Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zuidplas

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidplas houdende regels omtrent gehandicaptenparkeerplaatsen voor de periode 2020-2030

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZuidplas
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidplas houdende regels omtrent gehandicaptenparkeerplaatsen voor de periode 2020-2030
CiteertitelGemeentelijk beleid gehandicaptenparkeerplaatsen 2020-2030
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt het Beleid inzake individuele gehandicaptenparkeerplaatsen (Nieuwerkerk aan den IJssel, 2008).

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-11-2020nieuwe regeling

11-11-2020

gmb-2020-304943

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidplas houdende regels omtrent gehandicaptenparkeerplaatsen voor de periode 2020-2030

Kaders voor het toekennen van parkeercapaciteit aan mindervaliden

 

 

Vooraf

 

Inwoners van de gemeente Zuidplas die in het bezit zijn van gehandicaptenparkeerkaart hebben een vastgestelde mobiliteitsbeperking. Voor deze doelgroep faciliteert de gemeente Zuidplas separate parkeercapaciteit, in de vigerende landelijke wetgeving aangeduid als een ´Gehandicaptenparkeerplaats´. De vraag of het rechtvaardig is om een openbare parkeerplaats toe te kennen aan een specifieke doelgroep of een specifiek kenteken, dient op een eenduidige wijze te worden beantwoord. Dit ter voorkoming van willekeur en onrechtmatigheid.

 

Dit document vormt een eenduidig toetsingskader voor de toekenning van parkeerplaatsen aan houders van een ´Gehandicaptenparkeerkaart Bestuurder´ of ´Gehandicaptenparkeerkaart Passagier´. Aan de hand van dit kader zullen individuele aanvragen voor onttrekking van parkeercapaciteit uit de openbaarheid worden getoetst. Met de inwerkingtreding van dit beleid komt de inhoud van ‘Beleid inzake individuele gehandicaptenparkeerplaatsen (Nieuwerkerk aan den IJssel, 2008)’ te vervallen. Tevens schrijft dit document de gemeentelijke bepalingen voor omtrent algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen zonder kentekentoekenning zijn bestemd voor alle houders van een gehandicaptenparkeerkaart.

 

Dit document bevat:

 

  • -

    Bepalingen omtrent gehandicaptenparkeerplaatsen met kentekentoekenning

  • -

    Bepalingen omtrent gehandicaptenparkeerplaatsen zonder kentekentoekenning

  • -

    Voorschriften omtrent communicatie

  • -

    Format voor het aanvraagformulier en bijbehorende voorwaarden (bijlage)

Afdeling 1 Gehandicaptenparkeerplaatsen met kentekentoekenning

 

De aanvragen van inwoners van de gemeente Zuidplas voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken worden aan de hand van onderstaande gemeentelijke criteria getoetst. De vigerende landelijke wetgeving schrijft verder geen bepalingen voor ten aanzien van de toekenning van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. Wel is een dergelijke onttrekking van parkeercapaciteit uit de openbaarheid verkeersbesluitplichtig. In dit verkeersbesluit dient een verwijzing opgenomen te zijn naar de inhoud van dit document.

1.1 Administratieve toetsingscriteria

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken in de openbare ruimte binnen de gemeente Zuidplas moet aan deze 3 voorwaarden worden voldaan:

 

  • -

    de aanvrager moet beschikken over een geldige gehandicaptenparkeerkaart: ´Gehandicaptenparkeerkaart Bestuurder´ of ´Gehandicaptenparkeerkaart Passagier´.

  • -

    de aanvrager moet ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie en woonachtig zijn op het woonadres waar in de nabijheid een gehandicaptenparkeerplaats met kentekentoekenning wordt verlangd

  • -

    de auto (of het bijbehorende leasecontract) waarvoor de gehandicaptenparkeerplaats met kentekentoekenning wordt aangevraagd moet op naam van de aanvrager staan of op naam van een persoon die aantoonbaar hetzelfde woonadres bewoont als de aanvrager

1.2 Technische toetsingscriteria

Indien voldaan wordt aan het drietal benoemde administratieve toetsingscriteria, moet, om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken in de openbare ruimte, tevens voldaan worden aan deze 4 voorwaarden:

 

  • -

    de aanvrager beschikt niet over parkeergelegenheid op eigen terrein. Hieronder wordt verstaan een bestaande oprit met eventuele garage (ongeacht of deze formeel reeds vergund is), een voor de aanvrager toegankelijk privéparkeerterrein of een andere reeds aanwezige ruimtereservering op eigen terrein die naar het oordeel van de gemeente op een verkeersveilige wijze met een openbare rijbaan verbonden is

  • -

    er dient een volwaardig (te creëren) parkeervak binnen een straal van maximaal 100 meter (hemelsbreed) van het woonadres aanwezig te zijn

  • -

    er dient geen elektrische laadvoorziening aanwezig te zijn langs het beoogde parkeervak

  • -

    een eventueel te creëren parkeervak dient te voldoen aan de vigerende maatvoeringsrichtlijnen, niet ten koste te gaan van een functie anders dan een verkeersfunctie en niet de doelmatigheid van bestaande infrastructuur te ondermijnen

1.3 Opheffing

Een reeds gerealiseerde gehandicaptenparkeerplaats met kentekentoekenning wordt opgeheven indien de aanvrager:

 

  • -

    of niet meer de beschikking heeft over een geldige gehandicaptenparkeerkaart

  • -

    of verhuist

  • -

    of overlijdt

Een aanvrager –of eventueel een nabestaande- kent de inspanningsverplichting richting de gemeente om melding te maken van een te doen laten vervallen gehandicaptenparkeerplaats met kentekentoekenning.

1.4 Looptijd

Wanneer de gehandicaptenparkeerkaart van een aanvrager wordt ingetrokken, komt de aangevraagde gehandicaptenparkeerplaats met kentekentoekenning te vervallen. Indien een aanvrager verzoekt een reeds toegekende gehandicaptenparkeerplaats te doen laten vervallen, dan geeft de gemeente gehoor aan dit verzoek, ook als de reden anders is dan benoemd in 1.3.

1.5 Kosten

De gemeente brengt de kosten voor de beoordeling, toekenning en realisatie van een gehandicaptenparkeerplaats in rekening bij de aanvrager. Het bijbehorende legestarief is opgenomen in de vigerende Legesverordening. Ook wordt bij wijziging van een kenteken een legestarief in rekening gebracht. Voor de opheffing van een gehandicaptenparkeerplaats worden geen kosten in rekening gebracht.

 

Afdeling 2 Gehandicaptenparkeerplaatsen zonder kentekentoekenning

 

Gehandicaptenparkeerplaatsen zonder kentekentoekenning kennen de benaming ´Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen´. Een algemene gehandicaptenparkeerplaats is bestemd voor het parkeren van voertuigen met een zichtbare, geldige gehandicaptenparkeerkaart. Om openbare voorzieningen binnen de gemeente ook voor inwoners en bezoekers met een vastgestelde mobiliteitsbeperking bereikbaar te houden, worden dergelijke gehandicaptenparkeerplaatsen nabij de ingang van een dergelijke voorzieningen gefaciliteerd. Dit betreft in de eerste plaats voorzieningen als overheidsinstellingen, detailhandelclusters, treinstations, zorginstellingen en niet-commerciële sportfaciliteiten.

 

De vigerende landelijke wetgeving schrijft geen bepalingen voor ten aanzien van de kwantiteit en kwaliteit van algemene gehandicaptenparkeerplaatsen binnen een gemeente. Wel is een dergelijke onttrekking van parkeercapaciteit uit de openbaarheid verkeersbesluitplichtig. In dit verkeersbesluit dient een verwijzing opgenomen te zijn naar de inhoud van dit document.

2.1 Kwantiteit

Nabij ingangen van toekomstig te ontwikkelen openbare voorzieningen wordt minimaal 1 algemene gehandicaptenparkeerplaats ingepast. Daarnaast wordt de CROW-richtlijn zo veel als mogelijk toegepast op nieuw te realiseren parkeercapaciteit ten behoeve van nieuwe voorzieningen: minimaal 2% van de toe te voegen parkeercapaciteit dient te worden ingericht als algemene gehandicaptenparkeerplaats. Binnen een parkeerbalans geldt dit aantal niet als extra parkeercapaciteit.

2.2 Beschikbaarheid

Openbare voorzieningen die nabij de ingang geen algemene gehandicaptenparkeerplaats(en) hebben, voldoen formeel niet aan de gestelde kwantiteitsvoorschriften. Indien de doelgroep constateert dat er structureel niet afdoende algemene gehandicaptenparkeercapaciteit beschikbaar is, dan dient zij hiervan in de eerste plaats melding te maken bij de directie van de betreffende voorziening. Deze directie kan indien gewenst het verzoek indienen bij de gemeente tot het realiseren van algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen gaan in beginsel ten koste van bestaande reguliere parkeercapaciteit. De gemeente is hierin vraagvolgend, mits dit de beschikbaarheid van reguliere parkeercapaciteit naar haar oordeel niet onevenredig ondermijnt. De (meer)kosten voor de realisatie van algemene parkeercapaciteit worden in beginsel niet in rekening gebracht bij de aanvragende partij.

2.3 Functionaliteit

In tegenstelling tot gehandicaptenparkeerplaatsen met kentekentoekenning, kennen algemene gehandicaptenparkeerplaatsen bij voorkeur een ruimere maatvoering. De vigerende gemeentelijke maatvoeringsrichtlijnen zijn hierbij leidend en worden toegepast indien dit technisch mogelijk is. Een algemene gehandicaptenparkeerplaats wordt te allen tijde haaks op de aangrenzende rijbaan gefaciliteerd, ten behoeve van de zichtbaarheid bij voorkeur grenzend aan maximaal 1 naastgelegen regulier parkeervak.

 

Afdeling 3 Communicatie

 

3.1 Website

Op de website van de gemeente Zuidplas dient actuele informatie beschikbaar te zijn over de aanvraag van een gehandicaptenparkeerplaats. De doelgroep van gehandicaptenparkeerplaatsen beschikt tevens over een gehandicaptenparkeerkaart. De gemeentelijke website dient daarom actuele informatie te verschaffen over:

 

  • -

    de aanvraagprocedure en kosten van een gehandicaptenparkeerkaart

  • -

    de aanvraagprocedure en kosten van een gehandicaptenparkeerplaats met kentekentoekenning

  • -

    de beschikbaarheid van algemene gehandicaptenparkeerplaatsen

3.2 Poortwachtersfunctie

In beginsel dient de gemeentelijke Wmo-voorziening –de verstrekker van gehandicaptenparkeerkaarten- te fungeren als poortwachter bij aanvragen voor gehandicaptenparkeerplaatsen met kentekentoekenning. Pas als door de Wmo-voorziening is vastgesteld dat een aanvrager voldoet aan de in paragraaf 1.1 benoemde administratieve toetsingscriteria, dient de aanvraag verkeerskundig getoetst te worden. Dit ter voorkoming van onnodige of meerkoppige communicatie richting derden.

Vragen en verzoeken omtrent algemene gehandicaptenparkeerplaatsen kunnen in beginsel wel als verkeerskundig beschouwd worden.

3.3 Participatie

De gemeente Zuidplas laat zich graag informeren door vertegenwoordigers van de doelgroep van gehandicaptenparkeerplaatsen. Alleen op deze wijze kunnen wederzijdse behoeftes omtrent dit onderwerp tijdig worden gedeeld, ten behoeve van de algehele functionaliteit van zowel de huidige als de toekomstige openbare ruimte.

BIJLAGE 1 Format ´Aanvraagformulier gehandicaptenparkeerplaats´ en toelichting

 

In te vullen door aanvrager

 

Gegevens aanvrager:

Naam:

Woonadres:

Postcode en woonplaats:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

 

Gegevens reeds toegekende gehandicaptenparkeerkaart van aanvrager

De aanvrager is in het bezit van een ´Gehandicaptenparkeerkaart Bestuurder´/´Gehandicaptenparkeerkaart Passagier´/´Gehandicaptenparkeerkaart Instelling´ (doorhalen wat niet van toepassing is)

 

De betreffende gehandicaptenparkeerkaart is geldig tot .... - .... - ….

Van deze gehandicaptenparkeerkaart dient een kopie bijgevoegd te worden!

 

Overige informatie:

De aanvrager is rolstoelafhankelijk: ja/nee

De aanvrager of een persoon die aantoonbaar hetzelfde woonadres bewoont als de aanvrager beschikt over parkeercapaciteit op eigen terrein: ja/nee

De aanvrager of een persoon die aantoonbaar hetzelfde woonadres bewoont als de aanvrager is houder of eigenaar van het voertuig waarvoor een gehandicaptenparkeerplaats wordt aangevraagd: ja/nee

 

(doorhalen wat niet van toepassing is)

 

Het kenteken van het voertuig waarvoor een gehandicaptenparkeerplaats wordt aangevraagd is

.….-…..-…..

Van het bijbehorende kentekenbewijs en/of leasecontract dient een kopie bijgevoegd te worden!

 

Reden van aanvraag en eventuele verdere opmerkingen:

 

Indien een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken wordt toegekend, dan heeft deze locatie de voorkeur van de aanvrager (omschrijving locatie):

 

 

Handtekening aanvrager:

 

 

 

De ondertekenaar verklaart op de hoogte te zijn van de geldende voorwaarden

 

Datum:

 

Toelichting inzake de gemeentelijke beoordeling van de aanvraag voor een gehandicaptenparkeerplaatsmet kentekentoekenning.

 

VOORWAARDEN

De aanvraag voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken wordt door de gemeente Zuidplasingewilligd als naar haar oordeel wordt voldaan aan de volgende voorschriften:

 

  • 1.

    De aanvrager beschikt over een geldige gehandicaptenparkeerkaart en laat een kopie daarvan toekomen aan de gemeente Zuidplas

  • 2.

    De aanvrager staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie en is woonachtig op het woonadres waar in de nabijheid een gehandicaptenparkeerplaats met kentekentoekenning wordt verlangd

  • 3.

    Het voertuig (of het bijbehorende leasecontract) waarvoor de gehandicaptenparkeerplaats met kentekentoekenning wordt aangevraagd staat op naam van de aanvrager of staat op naam van een persoon die aantoonbaar hetzelfde woonadres bewoont als de aanvrager

  • 4.

    De aanvrager of een persoon die aantoonbaar hetzelfde woonadres bewoont als de aanvrager beschikt niet over parkeergelegenheid op eigen terrein. Hieronder wordt verstaan een bestaande oprit met eventuele garage (ongeacht of deze formeel reeds vergund is), een voor de aanvrager toegankelijk privéparkeerterrein of een andere reeds aanwezige ruimtereservering op eigen terrein die met een openbare rijbaan verbonden is

KOSTEN 2020

Het legestarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor de realisatie van een gehandicaptenparkeerplaats met kentekentoekenning bedraagt € 32,75 (ijkpunt 2020)

 

Het legestarief voor de daadwerkelijke realisatie van de gehandicaptenparkeerplaats op een met de aanvrager overeengekomen locatie bedraagt € 0,00 (ijkpunt 2020)

 

Indien de aanvrager of enige gebruiker van de gehandicaptenparkeerplaats niet meer beschikt over de vereiste gehandicaptenparkeerkaart, verhuist, overlijdt of niet meer gebruik wenst te maken van de betreffende gehandicaptenparkeerplaats, dan geldt de inspanningsverplichting dat de aanvrager –of eventueel een nabestaande- richting de gemeente melding maakt van een te doen laten vervallen gehandicaptenparkeerplaats met kentekentoekenning. Aan het opheffen van een gehandicaptenparkeerplaats zijn geen kosten verbonden.

 

Indien er sprake is van een kentekenwijziging, dan dient deze wijziging tijdig aan de gemeente kenbaar te worden gemaakt, inclusief een verzoek om bestaande bebording hiernaar te wijzigen. De kosten voor deze wijziging bedragen € 16,50 (ijkpunt 2020)

 

Het ingevulde ´Aanvraagformulier gehandicaptenparkeerplaats´ kan verstuurd worden naar het postadres:

 

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zuidplas

Postbus 100

2910AC Nieuwerkerk aan den IJssel

 

Ook is het mogelijk een digitaal kopie te zenden van het betreffende formulier