Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hardenberg

Beleidsregels Ingangsdatum normwijziging bij verblijf in inrichting

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHardenberg
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Ingangsdatum normwijziging bij verblijf in inrichting
CiteertitelBeleidsregels Ingangsdatum normwijziging bij verblijf in inrichting
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2016nieuwe regeling

21-06-2016

Dedemsvaartse Courant, 12-07-2016

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Ingangsdatum normwijziging bij verblijf in inrichting

 

Cliënten die door wat voor omstandigheden dan ook worden opgenomen in een inrichting (zie “Inrichting”) krijgen te maken met een normwijziging. De uitkeringsnorm wordt aangepast naar de norm voor iemand, die in een inrichting verblijft (artikel 23 PW).

 

Het is goed om, bij het vaststellen van het moment van de normwijziging rekening te houden met de volgende zaken:

  • -

    bij een tijdelijke opname moet worden voorkomen dat de norm in korte tijd tweemaal moet worden gewijzigd;

  • -

    de cliënt moet de gelegenheid hebben om zijn of haar betalingsverplichtingen en uitgavenpatroon af te stemmen op de nieuwe situatie.

 

Ten aanzien van de normwijziging geldt daarom de volgende regel:

* Is de opname op voorhand permanent, dan dient direct de bijstandsuitkering te worden aangepast aan de normering voor elders verzorgden (= in inrichting verblijvende personen). In een dergelijke situatie is er sprake van bijzondere bijstand, die als onbelaste bijstand wordt aangemerkt.

* Bij een (in principe) tijdelijke opname in een inrichting, wordt de bijstand ongewijzigd voortgezet gedurende de maand van opname én de daarop volgende maand. Op de eerste van de maand daarna geldt de norm voor iemand in een inrichting. Een ziekenhuisopname van een paar dagen leidt dus niet tot aanpassing van de norm!

Bij terugkeer naar huis wordt de norm wel direct aangepast.

 

Gedeeltelijke opname in een inrichting

Voor iemand die in een inrichting verblijft en in een vast patroon met (weekend)verlof naar huis gaat, wordt de bijstandsnorm naar rato aangepast. Iemand die iedere week weekendverlof (2 dagen) heeft, krijgt:

  • -

    2/7 van de volle norm

  • -

    5/7 van de norm voor iemand, die in een inrichting verblijft

  • -

    naar rato eventueel bijzondere bijstand voor de vaste lasten (in dit geval 5/7 van het totaal van deze lasten)

 

Bijzondere bijstand voor de vaste lasten

Voor zover de belanghebbende een alleenstaande is, kan er bijzondere bijstand worden verleend voor de vaste lasten van het aanhouden van de woning. De volgende kosten kunnen hierbij in aanmerking komen voor bijstandsverlening:

  • -

    huur

  • -

    vastrecht voor energie en water.

 

De bijzondere bijstand wordt in beginsel beperkt tot een periode van maximaal zes maanden. Daarna zal opnieuw de noodzaak van het aanhouden van de woning moeten worden beoordeeld.

 

Let op:

Bij een echtpaar en alleenstaande ouder zal er niet snel aanleiding zijn om bijzondere bijstand te verlenen.

Artikel 23 Pw regelt namelijk de situatie omtrent een echtpaar, als de partner wordt opgenomen in een inrichting; bij de opname van een alleenstaande ouder in een inrichting voorziet artikel 18 lid 1 Pw in de mogelijkheid om de reguliere uitkering voor levensonderhoud voort te zetten, als het kind in de woning van de ouder achterblijft.

 

Naast het verlenen van de juiste bijstandsnorm, is het natuurlijk van belang te weten welke gemeente de eventuele bijstand moet verlenen. Als betrokkene vanuit een andere gemeente in Hardenberg in een inrichting komt, moeten we weten of en wanneer betrokkene weer terug kan naar de oude situatie. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor cliënten uit Hardenberg, die worden opgenomen in een inrichting buiten de gemeente.

Vuistregel is, dat bij een tijdelijke opname en waarbij de cliënt terug kan en wil naar de plaats van herkomst, de bijstand ook door de gemeente van herkomst wordt verstrekt. Is dit niet het geval, dan moet de cliënt een aanvraag in de gemeente van de inrichting indienen. Soms is het onduidelijkheid of een opname tijdelijk of permanent zal zijn. Het kan dan lastig zin, om de woonplaats goed vast te stellen. In dat geval kan een officiële verklaring van het bevoegd gezag van de instelling inzake de duur van de opname dienen als leidraad. Zie ook “Domicilie”.

Bij onduidelijkheid omtrent het wel of niet aanmerken als een inrichting moet de werkelijke situatie worden getoetst aan de genoemde criteria.

 

Gedwongen opname psychiatrisch ziekenhuis

Als iemand gedwongen wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis bestaat er geen recht op algemene bijstand, omdat hem dan rechtens zijn vrijheid is ontnomen (art 13 lid 1 WWB). Op grond van art 13 lid 3 kan er in die situaties aan de opgenomen soms wel bijzondere bijstand worden toegekend. In zo’n situatie kan er wel bijzondere bijstand worden toegekend voor de noodzakelijke kosten (maatwerk). Hierbij kan worden gedacht aan bijzondere bijstand voor bijvoorbeeld: zak- en kleedgeld, zorgpremie en vaste lasten. Per geval zal moeten worden bekeken of bijzondere bijstand nodig is en zo ja voor welke kosten. Na 6 maanden opname zal beoordeeld moeten worden (afhankelijk van de verwachte restantduur van de gedwongen opname) of het adres van de opgenomen in BRP (en GWS) moet worden aangepast.