Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoogheemraadschap van Rijnland

Verordening vertrouwenscommissie (her)benoeming dijkgraaf

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoogheemraadschap van Rijnland
OrganisatietypeWaterschap
Officiële naam regelingVerordening vertrouwenscommissie (her)benoeming dijkgraaf
CiteertitelVerordening vertrouwenscommissie (her)benoeming dijkgraaf hoogheemraadschap van Rijnland
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 46 van de Waterschapswet
  2. artikel 9 van het Archiefbesluit 1995
  3. artikel 15, eerste lid, van de Archiefwet 1995
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-01-2021Verordening vertrouwenscommissie (her)benoeming dijkgraaf

20-11-2019

wsb-2021-1022

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening vertrouwenscommissie (her)benoeming dijkgraaf

 

HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND

gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur d.d. 15 oktober 2019, kenmerk 19.074476;

Gelet op artikel 46 Waterschapswet, artikel 9 Archiefbesluit 1995 en artikel 15, lid 1, letter c Archiefwet 1995

 

BESLUIT:

Vast te stellen onderstaande „verordening vertrouwenscommissie (her)benoeming dijkgraaf”

 

Artikel 1 Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

aanbeveling: de op grond van artikel 46 Waterschapswet door de verenigde vergadering op te stellen aanbeveling inzake de benoeming van een dijkgraaf;

commissie: vertrouwenscommissie (her)benoeming dijkgraaf;

secretaris: de secretaris als bedoeld in artikel 53 Waterschapswet;

Artikel 2 Taakstelling commissie

  • 1.

    Bij de benoeming van een dijkgraaf heeft de commissie tot taak de besluitvorming door de verenigde vergadering bij het vaststellen van een aanbeveling voor te bereiden en daartoe een voordracht op te stellen.

  • 2.

    Bij de herbenoeming van een dijkgraaf heeft de commissie tot taak zich een oordeel te vormen over het functioneren van de her te benoemen dijkgraaf en over haar bevindingen schríftelijk verslag te doen aan de verenigde vergadering.

Artikel 3 Samenstelling commissie

  • 1.

    De commissie bestaat namens het algemeen bestuur uit de voorzitters van de fracties die in de verenigde vergadering zijn vertegenwoordigd, en namens het dagelijks bestuur uit twee leden van dijkgraaf en hoogheemraden.

  • 2.

    De commissie kiest een voorzitter uit haar eigen midden. Indien de commissie er niet in slaagt een voorzitter uit haar midden aan te wijzen, wordt als voorzitter aangewezen diegene wiens fractie in de verenigde vergadering de meeste zetels vertegenwoordigt. Indien meerdere personen de meeste zetels in de algemene vergadering vertegenwoordigen, wordt als voorzitter aangewezen diegene van hen die het langst bestuurder bij het hoogheemraadschap is.

  • 3.

    De fracties binnen de verenigde vergadering zijn bevoegd een ander dan de voorzitter van hun fractie aan te wijzen als lid van de commissie, mits daartoe zwaarwegende redenen aanwezig zijn. Plaatsvervangende leden worden niet benoemd.

  • 4.

    De vv-leden, die zitting hebben in de vertrouwenscommissie ontvangen een vergoeding voor de werkzaamheden die zij voor de commissie verrichten conform artikel 4.1.2. van het Rechtspositiebesluit Decentrale politieke ambtsdragers 2019.

Artikel 4 Advies en bijstand voor de commissie

  • 1.

    De commissie wordt in haar werkzaamheden bijgestaan door de secretaris, die tevens adviseur is voor de commissie.

  • 2.

    De secretaris kan één of meer medewerkers van het hoogheemraadschap aanwijzen voor het verzorgen van de ambtelijke ondersteuning van de commissie.

  • 3.

    De secretaris, noch de medewerkers van het hoogheemraadschap maken deel uit van de commissie.

Artikel 5 Geheimhoudingsplicht

  • 1.

    De leden van de commissie dienen volstrekte geheimhouding in acht te nemen over hetgeen aan hen voor, tijdens en na het verrichten van de werkzaamheden direct of indirect als lid van de commissie ter kennis is gekomen.

  • 2.

    Deze geheimhoudingsplicht geldt ook tegenover de verenigde vergadering en dijkgraaf en hoogheemraden, alsmede tegenover de afzonderlijke leden van het bestuur.

  • 3.

    Deze geheimhoudingsplicht geldt ook voor de secretaris en ambtelijke ondersteuning van de commissie, alsook wordt deze opgelegd aan ieder ander die, op verzoek van de commissie, deelneemt aan de beraadslagingen van de commissie.

Artikel 6 Commissievergaderingen

  • 1.

    De commissie vergadert zo dikwijls als de voorzitter of ten minste twee leden dit noodzakelijk achten.

  • 2.

    Elke vergadering wordt door de voorzitter ten minste 24 uur tevoren aan de leden van de commissie aangekondigd.

  • 3.

    De commissie vergadert in beslotenheid.

  • 4.

    De commissie vergadert slechts indien ten minste een meerderheid van de fracties, de voorzitter daaronder begrepen, vertegenwoordigd is.

Artikel 7 Procedurele zorgvuldigheid en (concept)aanbeveling

  • 1.

    De commissie verschaft zich de door haar nodig geachte informatie over de kandidaten, dan wel over de relevante feiten ter zake van een (her)benoeming van een dijkgraaf.

  • 2.

    Het inwinnen van referenties bij de benoeming van een dijkgraaf vindt slechts plaats met toestemming van de kandidaat, die hiervoor de gegevens over de te raadplegen personen aandraagt.

  • 3.

    Bij de benoeming van een dijkgraaf nodigt de voorzitter, in overleg met de commissie, de kandidaten uit voor een gesprek met de commissie. Bij de herbenoeming van een dijkgraaf nodigt de voorzitter, in overleg met de commissie, de dijkgraaf uit voor een gesprek met de commissie.

  • 4.

    Bij de benoeming van een dijkgraaf wordt de locatie en het tijdstip voor een gesprek zodanig gekozen dat voorkomen wordt dat de persoonlijke levenssfeer van individuele kandidaten hierdoor geschonden wordt of dat zij tijdens het bezoek aan de commissie met elkaar in contact komen. De commissie waarborgt ook overigens de persoonlijke levenssfeer van kandidaten.

  • 5.

    De commissie voert gesprekken met de door haar geselecteerde kandidaten. Gespreksverslagen worden door de leden en de secretaris vastgesteld in een afzonderlijke vergadering, voorafgaand aan het verslag van bevindingen.

  • 6.

    Bij de (her)benoeming van een dijkgraaf doet de commissie van haar standpunt over de geschiktheid van de door haar ontvangen kandidaten, dan wel over het functioneren van de her te benoemen dijkgraaf, schriftelijk verslag van haar bevindingen aan de verenigde vergadering. Deze bevindingen worden bij meerderheid van stemmen vastgesteld.

  • 7.

    Bij de benoeming van een dijkgraaf doet de commissie het verslag vergezeld gaan van een concept aanbeveling van één of meer kandidaten die naar haar oordeel voor de benoeming in aanmerking komen. De commissie vermeldt daarbij ten aanzien van iedere kandidaat de motieven die tot haar oordeel hebben geleid. Tevens geeft de commissie een gemotiveerde volgorde van de kandidaten aan.

  • 8.

    Leden van de commissie kunnen in het verslag van minderheidsstandpunten blijk doen geven.

  • 9.

    Bij staking van stemmen over de uit te brengen bevindingen wordt het nemen van een beslissing uitgesteld tot de volgende vergadering. Is uitstel van de beslissing niet mogelijk of staken de stemmen ook in die volgende vergadering, dan worden geen bevindingen van de commissie maar de verschillende meningen binnen de commissie ter kennis van de verenigde vergadering gebracht.

Artikel 8 Contactpersoon en correspondentie

  • 1.

    De voorzitter van de commissie treedt op als contactpersoon naar buiten.

  • 2.

    Alle stukken bestemd voor de commissie worden gericht aan de voorzitter, vertrouwelijk gezonden aan het adres van het waterschap en door de secretaris aldaar bewaard.

  • 3.

    Alle stukken die van de commissie uitgaan worden door de voorzitter en de secretaris ondertekend en door de secretaris verzonden.

Artikel 9 Archiefstukken

  • 1.

    De secretaris van de commissie draagt er zorg voor, dat met ingang van de dag, volgend op die waarop de minister de voordracht tot benoeming aan Zijne Majesteit de Koning heeft uitgebracht, alle archiefbescheiden die de commissie zelf heeft opgemaakt, in verzegelde envelop en gerubriceerd als “geheim” worden overgebracht naar de in de Archiefwet 1995 genoemde archiefbewaarplaats van het hoogheemraadschap.

  • 2.

    Van de in het eerste lid bedoelde overbrenging wordt een verklaring van overbrenging als bedoeld in artikel 9 van het Archiefbesluit 1995 opgemaakt. In deze verklaring wordt melding gemaakt van de met toepassing van artikel 15, lid 1, letter c van de Archiefwet 1995 gestelde beperkingen aan de openbaarheid, geldende voor een periode van 75 jaar.

  • 3.

    De originele bescheiden die de commissie heeft ontvangen van de kandidaten worden onmiddellijk aan deze teruggezonden.

  • 4.

    Alle overige bescheiden van de commissie en alle kopieën van de in dit artikel bedoelde bescheiden worden door de secretaris onmiddellijk vernietigd.

Artikel 10 Onvoorziene omstandigheden

Bij twijfel over de uitleg van deze verordening en in alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist de commissie.

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel 12 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als ‘Verordening vertrouwenscommissie (her)benoeming dijkgraaf hoogheemraadschap van Rijnland’.

 

Leiden, 20 november 2019

R.A.M. van der Sande,

dijkgraaf

Mw. C.M. van de Wiel,

secretaris