Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Westvoorne

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Westvoorne houdende regels omtrent het Groenbeheerplan Westvoorne (Beheer Openbare Buitenruimte) 2020-2024

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWestvoorne
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de gemeenteraad van de gemeente Westvoorne houdende regels omtrent het Groenbeheerplan Westvoorne (Beheer Openbare Buitenruimte) 2020-2024
CiteertitelGroenbeheerplan 2020-2024
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-02-2019nieuwe regeling

22-05-2019

Website van de gemeente Westvoorne, 19-02-2019

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Westvoorne houdende regels omtrent het Groenbeheerplan Westvoorne (Beheer Openbare Buitenruimte) 2020-2024

Voorwoord

 

In het Groenbeleidsplan van de Gemeente Westvoorne is voor de drie woonkernen Oostvoorne, Rockanje en Tinte een duidelijke groenstructuur bepaald. In deze groenstructuur vormen de laanbomen langs doorgaande wegen een duidelijke verbinding naar centrumgebieden en omliggende wijken.

 

Het groenbeheerplan geeft inzicht op de wijze waarop het groenbeheer wordt uitgevoerd binnen de door de raad vastgestelde kaders en invulling wordt gegeven aan het behouden van de kwaliteit, functionaliteit en de veiligheid van het groen in beheer bij de gemeente.

1. Inleiding

 

De gemeente Westvoorne beheert in 2019, 1.326.519 m² openbaar gebied, bestaande uit 703.273 m² groen en 623.246 m² verharding.

 

Het openbaar groen is onder te verdelen in bomen, bosplantsoen, heesters, hagen, gazons (incl. sportvelden) en grasbermen.

 

De soorten groen die in 2019 bij de gemeente in beheer zijn, worden in onderstaande figuur weergegeven. Ook is het beheer van de drie begraafplaatsen en het composteerterrein hierin verwerkt.

 

2. Groenbeheer

 

Het groenbeheer binnen de gemeente Westvoorne is meer dan regulier onderhoud. Groenbeheer is het totaal aan werkzaamheden vanaf ontwerp, via aanleg en onderhoud tot vervanging. Onderhoud vindt plaats op basis van regelmaat, seizoen, inventarisatie en van meldingen en klachten. Daarnaast vindt er onderhoud plaats omdat het gebruik van het groen verandert en hierdoor een opwaardering of aanpassing nodig is en daardoor een ander inrichting van het groen. Ook de afschrijving van het gewas is hierbij een onderdeel.

De kwaliteit van het groenbeheer wordt onderscheiden in de uit te voeren activiteiten en de financiële middelen die men er aan kan/wenst te besteden. Het is van belang om evenwicht te bereiken tussen deze twee factoren, om de gewenste kwaliteit te handhaven.

2.1 Activiteiten groenbeheer

De activiteiten in het groenbeheer zijn in hoofdlijnen te onderscheiden in de volgende punten:

  • Ontwerp en aanleg;

  • Regulier onderhoud;

  • Incidenteel onderhoud;

  • Inspecties;

  • Inboet;

  • Vervanging.

2.1.1 Ontwerp en aanleg

Het is belangrijk om al in de fase van het ontwerp rekening te houden met toekomstig beheer en onderhoud. Op basis van ruimtelijke mogelijkheden zoals opgenomen in het bestemmingsplan wordt een ontwerp voor de inrichting van het groen bepaald. De bodemopbouw in samenhang met de gekozen beplanting is bij het inrichten van het groen belangrijk. Vaak wordt de bodem bewerkt en aangepast voordat het openbaar groen wordt aangelegd. Een keuze voor een goede bodemopbouw voor het specifieke gewas kan bepalen dat de aanleg duur is. In het beheer en onderhoud kan dit op termijn anders uitwerken. De kosten kunnen op termijn lager zijn dan bij de aanleg met een minder goed voorbewerkte bodem en goedkoper gewastype.

 

De volgende vragen zijn hierbij van belang.

  • Is de bodem geschikt voor de beplanting die wordt geplant of gezaaid;

  • Welke bewerkingen zijn er nodig om de bodem geschikt te maken;

  • Welke planten/gewassen zijn geschikt voor de groeiomstandigheden en het klimaat;

  • Wat zijn de onderhoudskosten;

  • Wat zijn de inboetkosten;

  • Wat is de te verwachten vervangingstermijn.

Naast wensen van bewoners kunnen de toegankelijkheid van het terrein en de gewenste uitstraling van het openbaar groen in specifieke situaties bepalend zijn. Er kan, ondanks de hogere aanleg- en beheerkosten, worden gekozen voor een specifieke groeninrichting. Dit komt onder andere voor op zichtlocaties en doorgaande wegstructuren in de dorpskernen van Oostvoorne, Rockanje en Tinte. Doorgaande wegen zijn in het Groenbeleidsplan aangewezen als locaties waar een doorgaande boomstructuur gewenst is.

2.1.2 Regulier onderhoud

Regulier onderhoud betreft het onderhoud aan beplanting en gewassen die noodzakelijk is om de gezondheid, de vorm, de afmeting almede het totale beeld van het openbaar groen op het vastgestelde niveau, in stand te houden. Naast het snoeien en maaien van beplanting en gazons behoort ook het verwijderen van onkruid, blad en overtollige groen in plantvakken, boomspiegels en verhardingen tot het reguliere onderhoud.

De plantsoenen worden regelmatig geschoffeld, bemest en waar nodig gesnoeid. De bomen en bosplantsoenen worden volgens schema gesnoeid en de bosplantsoenranden extensief gemaaid.

Ook de gazons, sportvelden en grastaluds worden tijdig gemaaid en bemest. De grasbermen en sloottaluds worden gemaaid. De singels, sloten en greppels worden tijdig onderhouden om een goede afwatering te houden. Het beheren van de drie begraafplaatsen gebeurd zowel intensief als extensief.

2.1.3 Incidenteel onderhoud

Incidenteel onderhoud is niet gepland onderhoud dat jaarlijks wordt uitgevoerd op basis van meldingen door burgers via het servicepunt en inspecties van eigen dienst. Het betreft onder andere schade aan plantvakken en overhangende takken of dood hout in bomen.

De bomen met een te grote kroonprojectie voor hun standplaats worden soort afhankelijken gekandelaberd. Ook stormschade of ziekte/plagen in bomen en beplanting geven aanleiding tot incidenteel onderhoud. Bij stormschade wordt afhankelijk van de situatie de betreffende tak of boom verwijderd. Ziekten in bomen en beplanting kunnen, als de behandeling van de oorzaak niet werkt, de aanleiding zijn om de beplanting geheel of gedeeltelijk te vervangen. De wijze waarop dit gebeurt wordt situationeel bepaald.

 

Een oorzaak van hogere kosten bij incidenteel onderhoud kunnen sleuven van kabels en leidingen zijn. Bij de aanleg moet extra aandacht worden besteed aan het graven en aanvullen van de sleuven voor kabels en leidingen. Dit om te voorkomen dat er wortelbeschadiging plaatsvindt. Het is daarom belangrijk, bij het verlenen van vergunningen voor kabels en leidingen binnen de openbare ruimte, de kabels en leidingen in één strook te plaatsen.

 

Er zijn onderhoudsaspecten in het groenbeheer die volgens de functie van het groen niet hoeven te worden hersteld, maar vanwege maatschappelijke acceptatie toch worden aangepakt. Om de kosten voor incidenteel onderhoud in de hand te houden moet de afweging om kosten te maken in het kader van maatschappelijke acceptatie worden vastgelegd. Dit kan op basis van een beeldkwaliteit plan, waarin op basis van vergelijkende foto’s een beeld van het groenbeheer per wijk of groenfunctie wordt vastgelegd.

2.1.4 Inspecties

De inspecties van het groen vinden op meerdere wijzen en niveaus plaats. Het onderscheid zit hem voornamelijk in het dagelijks beheer en de geplande inspecties. De dagelijkse beheerinspecties gebeuren tijdens het onderhoud en toezicht hierop. De geplande inspecties van bomen vinden jaarlijks plaats gedurende een vastgestelde periode. Deze periode is gekoppeld aan de seizoenen waarin de werkzaamheden (kunnen) plaatsvinden. Naast visuele oppervlakkige inspecties worden er ook vitaliteitinspecties gehouden waarbij de verwachte restlevensduur/vervanging van de beplanting wordt bepaald. Bij ziekten of plagen in de beplanting zal aan de hand van de mogelijke wijze van bestrijding een deskundige ter advisering worden geraadpleegd. Op basis van deze adviezen, inspectiegegevens en ervaringsgegevens die voortkomen uit het beheer in de afgelopen jaren, wordt planmatig het groen onderhouden.

2.1.5 Inboet

In de praktijk gebeurt het dat er onherstelbare schade aan delen van beplantingsvakken ontstaat of er bomen in doorgaande boomstructuren verloren gaan. Om het kwalitatieve beeld te herstellen zal een lokale vervanging noodzakelijk zijn. Deze lokale vervanging wordt inboet genoemd.

In een latere periode kunnen ziekten en plagen of extreme weersomstandigheden (storm) de oorzaak zijn dat een deel van de beplanting of bomen verloren gaat.

Het goed voorbewerken van de plantvakken zorgt, samen met de aankoop van hoogwaardig duurzaam plantmateriaal, het planten in de juiste periode en een goede verzorging van de beplanting, voor een verminderd risico op noodzakelijke inboet van beplanting.

2.1.6 Vervanging

De vervanging van beplanting kan om verschillende reden plaatsvinden. De belangrijkste redenen zijn hieronder genoemd.

  • Maatschappelijke afschrijving;

  • Economische afschrijving;

  • Technische afschrijving;

  • Renovatie woonwijk;

  • Inbreidingslocaties.

Bij de vervanging van de beplanting zullen telkens opnieuw de onderzoeken en overwegingen doorlopen worden die ook voor de aanleg van de beplanting zijn uitgevoerd. Vaak zijn door de maatschappelijke ontwikkelingen de bestaande uitgangspunten achterhaald. Er zal dan met de nieuwe gegevens een aangepast beplantingsplan worden gemaakt.

2.2 Beleid, regelgeving en vergunningverlening

Naast alle hiervoor genoemde werkzaamheden houdt het team zich ook bezig met het opstellen van beleid. Dit beleid is noodzakelijk om de uitvoering binnen goede kaders uitgevoerd te krijgen. In de afgelopen jaren zijn o.a. de volgende beleidsplannen opgesteld: groenbeleidsplan, groenbeheerplan en speelruimteplan. In de APV zijn regels opgenomen voor het kappen van bomen. Deze vergunningen worden binnen het team BOB opgesteld.

3. Kwaliteit groen

 

In 2004 is een groenbeleidsplan vastgesteld. In dit beleidsplan voor de drie woonkernen Oostvoorne, Rockanje en Tinte is een duidelijke groenstructuur bepaald. In deze groenstructuur vormen de laanbomen langs doorgaande wegen een duidelijk verbinding naar centrumgebieden en omliggende wijken. Hieronder worden de kwaliteitsniveaus beschreven.

 

Kwaliteitsniveaus

In het groenbeleidsplan worden de verschillende kwaliteitsniveaus beschreven. De niveaus variëren tussen A+ en D. Het gaat hier om een landelijke classificatie. Deze tabel geeft een rechtstreekse relatie tussen kwaliteitsbeeld en het daarbij behorende onderhoudsniveau.

De kwaliteitsniveaus zijn als volgt toe te lichten:

 

Kwaliteitsniveau A+

Zeer intensief onderhoud

hoogwaardig onderhoud waarbij natuurlijke processen en afwijkingen op het gewenste beeld niet voorkomen; alleen geschikt voor zeer representatieve locaties.

Kwaliteitsniveau A

Intensief onderhoud

hoogwaardig onderhoud waarbij natuurlijke processen tot een minimum worden beperkt en afwijkingen op het gewenste beeld direct verholpen worden; toepasbaar op representatieve locaties.

Kwaliteitsniveau B

Normaal onderhoud

onderhoud waarbij natuurlijke processen en afwijkingen op het gewenste beeld in beperkte mate acceptabel zijn; toepasbaar op veel locaties.

Kwaliteitsniveau C

Extensief onderhoud

onderhoud waarbij natuurlijke processen en afwijkingen op het gewenste beeld acceptabel zijn; breed toepasbaar.

Kwaliteitsniveau D

Zeer extensief onderhoud

onderhoud gericht op natuurlijke processen en ontwikkeling van natuurwaarden waarbij het onderhoud gericht is op het voorkomen van overlast en kapitaalvernietiging; alleen toe te passen op weinig gebruikte locaties o.a. ontwikkeling natuur.

 

Voor de beoordeling van de beeldkwaliteit naar de beheernorm van het groen wordt gebruik gemaakt van de CROW richtlijn.

 

Binnen de bestaande middelen voor het groenbeheer worden de verschillende onderdelen/producten op het onderstaande kwaliteitsniveau uitgevoerd.

Bomen (solitair) kwaliteitsniveau A en A+ (vormbomen)

Bosplantsoen (met bomen) kwaliteitsniveau B en C (randen woonkernen)

Heesters kwaliteitsniveau B

Hagen kwaliteitsniveau A

Kruidachtige gewassen kwaliteitsniveau A en A+ (Hanging baskets, vaste planten en bollen)

Gazons kwaliteitsniveau A

Grasbermen kwaliteitsniveau B

Verwijderen blad kwaliteitsniveau A en B (buiten centrum woonkernen)

 

4. Ontwikkelingen

 

Grondstoffen en klimaat zijn twee belangrijke onderwerpen in de huidige ontwikkelingen. Zij spelen gezamenlijk een zeer grote rol bij het in stand houden van de kwaliteit en wijze van inrichting in het huidige en de toekomstige wijze van beheer. Het uitvoeren van beheer vraagt inzet van mensen, materieel en materialen. De wijze van inzet heeft grote invloed op de kwaliteit en de effecten op de omgeving voor mens, dier en milieu. In de beheerplannen vindt daarom een afweging plaats hoe we nu en in de toekomst om moeten gaan met de te beheren objecten in de openbare ruimte.

4.1 Duurzaamheid

Bij de uitvoering van duurzaamheid gaat het specifiek om het verminderen van emissies van CO2 en fijnstof, het duurzaam gebruik van grondstoffen met als uitgangspunt het circulaire gebruik en het verbeteren van het leefmilieu.

 

Bij de uitvoering van het beheer wordt in Westvoorne aangesloten op deze ontwikkelingen. Vrijkomende materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt binnen de openbare ruimte om de levensduur van de materialen te verlengen. Niet te hergebruiken materialen worden afgevoerd naar een recyclebedrijf. Met het recyclen wordt niet alleen bespaard op grondstoffen. Ook wordt in de meeste gevallen bespaard op de CO2 uitstoot..

 

Bij het herinrichten van de openbare ruimte worden keuzes gemaakt waarbij de kwaliteit in relatie duurzaamheid worden afgewogen. In voorkomende gevallen zal dit zichtbaar zijn in de uitstraling van de openbare ruimte als deze wordt ingericht met de bestaande materialen. Met het toepassen van biodiversiteit in de kernen is het een basis voor vele baten (ecosysteem) van het groen op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit en waterhuishouding in Westvoorne.

 

Duurzaamheid wordt niet alleen bepaald door materialen. Ook het uitvoeren van de werkzaamheden vraagt inzet van mensen en materieel. Bij uitbestede werkzaamheden worden er eisen gesteld aan de uitvoerende partijen. Dit gebeurd in eerste instantie bij de aanbesteding door het stellen van kaders. In tweede instantie gebeurd dat door de uitvoerende partij door het slim inzetten van personeel en materieel in samenhang met een uitvoeringsplan. Door de gemeente wordt gestuurd op een zo goed mogelijk plan door meer punten toe te kennen aan het beste uitvoeringsplan bij de aanbesteding van werkzaamheden.

 

De gemeente Westvoorne voert een groot aantal werkzaamheden in de openbare ruimte in eigen beheer uit. Het gaat hierbij om de werkzaamheden aan groenvoorzieningen, straatmeubilair en het straatreinigen. Bij de inzet van mensen en materieel in het beheer is duurzaamheid het uitgangspunt. Dit geldt voor het materieel en de werkwijze..

Het materieel van de buitendienst is grotendeels elektrisch en voor zover dit niet kan, voldoet dit aan de hoogste milieueisen voor motoren. Het bestrijden van onkruid op verhardingen gebeurd zowel thermisch als mechanisch, zonder chemische middelen.

Het uitbesteden van werkzaamheden gebeurd aan lokale en regionale aannemers die aan de door de gemeente gestelde eisen kunnen voldoen. Hierdoor worden onnodige emissies door rij en reisafstanden voorkomen.

Materialen die bij het onderhoud van de openbare ruimte vrijkomen worden gerecycled. Snoeiafval worden op het gemeentelijk composteerterrein gecomposteerd en voor een groot deel teruggebracht in de plantsoenen en voor een deel afgevoerd naar een verwerker. Hiermee komt het gecomposteerde materiaal rechtstreeks terug in het ecosysteem.

4.2 Klimaatadaptatie

Om een positieve bijdrage te leveren aan de leefomgeving zijn klimaat adaptieve maatregelen noodzakelijk. Maatregelen voor de klimaatadaptatie worden afgestemd en waar nodig toegepast in combinatie met andere beleidsvelden zoals bijvoorbeeld: wegen, wonen, energie, water, etc.

 

Door verstening van zowel de openbare ruimte als private percelen ontstaat er een situatie waarbij de omgeving tijdens (langdurige) hitte sterk opwarmt. Dit heeft een negatief effect op het welzijn en de gezondheid van de bewoners in Westvoorne.

 

Met het behouden en creëren van groen, waaronder bomen, kunnen we de hitte tegengaan. Het groen heeft een verkoelend effect op de omgeving tijdens extreme warme dagen.

 

Daarnaast neemt hoeveelheid neerslag die in een bepaald tijdsbestek valt toe.

Een verharde ondergrond, zoals asfalt en elementen verharding in de openbare ruimte, maar ook gebouwen en verharde tuinen, zorgen ervoor dat water niet in de grond kan infiltreren en afstroomt naar de riolering en/of het oppervlaktewater (sloten en singels). Bij extreme regenval ontstaan daarbij situaties waarbij het water niet snel genoeg afgevoerd kan worden.

 

In de openbare ruimte is het behouden en creëren van groen van essentieel belang om wateroverlast (in de toekomst) te voorkomen. Groen, waaronder bomen en wadi’s helpen bij het opvangen en vasthouden van water tijdens extreme regenval. Hiermee wordt het bergend vermogen vergroot, en kan het gedoseerd worden afgevoerd naar het openbaar groen, riool en oppervlakte water.

 

Een afstemming van maatregelen met de uitvoering van maatregelen in andere beheerplannen zoals Gemeentelijk Rioleringsplan en het Wegenbeheerplan is hierbij noodzakelijk.

4.3 Biodiversiteit

Het groen in de gemeente is tegelijk deel van en ondersteuning in de gemeente. Door de bevolkingsgroei en toenemende bebouwing staat de biodiversiteit onder druk.

Het behouden en creëren van biodiversiteit in onze gemeente is de basis voor het ecosysteem op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit en waterhuishouding. Daarmee heeft een rijke biodiversiteit ook een positief effect op het leven en welzijn van de bewoners in de dorpen.

 

Om nog meer biodiversiteit binnen onze gemeente te creëren, wordt er tijdens herinrichtingen en renovaties van het groen, vooral gebruikt gemaakt van diverse soorten bomen en beplantingstypen die bijen, vlinders, insecten en vogels aantrekken. Hiermee willen we een grotere biodiversiteitwaarde behalen, een langere bloeitijd en daardoor meer kleur in de kernen.

Ook het aanleggen en beheren van bermen, diverse sloot- en singelkanten op een natuurgerichte manier, bevordert de biodiversiteit.

Het op een afwisselende manier maaien en afvoeren van vegetatie creëren we meer inheemse plantensoorten, kleur, beschutting van dierenleven en een grotere waterberging.

4.4 Beheersmatige ontwikkelingen

Zonnepanelen

De komende periode wordt er beleid gemaakt over de manier van aanpak rondom zonnepanelen en bomen. Een voorbeeld kan zijn:

  • -

    De gemeente Westvoorne heeft een groene leefomgeving. De doorgaande wegen en de (groene) hoofdstructuren zijn belangrijk voor mens en dier. In deze situatie wordt , waar mogelijk, rekening gehouden met zonnepanelen. Echter heeft de groenstructuur hier prioriteit vanwege het maatschappelijk, stedenbouwkundig en ecologische belang.

Tijdens herinrichtings- en nieuwe projecten wordt met burgerparticipatie overleg gevoerd met bewoners en ondernemers over hoe invulling wordt gegeven aan het plaatsen van bomen in relatie tot zonnepanelen.

 

Natuurgericht bermbeheer

In overleg met natuurorganisaties Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten, Waterschap en onze eigen buitendienst wordt onderzocht om ruige bermen, singel- en sloottaluds aan de randen van de kernen op een natuurgerichte manier te gaan beheren.

Ook zullen kale stukken grond en berm worden ingezaaid met inheemse zaden die direct meer kleur geven aan de omgeving.

 

Voorbeelden zijn:

  • -

    Verschralen van bodem;

  • -

    Gefaseerd maaien (sinus);

  • -

    Inzaaien met inheemse zaden;

  • -

    Aanleg natuurvriendelijke oevers;

Fleur in de kernen

Om nog meer biodiversiteit binnen onze gemeente te krijgen, wordt er tijdens herinrichtingen en renovaties van het groen, vooral gebruikt gemaakt diverse soorten bomen en beplantingstypen die bijen, vlinders, insecten en vogels aantrekken. Dit doen we ook in overleg met lokale- en regionale verenigingen, scholen en inwoners. Met een langere bloeitijd vergroten wij de ontwikkeling van biodiversiteit en komt er meer kleur in de kernen.

Voorbeelden zijn:

  • -

    Het inzaaien van braakliggende terreinen;

  • -

    Plaatsen van bijenhotels;

  • -

    Diversiteit in aanleg en beheer groen;

  • -

    Communicatie en voorlichting aan burgers over de inrichting op particulieren percelen.

Exoten bestrijding

Onze eigen buitendienst bestrijd al jaren diverse exoten in onze buitenruimte. Afgelopen najaar is in samenwerking met communicatie een voorlichtingscampagne gestart om onze inwoners te informeren over het herkennen, bestrijden en afvoeren van het exoot Japanse Duizendknoop. Voorbeelden zijn:

  • -

    Brochure uitbrengen;

  • -

    Informatie via You Tube film;

  • -

    Plaatsen van banners.

Overleg met natuurorganisaties en WSHD

Naast het overleg over natuurgericht bermbeheer is de afgelopen periode ook gestart met oriënterende gesprekken met Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en het Waterschap over het bestrijden van het exoot Japanse Duizendknoop. Ook is afgesproken om naar andere exoten te kijken in de toekomst. Voorbeelden zijn:

  • -

    Samenwerking en faciliteren bij Inventariseren, bestrijden exoot;

  • -

    Gezamenlijke communicatie naar burgers Westvoorne.

Duingebied 1een 2e slag

Vanaf medio 2019 zal de buitendienst een stuk duinterrein tussen eerste en tweede slag in Rockanje gaan beheren. Deze terreinen sluiten aan op ons huidige beheer areaal.

Voorbeeld is:

  • -

    Gefaseerd maaien, snoeien en afvoeren van vegetaties, zoals ook in het huidige beheerplan is opgenomen.

5 Uitvoeringsparagraaf

 

Begin 2015 heeft de gemeenteraad het Groenbeheerplan 2015-2019 vastgesteld. Sindsdien wordt uitvoering gegeven aan dit plan. Concreet komt het er op neer dat wij in de afgelopen vier jaar de openbare buitenruimte beheerd hebben volgens het vastgestelde groenbeheerplan 2015-2019. De uitvoering vindt plaats door het team Beheer Openbare Buitenruimte (BOB) als onderdeel van de sector Grondgebied. In dit hoofdstuk kijken we vooral terug: wat zijn de ervaringen in de afgelopen vier jaar, welke (herinrichting)projecten zijn uitgevoerd en wat zijn de gevolgen voor het te beheren areaal. Ook worden de veranderingen in het beleid en de organisatie aangegeven.

Tot slot wordt in paragraaf 5.3 een overzicht gegeven van de geplande herinrichtingsprojecten in de periode 2020-2024.

5.1 Uitvoering groenbeheerplan 2015-2019

In de periode 2015 tot 2019 zijn diverse projecten uitgevoerd of in uitvoering. Deze worden hieronder per jaartal genoemd. Kleine vervangingswerkzaamheden worden aan de hand van klachten en inspecties voortschrijdend uitgevoerd en worden niet specifiek benoemd. De kosten voor het groen, met uitzondering van de vervanging van bomen, worden uit de reguliere onderhoudsbudgetten betaald.

 

Werkzaamheden 2015:

  • Herinrichting Brielseweg Oostvoorne

  • Herinrichting Dorpsplein Rockanje

  • Herinrichting Bijlaardhof

Werkzaamheden 2016:

  • Herinrichting Stationsweg eerste fase Oostvoorne

  • Herinrichting Vogelgaarde tweede fase Rockanje

Werkzaamheden 2017:

  • Herinrichting Stationsweg tweede fase Oostvoorne

  • Aanleg Dorpspark de Ruy Oostvoorne

  • Herinrichting Mercuriuslaan Rockanje

  • Herinrichting Oranjelaan Rockanje

Werkzaamheden 2018:

  • Herinrichting Alardusdreef eerste fase Rockanje

  • Herinrichting Kersenstraat Rockanje

Werkzaamheden 2019:

  • Herinrichting Dorpsplein Oostvoorne

  • Herinrichting Alardusdreef tweede fase Rockanje

Stationsweg tweede fase Oostvoorne

Herinrichting Mercuriuslaan Rockanje

Aanleg Dorpspark de Ruy Oostvoorne

5.2 wijzigingen in het beheer areaal 2015-2019

Wijzigingen in het groen areaal worden verwerkt in het groenbeheersysteem. Per saldo is in de afgelopen vijf jaar het totaal groen areaal in beheer van de gemeente licht toegenomen (ca. 10.000 m²). Het areaal is gewijzigd als gevolg van :

  • -

    het uitvoeren van herinrichtingsprojecten genoemd in paragraaf 5.1;

  • -

    de uitbreiding van de kernen met nieuwe straten/wijken;

  • -

    overdracht van areaal met andere overheden;

  • -

    het opnemen van de sportvelden in het beheer areaal;

  • -

    verkoop en verhuur van groen.

5.3 Veranderingen beleid en organisatie 2015-2019

Het reguliere onderhoud is door een efficiëntere en andere manier van werken op de volgende punten veranderd:

  • Invulling groepsleiders van vier personen naar twee groepsleiders/projectleiders;

  • Interne invulling en uitbreiding van vakspecialisten groen / bomen

  • Interne invulling vakspecialisten na generatiepact twee beheerders begraafplaatsen;

  • Inzet vakspecialistisch groenonderhoud in Rockanje;

  • Inzet VPW (Voorne Putten Werkt) voorheen Welplaat aangepast naar hun kwaliteiten;

  • Lokale en regionale inzet van aannemers;

  • Multifunctionele inzet van machines;

  • Vervanging van diesel- en benzine motoren voor elektrische voertuigen;

  • Vervanging van arbeidsintensieve bomen en beplantingen;

  • Aanplant van duurzame vaste planten en hanging baskets;

  • Via burgerparticipatie met inwoners herinrichtingen en renovatie projecten uitgevoerd.

Met deze veranderingen is het beheer van de buitenruimte efficiënter, duurzamer en met minder kosten uitgevoerd.

 

Kwaliteit

De afgelopen jaren is de kwaliteit van het openbaar groen na een periode van bezuinigingen weer geleidelijk verbeterd.

Tijdens herinrichtingen en renovaties zijn via burgerparticipaties met inwoners en ondernemers hun straat, wijk en of plein op een duurzame manier ingericht. Slechte, zieke en dure onderhoud vragende (vorm)bomen zijn vervangen door duurzame bomen. Hier is gekeken naar biodiversiteit, juiste standplaats, boomsoort en goede groeiplaats van de bomen. Oudere heestervakken zijn vervangen door beplanting met meer kleur en biodiversiteit. Ook zijn in de drie dorpskernen op hot spots Hanging baskets geplaatst met zomer- en winterbeplanting.

 

Kapverordening

In november 2014 heeft de raad een besluit genomen over de volgende aanvulling APV Artikel 4:11 Omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden:

Het is verboden zonder vergunning van het bevoegd gezag de houtopstanden met duurzame boomsoorten (als gewone beuk, eik, paardenkastanje en linde), te vellen of te doen vellen, in de openbare ruimte en op percelen van de woning of het gebouw, met een stamdiameter groter dan 0,5 meter op 1,3 meter hoogte van het maaiveld.

Met deze aanpassing is het behoud van duurzame beeldbepalende boomsoorten verbeterd. Tevens is er een verruiming voor het vellen van overige boomsoorten.

 

Voor solitaire bomen en laanbomen in de openbare ruimte met een stamdiameter groter dan 0,20 meter op een hoogte van 1,30 meter voor het kappen een vitaliteitsonderzoek vereist. Aansluitend moet voor het verwijderen van bomen in de openbare ruimte in overeenstemming met omwonenden een inrichtings- of vervangingsplan worden vastgesteld.

 

Bij de kap buiten de bebouwde kom van meer dan 20 bomen met een stamdiameter boven de 0,20 m op 1,30 meter hoogte vanaf het maaiveld of het rooien van meer dan 1.000 m² (10 are) bosplantsoen geldt de natuurbeschermingswet. Aanvragen voor het kappen of rooien binnen de gestelde grenzen van de natuurbeschermingswet worden behandeld door de Omgevingsdienst Haaglanden.

 

Participatiewet

Met de invoering van de Participatiewet is in samenwerking met het team WIS en BCO de inzet van cliënten besproken.

Diverse statushouders, uitkeringsgerechtigde hebben hierdoor stage gelopen bij de buitendienst, en zijn daarna grotendeels uitgestroomd naar een betaalde baan. Ook heeft de afgelopen twee jaar een medewerker (garantiebaan) van een plaatselijke zorgboerderij met succes in het groen zijn bijdrage geleverd. Vanaf januari 2019 heeft hij een vast dienstverband verdiend bij de buitendienst van Westvoorne.

 

Chemisch vrij beheer

In het najaar van 2015 is vanuit het rijk een verbod op het gebruik van het chemische bestrijdingsmiddel glyfosaat op verhardingen ingesteld. Na enkele pilotprojecten is in 2016 gestart met een thermische en mechanische bestrijdingstechniek om het onkruid op de verhardingen in Westvoorne te bestrijden. Dit gebeurd op een nagenoeg Co2 neutrale manier en heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit van het oppervlakte water, plant, mens en dier.

 

Duurzaam inkopen materieel

De afgelopen periode is een vervolg gegeven met het duurzaam inkopen van gemeentelijk materieel. Er rijden inmiddels drie elektrische auto’s, zes langzamere elektrische vervoersmiddelen en een Pick up auto rijdend op biogas. Ook is er het afgelopen najaar een vrachtauto met euro 6 motor aangeschaft. Daarnaast is er handgereedschap en kleinere machines aangekocht aangedreven door accu’s. Tevens wordt voor ouder materiaal en gereedschap gebruik gemaakt van schonere benzine en plantaardige olie die biologisch afbreekbaar zijn.

 

Samenwerking Voorne

De samenwerking met gemeente Brielle en Hellevoetsluis is op sommige werkonderdelen uitgevoerd. Met Brielle is een gladheidbestrijdingsplan gezamenlijk uitgewerkt en in onderling overleg uitgevoerd. Ook is de aanbesteding onkruidbestrijding op verhardingen de afgelopen jaren gezamenlijk opgesteld en uitgevoerd. Tevens is er regelmatig een uitwisseling van materialen, gereedschap en werkuitvoering. In de samenwerking met Hellevoetsluis (Brielle) wordt voor 2019 / 2022 een gezamenlijke aanbesteding inspectie speeltoestellen voorbereid.

Daarnaast is er gezamenlijk in de voorbereiding van de WOV deelgenomen in een werkgroep dienstverlening.

5.3 Geplande werkzaamheden 2020-2024

Voor de aankomende jaren staan er een aantal herinrichting- en renovatieprojecten in de planning.

 

Werkzaamheden 2020:

  • Herinrichting Alardusdreef 3e fase Rockanje

  • Herinrichting Molenweg Oostvoorne

  • Herinrichting Vinkenslag Oostvoorne

  • Herinrichting Weijerland Rockanje

Werkzaamheden 2021:

  • Herinrichting Hoogvlietlaan Rockanje

Werkzaamheden 2022:

  • (gedeeltelijke) Herinrichting Dorpsplein en Dorpsweg Rockanje

Werkzaamheden 2023:

  • Herinrichting Mildenburglaan Oostvoorne

  • Herinrichting Burg. Letteweg en Kerkplein Oostvoorne

Werkzaamheden 2024:

  • Herinrichting Middeldijk Rockanje

  • Herinrichting Jupiterlaan en Van Leijdenstraat Rockanje

Ook zullen in de periode 2020-2024 ecologische projecten worden uitgevoerd.

6. Financiële paragraaf

 

De gemeente Westvoorne voert het beheer- en onderhoud van het vakspecialistische groen in eigen beheer uit. Voor eenvoudige ondersteunende werkzaamheden wordt Voorne Putten Werkt (voormalig Welplaat) ingehuurd.

In het Groenbeheerplan 2015-2019 is per product het huidige kwaliteitsniveau van het openbaar groen vastgesteld, variërend van A+ in en nabij het centrum van de kernen en doorgaande wegen, B in de woonwijken tot C aan de randen van de woonkernen.

Het totale budget voor het beheer- en onderhoud openbaar groen, incl. sportvelden, begraafplaatsen en composteerterrein bedraagt € 1.096.435,30

6.1 Investeringen

Voor de aankomende jaren staan er een aantal herinrichting- en renovatieprojecten in de planning. Voor een aantal projecten is naast de beschikbare jaarlijkse middelen in het beheerbudget een aanvullend budget noodzakelijk. Per project zijn de kosten en benodigde investeringen geraamd.

Werkzaamheden 2020:

 

  • Herinrichting Alardusdreef 3e fase Rockanje

€ 60.000,--;

  • Herinrichting Molenweg Oostvoorne

€ 20.000,--;

  • Herinrichting Vinkenslag Oostvoorne

€ 10.000,--;

  • Herinrichting Weijerland Rockanje

€ 60.000,--;

Werkzaamheden 2021:

 

  • Herinrichting Hoogvlietlaan Rockanje

€ 40.000,--;

Werkzaamheden 2022:

 

  • (gedeeltelijke) Herinrichting Dorpsplein en Dorpsweg Rockanje

€ 40.000,--;

Werkzaamheden 2023:

 

  • Herinrichting Mildenburglaan Oostvoorne

€ 40.000,--;

  • Herinrichting Burg. Letteweg en Kerkplein Oostvoorne

€ 40.000,--;

Werkzaamheden 2024:

 

  • Herinrichting Middeldijk Rockanje

€ 30.000,--;

  • Herinrichting Jupiterlaan en Van Leijdenstraat Rockanje

€ 15.000,--.

 

Bijlage 1 Overzicht kwaliteitsniveaus