Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Lansingerland

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Lansingerland houdende regels omtrent subsidiëring voor wildopvang 2021-2025

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLansingerland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de gemeenteraad van de gemeente Lansingerland houdende regels omtrent subsidiëring voor wildopvang 2021-2025
CiteertitelSubsidieregeling Wildopvang 2021-2025 gemeente Lansingerland
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-05-2021nieuwe regeling

22-04-2021

gmb-2021-165596

T20.08039

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Lansingerland houdende regels omtrent subsidiëring voor wildopvang 2021-2025

Inleiding

 

Voor u ligt de subsidieregeling “Wildopvang 2021-2025” van de gemeente Lansingerland. De gemeente heeft een Algemene Subsidieverordening (ASV 2018). Deze subsidieregeling bevat de uitwerking voor de mogelijkheid voor organisaties om subsidie aan te vragen voor het thema ‘hulpbehoevende wilde dieren in de openbare ruimte van gemeente Lansingerland’.

 

Doelstelling subsidieregeling

De subsidieregeling geeft het inhoudelijk en procedureel kader waarbinnen organisaties die zich in zetten voor de opvang van hulpbehoevende wilde dieren in de omgeving van Lansingerland een subsidie kunnen aanvragen.

 

Over welke dieren gaat deze regeling?

In dit document verstaan we onder wilde dieren: van nature in het wild levende dieren die de openbare ruimte van Lansingerland (deels) als hun leefgebied hebben.

  • -

    Het gaat om gewervelden dieren als vogels en (kleine) zoogdieren, niet om geleedpotigen zoals spinnen en insecten.

  • -

    Het gaat dus niet over huisdieren, hobbydieren, proefdieren of productiedieren.

  • -

    Ook uitgezonderd: Vogels en (kleine) zoogdieren die als plaagdier worden beschouwd.

Onder hulpbehoevend verstaan we dieren die gewond zijn, zichzelf niet kunnen redden en daarom gebaat zijn bij opvang en verzorging van een gespecialiseerde wildopvang die ook een vergunning heeft om wilde dieren op te vangen.

1 De kaders

De kaders van de subsidieregeling zijn de algemene subsidieverordening Lansingerland 2018, het beleidsplan “Wilde dieren in de openbare ruimte – Opvang, Overlast en Ongedierte” en de financiële kaders. In dit hoofdstuk gaan we in op deze kaders.

 

1.1Juridisch kader: Algemene Subsidieverordening Lansingerland 2018

De gemeenteraad van Lansingerland stelde op 26 januari 2017 de Algemene subsidieverordening 2018 (ASV 2018) vast. Een Algemene Subsidieverordening is een aanvulling op de Algemene wet bestuursrecht (titel 2) en is de hoofdstructuur van het subsidieproces en bevat de kaders en richtlijnen voor het aanvragen, weigeren, verlenen en vaststellen van subsidies op de verschillende beleidsterreinen van de gemeente. De beleidsinhoudelijke elementen worden vervolgens in subsidieregelingen vastgelegd, welke worden vastgesteld door het college.

 

1.2Inhoudelijk kader: Beleid Wilde dieren in de openbare ruimte

De subsidieregeling Wildopvang sluit aan bij het beleidsplan “In het wild levende dieren in de openbare ruimte, opvang en overlast".

Hierin staan de uitgangspunten over hoe de gemeente omgaat met opvang van wilde dieren (waar deze subsidieregeling het uitvoeringsinstrument van is), met overlast van wilde dieren en met ongedierte.

 

1.3Financieel kader: Beschikbare budgetten

De raad heeft met Motie 2019-038 het college opdracht gegeven om structureel budget op te nemen voor de opvang van in het wild levende dieren. Het college stelt een plafondbedrag van € 8.000,- per jaar voor. Deze valt binnen de post Dieren in de Openbare Ruimte van Afval en Schoon FCL 6723200.

2 Subsidieproces

Een subsidieproces bestaat globaal uit de volgende 4 stappen.

1. Aanvragen

(Organisatie)

2. Beoordelen

(Gemeente)

3. Toekennen en beschikken

(Gemeente)

4. Informeren over voortgang

(Organisatie)

 

In dit hoofdstuk wordt een toelichting gegeven bij elk van deze stappen. Voor de volledigheid verwijzen we de aanvrager ook naar de Algemene subsidieverordening 2018 van Lansingerland.

 

2.1Aanvragen

Om in aanmerking te komen voor een subsidie dient de Organisatie voorafgaand aan de betreffende subsidieperiode een aanvraag in. De organisatie toetst in eerste instantie zelf of de betreffende activiteit in aanmerking komt voor een subsidie. Dit is mogelijk aan de hand van deze subsidie-regeling. De basisregels staan opgenomen in de Algemene wet bestuursrecht, titel 2, en de Algemene subsidieverordening 2018. De aanvullende criteria staan opgenomen in hoofdstuk 3 van deze subsidieregeling.

 

Wanneer een aanvrager verwacht in aanmerking te komen voor een subsidie, kan deze een aanvraag indienen via de website www.lansingerland.nl. De organisatie kan een subsidieaanvraag alleen indienen met een elektronisch aanvraagformulier en met de gevraagde bijlagen (zie hoofdstuk 3 voor de voorwaarden). De uiterlijke indieningstermijn van een subsidieaanvraag is 15 september van het kalenderjaar. Indien een subsidieaanvraag na 15 september van het kalenderjaar wordt ingediend, dan nemen wij deze niet meer in behandeling.

 

Subsidieaanvraag namens meerdere organisaties

Wanneer meerdere organisaties gezamenlijk één wildopvang vormen, is één organisatie de hoofdaanvrager. De aanvraag beschrijft hoe de onderlinge verdeling eruitziet.

 

2.2Beoordelen

Nadat de aanvraag ontvangen, toetsen wij de aanvraag op compleetheid en juistheid. Daarna nemen we de aanvraag inhoudelijk in behandeling. We toetsen de aanvraag, aan de hand van het aanvraag-formulier en de ingediende stukken, aan de inhoudelijke criteria. Daarna beoordelen we voor welk subsidiebedrag een organisatie in aanmerking komt. We berekenen het subsidiebedrag op basis van een verdeelsleutel (zie hoofdstuk 3).

 

2.3Toekennen en beschikken

Het college besluit uiterlijk 1 december van elk kalenderjaar over de toekenning van de subsidies. Bij een toekenning ontvangt de organisatie die de subsidie heeft aangevraagd een beschikking. Hierin staat opgenomen welk bedrag de organisatie aan subsidie ontvangt en voor welke activiteiten.

De betaling van het subsidiebedrag vindt jaarlijks plaats voor 31 januari.

 

Hardheidsclausule

Het college van B&W behoudt zich het recht voor om op onderdelen af te wijken van het daarin gestelde kader indien maatschappelijke ontwikkelingen of onvoorziene omstandigheden hiertoe aanleiding geven.

 

2.4Verantwoorden

We vragen organisaties om de gemeente, gedurende de periode waarvoor de organisatie subsidie ontvangt te informeren over relevante ontwikkelingen. Bijvoorbeeld ontwikkelingen die invloed hebben op de opvang van wilde dieren in de regio. We ontvangen ook het jaarverslag over de periode waarin de subsidie is verstrekt waarin kort wordt stilgestaan waar het subsidiegeld voor is gebruikt (dit mag ook in een begeleidend schrijven).

 

2.5Afwijking procedure beoordelen, toekennen en beschikken voor 2021

Vanwege de timing van de besluitvorming over deze subsidieregeling wijken wij in het eerste jaar (2021) gemotiveerd af van de eerder gestelde deadlines omdat deze niet haalbaar zijn. Voor de subsidie verstrekking in het eerste jaar hanteren wij de volgende planning.

Organisaties dienen voor 1 juni 2021 een aanvraag in te dienen bij de gemeente. Het college besluit uiterlijk 1 september 2021 over de toekenning. Betaling van de subsidie voor het jaar 2021 vindt uiterlijk 31 oktober plaats.

3 Voorwaarden

Doelmatigheid en rechtmatigheid zijn twee belangrijke uitgangspunten die de gemeente hanteert in het gehele subsidieproces. Om die reden geldt voor alle aanvragers van subsidies een aantal algemene eisen. Wanneer een organisatie of activiteit niet aan de voorwaarden voldoet, vormt dit grond om de subsidieaanvraag te weigeren.

 

3.1Subsidieaanvraag

Bij de aanvraag van een subsidie voor opvang van wilde dieren worden zowel de organisatie als de activiteiten van de organisatie getoetst aan een aantal voorwaarden.

 

Voorwaarden aan organisatie

In te dienen bij aanvraag

  • -

    Organisatie heeft als doel om zich in te zetten voor hulpbehoevende wilde dieren.

  • >

    Bij eerste keer aanvragen van deze subsidie: oprichtingsakte en statuten (ook conform artikel 7 lid 3 van ASV 2018).

  • -

    Organisatie zet zich in voor hulpbehoevende wilde dieren in de regio van Lansingerland:

    • Voert het werk uit in de gemeente Lansingerland of op maximaal 7 km van de gemeentegrens.

    • Helpt aantoonbaar wilde dieren die hulpbehoevend gevonden worden binnen de gemeentegrenzen van Lansingerland.

  • >

    Recent overzicht waaruit blijkt dat er dieren van binnen de gemeentegrenzen van Lansingerland worden opgevangen en hoeveel dat er jaarlijks zijn.

  • -

    Organisatie vangt op met als doel om de hulpbehoevende wilde dieren weer in de natuur uit te zetten.

  • -

    Organisatie heeft ontheffingsvergunning van provincie om wilde dieren op te vangen.

  • >

    Kopie ontheffing

  • -

    Organisatie heeft ANBI-keurmerk

  • >

    Document waaruit dat blijkt.

  • -

    Organisatie heeft aantoonbaar ook andere inkomstenbronnen dan alleen subsidie van gemeente Lansingerland.

  • >

    Document waaruit dat blijkt, bijvoorbeeld een recent jaarverslag.

  • -

    Organisatie zet zich actief in om ook particuliere gelden te ontvangen.

  • >

    Beknopt Actieplan waaruit blijkt dat daar ook jaarlijks aandacht aan besteed wordt.

 

3.2Maximale subsidiebedragen en verdeelsleutel

Het plafondbedrag is €8.000,-. Per organisatie is er een maximum aan het subsidiebedrag per jaar vastgesteld. Indien we dusdanig veel geldige aanvragen ontvangen dat het plafondbedrag overschreden wordt, dan wordt het plafondbedrag verdeeld onder de aanvragers middels een verdeelsleutel. De maximale subsidiebedragen, de verdeling voor verdeelsleutel en een voorbeeldberekening staan in de tabellen hieronder.

 

Opvangorganisatie

Score voor relatieve verdeling totale plafondbedrag

Maximum tot

Opvang en verzorging van jaarlijks 20 - 50 wilde dieren

1

€ 1.500,-

Opvang en verzorging van jaarlijkse 50 – 100 wilde dieren

2

€ 3.000,-

Opvang en verzorging van 100+ wilde dieren

3

€ 5.000,-

 

Voorbeeldberekening met plafondbedrag €8.000

Subsidieaanvrager

Aantallen

Score

Fictief subsidiebedrag

Wildopvang X

122

3

3/10 * 8000 = 2400

Vogel en wildopvang Y

80

2

2/10 * 8000 = 1600

Egelopvang Z

22

1

1/10 * 8000 = 800

Wilde katten opvang XX

30

1

1/10 * 8000 = 800

Dierenambulance regio XXX

305

3

3/10 * 8000 = 2400

Totaal

10

8000

 

3.3Subsidieverantwoording

Ter verantwoording van de subsidie geldt als voorwaarde dat de organisatie de gemeente van de in 2.4 genoemde informatie voorziet.