Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
's-Gravenhage

Beleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Laakhaven College Campus Den Haag 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Organisatie's-Gravenhage
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Laakhaven College Campus Den Haag 2021
CiteertitelBeleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Laakhaven College Campus Den Haag 2021
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpBeleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Laakhaven College Campus Den Haag 2021

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2021nieuwe regeling

17-11-2020

gmb-2020-308777

RIS306884 DSB/10027586

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Laakhaven College Campus Den Haag 2021

Toelichting

Met het Besluit bodemenergiesystemen wil de rijksoverheid toepassing van bodemenergie stimuleren en een impuls geven aan duurzaamheid (besparing van fossiele brandstoffen en CO2-reductie). Daarnaast dient aantasting van de bodem door bodemenergiesystemen te worden voorkomen.

 

Hiertoe is een verordening vastgesteld voor die gebieden waar drukte in de ondergrond aanwezig is of wordt verwacht. Ter plaatse van deze gebieden zijn meerdere bodemenergiesystemen aanwezig en/of meerdere gepland.

 

Het college kan een vergunning verlenen op grond van artikel 2.1, eerste lid, sub i, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juncto artikel 2.2a, zesde lid, van het Besluit omgevingsrecht voor het installeren van een gesloten bodemenergiesysteem met een bodemzijdig vermogen van 70 kW of meer, dan wel een bodemenergiesysteem met een vermogen van minder dan 70 kW dat is gelegen binnen een interferentiegebied dat is aangewezen op grond van artikel 2.2b Besluit omgevingsrecht.

 

Een omgevingsvergunning voor een gesloten bodemenergiesysteem wordt op grond van artikel van artikel 5.13b, negende lid, juncto artikel 2.2a, zesde lid, van het Besluit omgevingsrecht geweigerd, indien het bodemenergiesysteem naar het oordeel van het college zodanige interferentie kan veroorzaken met een ander bodemenergiesysteem dat het doelmatig functioneren van de betreffende systemen kan worden geschaad, dan wel anderszins sprake is van een ondoelmatig gebruik van bodemenergie. In deze beleidsregel wordt aangeven wanneer daarvan naar het oordeel van het college sprake is.

 

Besluitvorming

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag;

 

gelet op:

 

  • -

    artikel 4:81 e.v. van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit:

 

vast te stellen de Beleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Laakhaven College Campus Den Haag 2021:

 

Artikel 1 Begripsomschrijving

college:

college van burgemeester en wethouders van Den Haag;

interferentie:

onderlinge beïnvloeding van nabijgelegen bodemenergiesystemen, die kan leiden tot een hoger of lager rendement van een individueel bodemenergiesysteem;

interferentiegebied:

een gebied binnen de gemeente Den Haag waarin ordening van bodemenergiesystemen wenselijk is met het oog op het voorkomen van interferentie tussen bodemenergiesystemen of anderszins ter bevordering van het doelmatig gebruik van bodemenergie.

 

Artikel 2 Reikwijdte

Deze beleidsregel is van toepassing op beslissingen op aanvragen om een omgevingsvergunning voor bodemenergiesystemen waarvoor het college bevoegd gezag is.

 

Artikel 3. Toetsing vergunning gesloten bodemenergiesystemen binnen interferentiegebied

Van interferentie of ondoelmatig gebruik van bodemenergie in de zin van artikel 5.13b, negende lid, van het Besluit omgevingsrecht is sprake indien:

  • a.

    de aanleg van een gesloten bodemenergiesysteem (mede) plaatsvindt buiten de eigendom van de aanvrager of initiatiefnemer, indien daardoor op belendende percelen de aanleg van een bodemenergiesysteem niet meer mogelijk is zonder interferentie te veroorzaken dan wel de mogelijkheden voor aanleg van een bodemenergiesysteem ernstig worden beperkt;

  • b.

    het bodemenergiesysteem of één of meer onderdelen daarvan, aan te leggen in het interferentiegebied Laakhaven/College Campus, dieper reiken dan 90 meter beneden maaiveld.

 

Artikel 4 Geldigheidsduur omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning voor een gesloten bodemenergiesysteem wordt op grond van artikel 2.33, tweede lid, onder a. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht na drie jaar door het college ingetrokken als er op dat moment geen gebruik van de vergunning is gemaakt.

 

Artikel 5. Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 6. Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Laakhaven College Campus Den Haag 2021.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 2

Deze beleidsregels hebben betrekking op de bevoegdheid van het college om een omgevingsvergunning te verlenen voor een gesloten bodemenergiesysteem op grond van artikel van artikel 5.13b, negende lid, juncto artikel 2.2a, zesde lid, van het Besluit omgevingsrecht. De geografische reikwijdte van de onderhavige beleidsregel is beperkt tot het op basis van de Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen Den Haag 2020 aangewezen interferentiegebied Laakhaven/College Campus.

 

Artikel 3, onder a

Deze regel is ingesteld vanuit de behoefte om de schaars beschikbare openbare ruimte in Laakhaven/College Campus, met een diversiteit aan in te passen functies, niet ook nog met de opgaaf voor het inpassen van gesloten systemen te belasten, naast de opgaaf voor het inpassen van open systemen. Hier is gekozen voor een beperking ten nadele van gesloten systemen ten opzichte van open systemen. Hiervoor is gekozen omdat door het opleggen van een oriëntatie-patroon in zones partijen die gebruik willen maken van open systemen voor de inpassing reeds (deels) afhankelijk gemaakt worden van inpassing in de openbare ruimte. Die afhankelijkheid moet door de gemeente Den Haag wel (grotendeels) in te lossen blijven. Dit past niet indien een deel van de beschikbare ruimte ook nog, voor de inpassing van open systemen, reeds vergeven wordt voor de aanwezigheid van gesloten systemen.

 

Artikel 3, onder b

Om zowel de toepasbaarheid van gesloten en open systemen in Laakhaven/College Campus mogelijk te maken worden gesloten systemen toegestaan tot een diepte van 90 meter beneden maaiveld. Door een maximale diepte in te stellen voor gesloten systemen wordt voorkomen dat ze worden toegepast in het derde watervoerende pakket, waarmee ze de toepasbaarheid van open systemen gaan belemmeren. De onderbouwing van deze beleidsregel is uitgewerkt in het vastgestelde Bodemenergieplan voor Laakhaven/College Campus.

 

Artikel 4

Een bodemenergiesysteem dat bekend is bij de gemeente of de provincie is bij wet beschermd tegen interferentie. Hiermee kunnen omgevingsvergunningen commerciële waarde vertegenwoordigen. Bij het afgeven van de vergunningen worden andere initiatiefnemers belet om ter plaatse activiteiten in de ondergrond te ontwikkelen. Om dit te voorkomen zal het college gebruik maken van de mogelijkheid in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (artikel 2.33, tweede lid onder a) om de vergunning na 3 jaar in te trekken wanneer er geen gebruik van gemaakt is.

 

Den Haag, 17 november 2020

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris,

Ilma Merx

 

de burgemeester,

Jan van Zanen