Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Haarlem

Besluit van de burgemeester van de gemeente Haarlem houdende regels omtrent de cameratoezicht op het Marsmanplein

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHaarlem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de burgemeester van de gemeente Haarlem houdende regels omtrent de cameratoezicht op het Marsmanplein
CiteertitelCameratoezicht Marsmanplein
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 151c van de Gemeentewet
  2. https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Haarlem/281055/CVDR281055_13.html
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-06-2021nieuwe regeling

01-06-2021

gmb-2021-178608

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de burgemeester van de gemeente Haarlem houdende regels omtrent de cameratoezicht op het Marsmanplein

De burgemeester van Haarlem,

 

Overwegende:

 

dat ik op grond van artikel 2.77 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), juncto artikel 151c Gemeentewet, de bevoegdheid heb om te kunnen besluiten tot plaatsing van camera's voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats als dat naar mijn oordeel noodzakelijk is in het belang van de handhaving van de openbare orde;

 

Proportionaliteit

Op en rond het Marsmanplein is er sprake van ernstige overlast van groepen jongeren die dreigt te escaleren. Deze overlast gaat gepaard met ernstige verstoringen van de openbare orde waaronder vernielingen, intimidatie, bedreigingen, mishandelingen en diefstallen. Ook is er sprake van vervuiling van de openbare ruimte en hinderlijk rijgedrag met scooters, wat in de nabije woonomgeving voor overlast zorgt.

 

Subsidiariteit

Ter handhaving van de openbare orde op bovengenoemde locaties is door handhaving en politie gericht ingezet om de overlast en de verstoringen van de openbare orde terug te dringen. Hierbij zijn er waarschuwingen en bekeuringen uitgedeeld en aanhoudingen verricht. Ook is er inzet gepleegd door jongerenwerk en straathoekwerk. Dit heeft niet geleid tot een substantiële vermindering van de ordeverstoringen en de overlast.

 

Belangenafweging

Het inzetten van cameratoezicht is, in aanvulling op de bestaande maatregelen, noodzakelijk ter handhaving van de openbare orde. De burgemeester heeft het belang van een effectieve handhaving van de openbare orde enerzijds en de daarmee gepaard gaande mogelijke inperking van het recht op privacy anderzijds tegen elkaar heeft afgewogen. In die afweging moet aan het algemene belang om de verstoring van de openbare orde te herstellen meer gewicht worden toegekend dan aan het belang om geen inmenging te dulden in de privacy. De burgemeester volgt de (verstoringen van de) openbare orde op bovengenoemde locatie permanent en het besluit tot het instellen van cameratoezicht zal onmiddellijk worden ingetrokken indien het cameratoezicht niet meer noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde.

 

Gelet op artikel 151c Gemeentewet juncto artikel 2.77 APV;

 

Besluit

 

  • 1.

    Tot het plaatsen van 2 camera’s op het Marsmanplein. De gebieden waar de camera’s worden ingezet zijn aangegeven in bijgevoegde plattegronden;

  • 2.

    Dat dit besluit geldt voor de periode van 2 juni 2021 tot 25 augustus 2021;

  • 3.

    Dat dit besluit wordt bekendgemaakt in het Gemeenteblad en met onmiddellijke ingang in werking treedt;

  • 4.

    Dat de camerabeelden onder regie van de Nationale Politie, Eenheid Noord-Holland worden opgeslagen en gedurende 28 dagen worden bewaard;

De burgemeester van Haarlem,

drs. J. Wienen

 

Tegen dit besluit kan bezwaar worden gemaakt bij de burgemeester van Haarlem, postbus 511,2003 PB Haarlem. Het bezwaarschrift dient ingediend te worden binnen zes weken gerekend vanaf de dag dat dit besluit bekend is gemaakt. Het bezwaarschrift dient ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

 

U kunt ook digitaal een bezwaarschrift indienen via de website van gemeente Haarlem (https://www.haarlem.nl/bezwaar-tegen-gemeentelijk-besluit).

U heeft hiervoor een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

 

Het indienen van een bezwaarschrift schort de uitvoering van het besluit niet op. Wanneer u bezwaar maakt kunt u op grond van artikel 8:81 van de Algemene Wet Bestuursrecht, bij de President van de Arrondissementsrechtbank in Haarlem, sector Bestuursrecht, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het adres is: Arrondissementsrechtbank te Haarlem, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

 

 

Graag ons kenmerk vermelden bij uw reactie.

Kenmerk: 2021/293674

 

Postadres: Postbus 511, 2003 PB Haarlem

Telefoonnummer: 14 023 | www.haarlem.nl