Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zevenaar

Beleidsregels aanwijscriteria ondergrondse restafvalcontainers gemeente Zevenaar

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZevenaar
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels aanwijscriteria ondergrondse restafvalcontainers gemeente Zevenaar
CiteertitelBeleidsregels aanwijscriteria ondergrondse restafvalcontainers gemeente Zevenaar
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Zevenaar/636091/CVDR636091_1.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-01-2021Nieuwe regeling

05-01-2021

gmb-2021-8032

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels aanwijscriteria ondergrondse restafvalcontainers gemeente Zevenaar

Burgemeester en wethouders van Zevenaar,

 

Gelet op artikel 10.1.b van de Afvalstoffenverordening gemeente Zevenaar 2019

Besluiten vast te stellen de volgende beleidsregels:

 

Beleidsregels aanwijscriteria ondergrondse restafvalcontainers gemeente Zevenaar

Artikel 1

Diftar is het uitgangspunt. Alle aansluitingen die nu geen diftar hebben, krijgen een passend diftarsysteem.

Artikel 2

Complexen die nu al een gezamenlijke voorziening hebben, komen in aanmerking voor een ondergrondse container.

Artikel 3

Nieuwe locaties komen in aanmerking voor een ondergrondse container als het complex tenminste 15 woningen bevat, die allemaal deel uitmaken van meer dan één woonlaag. Als het complex minder woningen heeft, heeft een individuele voorziening de voorkeur. Als er binnen aanvaardbare afstand al een ondergrondse container aanwezig is, kunnen bewoners van kleinere complexen hiervan gebruik maken mits de capaciteit het toelaat.

Artikel 4

Het plaatsen van een ondergrondse container moet binnen een voor de gebruiker aanvaardbare afstand fysiek mogelijk zijn. Als er binnen een aanvaardbare afstand geen fysieke locatie is voor een ondergrondse container, komt er een andere oplossing.

Artikel 5

Voor complexen waar geen ondergrondse container mogelijk is, blijft diftar het uitgangspunt. Alternatieven zijn een bovengrondse container of een individuele container. Alleen in het geval dat geen oplossing biedt, is geen diftar toepassen een alternatief.

Artikel 6

Complexen die nu nog individuele containers hebben, in zijn geheel uit minimaal drie woonlagen bestaan en minimaal 15 woningen bevatten krijgen een gezamenlijke voorziening in de vorm van een ondergrondse container.

Artikel 7

Complexen die niet aan de voorwaarden uit artikel 3 en 6 voldoen krijgen geen ondergrondse container, tenzij bijzondere omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Artikel 8

De kosten van de (plaatsing van de) ondergrondse container zijn voor de gemeente.

Artikel 9

Individuele bovenwoningen die geen bergruimte op de begane grond hebben kunnen in aanmerking komen voor stadsemmers als er binnen aanvaardbare afstand geen ondergrondse container aanwezig is. Als die ondergrondse container er wel is, kunnen zij daar gebruik van maken.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college d.d. 5 januari 2021

De secretaris,

De burgemeester,

Toelichting

Artikel 1

Bij Diftar betalen de bewoners per keer dat zij afval aanbieden. Bij de laagbouwwoningen en bij de hoogbouw op het Gelders Eiland is dat al het geval. Bij de hoogbouw in de voormalige gemeente Zevenaar nog niet.

Artikel 2, 3, 5, 6 en 7

Een complex is een gebouw dat uit meerdere individuele woningen bestaat.

Artikel 2

De keuzes die de gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar in het verleden hebben gemaakt om te kiezen voor een gezamenlijke voorziening worden gerespecteerd, ook al voldoen niet alle locaties aan de eisen voor nieuwe voorzieningen. De gezamenlijke voorziening kan zowel een ondergrondse als bovengrondse verzamelcontainer zijn.

Artikel 3

Deze voorwaarde is opgenomen uit kostenoverwegingen. Een ondergrondse container is een dure inzamelvoorziening. Hoe minder mensen er gebruik van maken, hoe duurder het is per huishouden.

Artikel 3 en 4

In artikel 4, onder k van de beleidsregel plaatsingscriteria voor ondergrondse restafvalcontainers gemeente Zevenaar is opgenomen dat 100 meter hemelsbreed een aanvaardbare is. In uitzonderlijke gevallen (omdat er anders geen ondergrondse container geplaatst kan worden) kan de grens 150 meter worden, gemeten vanaf de ingang (voordeur of achterdeur) hemelsbreed tot de buitenrand van de ondergrondse container.

Artikel 6

Een woonlaag bevat een gehele woning, het doelt dus niet op één woning met drie verdiepingen. De onderste verdieping mag ook als winkel of kantoorruimte gebruikt worden.

Artikel 7

Bijzondere omstandigheden kunnen liggen in de sfeer van de openbare orde omdat de huidige situatie veel overlast veroorzaakt of door hoge kosten van de bestaande situatie.

Artikel 8

Dit is vergelijkbaar met andere inzamelmiddelen, zoals minicontainers. Die kosten zijn ook voor rekening van de gemeente. Dat geldt ook voor het onderhoud. Het feit dat een bouwer wil (mee)betalen voor een ondergrondse container, is geen reden om van de aanwijscriteria af te wijken.

Artikel 9

Meerpersoonshuishoudens die gebruik maken van een stadsemmer (container met een inhoud van circa 40 liter) komen eventueel in aanmerking voor een tweede stadsemmer voor restafval, omdat zij anders minder capaciteit beschikbaar hebben dan bewoners met een eigen standaard restafvalcontainer (circa 240 liter).