Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Verordening van het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland houdende regels omtrent elektronisch bekendmaken (Verordening elektronische bekendmaking en kennisgeving Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland 2017)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVeiligheidsregio Zaanstreek-Waterland
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingVerordening van het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland houdende regels omtrent elektronisch bekendmaken (Verordening elektronische bekendmaking en kennisgeving Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland 2017)
CiteertitelVerordening elektronische bekendmaking en kennisgeving Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland 2017
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Zaanstad/455547.html
  2. artikel 32ja van de Wet gemeenschappelijke regelingen
  3. artikel 32k van de Wet gemeenschappelijke regelingen
  4. artikel 32l van de Wet gemeenschappelijke regelingen
  5. artikel 2:14 van de Algemene wet bestuursrecht
  6. artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht
  7. artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht
  8. Besluit bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden
  9. Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-04-202101-01-2015nieuwe regeling

30-06-2017

bgr-2021-303

A17.04.4b

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening van het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland houdende regels omtrent elektronisch bekendmaken (Verordening elektronische bekendmaking en kennisgeving Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland 2017)

Het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW)

 

Gelet op:

 

  • artikel 30 lid 7 Gemeenschappelijke regeling VrZW 2017 (GR VrZW 2017);

  • artikel 32ja, 32k en 32 l Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr);

  • artikel 2:14, 3:12 en 3:42 Algemene wet bestuursrecht (Awb) en

  • het Besluit bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden (Bbbrdo);

  • de Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden (Rebbrdo);

Besluit vast te stellen de volgende:

 

Verordening elektronische bekendmaking en kennisgeving Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland 2017.

Artikel 1 Reikwijdte

  • 1.

    Algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels en andere besluiten van algemene strekking worden uitsluitend elektronisch bekendgemaakt, tenzij bij of krachtens wet anders is voorgeschreven.

  • 2.

    Berichten als bedoeld in artikel 2:14, tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht, die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht, worden uitsluitend elektronisch verzonden, tenzij bij wettelijk voorschrift een andere wijze is voorgeschreven.

  • 3.

    Het tweede lid is eveneens van toepassing op beschikkingen en andere mededelingen die niet aan belanghebbende(n) in persoon kunnen worden uitgereikt.

Artikel 2 Vindplaats

  • 1.

    Er wordt een publicatieblad, bedoeld in artikel 32ja Wet gemeenschappelijke regelingen, ingesteld met de naam “Publicatieblad Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland”.

  • 2.

    De elektronische bekendmaking en verzending van besluiten en berichten, bedoeld in artikel 1, geschiedt in het publicatieblad als bedoeld in het vorige lid.

  • 3.

    Indien een verzending op de in het tweede lid bepaalde wijze niet mogelijk is, wordt gepubliceerd in de Staatscourant of op een andere geschikte wijze.

Artikel 3 Slotbepaling

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2015.

  • 2.

    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening elektronische bekendmaking en kennisgeving Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland 2017”.

Aldus vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland d.d. 30 juni 2017 te Zaandam

Dr. R.L Vreeman

Voorzitter

H. Raasing

Secretaris

Toelichting op de Verordening elektronische bekendmaking en kennisgeving

Inleiding

 

Wijzing Wet gemeenschappelijke regelingen

 

Op 1 januari 2015 is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd, waarbij de gemeenschappelijke regelingen op basis van artikel 32ja Wgr de mogelijkheid hebben gekregen om hun algemeen verbindende voorschriften, andere besluiten van algemene strekking en kennisgevingen elektronisch bekend te maken in een eigen publicatieblad (het GR-blad). Het GR-blad is vergelijkbaar met het gemeenteblad of het provinciaal blad.

 

Aanleiding voor het opnemen van de mogelijkheid in de Wgr tot het instellen van een eigen publicatieblad (GR-blad) is dat met name openbare lichamen met veel deelnemers bij de bekendmaking van hun besluiten in de praktijk tegen problemen aanlopen. Naast de uitvoeringslasten voor gemeenten bestaat het risico dat de bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften niet in alle bladen van de deelnemers in dezelfde vorm of op het gewenste moment plaatsvindt. Indien de bekendmaking niet gelijktijdig of gelijkluidend in alle bladen heeft plaatsgevonden, kan onzekerheid bestaan over de vraag of, en zo ja wanneer, een algemeen verbindend voorschrift rechtsgeldig in werking is getreden.

 

Verordening elektronische bekendmaking en kennisgeving

 

Met deze verordening wordt een (aanvullende) juridische basis gegeven aan zowel de elektronische bekendmaking als de elektronische kennisgeving. Hierdoor wordt het mogelijk om berichten elektronisch te publiceren die bestemd zijn voor ‘het publiek’. Soms betreft het de bekendmaking van besluiten, zoals verordeningen. Soms gaat het over kennisgeving van bijvoorbeeld de aankondiging van de vergaderingen van het algemeen bestuur.

 

Bekendmaken en kennisgeven

 

Volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb) moet bij besluiten (in de zin van de wet) onderscheid gemaakt worden tussen twee vormen van ‘naar buiten brengen’ daarvan: ‘bekendmaken’ en andere vormen van mededelen, veelal ‘kennisgeven’ genoemd.

 

Bekendmaken

 

‘Bekendmaken’ is de officiële openbaarmaking van een besluit. Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt (artikel 3:40 Awb).

 

Voor besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht- daarbij gaat het bijna altijd om beschikkingen- bestaat die bekendmaking uit toezending of uitreiking aan die belanghebbenden, en als de aanvrager een ander is, dan ook aan hem (artikel 3:41, eerste lid van de Awb). Een besluit gericht tot een of meer belanghebbenden dat aan een of meer belanghebbenden niet kan worden toegezonden of uitgereikt, bijvoorbeeld omdat geen adres beschikbaar is of de identiteit van betrokkene niet bekend is, moet op grond van artikel 3:41, tweede lid, van de Awb worden bekend gemaakt op ‘andere geschikte wijze’.

 

Over bekendmaking van besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht bepaalt artikel 3:42, tweede lid, van de Awb dat de bekendmaking van besluiten van een niet tot de centrale overheid behorend bestuursorgaan die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht, geschiedt door kennisgeving van het besluit of van de zakelijke inhoud ervan in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag-, nieuws-, of huis- aan huisblad, dan wel op een andere geschikte wijze. Elektronische bekendmaking vindt uitsluitend plaats in een van overheidswege uitgegeven blad, tenzij bij wettelijk voorschrift anders bepaald.

 

Kennisgeven

 

“Kennisgeven” is in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) de algemene term voor diverse vormen van het naar buiten brengen van sommige besluiten- maar ook en vooral van andere documenten- die erop is gericht dat alle potentieel geïnteresseerden daar effectief kennis van kunnen nemen.

 

Doel van kennisgeving is dus niet de inwerkingtreding van een besluit, maar ervoor te zorgen dat potentieel geïnteresseerden effectief kennis kunnen nemen van besluiten, ontwerpen en andere berichten die voor hen van belang kunnen zijn. Bij besluiten die tot stand worden gebracht met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, is kennisgeving van het ontwerpbesluit voorgeschreven in artikel 3:12, eerste lid van de Awb.

 

Elektronische kennisgeving en bekenmaking

 

Bekendmaking van besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht

 

Artikel 2:14, eerste lid, juncto artikel 3:41, eerste lid, van de Awb bepaalt dat besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht uitsluitend door elektronische toezending kunnen worden bekendgemaakt indien de betrokkene kenbaar heeft gemaakt dat hij langs deze (elektronische) weg voldoende bereikbaar is.

 

Voor de toezending aan specifieke personen is de verordening uitsluitend van toepassing op mededelingen voor zover deze niet in persoon kunnen worden uitgereikt. Artikel 1 lid 3 maakt het mogelijk om rechtsgeldige bekendmakingen te doen aan belanghebbenden van wie geen adres (meer) bekend is bij VrZW.

 

Bekendmaking van besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht

 

Artikel 3:42, tweede lid, van de Awb bepaalt voor besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht dat elektronische bekendmaking uitsluitend mogelijk is in een van overheidswege uitgegeven blad. Hiervoor biedt deze verordening de grondslag.

 

Kennisgeving van berichten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht

 

Artikel 2:14 lid 2 Algemene wet bestuursrecht bepaalt dat de verzending van berichten die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht niet uitsluitend elektronisch worden verzonden, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald. Hiervoor biedt deze verordening de grondslag.

 

Aanvullende wijze van kennisgeving

De mogelijkheid om alleen elektronisch kennis te geven, staat aanvullende wijzen van kennisgeving overigens niet in de weg. In bepaalde gevallen kan er alsnog gekozen worden om aanvullende publicatiemogelijkheden in te zetten. Zo worden in ieder geval de aankondigingen van vergaderingen van het algemeen bestuur en de besluitenlijst van de vergadering gepubliceerd op de website. De juridische bindende kennisgeving blijft dan wel die, die in het elektronisch publicatieblad wordt gedaan.

 

Uniforme openbare voorbereidingsprocedure

 

Op de vaststelling van een rampbestrijdingsplan is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van toepassing. Bij de toepassing van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure is in artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht de materiele eis gesteld van ‘een geschikte wijze van kennisgeving’. Deze eis houdt in dat om elk geval moet worden voldaan aan de voorwaarde dat de kennisgeving daadwerkelijk al diegene kan bereiken die naar verwachting bedenkingen kunnen hebben tegen het ontwerpbesluit. In de jurisprudentie waarin de elektronische kennisgeving in relatie tot dit artikel wordt behandeld (bijvoorbeeld: ABRvS 15 augustus 2012, nr. 201101170/1/A4, LJN BZ 4675 en ABRvS 15 augustus 2012, nr 201102433/1/A4, LJN BZ 4676) wordt aangegeven dat elektronische kennisgeving alleen als ”een geschikte wijze” volstaat wanneer er ook daadwerkelijk een wettelijk voorschrift (verordening elektronische bekendmaking) geldt. Wanneer een besluit ook gevolgen kan hebben voor belanghebbenden over de regiogrenzen heen, kan uitsluitend kennisgeving in het digitaal publicatieblad echter niet voldoende zijn. Hiervoor is dan maatwerk gericht op die specifieke doelgroep nodig.

 

Eisen en reikwijdte publicatieblad

 

Nadere regels

 

Nadere regels over publicatiebladen van gemeenschappelijke regelingen zijn te vinden in het Besluit bekendmaking en beschikbaar stelling regelgeving decentrale overheden (Bbbrdo) en Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden (Rebbrdo).

 

GVOP

 

Aan een eigen GR-blad is de voorwaarde verbonden dat gebruik wordt gemaakt van de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP). Er kan niet met de bekendmaking op de eigen website worden volstaan. De GVOP zorgt ervoor dat het GR-blad op www.officielebekendmakingen.nl wordt gepubliceerd, een aan www.overheid.nl gelieerde website.

 

Eigen regelingen en bevoegdheden

 

Het eigen GR-blad kan uitsluitend worden gebruikt voor berichten die verband houden met de taken van het openbaar lichaam. Uit artikel 1a, lid 3 van de Regeling elektronische bekendmaking volgt dat het openbaar lichaam het eigen GR-blad uitsluitend kan gebruiken voor bevoegdheden die het openbaar lichaam in eigen naam uitoefent. Voor zover het openbaar lichaam een bevoegdheid in mandaat uitoefent namens een orgaan van gemeente of provincie dienen de bekendmakingen of kennisgevingen daarvan plaats te vinden in het publicatieblad van de betreffende gemeente of betreffende provincie. Hiervoor is gekozen, omdat bij publicatie in het blad van het openbaar lichaam de indruk zou kunnen worden gewekt dat het openbaar lichaam in plaats van het mandaterend bestuursorgaan inhoudelijk verantwoordelijk is voor publicatie. Daarnaast ontslaat mandaat, anders dan de overdracht van een bevoegdheid, het mandaterend bestuursorgaan niet van de verantwoordelijkheid voor de publicatie van de in mandaat genomen besluiten. Bovendien hoeft het mandaat niet te zijn verleend bij de vaststelling van de gemeenschappelijke regeling en kan de omvang van het door de verschillende bestuursorganen verleende mandaat verschillen. Een mandaat is daarom niet in alle gevallen even kenbaar, waardoor het minder voor de hand ligt om in het publicatieblad van de gemeenschappelijke regeling te zoeken naar in mandaat genomen besluiten.

 

Gemeenschappelijke regeling

 

Opgemerkt zij dat besluiten tot wijziging, opheffing, toe-en uittreding van de gemeenschappelijke regeling bekend gemaakt worden in de Staatscourant.