Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hardenberg

Beleidsregel Duurzame gebruiksgoederen en overige inrichtingskosten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHardenberg
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel Duurzame gebruiksgoederen en overige inrichtingskosten
CiteertitelBeleidsregel Duurzame gebruiksgoederen en overige inrichtingskosten
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2016nieuwe regeling

21-06-2016

Dedemsvaartse Courant, 12-07-2016

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel Duurzame gebruiksgoederen en overige inrichtingskosten

 

* Omschrijving kosten

 

De kosten van duurzame gebruiksgoederen en overige inrichtingskosten. Voorbeelden hiervan zijn: wasmachine, koelkast, huisraad en vloerbedekking.

 

* Voorliggende voorzieningen

 

Er bestaat geen recht op bijzondere bijstand als een beroep kan worden gedaan op een voorliggende voorziening (artikel 15 lid 1 Participatiewet ; zie ook voorliggende voorzieningen) . Denk in dit geval aan:

  • een lening bij een commerciële bank, de gemeentelijke kredietbank (GKB) of een betalingsregeling met de leverancier mogelijk is.

  • de WMO in de betreffende kosten voorziet. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin vloerbedekking moet worden vervangen omdat de belanghebbende last heeft gekregen van Cara (astma).

  • de ZvW/AWBZ in de betreffende kosten voorziet. Dit is het geval als bepaalde inrichtingselementen van woningen (artikel 26c Regeling hulpmiddelen 1996) medisch noodzakelijk zijn.

  • De Inkomenstoeslag betreft ingeval van een aanvraag duurzame gebruiksgoed in principe een voorliggende voorziening.

 

* Recht op bijzondere bijstand

 

De kosten van duurzame gebruiksgoederen en overige inrichtingskosten behoren tot de incidenteel voorkomende algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan. Deze kunnen worden voldaan uit een inkomen ter hoogte van de toepasselijke uitkering algemene bijstand door middel van reservering dan wel gespreide betaling achteraf. Dit betekent dat er in beginsel geen bijstandsverlening mogelijk is voor deze kosten. Indien de betreffende kosten voorzienbaar waren, versterkt dit het argument dat belanghebbende wordt geacht hiervoor te reserveren.

 

De kosten verbonden aan de aanschaf of vervanging van duurzame gebruiksgoederen - die als algemeen noodzakelijk worden aangemerkt - dienen uit de aanwezige eigen middelen, waaronder te rekenen het bescheiden vermogen, te worden bestreden.

 

Alleen indien er sprake is van bijzondere omstandigheden kan in het individuele geval van deze regel worden afgeweken. In dat geval wordt bijzondere bijstand verleend, ook als dit bijstand betekent in aanvulling op een voorliggende voorziening. Het feit dat belanghebbende wegens schulden niet heeft kunnen reserveren is op zich nog geen bijzondere omstandigheid.

 

De volgende omstandigheden kunnen mogelijk wel als bijzonder worden aangemerkt:

  • Er bestaat een medische noodzaak voor het maken van de kosten.

  • Belanghebbenden, die de zorg hebben voor kinderen en in beginsel minimaal drie jaar inkomsten op het voor hen geldende minimumniveau hebben gehad.

  • Als er bijzondere (objectiveerbare) omstandigheden zijn die leiden tot extra kosten, kan overwogen worden om op basis van de individuele situatie voor duurzame gebruiksgoederen bijzondere bijstand "om niet" te verstrekken;

  • Indien er sprake is van een tweede noodzakelijke verhuizing binnen 1 jaar; eerder vele (extra) kosten gehad terwijl men reeds langdurig op bijstandsniveau leefde, en geen beroep op bijzondere bijstand heeft gedaan

 

Zijn er geen bijzondere omstandigheden die de extra kosten veroorzaken, dan dient de aanvraag afgewezen te worden, omdat betrokkene geacht wordt hier zelf in te voorzien uit zijn beschikbare inkomen door reservering vooraf dan wel via financiering achteraf d.m.v. een lening.

 

* Hoogte bijzondere bijstand

 

De hoogte van de te verstrekken bijzondere bijstand wordt deels bepaald aan de hand van de richtprijzen zoals vermeld in de NIBUD-Prijzengids. Indien de belanghebbende de kosten van de betreffende goederen niet in redelijkheid kan voldoen uit bijstand ter hoogte van de richtprijzen kan het incidenteel nodig zijn om hiervan (gemotiveerd) af te wijken. Het NIBUD gaat echter uit van gemiddelde uitgaven/kosten die voor een complete inrichting veel te hoog zijn. Uitgegaan wordt dan ook van adequate goedkopere oplossingen. Hiervoor hanteren wij t.b.v. een volledige inrichting van een woning maximaal 50% van het bedrag dat in de NIBUD prijzengids wordt genoemd.

 

Voor kamerbewoning wordt een percentage van 25% gehanteerd.

*** Inventaris voor één volwassenen met .. kinderen:

  • Aantal personen:

    Richtprijs Nibud

    x 50%

    1 volwassene

    7.435

    3.718

    1 volwassene met 1 kind

    8.410

    4.205

    1 volwassene met 2 kinderen

    9.323

    4.662

    1 volwassene met 3 kinderen

    10.593

    5.297

    1 volwassene met 4 kinderen

    11.506

    5.753

    1 volwassene met 5 kinderen

    - -

    - -

*** Inventaris twee volwassenen met .. kinderen:

  • Aantal personen:

    Richtprijs Nibud

    x 50%

    2 volwassenen

    8.525

    4.263

    2 volwassenen met 1 kind

    9.438

    4.719

    2 volwassenen met 2 kinderen

    10.708

    5.354

    2 volwassenen met 3 kinderen

    11.621

    5.811

    2 volwassenen met 4 kinderen

    12.820

    6.410

*** Kamerbewoning

Maximaal 25% van 7.435 = 1.859

 

Op deze voor bijstand in aanmerking komende kosten wordt de (eventueel) aanwezige draagkracht overeenkomstig de regels opgenomen in de richtlijnen B063 t/m B065 mindering gebracht.

 

* Vorm en betaling bijzondere bijstand

 

De bijstand voor duurzame gebruiksgoederen wordt verleend in de vorm van borgtocht indien de belanghebbende alleen onder deze voorwaarde een lening kan afsluiten bij een geldverstrekker (meestal de gemeentelijke kredietbank). De bijstand wordt verleend in de vorm van een geldlening indien borgtocht niet mogelijk is. Alleen wanneer er sprake is van zeer bijzondere omstandigheden, is het mogelijk om de bijzondere bijstand om niet te verstrekken.

 

Zo mogelijk wordt de bijzonder bijstand geheel of gedeeltelijk direct betaald aan de leverancier van de goederen. Dit om te voorkomen dat de bijstand aan andere zaken wordt besteed of dat het een negatief banksaldo aanvult zonder dat de belanghebbende de bijstand ter bestrijding van de bijzondere kosten kan aanwenden.

 

Slechts in zeer bijzondere omstandigheden kan de bijstand voor de (overige) inrichtingskosten om niet verleend worden, tenzij zich ten aanzien van de belanghebbende omstandigheden voordoen als bedoeld in artikel 48 lid 2 Participatiewet .

 

* Aan de bijstand verbonden verplichtingen

 

Aan de bijstand wordt een bestedingsverplichting verbonden en de verplichting om betalingsbewijzen te overleggen. Waar het reëel gevraagd kan worden, zal cliënt gewezen worden op de mogelijkheden van Kringloopbedrijf, Marktplaats etc.. Voor specifieke verplichtingen in verband met het feit dat de bijstand wordt verleend in de vorm van een geldlening of borgtocht.