Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Medemblik

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Medemblik houdende regels omtrent objectbewegwijzering en bebording

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieMedemblik
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Medemblik houdende regels omtrent objectbewegwijzering en bebording
CiteertitelBeleidsregel objectbewegwijzering en bebording gemeente Medemblik 2015
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-12-2015nieuwe regeling

17-11-2015

De Medemblikker, 2 december 2015

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Medemblik houdende regels omtrent objectbewegwijzering en bebording

Inleiding

In dit beleidsplan zijn kaders opgenomen voor objectbewegwijzering en bebording in de gemeente Medemblik. De gemeente heeft tot nu toe geen eenduidige bebording op dit gebied. Hierdoor worden er op verschillende plaatsen verschillende systemen gehanteerd. Niet elk bedrijventerrein gebruikt bijvoorbeeld dezelfde type borden en verwijzingen. Ook voor de toeristisch-recreatieve en lokale objecten wordt niet hetzelfde systeem gehanteerd en is het onduidelijk waar naar verwezen mag worden.

 

Met dit project wordt voorzien in de behoefte voor beleid. Het doel is om een standaard te zetten zodat duidelijk is hoe borden eruit moeten zien en welke objecten in aanmerking komen voor bewegwijzering. Dit wordt gedaan om de herkenbaarheid te verhogen en de belangrijke objecten sterker te positioneren. Uiteindelijk verbetert dat de veiligheid en wordt een wildgroei aan bebording voorkomen.

 

1. Reclamebebording

 

In artikel 2.10 van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) staat dat het bevoegd bestuursorgaan in het belang van de openbare orde of de woon-en leefomgeving nadere regels kan stellen ten aanzien van (tijdelijke) reclamebebording. Deze regels gelden momenteel voor (tijdelijke) reclamebebording op gemeentegrond:

  • Bij hetproject ‘kleur voor de deur’1 worden tijdelijke reclameborden toegestaan tijdens de bloei in het voorjaar, voor de initiatiefnemers die zorgen voor bloembollen op die locatie.

  • Een andere nadere regel is het sponsoren van rotondes. Hierbij moet een initiatiefnemer zorgen voor het onderhoud van een rotonde. In ruil daarvoor mag hij reclamebebording plaatsen.

  • Verder wordt onder bepaalde voorwaarden tijdelijke reclamebebording toegelaten. De regels omtrent tijdelijke reclamebebording zijn beschreven in de APV –reclamebebording 20122.

De overige nadere regels voor (tijdelijke) reclamebebording worden beschreven in dit beleidsstuk.

2. Objectbewegwijzering en bebording in gemeente Medemblik

 

Toeristisch-recreatieve en lokale objecten moeten een hoog aantal bezoekers hebben om in aanmerking te komen om bewegwijzerd te worden door de Nationale Bewegwijzeringsdienst. Voor objecten die niet aan die bezoekersaantaleisen voldoen is het soms mogelijk om objectbewegwijzering te plaatsen op basis van dit gemeentelijke beleid.

 

De objectbewegwijzering en bebording die wordt toegestaan op gemeentegrond is per gebiedstype verschillend. In dit beleidstuk wordt onderscheid gemaakt tussen 4 typen gebieden. In de volgende paragrafen worden de mogelijkheden beschreven voor de volgende gebieden:

 

  • 2.1

    Binnen beschermd stadsgezicht/dorpsgezicht

  • 2.2

    Binnen de bebouwde kom

  • 2.3

    Buiten de bebouwde kom

  • 2.4

    Bedrijventerreinen

De objectbewegwijzering voor gemeente Medemblik is afgestemd met Ondernemers Federatie Medemblik, Parkmanagement Medemblik en de winkeliers-en horecavereniging uit Medemblik.

2.1 Binnen beschermd stadsgezicht/dorpsgezicht

De stad Medemblik heeft een beschermd stadsgezicht en het dorp Twisk heeft een beschermd dorpsgezicht. Plaatsen met een beschermd stads- of dorpsgezicht hebben een unieke uitstraling die veilig gesteld moet worden voor volgende generaties. De gemeente wil deze plaatsen daarom een passende uitstraling geven. Deze plaatsen trekken ook toeristen, die zich veelal te voet verplaatsen. Er wordt daarom een bebordingstype gebruikt dat voor voetgangers gemakkelijk leesbaar is.

 

Figuur 1. Bewegwijzering binnen stads/dorpscentrum

 

Het uiterlijk van de bewegwijzering binnen de stads- en dorpscentra is een zwart bord met gouden letters. Deze borden hebben 3 tekstregels. Er zijn maximaal 6 borden bevestigd aan een zwarte paal of een lantaarnpaal. Er mogen maximaal 3 borden boven elkaar worden geplaatst. Er mag maximaal 3 keer verwezen worden naar een object.

 

De volgende objecten mogen worden bewegwijzerd:

 

  • Bezienswaardigheden; waaronder Raadhuis/Radboud/Molens/Monumenten

  • Hotels door middel van de verwijzing ‘Hotel’

  • Openbarelocaties; waaronder Havens/Pleinen

  • Nuttige plaatsen; waaronder Stations/Kerken/Stadhuizen/KNRM/Toiletgebouwen

  • Toeristische activiteiten/attracties; waaronder Musea/Fietsverhuur/Midgetgolf

  • Horeca gebieden (bijvoorbeeld Horeca Oosterhaven) eenmalig en alleen bij actiepunten

 

Locaties die in aanmerking komen voor een verwijzing, kunnen dit schriftelijk aanvragen bij de gemeente. Meer informatie hierover is te vinden in paragraaf 3.1.

2.2 Binnen de bebouwde kom

2.2.1 Objectbewegwijzering

Figuur 2. Bewegwijzering binnen de bebouwde kom

 

Binnen de bebouwde kom verplaatst men zich op verschillende manieren, zoals te voet, met de auto, of met de fiets. Voor deze bebording worden de richtlijnen voor bewegwijzering van het CROW (kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte) gebruikt. Het CROW heeft richtlijnen voor onder andere pictogrammen, grootte en lettertype.

 

Er wordt onderscheidgemaakt tussen ‘lokale objecten’ en ‘toeristisch-recreatieve objecten’. Deze type borden worden in verschillende kleurencombinaties uitgevoerd. Bewegwijzering naar lokale objecten is blauw met een wit tekstkader en zwarte letters. Bewegwijzering naar toeristisch-recreatieve objecten zijn bruin met witte letters. Daarnaast worden er pictogrammen gebruikt op de borden. Blauwe borden komen boven, bruine borden onder. De borden dienen onder elkaar geplaatst te worden zonder tussenruimte. Er mogen maximaal 6 borden onder elkaar worden geplaatst. De dichtstbijzijnde objecten komen bovenaan. Er mag maximaal 3 keer verwezen worden naar een object.

 

De volgende lokale objecten worden bewegwijzerd(blauw/wit bord):

  • Openbare locaties

    Bijvoorbeeld havens, pleinen, bedrijventerreinen, sportaccommodaties en speeltuinen

De volgende toeristisch-recreatieve objecten worden bewegwijzerd (bruin bord):

  • Bezienswaardigheden

  • Toeristische activiteiten/attracties

    Bijvoorbeeld musea, fietsverhuur en agrotoeristische bedrijven

  • Recreatiegebieden/Natuurgebieden

  • Verblijfsaccommodaties met minimaal 25 slaapplaatsen/standplaatsen

    • o

      Pensions met de verwijzing ‘Pension’

    • o

      Campings met de verwijzing ‘Camping’

    • o

      Hotels met de verwijzing ‘Hotel’

    • o

      Vakantieparken met de verwijzing ‘Vakantiepark’

    • o

      Wanneer er een eetgelegenheid bij een verblijfsaccommodatie aanwezig is, mag er een restaurantpictogram worden toegevoegd

De volgende objecten komen niet in aanmerking voor bewegwijzering:

  • o

    Bed & Breakfasts

  • o

    Eetgelegenheden

  • o

    Huisartsen, tandartsen

Locaties die in aanmerking komen voor een verwijzing kunnen dit schriftelijk aanvragen bij de gemeente. Meer informatie hierover is te vinden in paragraaf 3.1.

 

2.2.2 Digitale lichtkranten

Figuur 3. Bordtype voor digitale lichtkranten

 

Digitale lichtkranten zijn informatieborden, bedoeld om grote evenementen in de gemeente aan te kondigen (zie figuur 3). Als er voldoende ruimte beschikbaar is, kunnen ook kleinere evenementen opgenomen worden. Culturele en niet-commerciële evenementen krijgen altijd voorrang. De plaatsing van aankondigingen wordt door de ondernemers van de betreffende centra gedaan.

 

De lichtkranten worden alleen in de hoofdcentra van de gemeente toegelaten. Dit zijn de kernen Andijk, Medemblik, Wervershoof en Wognum. De leverancier van de lichtkrant heeft een contract voor enkele jaren, voor plaatsing en onderhoud van de borden. De gemeente zorgt voor inrichting van de locatie en de energie- en datakosten. Op deze borden is reclame toegestaan. Deze reclame wordt geplaatst door de leverancier. Wanneer een plaats in aanmerking wil komen voor een lichtkrant moet de leverancier voldoende advertenties kunnen verkopen op die locatie.

 

2.2.3 Plattegronden

Figuur 4. Bordtype voor plattegronden

 

Naast de objectbewegwijzering zijn er bij de kernen plattegronden aanwezig (zie figuur 4). De plattegronden bevinden zich bij toevoerwegen van de kernen. De leverancier heeft een contract voor enkele jaren, voor plaatsing en onderhoud van de borden. De gemeente zorgt voor inrichting van de locatie en energiekosten. Op deze borden is rondom de plattegrond reclame toegestaan. Deze reclame wordt geplaatst door de leverancier.

2.3 Buiten de bebouwde kom

Figuur 5. Bewegwijzering buiten de bebouwde kom

 

Het bebordingsbeleid voor buiten de bebouwde kom is vergelijkbaar met het beleid binnen de bebouwde kom (zie figuur 5). Buiten de bebouwde kom zijn er echter wat minder objecten. Daardoor is er meer ruimte voor bebording, zonder dat er wildgroei ontstaat. De richtlijnen van het CROW worden ook buiten de bebouwde kom gehanteerd en ook wordt er onderscheid gemaakt tussen ‘lokale objecten’ en ‘toeristisch-recreatieve objecten’. De blauwe borden komen boven en de bruine borden onder. De borden dienen onder elkaar geplaatst te worden zonder tussenruimte. Er mogen maximaal 6 borden onder elkaar worden geplaatst. De dichtstbijzijnde objecten komen bovenaan. Er mag maximaal 3 keer verwezen worden naar een object.

 

De volgende lokale objecten worden bewegwijzerd (blauw/wit bord):

  • Openbarelocaties

    Bijvoorbeeld havens, pleinen, bedrijventerreinen, sportaccommodaties en speeltuinen

De volgende toeristisch-recreatieve objecten worden bewegwijzerd(bruin bord):

  • Bezienswaardigheden

  • Toeristische activiteiten/attracties

    Bijvoorbeeld musea, fietsverhuur en agrotoeristische bedrijven

  • Recreatiegebieden/Natuurgebieden

  • Verblijfsaccommodaties met minimaal 25 slaapplaatsen/standplaatsen.

    • o

      Pensions mogen met naam verwijzen

    • o

      Campings mogen met naam verwijzen

    • o

      Hotels mogen met naam verwijzen

    • o

      Vakantieparken mogen met naam verwijzen

    • o

      Wanneer er een eetgelegenheid bij een verblijfsaccommodatie aanwezig is, mag er een restaurantpictogram worden toegevoegd

De volgende objecten komen niet in aanmerking voor bewegwijzering:

  • o

    Bed & Breakfasts

  • o

    Eetgelegenheden

  • o

    Huisartsen, tandartsen

Locaties die in aanmerking komen voor een verwijzing kunnen dit schriftelijk aanvragen bij de gemeente. Meer informatie hierover is te vinden in paragraaf 3.1.

2.4 Bedrijventerreinen

2.4.1 Borden Parkmanagement Medemblik

De bedrijventerreinen in Medemblik worden beheerd door Parkmanagement Medemblik (PMM). In samenwerking met PMM en de OFM is het bebordingsbeleid voor bedrijventerreinen bepaald. Deze borden zijn voor heel Westfriesland gelijk, wat de herkenbaarheid vergroot. De borden van PMM (zie figuur 6) mogen geplaatst worden bij de ontsluitingswegen van bedrijventerreinen. Deze borden hebben een veiligheidsfunctie aangezien er vermeld wordt dat het betreffende bedrijventerrein onder toezicht staat.

 

Figuur 6. Bord PMM

 

2.4.2 Plattegrond borden

Bij ontsluitingswegen worden borden voorzien met een plattegrond en huisnummers. In een legenda staan alle bedrijfsnamen corresponderend met de huisnummers. De borden bevinden zich bij de ontsluitingswegen van het bedrijventerrein, bij voorkeur bij een parkeerhaven. In figuur 7 wordt een voorbeeld van de plattegrond weergegeven. Deze plattegronden worden geleverd door een leverancier die vervolgens ook het beheer en onderhoud van de borden regelt.

 

Figuur 7. Plattegrond borden

 

2.4.3 Borden met bedrijfsverwijzingen en straatnamen

Dezelfde leverancier levert de borden met bedrijfsverwijzingen en straatnaamborden (zie figuur 8). Ondernemers kunnen er voor kiezen om een bord te kopen met een verwijzing naar hun bedrijf. Er komen maximaal 6 bedrijfsnamen in één frame. De kosten van een bord zijn voor de ondernemers en de borden kunnen worden aangevraagd bij PMM (zie paragraaf 3.2).

 

Figuur 8. Straatnaamborden

 

2.4.4 Borden voor bedrijfsverzamelgebouwen

Wanneer er voor verzamelgebouwen een bord wordt geplaatst met de huisnummers en bedrijfsnamen er op, heeft de gemeente weinig te zeggen over het uiterlijk van die bebording. Het is echter in ieders belang dat de leesbaarheid wordt vergroot en dat bedrijven makkelijker worden gevonden. Gemeente Medemblik ziet daarom graag dat er uniformiteit in deze bebording komt. In figuur 9 wordt een voorbeeld gegeven hoe PMM en gemeente Medemblik graag zien hoe deze bebording er uitziet. De borden hebben de straatnaam aan de bovenkant en de huisnummers aan de linkerkant. De bedrijfsnamen komen achter de huisnummers. De borden bevinden zich bij voorkeur op een duidelijke locatie parallel aan de openbare weg, op de rand van het bedrijfsperceel. Er wordt een blauw frame voorzien om aan te sluiten bij de stijl van de straatnaamborden. Deze borden kunnen worden aangevraagd bij PMM (zie paragraaf 3.2).

 

Figuur 9. Bedrijfsbebording

3. Bebording aanvragen

3.1 Objectbewegwijzering

Alle aanvragen voor objectbewegwijzering verlopen via de gemeente. Download het aanvraagformulier op www.medemblik.nl/bebordingen stuur het volledig ingevuld per e-mail (ingescand) naar info@medemblik.nl of per post naar de gemeente ter attentie van afdeling Openbare Ruimte. Het postadres is:

 

Gemeente Medemblik

t.a.v. afdeling Openbare Ruimte

Postbus 45

1687 ZG Wognum

 

Ook aanvragen voor bebording op gronden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verlopen via de gemeente. Per geval wordt bekeken of het bord toegevoegde waarde heeft. De kosten van een bord zijn voor de initiatiefnemer. Deze kosten zijn te vinden op het aanvraagformulier. De plaatsing van de borden en het beheer en onderhoud verzorgt de gemeente. Een bord mag na plaatsing na 10 jaar worden verwijderd zonder opgaaf van redenen. Wanneer een bord is beschadigd is de gemeente gerechtigd om het bord te verwijderen. De kosten voor herplaatsing zijn voor de ondernemer.

3.2 Bedrijfsbewegwijzering

De aanvraag voor alle objectbewegwijzering en bebording op bedrijventerreinen verloopt via Parkmanagement Medemblik. PMM overlegt vervolgens met de gemeente over de locatie van de borden. De borden kunnen aangevraagd worden via email (info@parkmanagementhoorn.nl) of schriftelijk. Het postadres is:

 

Parkmanagement Medemblik

Postbus 226

1620 AE Hoorn

4. Inwerkingtreding

 

Het beleid treedt in werking per 1 januari 2016 en is van toepassing op alle objectbewegwijzering en bebording binnen de gemeente Medemblik.

5. Handhaving beleid

 

Na realisering van de bewegwijzering is een goede handhaving van groot belang. Het gedogen van het plaatsen van eigen verwijsborden door particulieren komt de uniformiteit en de overzichtelijkheid van het gehele bebordings-en bewegwijzeringsbeleid niet ten goede. Hieruit vloeit voort dat er, indien wordt geconstateerd dat eigenhandig en in strijd met het bebordings-en bewegwijzeringsbeleid wordt gehandeld, direct handhavend wordt opgetreden voor borden op gronden van de gemeente. Voor borden in strijd met het beleid op gronden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), zal een melding worden gedaan bij het HHNK.


1

Zaaknummer Z-13-31569

2

Documentnummer IO-12-07418