Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Meierijstad

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Meierijstad (Nadere regels en aanwijzingsbesluiten)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieMeierijstad
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Meierijstad (Nadere regels en aanwijzingsbesluiten)
CiteertitelUitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Meierijstad
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpuitvoeringsbesluit afvalstoffenverordening
Externe bijlageBijlagen bij uitvoeringsbesluit

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 156 van de Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2021Nieuwe regeling

10-12-2020

gmb-2020-347264

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Meierijstad (Nadere regels en aanwijzingsbesluiten)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meierijstad,

overwegende, dat het in het belang van een doelmatige verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen wenselijk is nadere regels vast te stellen omtrent de dagen, tijden, plaatsen en wijze waarop afvalstoffen kunnen worden overgedragen of ter inzameling aangeboden aan de bij dit besluit aan te wijzen inzameldienst en andere inzamelaars, als bedoeld in de Afvalstoffenverordening gemeente Meierijstad;

Gelet op artikel 156 van de Gemeentewet en de artikelen 3,4,7, 8,10 en 13 van de Afvalstoffenverordening gemeente Meierijstad;

BESLUIT:

Vast te stellen het:

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Meierijstad. (Nadere regels en aanwijzingsbesluiten)

Artikel 1. Definities

In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan onder :

  • afvalkalender: overzicht in de vorm van een kalender waarop de burger kan zien wanneer zijn/haar afval wordt opgehaald;

  • brengdepot: locatie waar de burger zijn/haar afval kan inleveren;

  • buitengebied: het gebied gelegen buiten de bebouwde kom in de zin van artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994;

  • college: het college van burgemeester en wethouders;

  • clusterplaats: een door het college aangewezen straatlocatie waar inzamelmiddelen voor huishoudelijk afvalstoffen dienen te worden geplaatst voor het laten ophalen of ledigingen van de inzamelmiddelen door de aangewezen inzameldienst;

  • inzamelmiddel: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd hulp- of bewaarmiddel, bijvoorbeeld een zak, rolcontainer, emmer, kca-box, ten behoeve van één huishouden;

  • inzamelvoorziening: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmiddel of -plaats, bijvoorbeeld een verzamelcontainer, wijkcontainer of brengdepot (afvalbrengpunt of milieustraat), ten behoeve van meerdere huishoudens.

  • inzamelmiddel; een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmiddel of -plaats, bijvoorbeeld een rolcontainer, emmer, kca-box, ten behoeve van één huishouden

  • PMD: Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons;

  • (contactloze) sleutel: een sleutel of elektronische kaart of druppel met RFID-chip voor toegang tot een inzamelvoorziening en voor een inzamelmiddel. De uitvoeringsvorm betreft een sleutel of een druppel (soort sleutelhanger).

  • verordening: Afvalstoffenverordening gemeente Meierijstad;

Artikel 2. Aanwijzing inzamelende instanties

De in bijlage 1 van dit uitvoeringsbesluit genoemde inzameldiensten worden aangewezen als inzameldienst als bedoeld in artikel 3, eerste lid van de verordening en als andere inzamelaars als bedoeld in artikel 4, eerste lid onder a, van de verordening.

Artikel 3. Nadere regels afzonderlijke inzameling

Op grond van artikel 7, eerste lid, van de verordening gelden voor de categorieën huishoudelijke afvalstoffen de in bijlage 2 bij dit besluit opgenomen nadere regels.

Artikel 4. Aanwijzing inzamelmiddelen en -voorzieningen voor afzonderlijke inzameling

De in bijlage 2 genoemde bestanddelen in het huishoudelijk afval worden uitsluitend afzonderlijk ter inzameling aangeboden in de door het college ter beschikking gestelde inzamelmiddelen.

Artikel 5. Nadere regels voor het gebruik van de door de gemeente beschikbaar gestelde inzamelmiddelen bij een perceel

Voor het gebruik van de van gemeentewege verstrekte inzamelmiddelen bij een perceel, als bedoeld in artikel 10 eerste lid van de verordening gelden de volgende regels:

  • a.

    Per perceel wordt in bruikleen een standaardpakket inzamelmiddelen verstrekt bestaande uit:

    • 1.

      voor het gft-afval: één groene rolcontainer met naar keuze van gebruiker een volume van 140 of 240 liter;

    • 2.

      voor het huishoudelijk restafval: één grijze rolcontainer met naar keuze van gebruiker een volume van 140 of 240 liter;

  • b.

    Op verzoek van de gebruiker van een perceel kan het college afwijken van het hiervoor onder a. vermelde standaardpakket, mits dat de doelstellingen van de gescheiden inzameling van het huishoudelijk afval niet onevenredig doorkruist of de heffing en invordering van afvalstoffenheffing of reinigingsrechten niet onevenredig bemoeilijkt. Afwijking kan in ieder geval bestaan uit de beschikbaarstelling van een bak voor KCA, een sleutel voor een ondergrondse voorziening en –uitsluitend voor percelen gelegen binnen het grondgebied- Schijndel een papiercontainer.

  • c.

    Een eerste levering bij een volledig nieuwe aansluiting is voor de gebruiker van het perceel gratis.

  • d.

    Op verzoek van de gebruiker van een perceel plaatst het college een slot op de aan hem verstrekte minicontainer(s) tegen de geldende tarieven van de krachtens de voor het betreffende jaar vastgestelde Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten. De gebruiker mag de container(s) met een slot bij een verhuizing, binnen de gemeente Meierijstad, meenemen naar het nieuwe adres. De gebruiker draagt hierbij zelf zorg voor het omwisselen van de container(s) naar het nieuwe adres door in ieder geval de container(s), aanwezig op het nieuwe adres, schoon en leeg op het oude adres te plaatsen.

  • e.

    Op verzoek wordt aan een gebruiker (een) extra rolcontainer(s) als bedoeld onder sub a tegen de geldende tarieven van de krachtens de voor het betreffende jaar vastgestelde Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten verstrekt. Evenwel kan een gebruiker van een perceel maximaal beschikken over één rolcontainer voor huishoudelijk restafval, twee rolcontainers voor gft-afval, alle ongeacht het volume. Indien de gebruiker aantoont dat hij/zij op het eigen perceel composteert, dan kan de groene rolcontainer gratis bij de gemeente worden ingeleverd.

  • f.

    Gebruiker kan een verstrekt inzamelmiddel inwisselen tegen een inzamelmiddel met een groter of kleiner volume. In de eerste drie maanden na wijziging van de frequentie van inzamelen van een afvalstroom is het omwisselen van een inzamelmiddel volume niet mogelijk.

  • g.

    Indien de gebruiker van het perceel bij zijn perceel ook bedrijfsactiviteiten uitoefent en voor het afvoeren van zowel het huishoudelijk als het bedrijfsafval met een particuliere inzamelaar een contract heeft afgesloten, dan kunnen de gemeentelijke inzamelmiddelen onder overlegging van een kopie van het contract worden ingeleverd. Het inleveren van de inzamelmiddelen laat voor het huishoudelijk afval betaling van het vaste deel van de afvalstoffenheffing, zoals bedoeld in de geldende Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrecht Meierijstad onverlet.

  • h.

    Een gebruiker kan bij een verhuizing binnen de gemeente ,binnen 3 maanden na registratie van die verhuizing in de Basisregistratie personen, de hiervoor onder a bedoelde rolcontainers kosteloos omwisselen onder de volgende voorwaarden:

    • 1.

      het omwisselen is alleen mogelijk van het ene volume tegen een ander volume;

    • 2.

      de om te wisselen minicontainers zijn goed schoongemaakt en geheel ontdaan van oneigenlijk aangebrachte stickers;

  • i.

    Omwisseling van een rolcontainer na afloop van de periode van 3 maanden na registratie van een binnengemeentelijke verhuizing in de Basisregistratie personen is mogelijk onder de volgende voorwaarden:

    • 1.

      het omwisselen van de rolcontainer geschiedt tegen de geldende tarieven van de Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten;

    • 2.

      het omwisselen van de rolcontainer is maximaal één keer per jaar mogelijk;

    • 3.

      het omwisselen is alleen mogelijk van het ene volume tegen een ander volume;

    • 4.

      de om te wisselen rolcontainers zijn goed schoongemaakt en geheel ontdaan van oneigenlijk aangebrachte stickers.

  • j.

    De door de gemeente verstrekte inzamelmiddelen aan de percelen bedoeld in artikel 10, van de verordening zijn of kunnen worden uitgerust met een chip; deze inzamelmiddelen worden per adres geregistreerd ten behoeve van de gedifferentieerde afrekening van het afvalaanbod.

  • k.

    Het beheer van de inzamelmiddelen die in bruikleen zijn verstrekt door of namens de gemeente berust bij de gemeente.

  • l.

    De inzamelmiddelen blijven eigendom van de gemeente en worden bij normale slijtage voor haar rekening technisch onderhouden.

  • m.

    De door of namens de gemeente verstrekte inzamelmiddelen behoren bij het perceel en zijn om die reden voorzien van een adressticker en/of adrescode en/of een registratiechip; deze sticker c.q. adrescode dient te allen tijde onbeschadigd en zichtbaar te zijn; de registratiechip mag niet verwijderd worden.

  • n.

    De gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik en het onderhoud van de in bruikleen ontvangen inzamelmiddelen als ware deze zijn eigendom. Hij brengt aan de container geen veranderingen of beschadigingen aan. De bijbehorende chips en eventueel aangebrachte sloten mogen niet beschadigd of verwijderd worden.

  • o.

    De gebruiker is verplicht de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaken.

  • p.

    De verstrekte inzamelmiddelen voor rest- en gft-afval mogen alleen worden gereinigd met water en/of biologisch afbreekbaar middel.

  • q.

    De gebruiker van een perceel dient zich tot de klantenservice van de gemeente te wenden:

    • 1.

      indien bij een verhuizing naar een perceel geen of een beschadigd door of vanwege de gemeente verstrekt inzamelmiddel aangetroffen wordt;

    • 2.

      in geval van verdwijning of vermissing van een door of vanwege de gemeente verstrekt inzamelmiddel.

  • r.

    Op verzoek van de gebruiker kan bij vermissing van de in bruikleen gegeven container een soortelijke vervangende container worden verstrekt op vertoon van een origineel bewijs van vermissing dat is verstrekt door de politie; alleen op vertoon van een origineel bewijs van vermissing is vervanging gratis.

  • s.

    Gft-afval mag in biologisch afbreekbare zakken (voorzien van het keurmerk met het kiemplantlogo) worden aangeboden in de groene rolcontainer, zoals bedoeld in lid 1, sub a, onder 1.

Artikel 6. Nadere regels voor het gebruik van de door de gemeente (of: van) gemeentewege beschikbaar gestelde inzamelvoorzieningen of middelen nabij een perceel

Voor het gebruik van de van gemeentewege beschikbaar gestelde inzamelvoorzieningen nabij een perceel, als bedoeld in artikel 10 eerste lid onder b. van de verordening gelden de volgende regels

  • a.

    Voor de in bijlage 10 bij dit besluit aangeduide percelen worden door het college inzamelvoorzieningen beschikbaar gesteld. Op verzoek van gebruiker van het perceel kan het college een inzamelmiddel beschikbaar stellen.

  • b.

    Het college is bevoegd om een inzamelvoorziening zijnde een , ondergrondse - of bovengrondse verzamelcontainer, te voorzien van een toegang(registratie)systeem waarmee een beperkte groep gebruikers van bepaalde percelen waaraan een sleutel wordt uitgereikt, toegang krijgt tot deze verzamelcontainer.

  • c.

    Het college kan de toegang tot ondergrondse verzamelcontainers per container dan wel per gebruiker beperken.

  • d.

    Aan de gebruikers van verzamelcontainers worden geregistreerde en gecertificeerde (contactloze) sleutels beschikbaar gesteld voor het gebruik van de aan hen aangewezen bovengrondse verzamelcontainer of een geregistreerde sleutel voor het gebruik van de aan hen aangewezen ondergrondse verzamelcontainer.

  • e.

    De gebruiker is verantwoordelijk voor de in bruikleen ontvangen sleutel, als ware deze zijn eigendom. De sleutel behoort bij het perceel ten behoeve waarvan deze is verstrekt en moet bij verhuizing van de gebruiker van dat perceel in originele staat in de woning achter gelaten worden.

  • f.

    Het is een gebruiker niet toegestaan de verstrekte sleutel voor gebruik door anderen uit te lenen of ter beschikking te stellen.

  • g.

    In geval van kamerverhuur door de gebruiker van een perceel wordt een sleutel uitsluitend aan de gebruiker/verhuurder ter beschikking gesteld. De verhuurder ontvangt zo veel sleutels als nodig is voor het aantal huurders.

  • h.

    De in sub g bedoelde verhuurder ontvangt als hoofdgebruiker van het perceel de gebruikelijke afvalnota’s; de verhuurder is verantwoordelijk voor een goed beheer van de sleutels, alsook voor het verrekenen van de afvalnota’s met de individuele huurders.

  • i.

    Voor het beschadigen door eigen toedoen (bijvoorbeeld beschadiging als gevolg van het niet beschermd bewaren) van de sleutel of het verdwijnen of het vermist raken van de sleutel is de gebruiker aansprakelijk; de gebruiker dient zich alsdan te wenden tot de klantenservice van de gemeente, waar tegen betaling van de geldende tarieven van de Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten een nieuwe sleutel wordt verstrekt.

  • j.

    Op verzoek van de gebruiker kan bij diefstal van de in bruikleen gegeven sleutel een vervangende sleutel worden verstrekt op vertoon van een origineel bewijs van vermissing dat is verstrekt door de politie.

Artikel 7. Nadere regels omtrent de plaats en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelmiddel moeten worden aangeboden

  • 1.

    Voor het aanbieden van huishoudelijk afval via een inzamelmiddel gelden de volgende nadere regels:

    • a.

      de container is goed gesloten;

    • b.

      uit de container steken geen zaken, die kunnen leiden tot verwondingen van de huisvuilbeladers dan wel voetgangers of overig verkeer;

    • c.

      de inhoud wordt niet zodanig in de container verdicht of aangestampt, dat deze niet meer op de normale wijze geledigd kan worden;

    • d.

      de container wordt op de vastgestelde inzameldag zo dicht mogelijk aan de weg of op de rand van het trottoir met het handvat van de straat of trottoir af gericht geplaatst conform de aanwijzingen van de inzamelaar en de hierover van gemeentezijde verstrekte informatie;

    • e.

      grote en harde materialen, zoals boomstronken, houtblokken, metalen en bouw- en sloopafval, mogen niet in de container worden aangeboden;

    • f.

      hete (vloei)stoffen worden mogen niet in de container gedeponeerd;

    • g.

      afvalstoffen die ten onrechte of op een onjuiste wijze zijn aangeboden en die na inzameling daardoor in de container zijn achtergebleven, worden onverwijld door de aanbieder uit de container verwijderd;

    • h.

      naast, op of bij de rolcontainer worden geen afvalstoffen geplaatst, tenzij het afvalstoffen betreft die op dezelfde inzameldag als die van de container worden ingezameld; voor deze niet in de minicontainer aangeboden afvalstoffen geldt dat deze te allen tijde conform de voorschriften voor de desbetreffende afvalsoort worden aangeboden;

    • i.

      het gezamenlijke gewicht van de ter lediging aangeboden container en het zich daarin bevindend afval mag niet meer bedragen dan: 85 kilogram voor een rolcontainer zoals bedoeld onder Artikel 5, eerste lid, sub a 1;

      45 kilogram voor een rolcontainer zoals bedoeld onder Artikel 5, eerste lid, sub a 2;

    • j.

      een container wordt ten hoogste één keer op de vastgestelde inzameldag aangeboden;

    • k.

      de rolcontainer wordt bij een wegafsluiting aangeboden op een door/namens de gemeente en/of de aannemer aangewezen plaats die bereikbaar is voor het inzamelvoertuig, in ieder geval buiten de bebording die de afsluiting aangeeft;

  • 2.

    Indien niet aan de regels van het vorige lid, aanhef en onder a tot en met i wordt voldaan, is de inzameldienst gerechtigd de rolcontainer niet te ledigen.

  • 3.

    Als het voor de inzameldienst door werkzaamheden en/of omstandigheden niet mogelijk is om de normale inzamelplaatsen te bereiken en/of de inzameling op de normale manier te laten verlopen, kunnen voor de duur van de werkzaamheden en/of omstandigheden tijdelijke inzamelplaatsen en andere dagen en tijden van inzameling worden aangewezen, welke zo spoedig mogelijk worden bekendgemaakt in de daarvoor aan de gemeente ter beschikking staande media.

  • 4.

    In afwijking van het bepaalde in de vorige leden kan het college bepalen, dat huishoudelijke afvalstoffen in containers of zakken ter inzameling moeten worden aangeboden op een door hem aan te wijzen inzamel- of clusterplaats.

Artikel 8. Nadere regels omtrent de plaats en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening moeten worden aangeboden

Bij het aanbieden van huishoudelijk afval via een inzamelmiddel nabij een perceel gelden de volgende regels:

  • a.

    gft-afval wordt in composteerbare zakken (voorzien van het keurmerk met het kiemplantlogo) gescheiden gedeponeerd in de daarvoor bestemde rol- of verzamelcontainer voor gft-afval;

  • b.

    bij het ontbreken van een inzamelmiddel zoals vermeld onder sub a. dient het gft-afval te worden gedeponeerd in de voor restafval bestemde verzamelcontainer in een goed gesloten zak;

  • c.

    restafval wordt in de daarvoor bestemde verzamelcontainer gedeponeerd in een goed gesloten zak;

  • d.

    de rol- of verzamelcontainer wordt na gebruik goed (af)gesloten;

  • e.

    afvalstoffen worden niet op of bij de rol- of verzamelcontainer geplaatst.

Artikel 9 Nadere regels omrent het aanbieden van huishoudelijk afval bij afvalbrengpunten in de wijk

Bij het aanbieden van huishoudelijk afval bij afvalbrengpunten in de wijk neemt de gebruiker van een perceel de volgende voorschriften in acht:

  • a.

    de afvalstoffen worden in de verzamelcontainer gedeponeerd in een goed gesloten vuilniszak;

  • b.

    de verzamelcontainer wordt na gebruik (indien mogelijk) goed gesloten en afgesloten;

  • c.

    afvalstoffen worden niet op of bij de verzamelcontainer geplaatst;

Artikel 10 Regels voor het aanbieden van afval op milieustraten en overige brengdepots op gemeentelijk niveau

Bij het aanbieden van huishoudelijk afval op milieustraten en overige brengdepots op gemeentelijk niveau gelden de volgende regels:

  • a.

    afvalstoffen worden door de aanbieder gescheiden, in de daarvoor bestemde afvalcontainers of daarvoor bestemde plaatsen achtergelaten;

  • b.

    alle aanwijzingen via informatieborden of mondeling door de beheerder van het brengdepot worden door de aanbieder stipt opgevolgd;

  • c.

    het is een ieder verboden op de milieustraat of ander brengdepot op lokaal niveau afvalstoffen te laten sorteren voor eigen gebruik of te verkopen aan derden of mee te (laten) nemen;

  • d.

    bedrijfsafval, puin, zand en sloopafval worden niet als grof huishoudelijk afval aangemerkt;

  • e.

    kca wordt persoonlijk aan de beheerder of diens daartoe bevoegde medewerkers overhandigd;

  • f.

    voor asbest en asbesthoudende materialen geldt dat :

    • 1.

      dit afval wordt, na schriftelijke melding door aanbieder en een daarop volgende akkoordverklaring door of namens het college, met die verklaring persoonlijk aangeboden aan de beheerder van het brengdepot.

    • 2.

      dit afval wordt volledig in niet-luchtdoorlatende onbeschadigde folie met een dikte van minimaal 0,20 mm van deugdelijke kwaliteit ingepakt aangeboden , tenzij de vorm of het formaat van het asbesthoudende materiaal dat onmogelijk maakt;

    • 3.

      de verpakking is goed dichtgemaakt door middel van een goed hechtende tape of plakband;

    • 4.

      de verpakking is aan de buitenzijde voorzien van een asbeststicker;

    • 5.

      asbesthoudende golfplaten afzonderlijk zijn ingepakt;

    • 6.

      maximaal mag 35 m2 of maximaal 20 golfplaten per bezoek aan het brengdepot worden aangeboden;

    • 7.

      een aanbieding met asbesthoudende afval moet worden afgeleverd in (een) pakket(ten) dat (die) redelijkerwijs door een persoon getild kan (kunnen) worden;

  • g.

    gft-afval, zoals bladeren en gras, dat in een rolcontainer met een volume van 240 liter past of kan worden aangeboden in een verzamelcontainer, wordt niet aangemerkt als grof tuinafval;

  • h.

    De aanbieder van afvalstoffen op het brengdepot op lokaal niveau vrijwaart de gemeente, exploitant, beheerder en vervoerder tegen aanspraken van derden tot vergoeding van schade aan hen toegebracht en/of bij hen ontstaan als gevolg van het niet volledig voldoen door de aanbieder aan de in dit artikel gestelde bepalingen.

Artikel 11 . Gescheiden aanbieding

Gebruikers van een perceel die afvalstoffen niet correct gescheiden aanbieden kunnen hierop door de inzamelaar worden geattendeerd middels een aandachtskaart, een gele kaart of een rode kaart conform het model op bijlage 6 .

In het geval van drie aandachtskaarten op één chip/perceel/aansluiting zal er een BOA (Buitengewoonbevoegd OpsporingsAmbtenaar) contact opnemen met de gebruiker van de betreffende minicontainer.

Artikel 12 Regels over het frequentie en tijdstip van aanbieding

  • 1.

    Huishoudelijk restafval kan tenminste eenmaal per 4 weken ter inzameling worden aangeboden bij elk perceel.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid kan huishoudelijk restafval bij wooncomplexen naar behoefte in de daarvoor bestemde verzamelcontainer worden achtergelaten.

  • 3.

    GFT-afval, niet zijnde grof tuinafval, en PMD-verpakkingsafval (zijnde Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en Drankenkartons) kunnen tenminste eenmaal per twee weken afzonderlijk bij elk perceel ter inzameling worden aangeboden.

  • 4.

    In afwijking van het derde lid kan GFT-afval na melding aan de inzameldienst worden aangeboden op elk perceel in het buitengebied.

  • 5.

    In afwijking van het derde lid wordt GFT-afval bij een wooncomplex naar behoefte in de daarvoor bestemde verzamelcontainer worden achtergelaten indien door of vanwege de gemeente nabij de betreffende woningen verzamelcontainers voor groente-, fruit- en tuinafval zijn geplaatst.

  • 6.

    In afwijking van het in het tweede lid bepaalde kan groente-, fruit- en tuinafval, niet zijnde grof tuinafval, niet afzonderlijk worden aangeboden bij woningen als bedoeld in het tweede lid.

  • 7.

    In aanvulling op het in het derde lid bepaalde kan het college gedurende het groeiseizoen de mogelijkheid tot het aanbieden van groente-, fruit-, en tuinafval, niet zijnde grof tuinafval, verhogen tot ten hoogste eenmaal per week per perceel.

  • 8.

    In afwijking van het derde lid wordt PMD-verpakkingsafval bij wooncomplexen naar behoefte in de daarvoor bestemde verzamelcontainer achtergelaten indien door het college nabij de betreffende woningen verzamelcontainers voor PMD-verpakkingsafval zijn geplaatst.

  • 9.

    Het college kan de frequentie van aanbiedingsmomenten vaststellen van de overige categorieën huishoudelijke afvalstoffen die afzonderlijk in aangewezen delen van de gemeente bij elk perceel worden ingezameld.

  • 10.

    Het college geeft in de afvalkalender aan op welke dagen gescheiden afvalstoffen kunnen worden aangeboden en op welke dagen en tijden de gemeentelijke brengdepots en overige afvalbrengpunten zijn geopend.

  • 11.

    De rolcontainers worden aangeboden op de in het vorige lid aangegeven inzameldag tussen 22:00 uur op de dag onmiddellijk voorafgaand aan de inzameldag en het tijdstip van komst van de inzamelaar op de inzameldag, doch in ieder geval vóór 07:30 uur.

  • 12.

    De inzamelmiddelen moeten zo spoedig mogelijk na lediging door de inzamelaar, doch uiterlijk om 22:00 uur op de vastgestelde inzameldag, van de weg zijn verwijderd; dit geldt niet indien het inzamelmiddel door welke oorzaak ook op de inzameldag zelf niet geledigd is en door de inzamelaar op een ander tijdstip of op een andere dag dan de inzameldag alsnog wordt geleegd; het alsdan aanbieden is alleen toegestaan na instemming van het college of inzamelaar.

  • 13.

    Gebruiksgoederen, meubilair, textiel en elektrische en elektronische apparatuur (categorieën h, j, k en l van artikel 7, van de verordening) worden op afroep ingezameld door krachtens artikel 2 aangewezen inzameldiensten (kringloopbedrijven).

  • 14.

    Het is een gebruiker van een perceel verboden de onder lid 13. bedoelde categorieën in de openbare ruimte voor afvoer te plaatsen.

  • 15.

    De inzamelvoorzieningen op wijkniveau zijn permanent toegankelijk. Gebruik van de glasbakken is ter voorkoming van geluidsoverlast niet toegestaan tussen 20:00 uur en 07:00 uur.

  • 16.

    Huishoudelijke afvalstoffen mogen op een gemeentelijk brengdepot vermeld in bijlage 7 uitsluitend tijdens de vastgestelde openingstijden worden aangeboden.

  • 17.

    De gebruiker van een inzamelmiddel dient deze zo spoedig mogelijk na lediging, doch uiterlijk vóór 22.00 uur op de vastgestelde inzameldag uit de openbare ruimte te verwijderen.

Artikel 13 Afzonderlijk (gescheiden) ter inzameling aanbieden

  • 1.

    Voor het gescheiden aanbieden van klein chemisch afval gelden de volgende regels:

    • a.

      klein chemisch afval wordt uitsluitend aangeboden in het aan de gebruiker van een perceel op verzoek beschikbaar gestelde inzamelmiddel;

    • b.

      klein chemisch afval mag, mits in open dozen en niet in vuilniszakken bewaard in een goed sluitende verpakking, ook zonder het in het eerste lid bedoelde inzamelmiddel worden aangeboden; het op deze wijze aangeboden huishoudelijk klein chemisch afval moet in de originele verpakking, of in een deugdelijke verpakking voorzien van een opschrift met een beschrijving van de inhoud, worden aangeboden;

    • c.

      klein chemisch afval wordt uitsluitend aangeboden door persoonlijk afgifte aan de beheerder van de milieustraat;

    • d.

      Het gewicht van de aangeboden hoeveelheid huishoudelijk klein chemisch afval bedraagt per aanbieding niet meer dan 50 kilogram;

  • 2.

    Voor het gescheiden aanbieden van oud papier en karton gelden de volgende regels:

    • a.

      oud papier en karton wordt aan de openbare weg ter inzameling aangeboden op de dagen en tijden bekendgemaakt op de afvalkalender, bedoeld in artikel 12, tiende lid;

    • b.

      oud papier en karton wordt in het winkelcentrumgebied, zoals aangegeven in bijlage 11 bij dit besluit, alleen op de door of vanwege de gemeente aangegeven verzamelpunten aangeboden;

    • c.

      oud papier en karton wordt zonder inzamelmiddel ter inzameling aangeboden met dien verstande dat:

      • het papier en/of karton zodanig op de weg wordt geplaatst dat voetgangers en overig verkeer niet worden gehinderd of in de doorgang worden belemmerd en gevaar of schade wordt voorkomen;

      • het papier en/of karton met een touw of ander bindsel dan wel in een doos of in een ander (kunststoffen) bewaarmiddel wordt aangeboden.

  • 3.

    Voor het gescheiden aanbieden van textiel gelden de volgende regels:

    • a.

      Textiel wordt door de gebruiker van een perceel in een gesloten plastic zak gedeponeerd in de daarvoor bestemde kledingcontainers. Textiel wordt niet los in de kledingcontainer gegooid;

    • b.

      Het college kan met het oog op bijzondere omstandigheden in het belang van het voorkomen van vandalisme of overlast de toegang tot de inzamelvoorziening op vooraf bekendgemaakte dagen ontzeggen, waaronder in elk geval begrepen de jaarwisseling;

    • c.

      In afwijking van het eerste lid kan de gebruiker van een perceel textiel aanbieden aan een inzamelaar als bedoeld in artikel 2 van dit besluit, op een door de inzamelaar zelf aangegeven datum en tijdstip voor de te houden huis-aan-huisinzameling.

    • d.

      Op het inzamelen van textiel dan wel onbewerkt textiel zijn de regels van artikel 9 van toepassing.

  • 4.

    Voor het gescheiden aanbieden van glas (eenmalig verpakkingsglas) gelden de volgende regels

    • a.

      Bij het ter inzameling aanbieden van glas in de glascontainer deponeert de gebruiker van een perceel:

      • het verpakkingsglas naar kleur in de daartoe onderscheiden compartimenten van de glasbak;

    • b.

      Het college kan met het oog op bijzondere omstandigheden in het belang van het voorkomen van vandalisme of overlast de toegang tot de inzamelvoorziening op vooraf bekendgemaakte dagen ontzeggen, waaronder in elk geval begrepen de jaarwisseling.

  • 5.

    Voor het gescheiden aanbieden van luiers en incontinentiemateriaal gelden de volgende regels:

    • a.

      Indien de gebruiker van een perceel luiermateriaal aanbiedt, wordt dit luiermateriaal aangeboden in een uitsluitend daartoe bestemde en voor dit doel duidelijk herkenbare luierzak;

    • b.

      De luierzak wordt door of vanwege burgemeester en wethouders tegen betaling van de geldende tarieven overeenkomstig de Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten aan de gebruiker van een perceel ter beschikking gesteld;

    • c.

      De luierzak wordt aangeboden bij het brengdepot op lokaal niveau (brengdepot en/of milieustraat Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel) dan wel in de luiercontainers die zijn opgesteld bij kinderdagverblijven en/of peuterspeelzalen.

  • 6.

    Voor het gescheiden aanbieden van PMD gelden de volgende regels:

  • a.

    Indien de gebruiker van een perceel PMD verpakkingen aanbiedt, wordt dit materiaal aangeboden in een uitsluitend daartoe bestemde en voor dit doel duidelijk herkenbare en transparante plastic zak;

  • b.

    De onder het eerste lid bedoelde zak wordt door of vanwege het college tegen het geldende nultarief overeenkomstig de Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten aan de gebruiker van een perceel ter beschikking gesteld;

  • c.

    Bij het ter inzameling aanbieden van PMD verpakkingen neemt de gebruiker van een perceel de volgende voorschriften in acht:

    • de plastic zak wordt alleen op de in de afvalkalender bekend gemaakte inzameldag vóór 07:30 uur aangeboden. De plastic zak mag niet reeds de avond voorafgaand aan de inzameldag worden aangeboden om verwaaiing te voorkomen en/of het kapot pikken van de zak door vogels dan wel het kapotbijten door huisdieren;

    • de plastic zak wordt zo dicht mogelijk bij de woning aangeboden (indien mogelijk aan de kroonring gehangen) om te voorkomen dat deze door passerende voertuigen wegwaaien;

    • verwaaiing van de plastic zak wordt zo veel mogelijk voorkomen door maatregelen te treffen zoals verdichte zakken aan te bieden of meerdere zakken aan elkaar vast te binden; deze maatregelen mogen een vlotte inzameling niet hinderen;

  • d.

    Indien de inzamelaar bij een visuele controle vaststelt dat in de aangeboden zak niet toegelaten afvalstoffen bevat, wordt de zak door de inzamelaar voorzien van een afkeur-sticker overeenkomstig artikel 9, lid 2, en niet meegenomen. De gebruiker dient alsdan onverwijld de zak van straat te verwijderen en deze bij de eerstvolgende inzameldag van de grijze rolcontainer voor het huishoudelijk restafval aan te bieden.

  • 7.

    Voor het gescheiden aanbieden van medisch afval gelden de volgende regels

  • a.

    De gebruiker van een perceel met een chronische aandoening kan het vrijkomende medisch afval aanbieden in een daartoe bestemde en voor dit doel herkenbare container;

  • b.

    De container is uitsluitend gratis verkrijgbaar tegen het overleggen van een doktersverklaring, een verzekeringsverklaring of bijvoorbeeld een aankoop/afhaalbewijs van de apotheek;

  • c.

    De container kan uitsluitend worden aangevraagd bij de gemeente.

Artikel 14 Nadere regels voor de inzameling van textiel bij een perceel.

  • 1.

    Het inzamelverbod als bedoeld in artikel 4 in de aanhef, van de verordening geldt niet voor eenmalige evenementen, zoals rommelmarkten, braderieën en particuliere inzamelacties die spontaan naar aanleiding van de actualiteit georganiseerd worden.

  • 2.

    Voor de inzameling van textiel aan huis door de aangewezen inzamelaar gelden de volgende regels:

    • a.

      Inzameling aan huis vindt plaats met behulp van door de inzamelaar aan de huishoudens beschikbaar te stellen plastic zakken. De zakken dienen herkenbaar te zijn als bedoeld voor het inzamelen van textiel door de inzamelaar.

    • b.

      De inzamelingen als bedoeld in het eerste lid vinden plaats binnen een periode van één werkweek.

    • c.

      De inzamelaar geeft, in verband met het opnemen van informatie op de afvalkalender, tijdig aan in welke weken in enig kalenderjaar een inzameling uitgevoerd wordt. Bij het houden van meer dan één inzamelingacties worden deze gespreid over het kalenderjaar uitgevoerd.

  • 3.

    Voor het aanbieden van textiel aan een afvalbrengpunt in de wijk of de milieustraat gelden de volgende regels:

    • a.

      De inzamelaar plaatst bovengrondse kledingcontainers voor textiel op door het college aangewezen locaties, zoals aangegeven in bijlage 12 bij dit besluit. Eén of meer containers worden geplaatst op het brengdepot op lokaal niveau;

    • b.

      De te plaatsen containers als bedoeld in het derde lid:

      • 1.

        zijn vandalisme-en graffitybestendig;

      • 2.

        zijn verankerd aan de ondergrond;

      • 3.

        hebben de mogelijkheid om eigen tekst van de gemeente Meierijstad te plaatsen;

      • 4.

        hebben een zo hoog mogelijke vullingsgraad;

      • 5.

        hebben een goed functionerende en veilig te bedienen inwerpklep.

  • 4.

    Voor zover de inzamelaar gebruik maakt van kledingcontainers of –bakken ten behoeve van de inzameling dienen deze te voldoen aan de voorwaarden als bedoeld in artikel 6 onder a, e en f.

Artikel 15 Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst

De in bijlage 8 bij dit besluit opgenomen afvalstoffen worden aangewezen als bedrijfsafvalstoffen die worden ingezameld door de aangewezen inzameldienst. Bedrijven die krachtens artikel 12, van de verordening bedrijfsafvalstoffen aanbieden, dienen deze aan te bieden overeenkomstig de in de verordening en dit uitvoeringsbesluit gestelde regels zoals beschreven in de artikelen 5, 6, 7 en 8.

Artikel 16. Regels inzameling van bedrijfsafvalstoffen

Voor de inzameling van bedrijfsafvalstoffen gelden de volgende regels:

  • a.

    in het gebied dat is aangegeven in bijlage 9 bij dit besluit wordt het bedrijfsafval ingezameld tussen 07:30 en 18:00 uur op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag (tenzij er sprake is van een feestdag of inhaaldag);

  • b.

    de inzamelmiddelen mogen niet op of aan de openbare weg geplaatst worden anders dan voor onmiddellijke overdracht aan de inzamelaar;

  • c.

    de gebruikte inzamelmiddelen worden na lediging onmiddellijk teruggeplaatst in of op het perceel van de gebruiker overeenkomstig de daarvoor geldende regels.

Artikel 17. Citeertitel

Dit uitvoeringsbesluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Meierijstad.

Artikel 18. Inwerkingtreding

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2021

  • 2.

    Het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Meierijstad vastgesteld bij besluit van 19 december 2019 wordt ingetrokken.

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van gemeente Meierijstad 10 december 2020

De secretaris,

M.G.C. Wilms-Wils,

De burgemeester,

Ir. C.H.C. van Rooij