Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Almere

Verhuiskosten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlmere
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerhuiskosten
CiteertitelBeleidsregel Verhuiskosten
Vastgesteld doorgemandateerde functionaris
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

de richtlijn Verhuiskosten zoals vastgesteld op 1 september 2011 wordt hierbij ingetrokken

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-06-2021nieuwe beleidsregel

25-05-2021

gmb-2021-168498

geen

Tekst van de regeling

Intitulé

Verhuiskosten

Het college van burgemeester en wethouders van Almere,

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de navolgende beleidsregel Verhuiskosten

 

Tussen verhuiskosten en woninginrichting wordt vaak onvoldoende onderscheid gemaakt, omdat deze twee kostensoorten zich vaak tegelijk voordoen.

 

Verhuiskosten betreft de kosten die men moet maken voor de verhuizing, zoals de kosten verhuisauto, opslagkosten inboedel, maar ook bijvoorbeeld dubbele huur.

De kosten van woninginrichting betreffen het opknappen en inrichten van de woning, zoals meubels, gordijnen etc.

 

Onderscheid is van belang, omdat de Kredietbank Nederland(KN) wel een lening kan verstrekken voor kosten van woninginrichting, maar niet voor verhuiskosten. Om die zelfde reden zal bijzondere bijstand voor verhuiskosten in de regel om niet worden verleend en voor woninginrichting in de vorm van een lening.

 

Voorliggende voorziening

In bepaalde gevallen kan in verband met de kosten van verhuizing en woninginrichting aanspraak gemaakt worden op een uitkering krachtens een voorliggende voorziening, bijvoorbeeld ingevolge de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Informatie hierover is te verkrijgen bij de Afdeling Zorg & Welzijn. Dan is er uiteraard geen plaats voor bijstandsverlening.

 

Recht op bijstand

De verhuiskosten moeten, hetzij door middel van reservering vooraf, hetzij door gespreide betaling achteraf, worden voldaan uit de bijstandsuitkering of het daarmee in hoogte vergelijkbaar inkomen. Van gespreide betaling achteraf kan onder meer worden gesproken, wanneer men een geldlening bij een krediet verlenende instelling (b.v. de Kredietbank Nederland) afsluit. Behoudens in geval zich individueel bepaalde, bijzondere omstandigheden voordoen, behoort afzonderlijke bijstandsverlening in deze kosten dan ook niet tot de mogelijkheden.

 

Van bijzondere omstandigheden kan bijvoorbeeld worden gesproken, indien

  • zich een dwingend noodzakelijke verhuizing voordoet. Dat wil zeggen, een verhuizing die dermate noodzakelijk is, dat uitstel hiervan uitgesloten is. Voor de verhuiskosten kan, als de noodzaak daartoe is vastgesteld, bijstand om niet worden verstrekt;

  • de behandelingsduur van een aanvraag om een voorziening zodanig veel tijd vergt dat daardoor de verhuizing op losse schroeven komt te staan kan - als het gaat om een noodzakelijke verhuizing én betrokkene overigens aan de voorwaarden tot bijstandsverlening voldoet - bijstand worden verleend onder voorwaarde dat betrokkene een beroep doet op de betreffende voorliggende voorziening en de eventueel toe te kennen uitkering aan de afdeling Werk & Inkomen van Almere cedeert.

 

Hierbij kan in het individuele geval ook gedacht worden aan:

  • De oude woning is veel te klein;

  • De oude woning is veel te duur. Met name als een verhuisverplichting aan de woonkostentoeslag is verbonden. Ook kan aan de situatie worden gedacht waarbij cliënt verhuist van een dure woning naar een woning waarin volledige huurtoeslag kan worden genoten (een woning met een huur onder de "aftoppingsgrens" van de huurtoeslag);

  • Psychische klachten die verband houden met (de plek/buurt van) de woning;

  • Ernstig verstoorde verhouding met de buurt/buren; 1

  • De oude woning is onaanvaardbaar ver van het werk of school;

  • De oude woning is veel te slecht (lekkage, te vochtig, eventueel gekoppeld aan medische problemen);

  • Verregaande vereenzaming.

  • De vorige woning is als gevolg van de Kinderopvangtoeslag affaire (KOTA) verlaten en men komt in aanmerking voor een andere woning.

 

Hoogte van de bijstand

Op deze voor bijstand in aanmerking komende kosten wordt de eventueel aanwezige draagkracht, overeenkomstig de regels in mindering gebracht.

 

Bij verhuizing naar of vanuit een andere gemeente:

De gemeente waar betrokkene woont (feitelijke woonsituatie) op het moment van de aanvraag, is de bevoegde gemeente die de aanvraag behandelt. Dat geldt ook voor de terugwerkende kracht, tenzij een andere gemeente daar al heeft geoordeeld over een aanvraag m.b.t. dezelfde kosten. M.a.w. de gemeente waar iemand woont ten tijde van de aanvraag is de gemeente die de aanvraag beoordeelt, ongeacht de periode waarop de kosten betrekking hebben of de gemeente waar de kosten gemaakt zijn.

 

Als belanghebbende op het moment van de aanvraag stelt al inrichtingskosten te hebben voor de woning in de nieuwe gemeente maar nog niet definitief is verhuisd, dan moet de gemeente Almere op de aanvraag beslissen, omdat belanghebbende ten tijde van de aanvraag 'woont' in de gemeente Almere. Indien belanghebbende verhuist naar de gemeente van vestiging kunnen alleen de kosten die zijn gemaakt tot de datum van de daadwerkelijke verhuizing (inschrijving BRP) voor bijzondere bijstand in aanmerking komen.

 

Als het een aanvraag bijzondere bijstand voor verhuiskosten, opknapkosten, inrichtingskosten of duurzame gebruiksgoederen betreft, die ziet op een verhuizing vanuit een andere gemeente dient de aanvraag te worden ingediend voordat de kosten gemaakt zijn. De enkele omstandigheid dat vooraf niet bekend is hoe hoog de kosten, waarvoor bijzondere bijstand wordt gevraagd, zullen uitvallen, vormt geen beletsel om een aanvraag om bijzondere bijstand in te dienen en vormt daarom geen bijzondere omstandigheid die noopt tot bijstandsverlening met terugwerkende kracht.

 

Verhuiskosten, inrichtingskosten, opknapkosten en duurzame gebruiksgoederen:

 

Geen terugwerkende kracht van twee maanden

  • aanvraagdatum is bepalend indien de aanvrager vanuit een andere gemeente zich vestigt in de gemeente Almere.

 

Wel terugwerkende kracht van twee maanden

  • bij verhuizingen binnen de gemeente Almere of vanuit Almere naar een andere gemeente.

 

Voorbeeld

 

Op 1 mei wordt aangevraagd in de gemeente Almere wegens een aanstaande verhuizing naar Amsterdam. Bij de aanvraag zijn declaraties aanwezig van kosten wegens dubbele huur, verhuiskosten en de aanschaffing van laminaat en kledingkasten voor de nieuwe woning.

Op 20 mei is aanvrager daadwerkelijk verhuisd.

Nota’s die dateren of betrekking hebben op de periode voor de aanvraagdatum (1 mei) worden met terugwerkende kracht van 2 maanden, vergoed door de gemeente Almere. Nota’s die betrekking hebben op de periode vanaf 20 mei worden niet meer vergoed.

 

 

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking. Op dezelfde dag wordt de richtlijn Verhuiskosten zoals vastgesteld op 1 september 2011 ingetrokken

 

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel Verhuiskosten

 

 

 

Aldus vastgesteld, Almere, 25 mei 2021

Burgemeester en wethouders van Almere,

namens hen,

de afdelingsmanager Werk en Inkomen

P. Benschop


1

Hierbij kun je danken aan mensen die op initiatief van de gemeente in het kader van de leefbaarheid gevraagd worden om te gaan verhuizen naar een andere buurt.