Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nijmegen

Besluit aanwijzing gebied, maximumaantal, inrichtingseisen coffeeshops en beleidsregels ten aanzien van vergunningstelsel alcoholvrije inrichtingen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNijmegen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit aanwijzing gebied, maximumaantal, inrichtingseisen coffeeshops en beleidsregels ten aanzien van vergunningstelsel alcoholvrije inrichtingen
CiteertitelBesluit aanwijzing gebied, maximumaantal, inrichtingseisen coffeeshops en beleidsregels ten aanzien van vergunningstelsel alcoholvrije inrichtingen
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpOpenbare Veiligheid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-06-2021vervangende regeling

26-05-2021

gmb-2021-165963

Besluit burgemeester d.d. 26 mei 2021

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit aanwijzing gebied, maximumaantal, inrichtingseisen coffeeshops en beleidsregels ten aanzien van vergunningstelsel alcoholvrije inrichtingen

 

 

De burgemeester van de gemeente Nijmegen

d.d. 26 mei 2021

 

Gelet op

Gelet op artikel 2.3.1.6, zevende lid en artikel 2.3.1.8, eerste lid onder b en onder c van de Algemene Plaatselijke Verordening

 

Overwegende dat

• het door de vrijwillige sluiting van een coffeeshop in het kader van de herstructurering van de Walstraten gewenst is het maximumaantal gesteld aan coffeeshops met een exploitatievergunning aan te passen tot 10.

 

Besluit

• I. Als gebied, bedoeld in artikel 2.3.1.8 eerste lid onder c van de APV aan te wijzen, waar alcoholvrije inrichtingen zich mogen vestigen, die tevens cannabisproducten verkopen voor gebruik ter plaatse en voor gebruik elders dan ter plaatse:

het gebied, omsloten door de rivier de Waal, Keizer Traianusplein, St. Canisiussingel, Oranjesingel, Nassausingel, Kronenburgersingel, Lange Hezelstraat en de spoorlijn Arnhem-Nijmegen;

 

• II. Het maximum, bedoeld in artikel 2.3.1.6 zevende lid van de APV, voor de categorie alcoholvrije inrichtingen, waar tevens cannabisproducten worden verkocht voor gebruik ter plaatse en voor gebruik elders dan ter plaatse, te stellen op 10.

 

• III. Als inrichtingseisen op grond van artikel 2.3.1.8, eerste lid onder b van de APV voor de categorie alcoholvrije inrichtingen, waar tevens cannabisproducten worden verkocht voor gebruik ter plaatse en voor gebruik elders dan ter plaatse, vast te stellen:

 

Oppervlakte inrichting

In de inrichting moet één lokaliteit een oppervlakte hebben van tenminste 25 m² en

elke andere lokaliteit een oppervlakte van tenminste 15 m².

Daglichttoetreding

De inrichting moet zijn voorzien van ramen met een zodanige oppervlakte dat voldoende daglichttoetreding is gewaarborgd, met dien verstande dat het raamoppervlak tenminste gelijk moet zijn aan die oppervlakte die in het Bouwbesluit of, bij gebreke daarvan in de Bouwverordening ten aanzien van woonkamers in woonhuizen, wordt gesteld.

De ramen moeten zijn bezet met blank doorzichtig glas, waarvan ten hoogste 20% mag zijn bedekt met materiaal dat daglichttoetreding verhindert. Behoudens het bepaalde in de vorige volzin mag de daglichttoetreding niet worden gehinderd door afscherming van het raamoppervlak binnen de inrichting.

 

Afzondering van de inrichting

In een lokaliteit mogen geen voorzieningen zijn aangebracht die een gehele afzondering van een gedeelte van de lokaliteit mogelijk maken.

Vanuit ieder punt van een lokaliteit moet bij voortduring een deel van de lokaliteit met een oppervlakte van tenminste 15 m² kunnen worden overzien.

 

Kunstlichtvoorziening

De inrichting moet een zodanige kunstlichtvoorziening hebben, dat de gemiddelde horizontale verlichtingssterkte, gemeten op 1 meter boven de vloer, over de gehele oppervlakte tenminste 50 lux bedraagt.

 

Luchtverversings-, elektriciteits- en drinkwatervoorziening

In de inrichting moeten de luchtverversing, de elektriciteits- en drinkwatervoorziening voldoen aan het bepaalde in het Bouwbesluit.

 

Drinkwatervoorziening

In de inrichting moet een voorziening aanwezig zijn om het glas- en vaatwerk met stromend deugdelijk drinkwater te kunnen reinigen.

 

Toiletgelegenheden

In de inrichting moet, ten behoeve van de bezoekers, een gescheiden toiletinrichting voor zowel mannen als vrouwen aanwezig zijn, die voldoet aan de vereisten, gesteld in het Bouwbesluit.

Elke toiletgelegenheid moet tenminste bevatten:

a. één of meer behoorlijke privaten;

b. één of meer behoorlijke voorzieningen om de handen met stromend deugdelijk drinkwater te kunnen wassen.

c. De in de privaten aanwezige closetpotten en de urinoirs moeten voorzien zijn van een waterspoeling, welke is aangesloten op de watervoorziening.

 

• IV. Vast te stellen de volgende “Beleidsregels vergunningverlening Exploitatievergunning”, zijnde beleidsregels inzake de verlening van vergunningen en het opleggen van vergunningvoorwaarden aan alcoholvrije inrichtingen ex artikel 2.3.1.6 APV

 

“Beleidsregels vergunningverlening Exploitatievergunning

Deze beleidsregels gelden uitsluitend voor die categorie inrichtingen, waar tevens cannabisproducten voor gebruik ter plaatse of anders dan ter plaatse worden verkocht (coffeeshops).

 

1. Weigeringsgronden:

a: afstandscriterium middelbaar onderwijs en jeugdactiviteiten.

Een vergunning zal geweigerd worden op grond van artikel 2.3.1.8, derde lid sub a indien in de omgeving van de inrichting, waarvoor de vergunning wordt aangevraagd, veel specifiek op jongeren (12+) gerichte activiteiten worden ontplooid.

Ten aanzien van instellingen voor middelbaar onderwijs geldt als afstandscriterium dat de loopafstand tussen de coffeeshop en de middelbaar onderwijsinstelling minimaal 150 meter bedraagt, gemeten van deur tot deur.

 

b: concentratie coffeeshops, smartshops en growshops

Een vergunning zal geweigerd worden op grond van artikel 2.3.1.8, derde lid sub c

en d indien er door de vestiging van de coffeeshop op de locatie een waarneembare

concentratie van coffeeshops ontstaat.

Dit is in het algemeen het geval indien er binnen een loopafstand van 300 meter een soortgelijke inrichting is gevestigd. Ook een combinatie met bijvoorbeeld smartshops en growshops is onwenselijk.

 

2. Vergunningvoorwaarden

Aan de exploitatievergunning worden op grond van artikel 1.9 APV in ieder geval de volgende voorwaarden verbonden:

* de exploitant dient, in overleg met de verslavingszorg, informatiemateriaal over de gevolgen van het gebruik van drugs onder de aandacht van de bezoekers te brengen.

* de exploitant en de beheerder dienen te allen tijde medewerking te verlenen aan medewerkers van de politie, op hun verzoek:

* de exploitant en beheerder dienen de zogeheten AHOJ-G-I criteria strikt na te leven:

* er mag geen alcohol verkocht worden of aanwezig zijn in de inrichting, ook niet voor eigen gebruik door de exploitant of beheerder.

 

Sluitingstijden

Aan de inrichting, zijnde een coffeeshop, wordt op grond van artikel 2.3.1.2 APV een sluitingstijd vanaf 01.00 uur tot 08.00 uur opgelegd.

Aan een coffeeshop, die gelegen is in de nabijheid van een middelbare onderwijsinstelling, wordt, indien dit noodzakelijk blijkt ter voorkoming van (indirecte) verkoop aan minderjarigen, een sluitingstijd opgelegd van 01.00 uur tot 17.00 uur.

 

• V Dit besluit in werking te laten treden op 1 juni 2021 onder gelijktijdige intrekking van het Besluit van de burgemeester d.d. 16 maart 2009 betreffende een besluit tot aanwijzing gebied, maximumaantal, inrichtingseisen coffeeshops en beleidsregels ten aanzien van vergunningstelsel alcoholvrije inrichtingen, inwerking getreden op 26 maart 2009.

 

De burgemeester van Nijmegen,

Drs. H.M.F. Bruls