Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hardenberg

Beleidsregels Zoekperiode personen jonger dan 27 jaar

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHardenberg
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Zoekperiode personen jonger dan 27 jaar
CiteertitelBeleidsregels Zoekperiode personen jonger dan 27 jaar
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2016nieuwe regeling

21-06-2016

Dedemsvaartse Courant, 12-07-2016

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Zoekperiode personen jonger dan 27 jaar

 

Arbeidsverplichtingen

 

In de Participatiewet is niet vastgelegd wanneer er sprake is van het verrichten van voldoende inspanningen om (betaald) werk te vinden. Het is daarom belangrijk om vooraf vast te stellen welke verplichtingen i.i.g. worden opgelegd en op welke wijze de jongere moet aantonen dat aan de opgelegde verplichtingen is voldaan. In beginsel worden de onderstaande concrete verplichtingen aan een jongere opgelegd;

  • -

    inschrijving als werkzoekende bij het UWV Werkbedrijf;

  • -

    verrichten van 5 sollicitaties per week in de zoekperiode;

  • -

    sollicitaties dienen schriftelijk of digitaal te worden gedaan;

  • -

    een overzicht van deze sollicitaties, alsmede de reacties op de sollicitaties, moet bijgehouden worden;

  • -

    alle werk is en blijft passend en moet dus geaccepteerd worden.

 

Voor het opleggen van de verplichtingen en het vastleggen van de gemaakte afspraken wordt gebruik gemaakt van een meldingsformulier. Gedurende de zoekperiode dient een jongere wekelijks bij het Jongerenloket te komen om zijn sollicitaties te laten aftekenen. Dit gebeurt op het meldingsformulier.

 

Scholingsplicht

 

Terug naar school is een belangrijk uitgangspunt van het gemeentelijke beleid. In de gesprekken met de jongere moet de scholingsplicht altijd worden besproken. Hierbij is het behalen van een zo hoog mogelijk opleidingsniveau het uitgangspunt. Dit omdat jongeren met een (hogere) afgeronde opleiding in de regel meer en betere kansen op de arbeidsmarkt hebben. Iedereen moet daarom gestimuleerd worden om een opleiding af te ronden. De verplichtingen m.b.t. scholing moet in samenhang worden gezien met beleidswijzer B169 ‘Het kunnen volgen van onderwijs’.

 

Binnen de zoekperiode worden in beginsel de volgende verplichtingen opgelegd;

 

Oriënteren op passende opleidingen.

De jongere dient middels schriftelijke bewijsstukken o.a. aan te tonen op welke opleidingen is georiënteerd, wanneer de opleiding(en) start(en), welke inspanningen moeten worden verricht om zich aan te melden, etc;

Navraag doen bij DUO inzake (resterend) recht op studiefinanciering en een schriftelijk bewijsstuk overleggen waaruit blijkt welk recht nog resteert.

Het RMC kan worden ingeschakeld voor jongeren die tot de doelgroep RMC behoren. Dit zijn jongeren van 18 tot 21 jaar zonder startkwalificatie. De RMC-consulent kan de jongere faciliteren en ondersteunen in het “onderzoek” naar de scholingsmogelijkheden.

 

Jongeren met een beperking

 

Wanneer een jongere bij melding aangeeft wegens bepaalde klachten (bv. van lichamelijke, psychische of sociale aard) niet in staat is om te werken of een opleiding te volgen, zal dit door de jongere moeten worden aangetoond middels bewijsstukken. Mocht blijken dat een jongere niet de capaciteit heeft om een opleiding te volgen of af te ronden (hoogst haalbare bereik of niet leerbaar) dient dit ook door de jongere middels bewijsstukken te worden aangetoond. Bij RMC/Leerplicht kan ook navraag worden gedaan of bij hen bekend is dat een jongere het hoogst haalbare heeft bereikt. Wanneer de jongere heeft aangetoond dat er sprake is van één van bovenstaande situaties, kan er voor worden gekozen om binnen de zoekperiode geen invulling te geven aan de scholingsplicht of arbeidsplicht. Wel dient met de jongere (en eventueel begeleiders/ hulpverleners) afspraken te worden gemaakt welke activiteiten dan wel binnen de zoekperiode moeten worden verricht. Hierbij kan met name gedacht worden aan het meewerken aan een reeds ingezet hulpverleningstraject of het opstarten van een hulpverleningstraject.

 

Beoordeling na zoekperiode

Deze beoordeling wordt gedaan door de ‘Werkconsulent’ binnen het Jongerenloket. Aan de hand van overlegde bewijsstukken en het meldingsformulier wordt beoordeeld of de jongere aan de opgelegde verplichtingen en gemaakt afspraken heeft voldaan.