Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Apeldoorn

Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Apeldoorn 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieApeldoorn
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Apeldoorn 2021
CiteertitelNadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Apeldoorn 2021
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Apeldoorn/CVDR633764.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-04-202101-01-2021nieuwe regeling

30-03-2021

gmb-2021-121109

1578

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Apeldoorn 2021

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn,

 

Overwegende dat

 

in de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Apeldoorn 2020 het kader voor de lokale regels is vastgesteld om burgers die zelf, dan wel samen met personen in hun omgeving onvoldoende zelfredzaam zijn of onvoldoende in staat zijn tot participatie, een beroep moeten kunnen doen op ondersteuning door de gemeente. Het is noodzakelijk om regels vast te stellen ter uitvoering van het beleidsplan als bedoeld in artikel 2.1.2 van de wet met betrekking tot de ondersteuning bij de versterking van de zelfredzaamheid en participatie van personen met een beperking of met chronische psychische of psychosociale problemen zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving.

 

de raad in artikel 6, zesde lid, van de Verordening het college de bevoegdheid gegeven heeft om nadere regels vast te stellen over het inzetten van maatwerkvoorzieningen (met uitzondering van de tarieven);

 

dat hiervan nu gebruikt gemaakt wordt vanwege de start van Werkt Mee per 1 januari 2021, waarover de gemeenteraad met het vaststellen van de nota Algemene voorzieningen 2021-2024 op 16 januari 2020 heeft besloten (nummer 2-2020).

 

gelet op artikel 6, zesde lid, van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Apeldoorn 2020;

 

besluit vast te stellen de volgende Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Apeldoorn 2021.

 

  • 1.

    Als gevolg van de regionale inkoop van Werkt Mee artikel 6 lid 6 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2020 uitwerken in de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning 2021 en deze vaststellen en publiceren. Ingangsdatum met terugwerkende kracht per 1 januari 2021.

  • 2.

    Als gevolg van de regionale inkoop van Werkt Mee Hoofdstuk G Dagbesteding van de beleidsregels Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugd gemeente Apeldoorn 2018 vervangen door hoofdstuk G Participatie en deze publiceren. Ingangsdatum met terugwerkende kracht per 1 januari 2021.

  • 3.

    Mandaat te verlenen aan de gemeentesecretaris met doormandatering aan het Afdelingshoofd Loket Sociaal naar de teammanager WMO naar Trajectregisseurs en Activeringscoaches om beschikkingen te verlenen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning voor de maatwerkvoorzieningen Apeldoorn Werkt Mee.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze nadere regels wordt verstaan onder:

 

  • Participatieladder: een meetinstrument voor het bepalen van de mate van participatie in de samenleving van een betrokkene, en daarmee de afstand tot de arbeidsmarkt; de participatieladder is onderverdeeld in zes treden, van sociaal geïsoleerd tot werkend zonder ondersteuning; . Bij trede 2 en 3 ligt de nadruk op activering en bij trede 4 en 5 ligt de nadruk op werk. Zie bijlage 1.

  • Werkt Mee: Werkt Mee bestaat uit het aanbieden van passende werkzaamheden inclusief de bijbehorende begeleiding, waardoor cliënten een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving; wanneer de cliënt zich kan ontwikkelen naar een volgende trede op de participatieladder omvat Werkt Mee ook de begeleiding van het traject dat de cliënt hiervoor moet doorlopen; de mate van begeleiding is afhankelijk van de positie van de cliënt op de participatieladder; de benodigde begeleiding heeft als primair doel een bijdrage leveren en zo mogelijk het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt van de cliënt; het secundaire doel is om de mentale en/of fysieke zelfredzaamheid van de cliënt te bevorderen of de achteruitgang hiervan te vertragen.

Artikel 2 Aanvullende maatwerkvoorzieningen

In aanvulling op de maatwerkvoorzieningen bedoeld in de Verordening kunnen ook de in de artikelen 3 en 4 genoemde maatwerkvoorzieningen worden ingezet.

Artikel 3 Begeleiding groep

  • 1.

    Een cliënt met een verstandelijke, zintuiglijke, lichamelijke en/of psychische of geriatrische (dementie) beperking bij wie sprake is van een zelfredzaamheidsvraagstuk kan in aanmerking komen voor Begeleiding groep indien hij niet in staat is:

    • a.

      aangepast werk of vrijwilligerswerk zelfstandig te verrichten of

    • b.

      deel te nemen aan Werkt Mee.

  • 2.

    Begeleiding groep bestaat uit activiteiten in groepsverband die overdag plaatsvinden op een locatie buiten de woonsituatie en die, afhankelijk van de persoonskenmerken van de cliënt en het in te zetten product, gericht zijn op:

    • a.

      het trainen en/of onderhouden van de noodzakelijke algemene dagelijkse levensverrichtingen en het voeren van een gestructureerd huishouden;

    • b.

      het bevorderen van de cognitieve en/of fysieke zelfredzaamheid of vertragen van de achteruitgang daarvan;

    • c.

      het ontlasten van de mantelzorger of de persoon die gebruikelijke hulp levert;

    • d.

      het bieden van structuur;

    • e.

      het bevorderen van het fysiek en mentaal welbevinden en een gezonde leefstijl;

    • f.

      het ontmoeten van anderen in het kader van bestrijding van eenzaamheid.

  • 3.

    Om in aanmerking te komen voor Begeleiding groep geldt de voorwaarde dat de cliënt zich bevindt op trede 2 (Ontmoeten) van de participatieladder en zich naar verwachting niet kan ontwikkelen naar een hogere trede op de participatieladder.

Artikel 4 Werkt Mee

  • 1.

    Een cliënt in de leeftijdscategorie van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd kan in aanmerking komen voor Werkt Mee indien hij een grote afstand tot de arbeidsmarkt heeft en een arbeidsintegratietraject, regulier werk of vrijwilligerswerk niet voldoende passend is voor het bereiken van het beoogde resultaat.

  • 2.

    Werkt Mee bestaat uit een aanbod van werkzaamheden buitenshuis inclusief de bijbehorende begeleiding afgestemd op de persoonskenmerken, behoeften en mogelijkheden van de cliënt. Afhankelijk van de persoonskenmerken van de cliënt en het in te zetten product is Werkt Mee gericht op:

    • a.

      het opdoen van werknemers- en vakvaardigheden;

    • b.

      maatschappelijke (her)integratie; of

    • c.

      het naar vermogen leveren van een bijdrage aan de maatschappij.

  • 3.

    Om in aanmerking te komen voor Werkt Mee gelden de volgende voorwaarden:

    • a.

      de cliënt bevindt zich op trede 2 (ontmoeten) en kan zich in zes maanden ontwikkelen naar een hogere trede of bevindt zich op trede 3 (bijdrage leveren) of 4 (onbetaald werk) van de participatieladder;

    • b.

      de cliënt vraagt om ondersteuning bij het vergroten van de regie op het terrein van werk en opleiding; en

    • c.

      de cliënt wil een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Artikel 5  

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2021.

  • 2.

    Deze regeling kan worden aangehaald als Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Apeldoorn 2021.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 1 april 2021

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn.

de secretaris,

de burgemeester,

Toelichting

Artikel 3 Begeleiding groep

Het uitgangspunt is dat ontmoeten in de eerste plaats door cliënten zelf vorm en inhoud wordt gegeven. Bijvoorbeeld op (sport)clubs, in kerken, thuis, in horecagelegenheden en in buurthuizen.

 

Aanvullend kent de gemeente Apeldoorn een goede basisinfrastructuur van Algemene voorzieningen, die de gemeente subsidieert. Deze infrastructuur biedt ook ondersteuning aan mensen die dit nodig hebben. Binnen de algemene voorzieningen gaat het in essentie om de lichtere vormen van ondersteuning dat geboden wordt op de Basisontmoetingsplekken, door de vele vrijwilligers in Apeldoorn of door inwonersondersteuners. Het jongerenwerk valt ook onder de Algemene voorzieningen.

De Algemene voorziening ontmoeten kan gebruikt worden door alle cliënten. Voor de algemene voorzieningen dagbesteding en collectieve- en individuele ondersteuning geldt een beperkte toets. Getoetst wordt onder andere of de cliënt een Wlz-indicatie heeft. Zwaardere vormen van collectieve ondersteuning biedt het college in de vorm van maatwerkvoorzieningen, dit noemen we begeleiding groep. Ontmoeten als maatwerkvoorziening wordt geboden aan cliënten op trede 2 van de participatieladder en alleen wanneer er geen andere oplossingen zijn die problemen op de betreffende leefgebieden kunnen oplossen. Tijdens het gesprek met de cliënt worden alle mogelijkheden doorgenomen en besproken. Als sprake is van gebruikelijke hulp biedt het college geen ondersteuning. Ook als de cliënt op eigen kracht of met hulp van zijn of haar netwerk het gewenste resultaat kan bereiken biedt het college geen ondersteuning. Pas wanneer er geen aanspraak is op andere voorzieningen (bijvoorbeeld de Wlz), of algemeen gebruikelijke voorzieningen of algemene voorzieningen die tot het gewenste resultaat (het zoveel mogelijk op eigen kracht kunnen participeren) kunnen leiden, onderzoekt het college in welke mate het gemeentelijk maatwerkaanbod in ondersteuning kan voorzien. Dit geldt zowel voor cliënten die zelfstandig wonen als voor cliënten die beschermd wonen.

 

Artikel 4 Werkt Mee

 

Visie Werkt Mee

Het doel van ‘Werkt Mee’ is: talent aanboren van cliënten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, die behoren tot de leeftijdscategorie van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd; die een bijdrage willen leveren aan de samenleving en hierbij ondersteuning nodig hebben. We gaan uit van de kracht en de kwaliteiten van mensen en het werk dat daarbij past, in plaats van de belemmeringen en de zorg die nodig is. Door deze cliënten zoveel mogelijk in reguliere vormen van werk met ondersteuning te laten participeren wordt een bijdrage geleverd aan een inclusieve samenleving. Er wordt zoveel mogelijk ingezet op ontwikkeling en op doorstroom naar een volgende stap op de participatieladder.

 

Doelstelling ‘Werkt Mee’

‘Werkt Mee’ heeft als doel het ondersteunen van cliënten met beperkingen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, die actief een bijdrage willen leveren aan de samenleving c.q. willen werken en hierbij begeleiding nodig hebben. Voor deze cliënten wordt passend werk georganiseerd, zo lokaal en regulier mogelijk en gericht op ontwikkeling:

  • Zo passend mogelijk: de kracht, kwaliteiten, mogelijkheden en ondersteuningsvraag van de cliënt staan centraal in relatie tot de gestelde doelen.

  • Zo lokaal mogelijk: werkplekken worden zoveel mogelijk in de nabijheid van de cliënt georganiseerd.

  • Zo regulier mogelijk: bij voorkeur vindt het werk plaats op een reguliere werkplek.

  • Gericht op ontwikkeling: waar mogelijk vergroten of anders versterken of behouden van de mate van participatie (gekoppeld aan de participatieladder) én op persoonlijk vlak: groei van zelfvertrouwen en sociale vaardigheden en betere zelfbeheersing en gezondheid.

Voorwaarden en weigeringsgronden

Overeenkomstig Artikel 6 Criteria voor maatwerkvoorzieningen in natura en pgb en Artikel 7 Weigeringsgronden van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeenten Apeldoorn

gelden de volgende voorwaarden voor Werkt Mee:

  • De cliënt is (nog) niet in staat zelfstandig, al dan niet met ondersteuning, betaald werk uit te voeren.

  • De cliënt is (nog) niet in staat om zelfstandig vrijwilligerswerk te verrichten.

  • Een traject naar betaald werk vanuit de Participatiewet of het UWV is (nog) niet passend voor de cliënt.

  • Het aanbod van Lucrato dat zich op cliënten die binnen 1 jaar zicht hebben op betaald werk is niet passend.

  • De cliënt komt niet in aanmerking voor zorg uit de Wlz.

Begeleiding

  • De benodigde ondersteuning is afhankelijk van de positie van de cliënt op de participatieladder. De Werkt Mee-producten zijn gekoppeld aan de treden op de participatieladder.

  • De combinatie individuele Begeleiding en ‘Werkt Mee’ is mogelijk als er in de thuissituatie begeleiding nodig is met een ander doel en/of als er tijdelijk begeleiding nodig is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid om naar de werkplek te gaan.

 

  • Aanbieder ondersteunt cliënt bij het ontwikkelen van talenten en mogelijkheden; bij ‘Werkt Mee’ gaat het specifiek om de werknemers- en vakvaardigheden en persoonlijke groei conform de afgesproken doelen (opgesteld door de lokale toegang samen met de cliënt en de aanbieder).

  • Aanbieder legt de regie waar mogelijk bij de cliënt.

  • Aanbieder ondersteunt de cliënt bij het opzetten en onderhouden van een portfolio, waarin de talenten, opgedane kennis en werkzaamheden en behaalde certificaten in beeld worden gebracht.

  • Aanbieder geeft wanneer nodig lichte ondersteuning op de algemene dagelijkse levensbehoefte tijdens de taken/werkzaamheden.

Tarief

Er zijn aparte tarieven voor aanbieders voor:

  • o

    Werkt Mee ontwikkeling naar trede 3, 4 of 5

  • o

    Werkt Mee op trede 3

  • o

    Werkt Mee op trede 4

 

  • Het is een modulaire opbouw. Dit betekent dat er bij een ontwikkelingsperspectief van de cliënt vaak sprake is van een combinatie van Werkt Mee ontwikkeling en Werkt Mee op trede 3 of 4. Daardoor is er ook onderscheid te maken in de toewijzing voor de trajectbegeleiding (Werkt Mee ontwikkeling) en de toewijzing voor de werkbegeleiding (Werkt Mee op trede 3 of 4).

  • Bij Werkt Mee ontwikkeling is sprake van een vast tarief voor het volledige traject en rekenen we af op basis van de realisatie van het bij de start van het traject afgesproken doel (te behalen trede op de participatieladder) en niet op inzet van middelen of uren;

  • Bij Werkt Mee op trede 3 of 4 gaan we uit van de verantwoording op basis van daadwerkelijk gemaakte uren;

Overig

  • Cliënt kan participeren met behoud van uitkering (mits goedkeuring van uitkerende instantie).

  • Waar mogelijk wordt een opleiding ingezet.

  • Er is geen sprake van een eigen bijdrage voor de cliënt.

 

Bijlage 1 Participatieladder