Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Roermond

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent de subsidieverlening cliëntondersteuning sociaal domein

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRoermond
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent de subsidieverlening cliëntondersteuning sociaal domein
CiteertitelBeleidsregel subsidieverlening cliëntondersteuning Sociaal Domein
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Roermond/56905/CVDR56905_3.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-03-2021nieuwe regeling

02-03-2021

gmb-2021-73442

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent de subsidieverlening cliëntondersteuning sociaal domein

Het college van burgemeester en wethouders

 

Besluit

 

Vast te stellen de beleidsregel subsidieverlening cliëntondersteuning Sociaal Domein

 

 

Beleid:

Het coalitieakkoord van de gemeente Roermond.

De jaarlijks door de Raad vastgestelde begroting van de gemeente Roermond.

Beleidskader Sociaal Domein Midden-Limburg Oost 2020-2028.

Preventie en Gezondheidsbeleid.

Visienotitie cliëntondersteuning Sociaal Domein 2017 e.v.

 

Doelstelling:

Uitvoering geven aan:

  • -

    onafhankelijke cliëntondersteuning Sociaal Domein zoals bedoeld in artikel 1.1.1. van de Wmo 2015;

  • -

    activerende, kortdurende ondersteuning;

  • -

    versterken van professionals in de sociale basis.

 

 

Subsidiegrondslag

 

Algemene Subsidieverordening Roermond 2008

Subsidiecriteria

  • 1.

    De subsidieaanvraag dient een onderbouwd activiteitenaanbod te bevatten waarbij de verschillende onderdelen zijn beschreven en de samenhang tussen de verschillende onderdelen wordt, indien nodig, aangetoond rondom de volgende vier hoofdonderwerpen: inwoners zijn zelfredzaam, iedereen doet mee, mensen helpen elkaar, inwoners leven gezond en veilig in hun omgeving.

  • 2.

    Binnen het onder punt 1 genoemd activiteitenaanbod dienen, per onderdeel, de resultaten beschreven te worden.

  • 3.

    Binnen het onder punt 1 genoemd activiteitenaanbod dienen, op het niveau van de verschillende onderdelen van het desbetreffende onderdeel, resultaat-indicatoren beschreven te worden.

  • 4.

    De onder punt 1 genoemde activiteiten dienen te vallen binnen het domein van cliëntondersteuning Sociaal Domein dat in de wet beschreven wordt als: “onafhankelijke ondersteuning met informatie, advies en algemene ondersteuning die bijdraagt aan het versterken van de zelfredzaamheid en participatie en het verkrijgen van een zo integraal mogelijke dienstverlening op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, preventieve zorg, zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen”.

  • 5.

    De onder punt 1 genoemde activiteiten dienen daarnaast te vallen binnen het domein van kortdurende ondersteuning zoals beschreven in de visienotitie cliëntondersteuning Sociaal Domein waarbij kortdurende ondersteuning als volgt gedefinieerd is: Kortdurende ondersteuning is géén cliëntondersteuning, bestaat uit maximaal 5 tot 8 gesprekken en is gericht op: het vergroten van de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie, het betrekken en versterken van het sociaal netwerk, het bevorderen van het vermogen om (weer) eigen regie te voeren. Het in kaart brengen van en inzetten op versterking van het sociale netwerk kan hier onderdeel van zijn. Kortdurende ondersteuning is drempelloos en kosteloos toegankelijk en wordt uitgevoerd door professionals. Het onderscheidt zich van een maatwerkvoorziening doordat het gaat om het versterken van de persoon (en zijn netwerk) zonder dat er al een duidelijk probleem is gedefinieerd.

  • 6.

    De onder punt 1 genoemde activiteiten hebben daarnaast betrekking op het versterken van professionals die werkzaam zijn in de sociale basis. Via kennisdeling en -ontwikkeling wordt er geïnvesteerd in het versterken van de leef- en werkomgeving van kwetsbare burgers om zo de inclusie te bevorderen. De focus hierbij ligt op het versterken van informele hulpverleners en professionals zodat zij steeds beter in staat zijn burgers in een (tijdelijk) kwetsbare situatie of levensfase te herkennen en weten hoe ermee om te gaan. Deze kennisdeling en -ontwikkeling heeft een preventieve functie ten opzichte van de activerende, kortdurende cliëntondersteuning en leidt tot duurzamere resultaten.

  • 7.

    De subsidieaanvrager moet binnen de subsidieaanvraag aantonen dat de organisatie de benodigde organisatorische kwaliteit en stabiliteit bezit om de verschillende in de subsidieaanvraag genoemde activiteiten te kunnen uitvoeren.

  • 8.

    De subsidieaanvraag dient een concreet voorstel te bevatten over de wijze waarop de activiteiten worden vormgegeven in samenhang met de overige functies in de sociale basis.

  • 9.

    Personen die namens de subsidieaanvrager activiteiten uitvoeren (met uitsluiting van vrijwilligers) of daaraan leiding geven dienen voldoende gekwalificeerd te zijn, volgens de CAO Gehandicaptenzorg, om hun functie verantwoord te kunnen uitoefenen. Daartoe zal de subsidieaanvrager aan de hand van deze CAO, binnen de subsidieaanvraag aantoonbaar moeten maken dat deze personen vakbekwaam zijn. Hieruit moet tevens blijken dat de organisatie de beschikking heeft over eigen personeelsleden die o.a. voor de gemeente Roermond ingezet kunnen worden.

  • 10.

    Binnen de in te dienen begroting dient de subsidieaanvrager duidelijk te maken op welke wijze de loon- en prijskosten zijn opgebouwd. Hierbij dient voor wat betreft de prijskosten te worden uitgegaan van de prijsmutatie van het BBP Bruto Binnenlandse Product zoals dit is vastgesteld van het Centraal Planbureau.

  •  

Soort subsidie:Budgetsubsidie

Subsidiemethode:

Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks vastgesteld door de raad in de maand november van het jaar voorafgaand aan het desbetreffende subsidiejaar. Vooralsnog kan er een bedrag ter hoogte van € 303.706,-- als indicatie voor het subsidieplafond voor het jaar 2022 worden aangehouden. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd volgens de door de gemeenteraad vastgestelde prijsindex zoals opgenomen in de begroting van de gemeente Roermond.

 

Om de samenhang tussen de verschillende specifieke onderdelen van de clientondersteuning Sociaal Domein te bevorderen, zoals beschreven in de subsidiecriteria onder punt 2, zal er maximaal één subsidieaanvraag per jaar binnen deze beleidsregel worden gehonoreerd. Wanneer er sprake is van meerdere subsidieaanvragen, wordt subsidie verleend aan de aanvrager die naar het oordeel van het college het beste passende activiteitenaanbod heeft en het meest tegemoetkomt aan de subsidiecriteria. Bij gelijke geschiktheid wordt subsidie worden verleend aan de aanvrager die de minste subsidie vraagt.

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 2 maart 2021.

Burgemeester en wethouders van Roermond,

De secretaris, ir. J.A.G. van Aaken

De burgemeester, M.J.D. Donders-de Leest