Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Heemskerk

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent duurzame evenementen 2021-2026

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHeemskerk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent duurzame evenementen 2021-2026
CiteertitelBeleidsregel Duurzame evenementen 2021 – 2026
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2021nieuwe regeling

15-12-2020

gmb-2020-345088

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent duurzame evenementen 2021-2026

Aanleiding

Op 31 mei 2018 nam de gemeenteraad van Heemskerk de motie “Duurzame feestweek Heemskerk” met algemene stemmen aan.

 

In de motie staat het volgende:

Constaterende dat

  • de jaarlijkse feestweek, naast plezier, ook een enorme hoeveelheid afval zoals plastic bekers en blikjes oplevert;

  • dat dit afval door de vervuiling op straat tijdens de feestweek nauwelijks recyclebaar is;

Overwegende dat

  • de inwoners van Heemskerk veel waarde hechten aan een schone leefomgeving;

  • gemeenten waaronder Amsterdam alleen nog duurzame evenementen toestaan met gescheiden afvalcontainers voor plastic, blik en restafval waar uitsluitend gebruik wordt gemaakt van recyclebare plastic bekers en/of bekers waarvoor statiegeld betaald wordt door bezoekers;

  • het realiseren van een duurzame en schone feestweek ook een belangrijke bijdrage levert aan de bewustwording over duurzaamheid bij inwoners;

Verzoekt het college

  • samen met de betrokken partijen de mogelijkheden voor een duurzame feestweek te onderzoeken en de raad hierover te informeren voor het einde van het jaar;

  • stappen te nemen om de aankomende feestweek al duurzamer en schoner uit te voeren.

Leeswijzer

Met deze beleidsregel zal uitvoering worden gegeven aan de motie van de gemeenteraad. In deze beleidsregel staat beschreven op welke wijze evenementen in Heemskerk duurzamer gemaakt kunnen worden. Daarbij wordt ingegaan op de thema’s organisatie & communicatie, energie, water, afval en mobiliteit Ook beschrijft deze beleidsregel het juridische kader.

Inleiding

Als millenniumgemeente streeft Heemskerk naar een duurzame en harmonieuze samenleving. De gemeente wil de wereld om haar heen met respect en mededogen tegemoet treden. Dat geldt voor de mensen om haar heen en voor haar omgeving. Heemskerk wil duurzaam groeien en toch haar eigen kracht en waarden behouden. Werken aan een duurzaam Heemskerk is een taak die de gemeente samen met de inwoners, het bedrijfsleven en andere betrokkenen oppakt. De gemeente wil hierin een verbindende en richtinggevende rol spelen. Het opstellen van een duurzaam evenementenbeleid past in dat streven.

 

Samenwerking

Voor het opstellen van het duurzame evenementenbeleid wordt uitdrukkelijk de samenwerking en input van de alle betrokken doelgroepen gezocht. Ook bouwt de gemeente voort op diverse acties die in het verleden zijn uitgevoerd die anno 2021 bijdragen aan het versnellen van de verduurzaming van evenementen.

 

Succesvolle elementen

Heemskerk streeft er naar om in 2026 alle evenementen boven de 1000 bezoekers duurzaam te laten verlopen. Nederland kent op dit moment tal van initiatieven op het gebied van duurzame evenementen. Initiatieven waar de gemeente en organisatoren van kunnen leren en zo, als slimme volger, de meest succesvolle elementen adopteren. De elementen uit deze beleidsregel sluiten daarop aan.

 

Criteria korte en lange termijn

Met deze beleidsregel stelt de gemeente criteria vast op het gebied van energie, afval, water, mobiliteit en organisatie. Deze duurzaamheidscriteria worden stapsgewijs ingevoerd in een periode van zes jaar, waarbij we uitgaan van korte termijn criteria (2021-2023) en criteria die op langere termijn gaan gelden (2024-2026). Op deze wijze wil de gemeente evenementen stapsgewijs verduurzamen. Uiteraard juicht de gemeente alle ambities van organisatoren toe om de verduurzaming te versnellen.

Juridisch kader

In de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente 2019 wordt de volgende definitie voor een evenement gehanteerd:

 

“elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak”. De Apv voegt aan de definitie nog de volgende activiteiten toe: herdenkingsplechtigheden, braderieën, straatfeesten en buurtbarbecue, muziekvoorstellingen en wedstrijden aan de weg. De Apv noemt ook uitzonderingen, te weten: bioscoopvoorstellingen, markten, kansspelen, dansen in een horecagelegenheid, betogingen, samenkomsten en vergaderingen en regelmatig voorkomende sportwedstrijden.

 

Evenementen worden volgens de Beleidsregel Evenementen ingedeeld in vier categorieën:

  • Klein ≤200 bezoekers;

  • Eenvoudig ≤1.000 bezoekers;

  • Groot ≤10.000 bezoekers;

  • Groot + bezoekers aantal onbeperkt.

Deze voorliggende Beleidsregel ‘Duurzame evenementen’ is van toepassing op alle evenementen die vallen onder de categorie groot en groot +. Dit zijn evenementen met een totaal aantal bezoekers van meer dan 1.000 personen.

 

Dit betekent dat vanaf 2021 alle evenementen met meer dan 1000 bezoekers aan de criteria uit deze beleidsregel moeten voldoen om voor een evenementenvergunning in aanmerking te komen. De basis hiervoor zijn de APV (artikel 1.8 en 2.25) en de Wet milieubeheer (artikel 1.1 tweede lid). De duurzaamheidscriteria worden gefaseerd ingevoerd tussen 2021 en 2026.

 

Voor evenementen in de categorie eenvoudig (≥ 200 t/m ≤1.000 bezoekers) zullen evenementgerichte voorschriften worden opgelegd. Dit houdt in dat het evenement niet aan alle voorschriften uit deze beleidsregel hoeft te voldoen, maar een aantal specifieke voorschriften in de evenementenvergunning krijgt die aansluiten op het soort en het karakter van het evenement.

 

Wanneer uit de aanvraag blijkt dat er niet aan onderstaande criteria kan worden voldaan, zal er een gesprek met de organisator volgen. Tijdens dit gesprek wordt aangegeven aan welke criteria de organisator moet voldoen om in aanmerking te komen voor een evenementenvergunning. Kan/wil de organisator hier niet aan meewerken dan zal de aanvraag voor een evenementenvergunning worden geweigerd. Wel wordt in de periode 2021-2023 rekening gehouden met het ‘niet meer dan anders-principe’. Wanneer uit meer dan één offerte blijkt dat het duurzame alternatief duurder is dan de conventionele maatregel en daarmee niet rendabel, kan er van de duurzaamheidsmaatregel worden afgeweken. Dit dient gemotiveerd te worden naar de gemeente.

Samen op weg naar duurzame evenementen

Het verduurzamen van evenementen is een aanzienlijke opgave, die extra inzet vraagt van organisatoren. Daarvan is de gemeente zich bewust. De gemeente vindt het daarom belangrijk om hierin komende jaren intensief met organisatoren samen te werken. Ook ligt er een opgave om bezoekers van evenementen te informeren over het duurzaamheidskarakter bij evenementen. Een communicatieopgave waar de gemeente een bijdrage aan kan leveren.

 

Voorbereiding

Om het voor organisatoren aantrekkelijker en makkelijker te maken om een evenement te verduurzamen heeft de gemeente afgelopen jaren diverse werkzaamheden uitgevoerd. Zo is de stroomvoorziening uitgebreid en zijn bestaande stroomkasten geoptimaliseerd. De optimalisatie zorgt ervoor dat de feesttenten tijdens de feestweek op de gemeentelijke stroomkasten kunnen draaien. Zo hebben organisatoren direct toegang tot groene stroom. Het is voor nu nog niet voldoende rendabel om ook stroomvoorziening aan te leggen (na)bij het kermisterrein in Heemskerk. Als alternatief ondersteunt de gemeente kermisexploitanten door de extra kosten voor het gebruik van de milieuvriendelijke “blauwe” diesel voor haar rekening te nemen.

 

Ook dit jaar en komende jaren zal de gemeente zich verder inzetten om organisatoren te ondersteunen bij het verduurzamen van evenementen. Zo zal de gemeente verkennen wat de mogelijkheden zijn voor het plaatsen van centrale sanitaire units tijdens de feestweek, waarmee het gebruik van chemische toiletten kan worden voorkomen. Ook wordt nader verkend of er extra watertappunten kunnen worden gerealiseerd om een bijdrage te leveren aan de criteria bij het thema water.

Voor het verbod op single use plastics stapt de gemeente op korte termijn over op PLA-bekers. Over de (juiste) inzameling hiervan hebben in 2020 gesprekken plaatsgevonden tussen gemeenten, ondernemers en een afvalverwerker. In 2021 zal daar vervolg aan gegeven worden. Ook zal de gemeente via afvalcontainers en extra promotie een bijdrage leveren aan de juiste inzameling van PLA-bekers.

Organisatie en communicatie

Duurzaam organiseren van een evenement betekent dat rekening wordt gehouden met verschillende aspecten, zoals de locatie, het vervoer, de catering, het gebruik van energie, afval(verwerking) het gebruik van water, toeleveranciers, (her)gebruik van materialen etc. Ook omgevingsfactoren worden meegenomen, zoals geluidshinder en eventuele overlast voor de buurt. Alles begint bij de organisatie.

 

2021 - 2023

  • De organisator zorgt er voor dat hij in 2021 een aanspreekpunt heeft voor contact met betrekking tot duurzaamheidsmaatregelen.

2024 - 2026

  • De organisator heeft vóór 2024 een milieucoördinator aangesteld voor het evenement. Hiermee is er een centraal aanspreekpunt voor duurzaamheid. Naam en contactgegevens worden doorgeven bij de aanvraag voor een evenementenvergunning.

Energie

Vrijwel elk evenement heeft energie nodig. Het grootste deel van deze energiebehoefte bestaat uit elektrische energie (stroom). Bij de inzet of aanschaf van apparatuur is het meewegen van het energieverbruik een belangrijke stap in het bewuster omgaan met energiebronnen. Zo zijn koelapparatuur en audiovisuele apparatuur in verschillende energieklassen verkrijgbaar. De energievoorziening zo efficiënt en duurzaam mogelijk te organiseren is het doel.

 

2021 - 2023

  • De organisator zet zich in om zoveel als mogelijk gebruik te maken van groene stroom;

  • Indien groene stroom niet mogelijk is, zorgt de organisator voor een milieuvriendelijk alternatief.

  • De organisator maakt zoveel mogelijk gebruik van energiezuinige apparatuur en LED verlichting.

2024 - 2026

  • Evenementen draaien voor 100% op groene stroom. Dit betekent concreet dat de organisator gebruik maakt van een netaansluiting met groene stroom. Indien geen netaansluiting voorhanden is, dient gekozen te worden voor een milieuvriendelijk alternatief. Denk hierbij aan batterij-opslag (autonoom, net-hybride) of andere groene externe stroomvoorziening.

Water

De inspanning die nodig is om iedereen genoeg schoon water te leveren wordt steeds groter en duurder. Om de milieubelasting te beperken moet er waar mogelijk zuinig te worden omgesprongen met water.

 

2021 – 2023

  • De organisator gebruikt minimaal 50% (op basis van het inkoopbedrag) van de schoonmaak middelen met een milieukeurmerk.

  • Organisatoren zorgen ervoor dat toiletten zoveel als mogelijk worden aangesloten op het riool. Alleen wanneer dat niet mogelijk is, kan gebruik worden gemaakt van chemische toiletten.

  • De organisator zorgt er voor dat er kosteloos drinkwater beschikbaar is voor bezoekers. De gemeente kan hierbij faciliteren.

2024 - 2026

  • Er wordt uitsluitend (100%) gebruik gemaakt van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

  • Organisatoren zorgen ervoor dat toiletten zoveel als mogelijk worden aangesloten op het riool. Alleen wanneer dat niet mogelijk is, kan gebruik worden gemaakt van chemische toiletten. In dat geval geldt dat de organisator al het afvalwater (sanitair) afkomstig van evenementen via een duurzame verwerker verwerkt.

Afval

Afval, en dan met name plastic, draagt niet bepaald bij aan een mooiere en betere wereld. Maak gebruik van recyclebare bekers, borden en bestek. Denk ook aan al het papier dat op een evenement gebruikt wordt: is er misschien een slimmere manier om flyers, programma’s of visitekaartjes te delen met bezoekers?

 

2021 – 2023

  • De organisator maakt tijdens het evenement geen gebruik van single use plastic. Het is verplicht om duurzame en veilige materialen te gebruiken. Het gebruik van glaswerk is uitdrukkelijk verboden.

  • De organisator zorgt voor voldoende afvalcontainers voor alle afvalstromen en geeft duidelijk aan waar ze staan.

  • Organisator kiest een leverancier die garandeert dat het gescheiden aangeleverde afval (indien schoon genoeg aangeleverd) ook gescheiden afgevoerd en verwerkt wordt.

  • De organisator maakt geen gebruik van (wens)ballonnen. Ook “biologisch afbreekbare” ballonnen zijn van rubber en veroorzaken milieuvervuiling.

Mobiliteit

Vervoer belast het milieu. En niet alleen bezoekers maken gebruik van vervoer, ook de spullen die worden gehuurd worden vervoerd naar locatie. Datzelfde geldt voor externe inhuur van personeel. Door hiervoor gebruik te maken van lokale partners, wordt de milieubelasting verkleind.

 

2021-2023

  • De organisator maakt een vervoersplan. In dit plan staat tenminste de parkeerbehoefte en alternatieve vervoersmogelijkheden van het evenement en hoe de organisator omgaat met de stimulatie van duurzaam vervoer van bezoekers.

  • De organisator zorgt voor voldoende fietsenstallingen en laat bezoekers weten dat ze veilig met de fiets kunnen komen.

  • Stimuleer carpoolen, bijvoorbeeld door bezoekers met elkaar in contact te brengen.

2024 - 2026

  • De organisator maakt gebruik van zoveel als mogelijk lokale leveranciers. Hierdoor wordt het aantal vrachtbewegingen beperkt.

  • Indien dit niet mogelijk is zorgt de organisator voor een milieuvriendelijk alternatief. (het gaat om een alternatief waarbij of gekozen wordt voor leveranciers die gebruik maken van voertuigen die rijden op schone brandstoffen, of voor niet-lokale leverancier die de minste vervoersbewegingen behoeft te maken)