Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hardenberg

Beleidsregel Verhuiskosten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHardenberg
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel Verhuiskosten
CiteertitelBeleidsregel Verhuiskosten
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2023gewijzigde regeling

27-06-2023

gmb-2023-285645

538636
01-07-201601-07-2023nieuwe regeling

21-06-2016

Dedemsvaartse Courant, 12-07-2016

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel Verhuiskosten

 

De kosten in verband met verhuizing behoren tot de incidenteel voorkomende algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan. Deze kunnen worden voldaan uit een inkomen ter hoogte van de toepasselijke bijstandsuitkering door middel van reservering dan wel gespreide betaling achteraf. Dit betekent dat er als regel geen bijstandsverlening mogelijk is voor deze kosten. Alleen indien er sprake is van bijzondere omstandigheden in het individuele geval kan er van deze regel worden afgeweken (zie CRvB 20-04-1999, nr. 97/6694 ABW). Indien de betreffende kosten voorzienbaar waren, versterkt dit het argument dat belanghebbende wordt geacht hiervoor te reserveren. CRvB 01-09-1998 PS Actua 1998 nr. 39 p.7.

 

Voorliggende voorziening

Er bestaat geen recht op bijzondere bijstand als een beroep kan worden gedaan op een voorliggende voorziening (artikel 15 lid 1 Participatiewet ; zie ook Voorliggende voorzieningen ). Denk in dit geval aan:

  • een geldlening bij een kredietverlenende instantie;

  • de WMO, Zorgverzekeringswet of AWBZ. Bijvoorbeeld als de verhuizing medisch noodzakelijk is in verband met een handicap van de betrokkene;

  • de werkgever. Bijvoorbeeld als krachtens de CAO of een individuele arbeidsovereenkomst een tegemoetkoming in verhuiskosten betaald wordt door de werkgever;

  • het eigen vermogen;

  • vergoedingen van de verhuurder, bijvoorbeeld op grond van het Besluit beheer sociale huursector verstrekt de woningbouwcorporatie een verhuiskostenvergoeding als een huurder ten gevolge van renovatie of sloop gedwongen moet verhuizen.

 

Recht op bijzondere bijstand

Als regel zal het bij een verhuizing om voorzienbare kosten gaan. Vanaf het moment, dat men op de hoogte is van de noodzaak tot verhuizen, wordt men geacht om hiervoor van zijn inkomen, ook van een bijstandsuitkering te reserveren.

Bij de behandeling van een bijstandsaanvraag dient ter beoordeling of afwijking van de regel mogelijk is, allereerst de noodzaak van de verhuizing te worden vastgesteld. Alleen bij bijzondere, zich onverwacht voordoende omstandigheden kan er aanleiding zijn bijstand te verlenen als geen of onvoldoende reserveringscapaciteit aanwezig is. Voor het bepalen van de voorzienbaarheid van de verhuizing is onder andere de inschrijvingsdatum als woningzoekende van belang. Voorbeelden van bijzondere omstandigheden kunnen zijn::

  • een verhuizing als gevolg is van een verhuisverplichting vanwege het bewonen van een woning met woonkosten die meer bedragen dan de maximale subsidiabele huur naar een woning met lagere lasten;

  • een verhuizing om medische/sociale redenen, waarbij geen andere voorliggende voorzieningen kunnen worden aangesproken;

  • het aanwezig zijn van een urgentieverklaring;

  • tweede noodzakelijke verhuizing binnen 1 jaar.

 

Verhuiskosten

Transportkosten

Kosten van overbrenging van huisraad en dergelijke van de vorige woning naar de toegewezen woning vallen onder de transportkosten (verhuisbusje en eventueel reiskosten).

 

Inrichtingskosten

Betreft kosten voor het (her)inrichten van de nieuwe woning: gordijnen, gordijnrails, behang, verf*. Bij deze kosten dient aansluiting gezocht te worden naar hetgeen hierover beschreven staat bij duurzame gebruiksgoederen.

 

*Behang en verf mogen niet in de vorm van een lening worden verstrekt, maar altijd om niet.

 

Dubbele huur

Indien sprake is van “dubbele huur”, die niet te voorkomen was en voortvloeien uit een noodzakelijke verhuizing, kunnen deze kosten apart meegenomen worden in de bijstandsverstrekking. Eventuele bemiddelingskosten, administratiekosten etc komen niet voor vergoeding in aanmerking. Dit zijn geen noodzakelijke kosten.

 

Domicilie

Bij een verhuizing dient de belanghebbende een aanvraag bijzondere bijstand voor transportkosten in te dienen bij het college van de gemeente waaruit hij vertrekt. De aanvraag voor bijzondere bijstand voor inrichtingskosten en dubbele huur moeten worden ingediend bij het college van de gemeente waar de belanghebbende zich vestigt. Zie CRvB 16-01-2001, nr.99/416 NABW. Bij een verhuizing binnen de gemeente Hardenberg zelf, dient belanghebbende een aanvraag bijzondere bijstand voor transportkosten, inrichtingskosten en dubbele huur in te dienen bij de gemeente zelf.

 

Hoogte bijzondere bijstand

De hoogte van de bijstand voor m.n. de directe verhuiskosten is gelijk aan:

  • de werkelijke gemaakte kosten van huur van een aanhanger of busje (incl. brandstofkosten);

  • de woonkosten van de nieuwe woning gedurende maximaal 1 maand, indien sprake is van dubbele lasten;

  • (in zeer bijzondere situaties) de kosten van behang en verf zoals opgenomen in de NIBUD-Prijzengids (tabel 9).

 

Op deze voor bijstand in aanmerking komende kosten wordt de eventueel aanwezige draagkracht, overeenkomstig de regels opgenomen in de richtlijnen B063 t/m B065, in mindering gebracht. Zie voor deze regels de onderdelen Draagkrachtpercentage, Draagkrachtperiode en Wijzigingen draagkracht tijdens de draagkrachtperiode (B063 t/m B065).

 

Vorm waarin de bijstand wordt verstrekt

  • De transportkosten en dubbele huur kosten worden in beginsel als bijstand "om niet" verleend. Ook de kosten voor behang en verf worden altijd om niet verstrekt en niet in de vorm van een lening. Bij verwijtbaar gedrag zal de bijstand als lening moeten worden verstrekt (art. 48 lid 2 onderdeel b Participatiewet).

  • De ioverige inrichtingskosten van een verhuizing dienen met inachtneming van het vorenstaande in beginsel als leenbijstand te worden verstrekt. Hierbij wordt verwezen naar de richtlijnen inzake duurzame gebruiksgoederen.

 

Eigen vermogen

Als belanghebbende eigen vermogen heeft c.q. heeft gereserveerd komt de vraag op waarvoor het vermogen c.q. de reservering moet worden gebruikt. Het aanwezige vermogen wordt geacht gebruikt te worden voor de inrichtingskosten. Verder wordt verwezen wordt naar het gemeentelijk beleid in onderdeel In aanmerking te nemen inkomen en vermogen (richtlijn 137).

Als er aanleiding is om bijstand te verlenen en er geen draagkracht is, kan voor de directe verhuiskosten bijstand om niet worden verstrekt, terwijl voor de (her)inrichtingskosten normaal gesproken alleen leenbijstand wordt verleend.

 

Aan de bijstand te verbinden verplichtingen

Aan belanghebbende worden de volgende verplichtingen opgelegd:

  • De verplichting om uit de toegekende bijzondere bijstand de betreffende kosten te voldoen.

  • De verplichting om betalingsbewijzen over te leggen.

 

In geval van schulden of het dreigen van schulden kan op grond van belanghebbende verplicht worden mee te werken aan het verrichten van betalingen in zijn naam uit de verleende bijstand aan de leverancier van de goederen of diensten.