalstoffen en schroot, met inbegrip van de voorlopige sortering en de voorlopige opslag van afvalstoffen, incl. bedrijfsafvalstoffen, om deze daarna te vervoeren naar een afvalverwerkingsinstallatie, mits dit gebruik door Werktuig en Bouwdienst Denekamp niet in strijd is met de toepasselijke wet- en regelgeving hieromtrent.

  • d.

    De aanwijzing omvat uitdrukkelijk niet het bieden van gelegenheid aan ingezetenen van de Gemeente Dinkelland en gemeente Tubbergen om oud papier, karton, glas (uitgezonderd vlak glas), textiel, luiers en frituurvet achter te laten. De Gemeente is verplicht voor het innemen en verwerken van oud papier, karton, glas, textiel en klein chemisch afval zelf de nodige voorzieningen te treffen en Werktuig en Bouwdienst Denekamp is verplicht op het Afvalbrengpunt geen gelegenheid te bieden voor het innemen en verwerken van oud papier, karton, glas (uitgezonderd vlak glas), textiel, luiers, frituurvet en klein chemisch afval;

  • e.

    Gelet op de aard van de werkzaamheden en de opdracht die vanuit de Participatiewet aan het bedrijfsleven en aan de overheid is opgelegd, heeft Werktuig en Bouwdienst Denekamp een inspanningsverplichting om voor het verrichten van haar werkzaamheden op het Afvalbrengpunt en/of ten behoeve van de uitvoering van de aanwijzing zoveel mogelijk gebruik te maken van mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Hieronder worden bijvoorbeeld verstaan mensen die een arbeidsaanwijzing hebben op basis van de Wet sociale werkvoorziening of andere sociale wetgeving zoals de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten.

  • f.

    Het afvalbrengpunt dient in ieder geval opengesteld te worden voor ingezetenen van de Gemeente Dinkelland en van de gemeente Tubbergen.

  • g.

    Het afvalbrengpunt dient te verkeren in goede staat van onderhoud en bij de instandhouding en uitvoering van alle activiteiten wordt gehandeld met in achtneming van alle toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder in ieder geval, doch niet uitsluitend, wordt begrepen de Wet milieubeheer.

  • h.

    Voor het in ontvangst nemen van het grof huishoudelijk afval van ingezetenen van de Gemeente Dinkelland en van de gemeente Tubbergen worden maximaal de door de Gemeente en de Werktuig en Bouwdienst tezamen jaarlijks vast te stellen acceptatietarieven gehanteerd. Het vaststellen van de tarieven gebeurt in overleg. De gemeente behoudt zich het recht voor andere tarieven vast te stellen.

Voorschriften en beperkingen aanwijzingsbesluit

Artikel 4 Uitvoering

  • 1.

    Werktuig en Bouwdienst Denekamp is gehouden de aanwijzing goed en deugdelijk uit te voeren met inachtneming van de bepalingen in deze aanwijzing.

  • 2.

    Werktuig en Bouwdienst Denekamp wordt geacht bekend te zijn met, en zal zich bij de uitvoering van de aanwijzing houden aan en handelen overeenkomstig, alle toepasselijke wet- en regelgeving waaronder in ieder geval, doch niet uitsluitend, wordt begrepen de Wet milieubeheer.

  • 3.

    Werktuig en Bouwdienst Denekamp is aansprakelijk voor mogelijke ontstane milieuverontreiniging, Eventuele saneringsverplichtingen komen derhalve voor rekening en risico van Werktuig en Bouwdienst Denekamp en zullen door Werktuig en Bouwdienst Denekamp worden uitgevoerd.

Artikel 5 Acceptatietarieven afvalstoffen ingezetenen

  • 1.

    De Acceptatietarieven worden jaarlijks op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar, voor het eerst op 1 januari 2022, in overleg met Werktuig en Bouwdienst Denekamp aangepast door de Gemeente overeenkomstig de verwerkingstarieven gehanteerd door Twence/de erkende afvalverwerkers van de betreffende afvalstromen en eventuele wettelijke toeslagen.

  • 2.

    De Gemeente verstrekt in overleg met ROVA uiterlijk op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar schriftelijk, per brief of per e-mail, de aangepaste Acceptatietarieven aan Werktuig en Bouwdienst Denekamp.

  • 3.

    Werktuig en Bouwdienst Denekamp is verplicht de vanaf dat moment geldende Acceptatietarieven te hanteren.

Artikel 6 Verzekeringen

Werktuig en Bouwdienst Denekamp is jegens de Gemeente verplicht de exploitatie van het Afvalbrengpunt en de daarbij behorende/daarvan deel uitmakende voorzieningen, alsmede de wettelijke aansprakelijkheid waartoe deze aanleiding kunnen geven – waaronder nadrukkelijk ook begrepen aansprakelijkheid wegens milieuschade – deugdelijk te verzekeren en verzekerd te houden in overeenstemming met het bepaalde in deze aanwijzing, met dien verstande dat de standaard bedrijfsaansprakelijkheidsdekking minimaal 5 miljoen euro per claim bedraagt, opdat Werktuig en Bouwdienst Denekamp steeds aan diens verplichtingen uit hoofde van deze aanwijzing en daarmee samenhangende of daaruit voortvloeiende aanwijzingen kan blijven voldoen.

Artikel 7 Openingstijden

  • 1.

    Werktuig en Bouwdienst Denekamp is verplicht het Afvalbrengpunt voor ingezetenen van de Gemeente Dinkelland en de gemeente Tubbergen ten minste op de volgende tijden geopend te houden:

    • a.

      maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur;

    • b.

      zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur;

  • 2.

    Het bepaalde onder lid 1 is niet van toepassing in het geval van nationaal erkende feestdagen;

  • 3.

    Partijen kunnen in overleg afwijkende openingstijden overeenkomen. Een dergelijke wijziging mag er echter niet toe leiden dat de ingezetenen van de Gemeente Dinkelland en de gemeente Tubbergen niet voldoende gelegenheid wordt geboden om Grof huishoudelijk afval achter te laten.

Artikel 8 Niet overdraagbaar

  • 1.

    Het besluit tot aanwijzing is niet overdraagbaar.

  • 2.

    Voor iedere wijziging in de samenstelling van het bestuur van de Werktuig en Bouwdienst Denekamp, is voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gemeente vereist.

Artikel 9 Vrijwaring

Werktuig en Bouwdienst Denekamp vrijwaart de Gemeente voor alle kosten en schaden van onder andere haar werknemers, inleners, derden en andere betrokkenen in de meeste ruime zin, verband houdende met het uitvoeren van de Afvalaanwijzing, die zijn veroorzaakt door aan Werktuig en Bouwdienst Denekamp toerekenbare tekortkomingen in de uitvoering van deze aanwijzing, dan wel door onrechtmatig handelen van Werktuig en Bouwdienst Denekamp in het kader van de Afvalaanwijzing.

Artikel 10 Intrekking

  • 1.

    De Gemeente heeft het recht deze aanwijzing in te trekken indien:

    • a.

      met betrekking tot Werktuig en Bouwdienst Denekamp een aanvraag van surseance van betaling wordt gedaan;

    • b.

      Werktuig en Bouwdienst Denekamp surseance van betaling wordt verleend of in staat van faillissement wordt verklaard;

    • c.

      het vermogen van Werktuig en Bouwdienst Denekamp onder bewind wordt gesteld;

    • d.

      een besluit tot intrekking, liquidatie, beëindiging of tot het staken van de bedrijfsactiviteiten ten aanzien van Werktuig en Bouwdienst Denekamp wordt genomen;

    • e.

      op een zodanig deel van de zaken van Werktuig en Bouwdienst Denekamp beslag wordt gelegd zodat zij niet meer zelfstandig in staat is de aanwijzing naar behoren na te komen; of

    • f.

      Werktuig en Bouwdienst Denekamp aan haar crediteuren een onderhands (betalings)akkoord aanbiedt.

    • g.

      Werktuig en Bouwdienst Denekamp één of meer van haar rechten en/of verplichtingen uit deze aanwijzing overdraagt aan derden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gemeente.

  • 2.

    Werktuig en Bouwdienst Denekamp is verplicht als zich een dergelijke situatie als bedoeld in sub a tot en met g van dit artikel voordoet de Gemeente hierover binnen één week bij aangetekende brief in kennis te stellen.

  • 3.

    Voorts kan de Gemeente deze aanwijzing intrekken indien Werktuig en Bouwdienst Denekamp toerekenbaar tekortschiet in de nakoming van enige verplichting voortvloeiende uit deze aanwijzing en Werktuig en Bouwdienst Denekamp na schriftelijke ingebrekestelling en met inachtneming van het hierna in lid 4 bepaalde, niet alsnog binnen de daartoe gestelde redelijke termijn aan haar verplichtingen voldoet.

  • 4.

    Werktuig en Bouwdienst Denekamp is in verzuim indien en voor zover zij na een schriftelijke ingebrekestelling door de Gemeente met inachtneming van een redelijke termijn van twee weken niet alsnog aan haar verplichtingen voldoet; de schriftelijke ingebrekestelling kan evenwel achterwege blijven indien deze op grond van de wet niet is vereist om het verzuim van Werktuig en Bouwdienst Denekamp te doen intreden.

  • 5.

    In geval van intrekking van deze aanwijzing in onderling overleg zijn de kosten van het opstellen van deze aanwijzing alsmede de ter uitvoering van deze aanwijzing verrichte werkzaamheden voor rekening van de Gemeente en Werktuig en Bouwdienst Denekamp, ieder voor de helft. Partijen hebben over en weer in geval van intrekking van deze aanwijzing in onderling overleg geen recht op schadevergoeding of anderszins enige vergoeding van elkaar. Ingeval van intrekking van deze aanwijzing op grond van een tekortkoming van één van de Partijen komen bovenbedoelde kosten voor rekening van de partij die tekortschiet en geldt omtrent schadevergoeding hetgeen in artikel 11 van deze aanwijzing bepaald.

Artikel 11 Looptijd aanwijzing

  • 1.

    Deze aanwijzing wordt van kracht zodra het aanwijzingsbesluit bekend is gemaakt met toepassing van afdeling 3.6 van de Algemene wet bestuursrecht en duurt voort zolang het aanwijzingsbesluit van kracht is (zie artikel 3 sub a). Deze aanwijzing wordt aangegaan met ingang van 1 juni 2021 en eindigt op 1 juni 2022, waarna deze jaarlijks kan worden verlengd.

  • 2.

    Deze aanwijzing eindigt indien één van de gevallen zoals genoemd in artikel 11 zich voordoet.

Overige bepalingen aanwijzingsbesluit

Artikel 12 Bijlagen

  • 1.

    De bijlage als hierna genoemd in lid 2 van dit artikel maakt integraal en onlosmakelijk deel uit van deze aanwijzing. Ingeval van strijdigheid tussen de bepalingen van deze bijlagen en de bepalingen van deze aanwijzing prevaleren de bepalingen van deze aanwijzing.

  • 2.

    Bij deze aanwijzing behoort de volgende bijlage:

    Bijlage 1: inrichtingsschets waarop (onder andere) het Afvalbrengpunt is aangegeven zoals opgenomen in de Omgevingsvergunning.

  • 3.

    Indien deze aanwijzing gedeeltelijk ongeldig of onverbindend is, blijven Partijen aan het overblijvende gedeelte gebonden onder de gehoudenheid van Partijen om het ongeldige of onverbindende gedeelte te vervangen door geldige dan wel verbindende bepalingen waarvan de inhoud en rechtsgevolgen zoveel mogelijk overeenstemmen met die van het ongeldige of onverbindende gedeelte.

Artikel 13 Geen alleenrecht

Het college kan ook (een) andere partij(en) middels een aanwijzingsbesluit en soortgelijke aanwijzing als de onderhavige goedkeuring verlenen voor het inzamelen van afval als bedoeld in artikel 4 lid 1 onder a van de Afvalstoffenverordening Dinkelland 2021.

Artikel 14 Gewijzigde en/of onvoorziene omstandigheden

Indien zich na de totstandkoming van deze aanwijzing omstandigheden voordoen waarin Partijen ten tijde van deze aanwijzing niet hebben voorzien of waarvan zij de consequenties niet hebben kunnen overzien en die zodanig van aard zijn dat deze aanwijzing of onderdelen daarvan in redelijkheid niet gehandhaafd kunnen worden, treden Partijen met elkaar in overleg teneinde deze aanwijzing te wijzigen of aan te vullen, een en ander in het licht van de in de considerans omschreven uitgangspunten en doelstellingen van deze aanwijzing.

Artikel 15 Beëindiging inzameling

Als de Werktuig en Bouwdienst wil stoppen met het exploiteren van het afvalbrengpunt, met andere dan de in artikel 10 genoemde redenen, bijvoorbeeld natuurlijke bedrijfsbeëindiging, dan stelt zij de Gemeente hiervan per aangetekende post zes maanden van tevoren op de hoogte.

Bijlage 1