Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Almere

Bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlmere
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBijstand voor vaste lasten woning gedetineerde
CiteertitelBeleidsregel bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde
Vastgesteld doorgemandateerde functionaris
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

de richtlijn Bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde zoals vastgesteld op 29 april 2014 wordt hierbij ingetrokken.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-06-202102-06-2021nieuwe beleidsregel

25-05-2021

gmb-2021-168571

geen

Tekst van de regeling

Intitulé

Bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde

Het college van burgemeester en wethouders van Almere,

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de navolgende beleidsregel Bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde

 

Belanghebbende heeft geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten van doorbetaling van de vaste lasten of voor de kosten van bewaren van voorwerpen in een woning tijdens gevangen zitten.1

 

Op grond van artikel 16 lid 1 Participatiewet kan geïndividualiseerd worden. Van artikel 16 lid 1 Participatiewet kan gebruik gemaakt worden wanneer er sprake is van een zeer dringende reden waarbij een acute noodsituatie zal ontstaan waarbij blijvend ernstig letsel of invaliditeit gaat ontstaan. Onder acute noodsituatie valt ook de situatie dat er sprake is van ernstige gevolgen voor de psychische gezondheidstoestand van de belanghebbende. De periode van gevangen zitten mag hierbij niet langer dan 6 maanden zijn.

 

Bij zeer dringende reden om de woning aan te houden kan je denken aan:

• Een rapport van de reclassering waarbij aangegeven wordt dat er aantoonbare ernstige directe gevolgen voor de psychische/fysieke gezondheid van de belanghebbende kan ontstaan als betrokkene na detentie niet meer kan terugkeren. Bij een gedetineerde zal het niet verlenen van bijzondere bijstand voor de doorbetaling van woonlasten niet snel leiden tot een acute noodsituatie;

• Ook is er een zeer dringende reden aanwezig wanneer de woning van betrokkene, door invaliditeit, geheel is aangepast aan de leefsituatie van de persoon.

 

Puur het verliezen van je woning door de oorzaak detentie is geen reden om bijzondere bijstand voor het doorbetalen van vaste woonlasten gedurende een korte periode (max. 6 maanden) te verstrekken.

 

De bijzondere bijstand wordt gegeven in de vorm van een lening, omdat er bij detentie sprake is van tekortschietend besef van verantwoordelijkheid.

 

Alleenstaande ouder en detentie.

Bij een alleenstaande ouder die algemene bijstand ontvangt en gedetineerd is, wordt de bijstand beëindigd. De achterblijvende kinderen die in de woning blijven wonen, kunnen een bijstandsaanvraag indienen. Afhankelijk van de omstandigheden moet bekeken worden in hoeverre en tot welk bedrag er bijstand voor de algemeen noodzakelijk kosten van het bestaan verstrekt moet worden. Bij de vaststelling van het recht op bijstand zal er rekening gehouden worden met de vaste lasten die voor de woning betaald moeten worden.

Conclusie: In beginsel kan geen bijzondere bijstand voor de doorlopende vaste woonlasten van een gedetineerde worden verleend.

 

 

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking. Op dezelfde dag wordt de richtlijn Bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde zoals vastgesteld op 29 april 2014 ingetrokken.

 

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel, Bijstand voor vaste lasten woning gedetineerde

 

 

 

Aldus vastgesteld,

Almere, 25 mei 2021

Burgemeester en wethouders van Almere,

namens hen,

de afdelingsmanager Werk en Inkomen

P. Benschop


1

een persoon aan wie rechtens zijn vrijheid is ontnomen, is op grond van artikel 13 lid 1 onder a Participatiewet uitgesloten van het recht op (algemene en bijzondere) bijstand.