Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hardenberg

Beleidsregels Bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHardenberg
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde
CiteertitelBeleidsregels Bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2016nieuwe regeling

21-06-2016

Dedemsvaartse Courant, 12-07-2016

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde

 

* Hoofdregel 

Bijstandsverlening (zowel algemene bijstand als ook bijzondere bijstand) gedurende de detentieperiode is niet mogelijk. Eventueel met hulp van de reclassering, zal de gedetineerde zelf zorg moeten dragen voor het (kunnen) aanhouden van de woning door tijdige reservering voor deze kosten, het afsluiten van een lening of het tijdelijk (onder)verhuren van de woning. Gedurende de periode, dat iemand is gedetineerd, wordt van rijkswege (c.q. door het Ministerie van Justitie) in de kosten van levensonderhoud van de gedetineerde voorzien.

 

* Uitzondering 

Op grond van het Besluit extramurale vrijheidsbeneming en sociale zekerheid is de hoofdregel niet van toepassing in de volgende situaties:

  • personen die deelnemen aan een speciaal penitentiair programma;

  • personen die een speciaal proefverlof genieten;

  • personen die deelnemen aan een speciaal scholings- en trainingsprogramma.

In deze situaties is dus wel bijstand mogelijk. Of hiervan sprake is kan worden geïnformeerd bij de reclassering.

 

Let wel: het kortdurend (bijvoorbeeld weekend)verlof en het gebruikelijke proefverlof vallen niet onder deze uitzondering. Hierop is de hoofdregel wel van toepassing (geen bijstand).

 

* Afwijking van hoofdregel voor betaling vaste lasten om zeer dringende reden 

Alleen als er sprake is van "zeer dringende redenen" kan van de hoofdregel worden afgeweken voor wat betreft doorbetaling vaste lasten voor het aanhouden van de woonruimte. De hoogte van de bijzondere bijstand is gelijk aan de woonkosten, te weten de huur en de nutsvoorzieningen (energie en water). Ten aanzien van de verbruikslasten gas, licht en water, dient de leverancier verzocht te worden het voorschot aan te passen op basis van niet-verbruik gedurende de periode van detentie. Er wordt immers niets verbruikt. Uitgangspunt is: het vastrecht plus 20% van de voorschotnota's. Een voorstel terzake dient van toelichting en motivatie te worden voorzien.

 

Deze afwijking is niet mogelijk indien:

  • de detentieperiode korter duurt dan een maand;

  • de detentieperiode langer zal zijn dan 6 maand;

  • het detentie betreft in plaats van een boete.

 

In geval van zeer dringende redenen dient rekening te worden gehouden met de onderstaande punten: 

  • Als bijstandsverlening gelet op alle omstandigheden noodzakelijk is kan deze alleen worden verstrekt voor zover de eigen middelen ontoereikend zijn voor de betaling van de kosten.

  • Onder eigen middelen worden alle middelen verstaan waarover de klant kan beschikken dus ook het bescheiden vermogen, de auto en de gereserveerde VT. Indien de klant hieraan geen medewerking wil verlenen (bijvoorbeeld door het niet verstrekken van gevraagde informatie of het niet mee willen werken aan de verkoop van de auto) dient er geen bijstand te worden verstrekt.

  • Bij doorbetaling nutsvoorzieningen dient het maandelijkse voorschot afgestemd (verlaagd) te worden op het niet-gebruik van de woning. Bij de jaarafrekening dient een eventueel tegoed aan de gemeente gecedeerd te worden.

  • Voor de overige aan de woning verbonden kosten (zoals OZB, verzekeringen e.d.) dient de gedetineerde zelf een regeling te treffen, deze kosten komen als uitgangspunt niet voor vergoeding in aanmerking.

  • Dit geldt ook bij een eventuele eigen woning met een hypotheek, in dat geval dient er een regeling getroffen te worden met de hypotheekverstrekker in plaats van een vergoeding krachtens de bijzondere bijstand.

  • De eventuele bijstand voor betaling vaste lasten dient verstrekt te worden in de vorm van een geldlening die de gedetineerde na afloop van zijn detentie terug dient te betalen.

 

* Detentie langer dan 6 maanden 

Gaat de periode van detentie langer duren dan zes maanden dan kan alleen bijzondere bijstand voor vaste lasten worden verleend indien er sprake is van zeer bijzondere omstandigheden. Bij de beoordeling of sprake is van bijzondere omstandigheden kan bijvoorbeeld het reclasseringsrapport worden betrokken. In alle andere gevallen kan op grond van constante jurisprudentie van de betrokkene vereist worden dat de huur van zijn woning wordt beëindigd. Het is dan nog slechts mogelijk bijzondere bijstand te verlenen voor de huur tijdens de opzeggingsperiode.

 

* Opslagkosten 

Voor opslagkosten kan geen bijstand worden verstrekt. Slechts ingeval van zeer dringende redenen is bijstand in de vorm van een lening mogelijk. Bij de beoordeling of in deze kosten bijstand wordt verstrekt moet de hoogte van de opslagkosten gedurende de gehele detentie in reële verhouding staan tot de waarde van de inboedel.