Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Wierden

Onderwerp: Gebiedsgericht geluidbeleid gemeente Wierden: nota geluidbeleid

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWierden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingOnderwerp: Gebiedsgericht geluidbeleid gemeente Wierden: nota geluidbeleid
Citeertitelgebiedsgericht geluidbeleid gemeente Wierden
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-11-2011nieuw beleid

07-10-2010

gmb-2021-91339

Tekst van de regeling

Intitulé

Onderwerp: Gebiedsgericht geluidbeleid gemeente Wierden: nota geluidbeleid

 

Samenvatting

Met het vaststellen van (eigen) Gebiedsgericht geluidbeleid wordt voorkomen dat verschillende partijen steeds met elkaar het beoordelingskader voor geluid scherp moeten krijgen.

Gemeenten hebben door een wijziging van de Wet geluidhinder op 1 januari 2007 een grotere beleidsvrijheid dan voorheen. Beleidsvrijheid gaat gepaard met een verhoogde motiveringsplicht. In plaats van lastige ad-hoc motivering, is het wenselijk consistent en transparant beleid te formuleren om keuzes te onderbouwen. De nota’s “geluidbeleid gemeente Wierden”, “hogere grenswaarden gemeente Wierden” en “geluid en evenementen gemeente Wierden” vormen gezamenlijk het Gebiedsgericht geluidbeleid van de gemeente.

 

Aanleiding

De gemeenten van de Regio Twente hebben besloten gezamenlijk geluidbeleid te ontwikkelen. Het regionale project is enige tijd geleden afgerond en kende twee fasen. In de eerste fase is een modelgeluidsnota en handreiking voor het opstellen van geluidbeleid ontwikkeld. Het is een gezamenlijk product dat als voorbeeld en hulpmiddel heeft gediend bij het opstellen van de eigen gemeentelijke geluidnota in fase 2. Met de achterliggende nota’s – die gezamenlijk invulling geven

aan het gebiedsgerichte geluidbeleid van de gemeente Wierden – is ook deze laatste fase afgerond.

 

Waarom gemeentelijk geluidbeleid?

Met een gemeentelijke nota geluidbeleid heeft de gemeente Wierden een duidelijker beoordelingskader dat consistent wordt toegepast. Omdat vooraf bekend is of, en zo ja, waar er ruimte zit voor toekomstige ontwikkelingen, kan bij de beoordeling van plannen eenduidig en goed onderbouwd een afweging worden gemaakt. Gemeenten hebben door een wijziging van de Wet geluidhinder op 1 januari 2007 een grotere beleidsvrijheid dan voorheen. Beleidsvrijheid gaat gepaard met een verhoogde motiveringsplicht. In plaats van lastige ad-hoc motivering, is het wenselijk consistent en transparant beleid te formuleren om keuzes te onderbouwen.

De gemeente Wierden heeft 6 februari 2007 ter overbrugging de Beleidsregel interim-beleid hogere grenswaarden Wet geluidhinder vastgesteld in afwachting van lokaal geluidbeleid.

Als eindproduct van de tweede fase hebben de gemeenten Dinkelland, Hof van Twente, Tubbergen, Twenterand, Borne, Hellendoorn, Losser, Rijssen-Holten en Wierden met ondersteuning van bureau

DGMR gezamenlijk gebiedsgericht geluidbeleid opgesteld. Vervolgens is door de afzonderlijke gemeenten gewerkt aan de vertaalslag voor het eigen gebied.

 

 

 

 

Algemeen

Met het gebiedsgericht geluidbeleid gemeente Wierden wordt invulling gegeven aan de wens een werkbaar instrument voorhanden te hebben waarmee niet alleen de beleidsmaker uit de voeten kan maar ook bijvoorbeeld de handhaver, de vergunningverlener of een bedrijf dat zich in de gemeente Wierden wil vestigen. Het kan worden gebruikt bij de toetsing van milieu-vergunningen, het bepalen van de kaders voor bestemmingsplannen of nieuw te vestigen bedrijven, het verlenen van hogere grenswaarden Wet geluidhinder en is kaderstellend bij evenementen.

Het beleid is integraal opgezet en houdt zoveel mogelijk rekening met de verschillende belangen binnen de gemeentelijke organisatie. Het bevat zoveel mogelijk concrete uitgangspunten en beleidsuitspraken. Zoals al aangegeven, bestaat uit drie delen, namelijk

• de nota geluidbeleid

• de nota hogere grenswaarden

• de nota geluid en evenementen

 

Samenhang bij bestuurlijke vaststelling:

Pas na de behandeling en vaststelling van de nota geluidbeleid door de gemeenteraad, zal het college respectievelijk de burgemeester over gaan tot vaststelling van de nota ‘hogere grenswaarden’ en nota ‘geluid en evenementen’.

 

Nota geluidbeleid (raad stelt dit vast)

Het doel van het gemeentelijk geluidbeleid is het behouden van de bestaande kwaliteiten en het benutten van kansen om voor de verschillende gebieden binnen de gemeente de geluidkwaliteit te verbeteren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de beleidsvrijheid is de wetgever gemeenten heeft gegeven (zie ook de bladzijde 3-5 in de nota geluidbeleid).

Hiertoe is de gemeente verdeeld in verschillende gebieden, te weten:

• natuur- en extensiveringsgebied • historisch lint

• landbouwontwikkelingsgebied • woon-/werkgebied

• verwevingsgebied • bedrijventerrein

• woonwijk • industrieterrein

• centrum

 

Voor elk gebied is voor de thema’s industrielawaai en weg- en railverkeerlawaai een passende geluidklasse opgenomen. Een geluidklasse correspondeert met een bepaald geluidniveau.

 

Per gebied is een ambitieniveau en een bovengrens opgenomen. Het ambitieniveau is het uitgangspunt, ofwel de basiskwaliteit. De bovengrens is de afwijking die bij hoge uitzondering wordt toegepast en het hierbij horende geluidniveau mag niet worden overschreden.

 

Nota hogere grenswaarden (college stelt dit vast nadat raad nota geluidbeleid heeft vastgesteld)

Per 1 januari 2007 is de bevoegdheid tot het vaststellen van hogere waarden voor bijna alle gevallen gedecentraliseerd. De gemeente (een bevoegdheid van het college) zal het vaststellen van hogere grenswaarden zelf moeten motiveren. In afwachting van voorliggend gebiedsgericht geluidbeleid, is op 7 februari 2007 tijdelijk beleid vastgesteld, waarin de uitwerking die gebaseerd is op de oude Wet geluidhinder is voortgezet.

Na vaststelling van het nieuwe geluidbeleid, komt de Beleidsregel interim-beleid hogere grenswaarden Wet geluidhinder te vervallen.

Wat is een hogere grenswaarde?

In de Wet geluidhinder zijn normen en grenswaarden opgenomen voor de toelaatbare geluidbelasting op geluidgevoelige bestemmingen (woningen maar ook onderwijsgebouwen en verpleegtehuizen) van ondermeer industrielawaai en weg- en railverkeerslawaai. Een geluidbelasting onder of gelijk aan de oorkeursgrenswaarde is toelaatbaar. Een geluidbelasting - aantoonbaar door akoestisc

 

onderzoek – hoger dan de maximale ontheffingswaarde is wettelijk niet toelaatbaar. In het gebied tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximale ontheffingswaarde is de geluidbelasting alleen toelaatbaar na bestuurlijke afweging. Dit afwegingsproces heeft vorm gekregen in de zogenaamde hogere grenswaarden procedure. Wanneer een bestemmingsplan wordt vastgesteld, herzien of gewijzigd waarbij (een gedeelte van) het plan ligt binnen de zone van een weg, spoorlijn of gezoneerd industrieterrein kan het voorkomen dat er (gelijktijdig) een hogere grenswaarde procedure nodig is.

In de nota hogere grenswaarden gemeente Wierden wordt uitvoering gegeven aan de wijze waarop hiermee wordt omgegaan. Bij de overweging van ons college om een hogere grenswaarde vast te stellen, is het niet voldoende om te onderzoeken hoe effectief de maatregelen zijn om aan die hogere grenswaarde te voldoen. Er moeten ook maatregelen worden onderzocht die kunnen helpen om aan de voorkeursgrenswaarde te voldoen. Wij zullen als college dus in voorkomende situatie goed moeten motiveren waarom we hogere grenswaarden willen vaststellen en waarom niet voldaan kan worden aan de voorkeursgrenswaarde.

 

In de voorliggende nota hogere grenswaarden zijn de te hanteren criteria en voorwaarden beschreven, toegespitst op de lokale situatie:

• De hoofdcriteria liggen vast in artikel 110a lid 5 van de Wet geluidhinder.

Het komt erop neer dat een hogere grenswaarde alleen kan worden verleend als maatregelen gericht op het terugbrengen van geluidbelasting, onvoldoende doeltreffend zullen zijn dan wel bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard ontmoet.

• Daarnaast is ervoor gekozen ook te toetsen aan de ontheffingscriteria zoals deze tot 1 januari 2007 in de Wet geluidhinder opgenomen waren. Deze criteria zijn goed bruikbaar en doen recht aan zorgvuldige afweging van belangen.

• Bij het verlenen van een hogere grenswaarde wordt een aantal voorwaarden gesteld. Afhankelijk van de geluidsklasse moet worden voldaan aan (locatie)specifieke voorwaarden die passen bij de ambities – en hierbij horende geluidklasse – van de gedefinieerde gebiedstypen.

 

Nota geluid en evenementen (burgemeester stelt dit vast nadat raad de nota geluidbeleid heeft vastgesteld)

Evenementen vervullen een belangrijke functie en dragen bij aan de toeristische en recreatieve functie van gemeenten. Ook vanuit maatschappelijk, cultureel en economisch belang is het organiseren van evenementen belangrijk. De gemeente hecht daarom veel waarde aan het (laten) plaatsvinden van evenementen en vindt het daarom van belang dat er ruimte is en blijft om deze – ook in de toekomst – mogelijk te maken.

 

Bij het laten plaatsvinden van evenementen spelen naast geluid ook andere aspecten een grote rol, zoals openbare orde & veiligheid, verkeer, parkeren en afval een belangrijke rol. De organisator van een evenement moet op basis van de APV over een gemeentelijke vergunning beschikken (of een melding bij kleine evenementen) waarin voor diverse aspecten regels en randvoorwaarden worden meegegeven. De handhaving van de regels ligt bij de gemeente en de politie.

 

Zoals veel gemeenten, ervaart ook de gemeente Wierden dat het lastig is om voldoende grip te krijgen op het aspect geluid bij evenementen. Omdat de bestaande evenementen veelal in omvang groeien en in mindere mate in aantal, is het gewenst dat het onderdeel geluid bij dit soort activiteiten nader wordt uitgewerkt.

De nota geluid en evenementen gemeente Wierden heeft voor alle duidelijkheid alleen betrekking op het aspect geluid. Het doel van geluidbeleid bij evenementen is het creëren van een duidelijk kader waarmee het vervullen van de behoefte aan evenementen goed samen kan gaan met het voorkomen en beperken van geluidhinder. Door de regels en beleidskeuzes te verduidelijken wil de gemeente Wierden komen tot:

• Een heldere communicatie met organisatoren van evenementen met aandacht voor omwonenden;

• Een efficiënte ambtelijk en bestuurlijke afhandeling van aanvragen.

 

De verwachting is we met deze uitvoering de uitgangspunten en werkwijze uit deze nota de puntjes op de ‘i’ kunnen zetten. Het is en blijft mogelijk om evenementen te organiseren die weliswaar enige hinder en overlast voor de directe omgeving kunnen veroorzaken, maar door vooraf duidelijk te communiceren met de omwonenden en toe te zien op de handhaving wordt de leefomgeving niet onduldbaar aangetast.

 

Doelstelling

Invulling geven aan de lokale beleidsruimte om gebiedsgericht (geluid)beleid op te stellen, waarbij de voorgestelde beleidskeuzes op hoofdlijnen zijn afgestemd zijn overeenkomen met de betrokken regiogemeenten.

 

Informatie (meningsvorming)

Zie voorgaande pagina’s en bijlagen.

 

Knelpunten

Het ontbreekt aan een helder toetsingskader (zowel voor burger, ondernemer als voor RO en/of milieu medewerker) hoe de gemeente Wierden invulling wil geven aan de grotere beleidsvrijheid die gemeenten hebben gekregen sinds de aanpassing van de Wet geluidhinder in 2007. De door het college vastgestelde interim beleidsregel hogere grenswaarden (feb. 2007) bood te beperkt uitkomst.

 

Randvoorwaarden

Zowel regionaal als intern vanuit alle betrokken vakdisciplines is gewerkt aan de invulling van Gebiedsgericht geluidbeleid. De verwachting is dat na de inwerkintreding tijd kan worden bespaard omdat er dan een transparant en breed inzetbaar toetsingskader is. Immers:

• kan nu op planniveau eenduidiger gestuurd en gecommuniceerd worden doordat geluidbeleid een pro-actievere instelling mogelijk maakt;

• Is er meer duidelijkheid bij vergunningverlening waardoor de kans op discussies en bezwaren worden verkleind;

• Is/wordt de afstemming tussen ruimtelijke ordening en milieu verder verbetert;

• Is er meer duidelijkheid over het akoestisch kader voor ruimtelijke plannen;

• Is er een betere en meer eenvoudige onderbouwing van hogere waarde procedures;

• Is er meer duidelijkheid over de evenementenvergunningverlening.

 

Oplossing(en)

Vaststelling nota geluidbeleid gemeente Wierden.

 

Mening betrokkenen

Het Gebiedsgericht geluidbeleid heeft in ontwerp voor een periode van zes weken ter inzage gelegen (van 3 juni tot en met 14 juli 2010). Tijdens deze periode is er 1 zienswijze ingediend. De zienswijze en weerlegging daarvan zijn opgenomen in de “notitie behandeling zienswijze Gebiedsgericht geluidbeleid gemeente Wierden” (bijlage 5)

 

Beoogd effect

Een duidelijk, eenduidig en transparant geluidbeleid voor toepassing bij ruimtelijke en milieu(vergunnings)procedures. Zie ook de uitleg bij het onderdeel ‘randvoorwaarden’