Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Sociale Dienst Oost Achterhoek

Beleidsregels Wachtlijst nieuw Beschut Werk Sociale Dienst Oost Achterhoek 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSociale Dienst Oost Achterhoek
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingBeleidsregels Wachtlijst nieuw Beschut Werk Sociale Dienst Oost Achterhoek 2021
CiteertitelBeleidsregels Wachtlijst nieuw Beschut Werk Sociale Dienst Oost Achterhoek 2021
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpNieuw Beschut Werk

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. artikel 10b van de Participatiewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Artikel 4 Gemeenschappelijke Regeling van de Sociale Dienst Oost Achterhoek

Delegatiebesluit Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Oost Achterhoek

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-06-2021Nieuwe regeling

26-05-2021

bgr-2021-430

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Wachtlijst nieuw Beschut Werk Sociale Dienst Oost Achterhoek 2021

Het bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek (hierna SDOA)

 

gelet op:

  • artikel 4 van de Gemeenschappelijke Regeling van de Sociale Dienst Oost Achterhoek en het Delegatiebesluit Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Oost Achterhoek, waarin het bestuur de zelfstandige bevoegdheid voor de uitvoering van bovengenoemde taken gedelegeerd heeft gekregen van zijn deelnemende gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.

  • het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • artikel 10b van de Participatiewet

 

besluit tot vaststelling van de volgende beleidsregels:

Beleidsregels Wachtlijst nieuw Beschut Werk Sociale Dienst Oost Achterhoek 2021

 

Artikel 1 Begripsbepaling

  • 1.

    Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet preciezer worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet (Pw) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb)

  • 2.

    In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

Artikel 2 Taakstelling

  • 1.

    Jaarlijks wordt er vanuit de Rijksoverheid per gemeente een taakstelling vastgesteld. De taakstelling is het aantal beschutte werkplekken dat een gemeente in dat jaar kan inrichten.

  • 2.

    Er is afgesproken in de Verordening Sociaal Domein van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk dat er beschutte werkplekken worden aangeboden tot de taakstelling bereikt is.

  • 3.

    Zodra de taakstelling van de gemeente waarin betrokkene woont bereikt is, wordt de persoon op de wachtlijst geplaatst van de gemeente waarin hij woonachtig is.

Artikel 3 Aanbieden van een beschutte werkplek of voortraject

  • 1.

    De SDOA biedt binnen de maximale gemeentelijke taakstelling aan een persoon een beschutte werkplek aan in een zo regulier mogelijke werkomgeving. Om daarvoor in aanmerking te komen is een positief advies van het UWV nodig en een indicatie van de SDOA. Door het UWV moet vastgesteld zijn dat de inwoner arbeidsvermogen heeft en alleen in een beschutte werkomgeving onder aangepaste omstandigheden kan werken.

  • 2.

    De SDOA zorgt door inzet van klantmanagers en eventuele inzet van arbeidsdeskundigen en jobcoaches voor een aangepaste werkomgeving. De organisatie Slinge Werkt! B.V. biedt in opdracht van de SDOA een arbeidsovereenkomst aan.

  • 3.

    In sommige situaties is een voortraject in de vorm van sociale activering en/of scholing meer passend. Als een voorliggend traject als opstap voor het kunnen aanvaarden van een arbeidsovereenkomst meer passend is, wordt er een traject sociale activering en/of scholing aangeboden of een vergelijkbaar traject tot het moment dat de arbeidsovereenkomst beschut werk aanvangt.

  • 4.

    De duur van een voorliggend traject is één tot zes maanden. Deze termijn kan eenmalig verlengd worden met maximaal zes maanden. Indien uit het voortraject gedurende twaalf maanden blijkt dat er geen sprake is van een structureel arbeidsvermogen in het kader van nieuw Beschut Werk wordt het UWV verzocht het advies nieuw Beschut Werk in te trekken. Nadat het UWV het advies heeft ingetrokken zal de SDOA de indicatie nieuw Beschut Werk intrekken. De SDOA zal samen met de gemeente bezien of dagbesteding een optie is.

  • 5.

    Het minimum aantal uren van een arbeidsovereenkomst is 12 uren per week. Het maximum aantal uren is 36 uren per week als er sprake is van kostwinnerschap en de persoon uitkeringsonafhankelijk wordt. In de uitvoeringspraktijk zal ingezet worden op een dienstbetrekking van 31 uur per week, conform de opbouw van de gemeentelijke taakstelling.

  • 6.

    Als bij een advies nieuw Beschut Werk een urenbeperking is vastgesteld is het aantal uren dat in het advies staat leidend voor het aanbod.

  • 7.

    Uitgangspunt is dat de geïndiceerde inwoner binnen één maand een arbeidsovereenkomst aangeboden krijgt als er ruimte is in de taakstelling van de woongemeente en er geen voortraject nodig is. Als er geen ruimte is in de taakstelling wordt een voortraject aangeboden tot het moment dat de arbeidsovereenkomst wel kan worden aangeboden.

Artikel 4 Eerste maal plaatsing op de wachtlijst

  • 1.

    Zodra de taakstelling van de gemeente waarin de persoon behorend tot de doelgroep woont bereikt is, wordt de persoon op de wachtlijst van die gemeente geplaatst. Bij de eerste plaatsing op de wachtlijst is de indicatiedatum leidend. Wie bovenaan staat zal - zodra er ruimte ontstaat binnen de taakstelling van de betreffende gemeente - als eerste worden benaderd. Als betrokkene arbeidsgeschikt is, zal aan de persoon een passend aanbod worden gedaan.

  • 2.

    Als een geplaatste op de wachtlijst niet binnen een afzienbare periode (richtlijn 6 weken) in staat is om arbeid te verrichten zal de volgende persoon op de wachtlijst benaderd worden (first in first out: fifo-systeem).

  • 3.

    Zodra een persoon tijdens de wachtlijstperiode verhuist naar één van de twee andere SDOA-gemeenten zal hij bij voldoende taakstelling een aanbod voor een arbeidsovereenkomst krijgen of bij onvoldoende taakstelling op basis van zijn indicatiedatum geplaatst worden op de wachtlijst van de nieuwe woongemeente.

  • 4.

    Als een persoon tijdens de wachtlijstperiode verhuist buiten het SDOA-gebied zal hij zichzelf moeten melden bij de nieuwe woongemeente. Daarnaast zal de SDOA - alleen als betrokkene hiervoor toestemming geeft - contact opnemen met de nieuwe woongemeente voor een zgn. warme overdacht van documenten en informatie.

  • 5.

    Als een persoon met een indicatie van buiten het werkgebied naar één van de SDOA-gemeenten verhuist, wordt er door SDOA een beschikking afgegeven. De datum van inschrijving in de SDOA-gemeente is bepalend voor de plaats op de wachtlijst.

Artikel 5 Plaatsing op de wachtlijst na arbeidsovereenkomst

  • 1.

    Na een tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt aan een medewerker geen verlenging aangeboden als deze op dat moment arbeidsongeschikt is. De persoon wordt dan op basis van de indicatiedatum geplaatst op de wachtlijst.

  • 2.

    Na een tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt er niet automatisch een verlenging van de tijdelijke arbeidsovereenkomst of een overeenkomst voor onbepaalde tijd aangeboden. Bij het beoordelen van een verlenging c.q. omzetting naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt onder andere het functioneren, het verzuim en het nakomen van afspraken meegenomen in de afweging.

Artikel 6 Verhuizen

  • 1.

    De medewerker met een tijdelijke arbeidsovereenkomst die gedurende de arbeidsovereenkomst naar een andere gemeente verhuist kan zijn arbeidsovereenkomst en plaatsing voortzetten tot het einde van de arbeidsovereenkomst. Na het einde van de tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt de medewerker geen dienstverband voor onbepaalde tijd aangeboden, indien hij buiten het werkgebied van SDOA woonachtig is.

Artikel 7 Hardheidsclausule

  • 1.

    In gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien beslist het Dagelijks Bestuur van de SDOA.

  • 2.

    Het Dagelijks Bestuur van de SDOA kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels, als toepassing daarvan tot ongewenste situaties leidt.

Artikel 8 Inwerkingtreding en citeerartikel

  • 1.

    De Beleidsregels Wachtlijst nieuw Beschut Werk Sociale Dienst Oost Achterhoek 2021treden in werking met ingang van 1 juni 2021.

Aldus besloten in de vergadering van het Dagelijks Bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek, gehouden op 26 mei 2021

De voorzitter,

J.B.M. Hoenderboom

De secretaris,

T.A. Beijer