Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoeksche Waard

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoeksche Waard houdende regels omtrent de vervanging van archiefbescheiden (Besluit Vervanging archiefbescheiden gemeente Hoeksche Waard 2020)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoeksche Waard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoeksche Waard houdende regels omtrent de vervanging van archiefbescheiden (Besluit Vervanging archiefbescheiden gemeente Hoeksche Waard 2020)
CiteertitelBesluit Vervanging archiefbescheiden gemeente Hoeksche Waard 2020
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 7 van de Archiefwet 1995
  2. artikel 6, eerste lid, van het Archiefbesluit 1995
  3. artikel 26b van de Archiefregeling
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-11-202001-01-2019nieuwe regeling

20-10-2020

gmb-2020-295793

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoeksche Waard houdende regels omtrent de vervanging van archiefbescheiden (Besluit Vervanging archiefbescheiden gemeente Hoeksche Waard 2020)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoeksche Waard;

 

gelet op artikel 7 van de Archiefwet 1995, artikel 6, eerste lid, van het Archiefbesluit 1995 en artikel 26b van de Archiefregeling 2009;

 

besluit:

Artikel 1  

De gemeente Hoeksche Waard gaat over tot vervanging door digitale reproducties van de papieren archiefbescheiden, waarna deze papieren archiefbescheiden worden vernietigd.

Artikel 2  

De reproductie van archiefbescheiden vindt plaats op de wijze zoals beschreven in het Handboek Vervanging gemeente Hoeksche Waard, dat als bijlage bij dit besluit is gevoegd en onderdeel uitmaakt van dit besluit.

Artikel 3  

Dit besluit treedt in werking met terugwerkende kracht op ingang van 1 januari 2019.

Artikel 4  

Dit besluit kan worden aangehaald als ”Besluit Vervanging archiefbescheiden gemeente Hoeksche Waard 2020”.

Maasdam, 20 oktober 2020

Burgemeester en wethouders van Hoeksche Waard,

De secretaris,

B.W. Silvis - de Heer

De burgemeester,

A.P.J. van Hemmen

Handboek Vervanging archiefbescheiden 2020

1. Inleiding

 

1.1 Aanleiding

Gemeente Hoeksche Waard heeft de ambitie om geheel digitaal te werken. Vanaf 1 januari 2019 worden alle inkomende papieren documenten gescand door medewerkers van het team Documentaire Informatievoorziening (DIV).

 

Van het team DIV wordt verwacht de (documentaire) informatie in goede, geordende en toegankelijke staat te houden of te brengen. In de huidige situatie worden, zowel digitale als fysieke archiefstukken beheerd in de zogenaamde hybride situatie. Het beheren van een hybride situatie is arbeidsintensief. Vanuit efficiency en kwaliteitsoogpunt is dit een ongewenste situatie. DIV streeft naar een minimale hybride situatie.

 

Dit Handboek heeft betrekking op de vervanging van fysieke documenten door digitale documenten, die opgeslagen worden in het DMS/Zaaksysteem. Dit heeft grote voordelen. Door digitaal ‘leidend’ te maken wordt voorkomen dat papieren en digitale dossiers naast elkaar gevormd worden. Hierdoor is informatie op één plaats opgeslagen en wordt het risico op incomplete dossiers verminderd.

 

De gemeente Hoeksche Waard heeft een digitaal beheersysteem in gebruik om alle archiefbescheiden in op, op te slaan en te beheren. Bij digitaal werken past de toestemming om fysieke documenten te vervangen door digitale documenten en de aldus vervangen documenten te vernietigen. Welke zaken opgeslagen worden in DMS/Zaaksysteem staat vermeld in het overzicht werkprocessen (Bijlage 2).

 

De juridische grondslag voor vervanging ligt in artikel 7 van de Archiefwet 1995 in combinatie met de artikelen 2 en 6 van het Archiefbesluit 1995 en hoofdstuk 3a van de Archiefregeling. Overheden kunnen zonder tussenkomst van derden overgaan tot vervanging van zowel vernietigbare als te bewaren archiefbescheiden. Hiervoor moeten uitgangspunten geformuleerd worden en op basis daarvan het vervangingsproces ingericht worden. Het handelen van de zorgdrager in dezen moet achteraf door derden getoetst kunnen worden.

 

1.2 Doelstelling

Dit Handboek beschrijft de overzetting van fysieke archiefbescheiden naar een digitale vorm en hoe daarbij de kwaliteitseisen van duurzaamheid en betrouwbaarheid worden gewaarborgd. Het beschrijft ook de procedure die wordt gevolgd bij het digitaliseren, registreren en opslaan van de documenten in het DMS/Zaaksysteem.

 

1.3 Resultaat

Het resultaat is een vervangingsbesluit voor de vernietigbare archiefbescheiden en de te bewaren archiefbescheiden. Dit bij het besluit horende handboek beschrijft de procesmatige en technische inrichting van de vervanging, op grond waarvan verantwoord een besluit kan worden genomen tot vervanging van de fysieke documenten.

 

1.4 Reikwijdte

Dit Handboek gaat over de vervanging van inkomende, interne en uitgaande fysieke archiefbescheiden, die opgenomen zijn in het centrale DMS/Zaaksysteem, JOIN van Decos. In het Vervangingsbesluit kan de reikwijdte worden beperkt tot alleen de op termijn te vernietigen bescheiden. Wij kiezen voor vervanging van alle archiefbescheiden, dus ook de te bewaren bescheiden. Zo ontstaat een geheel digitaal archief van de gemeente Hoeksche Waard, waarvan het te bewaren gedeelte l te zijner tijd worden overgebracht naar een e-depotomgeving. De procedurebeschrijving hiervoor is opgenomen in bijlage 14.

 

Het Vervangingsbesluit geldt voor de archiefbescheiden, die zijn gevormd vanaf 1 januari 2019. Vanaf dit moment is de gemeente Hoeksche Waard gaan scannen op een wijze, zoals verwoord in dit Handboek.

 

1.5 Totstandkoming handboek

Dit handboek is tot stand gekomen aan de hand van diverse werkbeschrijvingen en door bestudering van wet- en regelgeving, richtlijnen en handboeken Vervanging van andere gemeenten. De werkbeschrijvingen van het team DIV waren al opgesteld om de beoogde situatie met een Vervangingsbesluit te realiseren.

 

Vanuit het Regionaal Archief Dordrecht is de archiefinspecteur, de heer R. Lassche, betrokken bij de totstandkoming van dit Handboek. Zijn opmerkingen en aanbevelingen zijn in dit handboek verwerkt.

 

De gemeentearcivaris, de heer T.J. de Bruijn, is door de archiefinspecteur geïnformeerd over zijn bevindingen. Op basis hiervan heeft de de gemeentearchivaris een afweging gemaakt voor een positief advies voor het handboek Vervanging.

 

2. Kaders en verantwoordelijkheden

 

2.1 Algemene kaders

Voor het vervangen van fysieke archiefbescheiden door digitale originelen zijn de volgende artikelen van toepassing:

Artikel 5.2, onderdeel A van de Wet Revitalisering Generiek Toezicht.

Artikel 7 en 9 lid 1 van de Archiefwet 1995.

Artikel 2, 6 en 8 van het Archiefbesluit 1995.

Artikel 11 en 12 van het Archiefbesluit 1995

Artikel 26a en artikel 26b van de Archiefregeling 2009.

 

Naast deze regelingen zijn de volgende normen van belang:

NEN-ISO 15489 (informatie- en archiefmanagement)

NEN-ISO 23081 (records management processen, metadata 1 voor records)

NEN-ISO 2082 (functionele eisen informatie- en archiefmanagement in programmatuur)

RODIN (referentiekader opbouw digitaal informatiebeheer)

ED3, Eisen te stellen aan duurzaam digitaal depot, versie 2.0

Handreiking vervanging archiefbescheiden, Archief 2020.

Toepassingsprofiel Metagegevens lagere Overheden TMLO, Archief 2020.

Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie’ (MDTO) 2

 

In Bijlage 7 staan de uitgewerkte kaders.

 

2.2 Kaders gemeente Hoeksche Waard

Specifiek voor de gemeente Hoeksche Waard zijn de hierboven genoemde regels uitgewerkt in de Archiefverordening 2019 Gemeente Hoeksche Waard, , vastgesteld door de gemeenteraad op 17 december 2019. De Beheerregeling Informatiebeheer Hoeksche Waard 2019, en het aanwijzingsbesluit informatiebeheer gemeente Hoeksche Waard 2019 zijn door het college vastgesteld op 5 november 2019.

 

In 2018 is door de Projectgroep Herindeling het Handboek Zaakgericht werken vastgesteld.

 

2.3 Verantwoordelijkheden binnen gemeente Hoeksche Waard

 

Beheerder

Het directielid, belast met bedrijfsvoering is in het Aanwijzingsbesluit Informatiebeheer 2019 van de gemeente Hoeksche Waard door het college aangewezen als de beheerder van de archieven en belast met het geheel van de informatievoorziening, en met het beheer van de documenten voor zover deze niet zijn overgebracht naar de archiefbewaarplaats.

De Beheerder van de archieven ondertekent de Verklaring van Vernietiging.

 

Gemeentearchivaris

De gemeentearchivaris van Dordrecht is belast met het beheer van de archiefbewaarplaats en de daarin opgenomen archiefbescheiden van gemeente Hoeksche Waard en haar rechtsvoorgangers.

 

Team DIV

De medewerkers van het team DIV ontvangen, selecteren, digitaliseren en registreren archiefbescheiden in het DMS/Zaaksysteem. De medewerker DIV regelt de uitvoering van de vernietiging van de daarvoor in aanmerking komende archiefbescheiden.

Medewerkers van team DIV controleren en beheren de archiefbescheiden. Deze werkafspraken zijn vastgelegd in het Handboek Zaakgericht werken uit 2018.

 

Archiefinspecteur Regionaal Archief Dordrecht

De archiefinspecteur adviseert gevraagd en ongevraagd over het vervangingsproces. Een jaarlijkse audit op het proces is onderdeel van zijn taak en bevoegdheid.

 

Medewerkers organisatie

De medewerkers in algemene dienst registreren ook archiefbescheiden in het DMS/Zaaksysteem. Medewerkers leveren archiefbescheiden aan bij team DIV.

 

Team Plannning en Control

Medewerkers Planning en Control verrichten jaarlijks een interne audit op het vervangingsproces.

 

CISO

De CISO adviseert binnen het vervangingsproces over de onderwerpen beschikbaarheid en betrouwbaarheid van informatie

 

2.4 Archivistisch beheer

Archivistisch beheer zorgt voor het vastleggen van doelgericht menselijke kennis. Elk overheidsorgaan is verantwoordelijk voor zijn handelen. Daarvoor is een archief onontbeerlijk. Het archief vormt de neerslag van dat handelen en de bron voor die verantwoordelijkheid. Het verzorgen van de archiefbescheiden met aandacht voor context, structuur en behoud voor de toekomst kenmerkt het archivistisch beheer.

 

3. De te vervangen archiefbescheiden

 

3.1 Archiefbescheiden

De officiële definitie van archiefbescheiden zijn al die bescheiden die ongeacht hun aard bestemd zijn te berusten onder de instelling, persoon of groep personen die deze heeft ontvangen of opgemaakt uit hoofde van zijn/haar activiteiten of vervulling van zijn/haar taken (Art. 1 Archiefwet 1995).

 

In het zaaksysteem van Decos worden zaaktypen3 gebruikt voor de ordening van deze archiefbescheiden in zaken. Er wordt voor een groot aantal zaaktypen een generiek proces gevolgd. Voor een aantal processen zijn specifieke workflows ingericht.

 

Zoals in alinea 1.1 aangegeven, biedt de Archiefwet 1995 de mogelijkheid om archiefbescheiden te vervangen door reproducties. Vervolgens worden de oorspronkelijke fysieke archiefbescheiden vernietigd. De reproducties nemen volledig de plaats in van de oorspronkelijke archiefbescheiden conform artikel 7 van de Archiefwet 1995. De digitale documenten worden daardoor archiefbescheiden in de zin van de Archiefwet. Ze moeten voldoen aan de eisen die gesteld worden aan duurzaamheid, goede, geordende en toegankelijke staat.

 

Archiefbescheiden die digitaal van oorsprong zijn worden niet vervangen en vallen niet onder de werking van dit Handboek. De digitale archiefbescheiden worden in hun oorspronkelijke vorm opgenomen in het DMS/Zaaksysteem.

 

Het Vervangingsbesluit geldt voor de inkomende, interne en uitgaande fysieke archiefbescheiden, die zijn gevormd vanaf 1 januari 2019 en worden opgeslagen in het centrale DMS/Zaaksysteem, JOIN van Decos. Documenten welke door middel van scanning worden opgeslagen in andere applicaties en systemen

 

3.2 Structuur, inhoud, vorm en samenhang

Op grond van artikel 17 van de Archiefregeling moet er voor gezorgd worden dat van archiefbescheiden altijd de inhoud, structuur en vorm kan worden vastgesteld. Dit geldt ook voor de samenhang met andere documenten. De Archiefregeling schrijft voor dat vervanging alleen mag, als dit gebeurt met de juiste en volledige weergave van de in de te vervangen archiefbescheiden voorkomende gegevens. Ter beoordeling of een document moet worden geregistreerd en gearchiveerd is de vorm en structuur veelal van ondergeschikt belang. De inhoud en de context van een document of zaak bepalen de waarde voor het archief. De vorm en structuur dienen voor zover mogelijk in tact te blijven. Mutaties worden vastgelegd in het DMS/Zaaksysteem, zodat reconstructie van een registratie, bestand of proces mogelijk is.

 

Bij het registeren van zaken in het zaaksysteem moet verplicht een aantal stappen worden doorlopen. Zijn deze stappen gevuld dan kan worden vastgesteld wanneer, door wie en uit hoofde van welke taak het document is ontvangen of opgemaakt. Bij de registratie van een document of zaak worden automatisch metadata meegenomen. Door de aanwezige koppelingen of nog te realiseren koppelingen met andere systemen worden gegevens automatisch gegenereerd. Doordat er zaakgericht gewerkt wordt is de samenhang met andere ontvangen of opgemaakte archiefbescheiden behorende bij één zaak duidelijk.

 

De “identiteit” (authenticiteit) van archiefbescheiden moet altijd vastgesteld kunnen worden. Er moet immers kunnen worden vastgesteld dat de archiefbescheiden niet onrechtmatig gemanipuleerd zijn of dat informatie verloren is gegaan. Van papieren archiefbescheiden zijn inhoud, structuur en verschijningsvorm fysiek aanwezig in het document en in de fysieke ordening. Bij digitale bestanden is deze authenticiteit vastgelegd in de bestandseigenschappen,

 

Gemeente Hoeksche Waard heeft gekozen om met automatische kleurherkenning te scannen. Scannen in kleur is in principe alleen noodzakelijk wanneer de kleur een betekenisvolle waarde heeft (bijv. bij een kaart of diagram). Kleur is daarnaast een authenticiteitskenmerk. Door te kiezen voor scannen in kleur wordt het risico vermeden dat stukken, die in kleur gescand moeten worden, in grijstint worden gescand.

Voor het scannen gebruikt Gemeente Hoeksche Waard een Multifunctional4 en een A0-scanner.

 

Bijzondere aandacht verdient de scanning van technische tekeningen, die voor vervanging in aanmerking komen. De oorspronkelijke maatvoering en schaal dienen volledig en juist te worden gereproduceerd.

Doordat er gescand wordt met een A0-scanner kan een nagenoeg identiek exemplaar gereproduceerd worden ten opzichte van het oorspronkelijke exemplaar. De scans worden binnengehaald in het DMS/zaaksysteem.

 

4. Inrichting van het vervangingsproces

 

4.1 Selectieproces

Het vervangingsproces omvat de selectie, scanning, registratie, opslag, beheer en de vernietiging van de te vervangen archiefbescheiden. Ondersteunende middelen hierbij zijn de scanhardware en -software en het DMS/zaaksysteem. De technische beschrijving staat in bijlage 10.

 

Zoals aangegeven in paragraaf 2.3 van dit handboek zijn de medewerkers DIV in samenwerking met de medewerker in de organisatie belast met de uitvoering van het geheel van de werkzaamheden met betrekking tot het vervangingsproces.

 

Het gaat hier over het ontvangen, selecteren, digitaliseren (scannen), registeren van fysieke archiefbescheiden, vernietigen van de vervangen fysieke archiefbescheiden en daarnaast het beheren van de in het DMS/Zaaksysteem opgenomen archiefbescheiden.

 

De papieren documenten komen binnen via fysieke post, de brievenbus, de receptie of kunnen worden afgegeven bij een medewerker of collegelid.

 

Alle fysieke post wordt aangeboden bij het team DIV. Een medewerker van DIV beoordeelt of de fysieke post geopend wordt. De criteria op basis waarvan de post geopend mag worden, zijn beschreven in de Postprocedure Hoeksche Waard (zie bijlage 3). Mag de post niet geopend worden dan wordt deze doorgezonden naar het betreffende team of collegelid. Deze beoordeelt of het poststuk alsnog moet worden geregistreerd en opgenomen in het DMS/zaaksysteem. Als een poststuk geopend mag worden, beoordeelt de medewerker DIV of het poststuk archiefwaardig is en geregistreerd moet worden. De criteria hiervoor zijn eveneens opgenomen in de Postprocedure Hoeksche Waard. Waar vereist, worden enveloppen ook gescand en opgenomen bij het poststuk en net zo lang bewaard als het poststuk zelf. Na het scannen worden de fysieke documenten, tot het moment van vernietiging, op volgorde van datum opgeborgen.

 

Fysieke documenten voor en van de griffie worden op dezelfde wijze verwerkt.

 

4.2 Voorbereiding scannen

Op basis van het hiervoor omschreven selectieproces worden de documenten scanklaar gemaakt. Documenten worden ontdaan van nietjes, plastic en gelijmde kaften, ringbanden en andere voorwerpen die het scannen onmogelijk maken. Uitzondering hierop zijn originele akten dien niet in Nederland gereproduceerd kunnen worden. Deze worden niet ontdaan van nietjes. Er wordt gecontroleerd of de te scannen documenten volledig en leesbaar zijn. Documenten die onleesbaar zijn, lastig te scannen of erg omvangrijk zijn, worden door de medewerker apart gehouden. Waar mogelijk wordt naar een praktische oplossing gezocht, zoals het opvragen van een digitaal exemplaar.

 

4.3 Registratieprocedure Zaaksysteem Join

Voor de registratie, opslag en archivering van documenten gebruikt de gemeente Hoeksche Waard vanaf 1 januari 2019 het DMS/zaaksysteem Join. In dit DMS/zaaksysteem zijn de meest gebruikte processen volledig ingericht.

 

Alle documenten die zijn geselecteerd voor het vervangingsproces doorlopen de registratieprocedure. Het proces is schematisch weergegeven in bijlage 4. De medewerker DIV opent de scans (berichten) in het DMS/zaaksysteem en controleert nogmaals de scankwaliteit. Constateert hij een afwijking dan wordt het fysieke document opnieuw gescand.

 

De scans komen binnen in de scanwachtrij van de DIV-medewerkers in het DMS/zaaksysteem. Vanuit deze wachtrij worden de gescande archiefbescheiden geregistreerd als document in een nieuwe of bestaande zaak.

 

Bij de registratie is het uitgangspunt dat de documenten terug te vinden moeten zijn. Daarom is het toekennen van metadata noodzakelijk. Digitale informatie is vluchtiger en veranderlijker dan papieren informatie. Om te zorgen dat de waarde ervan niet verdwijnt, moet die waarde worden vastgelegd. Dat kan door er extra informatie aan toe te voegen in de vorm van metagegevens.

Metagegevens zijn nodig om van inhoud (content) betekenisvolle inhoud (informatie) te maken. Ze zorgen ervoor dat overheden hun eigen en elkaars informatie kunnen vinden, interpreteren en vertrouwen en ze zorgen ervoor dat er zorgvuldig kan worden omgegaan met gevoelige informatie en dat informatie tijdig vernietigd wordt of juist bewaard blijft.

Bij de registratie in het zaaksysteem zijn verplichte velden ingericht voor metadata die minimaal moeten worden geregistreerd zoals registratiedatum, ontvangstdatum, datum poststuk, afzender, onderwerp, documenttype en, werkproces. Een overzicht van de te gebruiken metadata in DMS/Zaaksysteem is beschikbaar via een aparte tool “Zaaktypen.nl” van Decos. Ieder zaaktype heeft een eigen set metadata. Door een koppeling met iNavigator5 van VHIC/Sdu worden standaardgegevens overgenomen in het DMS/Zaaksysteem.

 

Medewerkers kunnen ook archiefbescheiden aanbieden om te scannen. Gewijzigde archiefbescheiden worden ook gescand, omdat dit in feite nieuwe originele documenten zijn ( bijv. ondertekende contracten). Deze archiefbescheiden worden dan als nieuwe registratie gekoppeld aan de bestaande zaak.

 

Uitzonderingen

Archiefbescheiden, die voor vervanging in aanmerking komen, maar niet gescand kunnen worden of waarvan het niet wenselijk is om ze te scannen, worden op dezelfde wijze geregistreerd als hiervoor omschreven. In het DMS/zaaksysteem wordt aangeven dat sprake is van niet gedigitaliseerde documenten en wat de reden hiervoor is. Deze archiefbescheiden worden uitgezonderd van vervanging. Reden voor uitsluiting zijn niet visueel overdraagbaar, technisch niet mogelijk of op basis van speciale juridische gronden.

Documenten, die uit oogpunt van historisch onderzoek fysiek bewaard blijven, worden wel gescand maar worden daarnaast ook in fysieke vorm gearchiveerd. Vervanging is voor deze archiefbescheiden niet van toepassing.

Zie bijlage 6 voor nadere instructie en voorbeelden.

 

4.4 Het digitaliseringsproces

Alle archiefbescheiden die zijn geselecteerd voor het vervangingsproces doorlopen de scanprocedure. Het scanproces is centraal georganiseerd en de bescheiden worden geselecteerd op A-3 en kleiner en formaten groter dan A3 t/m A0. Afhankelijk van het formaat worden ze gescand op de multi-functional of de A0-scanner.

Het scanproces is zodanig ingericht dat de gedigitaliseerde archiefbescheiden aan dezelfde visuele eigenschappen voldoen als de papieren originelen.

 

4.5 Controles op te vervangen documenten

Om de kwaliteit en terugvindbaarheid van de digitale bestanden te waarborgen, zijn een aantal controlemomenten in de cyclus opgenomen.

 

De controlemomenten zijn:

  • Documentcontrole na registratie

  • Archiefcontrole bij afhandelen zaak

  • Vernietigingscontrole

  • Overbrengingscontrole

De laatste drie controles worden over het algemeen verricht op het moment dat de fysieke stukken al vernietigd zullen zijn. Voor de vervanging van archiefbescheiden ligt dan ook de focus op de eerste controle van het te vervangen document.

De controles richten zich op de visuele verschijningsvormen en toegankelijkheid van het document. De belangrijkste criteria zijn: juistheid, volledigheid, leesbaarheid, terugvindbaarheid en de kwaliteit van het beoogd origineel. Deze criteria worden hieronder toegelicht;

 

Juistheid en volledigheid:

Tijdens de voorbereiding op het scannen vindt al de eerste controle plaats. Daarbij worden de documenten gecontroleerd op volledigheid. De medewerker die de documenten scanklaar maakt, beslist of de betreffende stukken al dan niet op dat moment gescand kunnen worden. Wanneer blijkt dat bepaalde delen of bladzijden ontbreken wordt overleg gepleegd met de betrokken afdeling of wordt contact opgenomen met de afzender. Het scannen wordt zonodig uitgesteld totdat de stukken compleet zijn of een digitaal exemplaar ontvangen is.

Indien nodig worden papieren documenten met beschadigingen of minder goed leesbare stukken apart gescand. Gecontroleerd dient te worden of alle pagina’s van het document zijn gescand, geen overbodige lege pagina’s zijn gescand, geen delen van de tekst is weggevallen en of de pagina’s volledig zijn gescand.

De controle op de kwaliteit van de scans wordt in eerste instantie verricht door de medewerker die de documenten scant en de, bijbehorende registratie maakt. Daarna vindt een tweede controle plaats door een andere medewerker DIV, die de registratie en scan controleert. Dit is van belang voor een onafhankelijk oordeel over de kwaliteit van de scans.

 

Leesbaarheid kwaliteit reproducties:

Tijdens het scanproces zelf worden de gescande documenten getoond op een beeldscherm. Na het scannen wordt gecontroleerd of de gegevens op de gemaakte scan juist en volledig zijn overgekomen. Dit gebeurt aan de hand van de volgende criteria:

  • Zijn de pagina’s van het document recht gescand?

  • Zijn de pagina’s van het document zonder fouten gescand? Fouten kunnen zijn vlekken; onleesbare passages; wegval van tekstdelen; horizontale en verticale strepen; pixelverstoringen; verspringingen, andere vervormingen en bovenmatige kleurafwijkingen.

Scanfouten worden direct opgelost., meestal door opnieuw te scannen. Mocht de fouten worden veroorzaakt door de apparatuur, dan wordt het team Facilitair ingeschakeld. Eventueel wordt de leverancier van de scanapparatuur ingeschakeld. Daarnaast wordt tijdens het scannen ook gecontroleerd op leesbaarheid duidelijkheid en kwaliteit.

 

Terugvindbaarheid:

Voor de organisatie is het van belang dat de documenten snel en eenvoudig terug te vinden zijn. Dit realiseert de medewerker DIV door middel van uniforme en complete registraties. Voor iedere registratie is bepaald welke metadata ingevuld moeten worden. In het handboek DIV is beschreven op welke wijze velden gevuld worden, bijvoorbeeld welke datumnotatie gebruikt wordt. Daarnaast wordt waar mogelijk met standaard-omschrijvingen gewerkt. Op deze wijze wordt een uniforme en complete registratiemethode bereikt.

Hiervoor zijn drie controlemomenten

  • 1.

    tijdens het registeren,

  • 2.

    op het moment van archiveren zaak en

  • 3.

    ten slotte bij het definitief overbrengen.

De metagegevens worden zowel op document- als op zaakniveau toegekend. Elke registratie wordt hierop gecontroleerd. Geconstateerde fouten worden hersteld en ontbrekende gegevens worden alsnog aangevuld De bevindingen worden vastgelegd in een logboek. Om documenten terug te kunnen vinden, kan gezocht worden in het zaaksysteem JOIN. In het zaaksysteem kan op verschillende manieren gezocht worden. Het is mogelijk op metadata van zaken, documenten of afzender te zoeken. Daarnaast zijn scans voorzien van Optical Character Recognition (OCR). Bij de scans wordt tekst in het document geïndexeerd. Hierdoor zijn documenten met een zoekvraag via het DMS/Zaaksysteem te benaderen zijn. In de bestanden zelf is geen OCR-functionaliteit aanwezig.

 

Kwaliteit Na het scannen en registreren worden de documenten visueel gecontroleerd. Dit wordt door een medewerker van team DIV gedaan, die de documenten niet heeft geregistreerd. Aan de hand van de fysieke documenten controleert een medewerker DIV de registraties. De procedure voor de controles is beschreven in bijlage 5.

Bij deze controles worden de metadata en kwaliteit van de registratie en scan gecontroleerd aan de hand van een checklist (bijlage 9). Er wordt gecontroleerd op juistheid van metadata, volledigheid, leesbaarheid. Is dit het geval dan wordt er opnieuw gescand en zo nodig wordt de scanner schoongemaakt en/of gekalibreerd.

 

Op het fysieke document noteert de medewerker DIV op de rechter bovenhoek van de eerste bladzijde van het document een V (Vernietigbaar) of B (bewaren) en zijn of haar initialen. Op deze wijze is ook de eerste waardering voor het document duidelijk en wie de controle heeft uitgevoerd.

 

Risicoanalyse

Op basis van een onderstaande risicoanalyse worden documenten en registraties gecontroleerd. Om capaciteit van team DIV effectief in te zetten, wordt onderscheid gemaakt in de controle van documenten. De controle gebeurt op basis van de risicoklasse. Deze risicoklassering is gekoppeld aan het zaaktype van de zaak, waaronder het document geregistreerd is. In bijlage 2 staan alle gebruikte zaaktypen en de bijbehorende langst mogelijke bewaartermijn van dat zaaktype.

 

Risicoklasse

Kwaliteitscontrole

Laag

Steekproeven 1 keer per maand

Matig

Steekproef 1 keer per week

Hoog

Dagelijks

 

Risicobeheersing

Om risico’s tegen te gaan zijn in aantal maatregelen mogelijk:

  • vermijden. Hierbij wordt de kans/mogelijkheid van optreden van een bepaald risico opgeheven; het risico wordt vermeden.

  • verminderen. Hierbij wordt beoogd de oorzaak of het gevolg van het risico te verkleinen. Indien getracht wordt de oorzaak te verkleinen wordt deze maatregel vooraf uitgevoerd. Bij een gevolggerichte maatregel is het echter zo dat men van te voren nadenkt over de maatregelen en eventuele voorbereidingen treft, maar dat men de daadwerkelijke maatregel pas treft op het moment dat het risico optreedt.

  • overdragen. Overdragen van een risico leidt niet direct tot het wegnemen van het risico, maar wel tot een risicovermindering omdat verwacht of afgesproken wordt dat een andere partij in staat zal zijn het risico te managen of te dragen.

  • accepteren. Er kan ook voor worden gekozen om een risico te accepteren. Vaak houdt dit in dat je hiervoor extra geld opneemt in je raming of dat je de planning aanpast.

Risicoanalyse voor vernietigbare documenten (excl. 110 jaar).

Potentieel risico

Kans

Impact

Risicoklasse

Beheersmaatregel

Kwaliteit scans

  • -

    niet leesbaar

  • -

    pagina’s ontbreken

 

1

1

 

2

2

 

laag

laag

Accepteren en door middel van steekproef risico verminderen

Kwaliteit documentregistraties

  • -

    Metadata niet compleet

  • -

    Verkeerd documenttype gekozen

  • -

    Gekoppeld aan verkeerde zaak

 

2

2

 

2

 

1

1

 

2

 

laag

laag

laag

Accepteren en door middel van steekproef risico verminderen

Kwaliteit zaakregistraties

  • -

    Metadata niet compleet

  • -

    Verkeerd zaaktype

 

2

2

 

2

2

 

laag

laag

Accepteren en door middel van steekproef risico verminderen

Beschikbaarheid

  • -

    Beschikbaarheid DMS/Zaaksysteem

  • -

    Beschikbaarheid ICT

 

 

2

 

2

 

 

4

 

4

 

 

matig

 

matig

Risico overdragen door overeenkomsten met leveranciers

 

Risicoanalyse van te bewaren documenten en met vernietigingstermijn van 110 jaar.

Potentieel risico

Kans

Impact

Risico-

klasse

Beheersmaatregel

Kwaliteit scans

  • -

    niet leesbaar

  • -

    pagina’s ontbreken

 

1

1

 

5

5

 

hoog

hoog

Risico vermijden door dagelijkse controle van scans en registratie

Kwaliteit documentregistraties

  • -

    Metadata niet compleet

  • -

    Verkeerd documenttype gekozen

  • -

    Gekoppeld aan verkeerde zaak

 

2

2

 

2

 

3

3

 

4

 

hoog

matig

hoog

Risico vermijden door dagelijkse controle van scans en registratie

Kwaliteit zaakregistraties

  • -

    Metadata niet compleet

  • -

    Verkeerd zaaktype

 

2

2

 

4

3

 

hoog

matig

Risico vermijden door dagelijkse controle van scans en registratie

Beschikbaarheid

  • -

    Beschikbaarheid DMS/Zaaksysteem

  • -

    Beschikbaarheid ICT

 

2

 

2

 

4

 

4

 

matig

matig

Risico overdragen door overeenkomsten met leveranciers

 

Verklaring getallen

Kans:

0 – onwaarschijnlijk klein

1 – zeer klein

2 – klein

3 – redelijk

4 – groot

5 – vrijwel zeker

 

Impact:

0 – n.v.t.

1 – geen effect

2 – onbelangrijk

3 – ernstig

4 – zeer ernstig

5 – fataal

 

Toelichting op de risicoanalyse

De kans op verlies van informatie is even groot voor vernietigbaar of te bewaren documenten. Het verschil in risicoklasse wordt veroorzaakt door de impact als documenten niet compleet of leesbaar zijn over een langere periode.

Documenten met een relatieve korte behandeltermijn en korte bewaartermijn, worden binnen de organisatie snel verwerkt. Eventuele tekortkomingen van de bestanden wordt dan ook snel gesignaleerd. Daarnaast is voor documenten met een lange bewaartermijn van belang, om vooraf op kwaliteit te controleren om op langere termijn de kwaliteit van scan te garanderen.

 

Op basis van bovenstaande risicoanalyse hanteert team DIV de werkwijze om alle te bewaren documenten te controleren. De vernietigbare documenten worden op basis van steekproeven gecontroleerd.

 

4.6 Bestanden in het DMS/Zaaksysteem

Bestanden worden opgeslagen in het DMS/Zaaksysteem. De gedigitaliseerde bestanden worden als PDF-A opgeslagen.

Door opslag in PDF/A is de authenticiteit van deze gedigitaliseerde archiefbescheiden voldoende gewaarborgd. PDF/A (Portable Document Format Archivable), bekend als ISO-standaard 19005, is een afgeleide van de gewone PDF. Deze PDF/A is specifiek ontwikkeld voor langdurige en duurzame archivering van digitale documenten.

 

4.7 Terugvindbaarheid van vervangen fysieke bescheiden

De fysieke documenten worden na de controle opgeborgen in archiefdozen. Hierin worden ze opgeborgen op datum. Regels hiervoor zijn:

  • Ingekomen document – datum ontvangststempel

  • Uitgaande document – datum document

  • Intern document – datum document

Indien datum moeilijk te bepalen is, wordt hiervan een aantekening in de documentregistratie gemaakt, zodat het fysieke document voor een bepaalde tijd terug vindbaar is.

Als op het stuk geen datumstempel staat gebruiken we de registratiedatum als opbergdatum. De registratiedatum staat dan op het fysieke stuk geschreven.

 

Fysieke documenten die uitgezonderd zijn van vervanging worden in een aparte archiefserie opgeborgen. Dit staat herkenbaar op de buitenkant van de doos aangegeven. Archiveren gebeurt aan de hand van de bovenstaande regels.

 

5. Inrichting van het vernietigingsproces

 

De procedure voor het vernietigen van de fysieke stukken heeft betrekking op archiefbescheiden die succesvol zijn vervangen door digitalisering én waarvan is afgesproken om ze te vernietigen.

 

Gemeente Hoeksche Waard bewaart, voor de duur van 3 maanden, de vervangen fysieke stukken. Deze stukken worden na de documentcontrole chronologisch op datumvolgorde opgeborgen in archiefdozen (eerste dag t/m laatste dag) en na de termijn van drie maanden vernietigd, met in achtneming van de doorlopende machtiging voor vernietiging van de archivaris. De volle archiefdozen worden opgeslagen in de archiefruimte.

 

De bewaartermijn van 3 maanden is gebaseerd op de gemiddelde afhandelingstermijn van een procedure, zodat fysieke stukken in de meeste gevallen nog beschikbaar zijn voordat een procedure is afgerond. Na afloop van deze termijn worden de fysieke stukken in de daarvoor bestemde papierbakken verzameld. De volle papierbakken worden aangeboden aan een gecertificeerd archiefvernietingsbedrijf. Dit bedrijf vernietigt de archiefbescheiden daadwerkelijk. Het ingehuurde bedrijf levert op zijn beurt een Verklaring Vernietiging Archiefbescheiden aan, waarin wordt vermeld dat de vernietiging daadwerkelijk heeft plaatsgevonden conform artikel 7 AW.

 

Op grond van artikel 8 van het Archiefbesluit 1995 wordt jaarlijks een verklaring van vervanging (Bijlage 11) opgesteld. Deze verklaring bevat een specificatie van de vervangen archiefbescheiden, in de betreffende periode en beschrijft op grond waarvan vervanging heeft plaatsgevonden en de wijze waarop dit is gebeurd. Algemene uitzonderingen worden eveneens in de verklaring vermeld. Een exemplaar van deze verklaring wordt blijvend bewaard. Deze verklaring wordt opgesteld door een medewerker DIV en ondertekend door de beheerder. In Bijlage 12 is de werkinstructie voor vernietiging opgenomen.

 

6. Technische inrichting

 

6.1 ICT

Het DMS/Zaaksysteem JOIN heeft een eigen virtuele omgeving binnen de VM-WARE serverfarm van de gemeente. Deze serverfarm bevindt zich fysiek in de computerruimte op de 2e verdieping van het gemeentehuis te Maasdam. Het DMS/Zaaksysteem maakt gebruik van een Oracle databasesysteem.

 

De Data wordt opgeslagen op een LUN op onze Pure storage 6 , deze is voorzien van een gebundelde groep SSD disks waarover de data op logische wijze wordt weggeschreven. Het principe van een fysieke schijf is hierin niet meer van toepassing. De data wordt opgeslagen op een vooraf bepaalde grootte binnen de storage. Deze ruimte is alleen beschikbaar voor de servers die horen bij het betreffende pakket. Het migreren naar een andere schijf is in deze casus niet mogelijk. Dataverval van bestanden wordt door deze opslagmethode ook geminimaliseerd.

 

Een aantal documenthandelingen worden door technische achtergrondprocessen in Servicebus en Decoscrawler aangestuurd, zoals het koppelen van nieuwe scandocumenten en automatisch koppelen van scans met behulp van een barcode.

 

Rechten op documenten in het DMS/Zaaksysteem worden bepaald door de rechten op het zaaktype, zoals in de Zaaktype.nl of het admin-gedeelte is geconfigureerd. Documenten en zaken kunnen alleen door de geautoriseerde medewerkers worden verwijderd met de behulp van vernietigingsfunctionaliteit, op basis van een vooraf gedefinieerde vernietigingslijst. Losse registraties kunnen door medewerkers van DIV worden verwijderd.

 

6.2 Hard- en software

Voor het vervangen van de oorspronkelijke documenten zijn een aantal eisen geformuleerd, waar de scanapparatuur aan moet voldoen.

Technische eisen voor de scanners zijn:

  • Scannen met behoud van inhoud, vorm, structuur (juiste schaal);

  • Scannen in kleur en zwart/wit;

  • Instelbare resolutie van 100 ppi tot 600 ppi, bit diepte 24 in ieder geval voor tekstdocumenten.

  • Scannen met JPEG kleurcompressie, kleurcompressie tot maximaal 70%.)

  • Scannen in PDF-A-1b bestand;

  • Scannen in TIFF bestandsformaat;

  • Dubbelzijdig scannen;

  • Verschillende papierformaten automatisch herkennen;

  • 1 scan van verschillende papierformaten maken;

  • Scannen naar serverlocatie;

  • Scannen naar mailbox gebruiker;

  • Geen zwarte randen als gevolg van uitvulling.

De specificatie van de scanners, die gebruikt worden, is opgenomen in bijlage 10.

 

De software die gebruikt wordt voor het digitaliseringsproces is van Decos en behoort tot het zaaksysteem JOIN (bijlage 13). De software wordt meerdere keren per jaar met een update aangepast. Updates worden vooraf getest en beoordeeld. Het zaaksysteem is NEN2082 gecertificeerd.

 

6.3 Onderhoud hardware.

Voor de scanapparatuur is een serviceovereenkomst/Service Level Agreement (SLA) afgesloten met de leverancier.

 

De servers en hardware worden door team ICT beheer onderhouden. Alle hardware voor Back-up is redundant 7 uitgevoerd, in geval van uitval van een van de componenten wordt deze volgens SLA met de back-up leverancier, vervangen. Alle devices worden pro-actief ge-monitort waardoor de kans op uitval reeds vooraf gedetecteerd wordt.

 

6.4 Zaaksysteem JOIN

De werknaam van het zaaksysteem is JOIN van Decos. Een aantal componenten van het zaaksysteem hebben onderling interactie. De functionele inrichting van applicaties wordt verricht door medewerkers van team Functioneel Beheer.

 

DMS/Zaaksysteem

Het is de DMS/Zaaksysteem omgeving die, via de WebService wordt aangeroepen om nieuwe zaken, berichten, documenten en bestanden aan te maken of metadata bij te werken. Het programma is webbased. In de zaakomgeving bevinden zich de lopende zaken.

 

Zaaksysteem

In JOIN is een structuur van adressen, documenten, zaken en projecten aanwezig. Alle documenten worden aan een zaak toegevoegd. Aan documenten en zaken kunnen personen of instanties, met bijbehorende adresgegevens, worden gekoppeld. Zaken binnen JOIN kunnen jarenlang bewaard worden, totdat ze worden overgebracht naar het e-depot of totdat ze vernietigd moeten worden.

 

Sjablonen

JOIN is gekoppeld aan iWriter/Templafy voor standaard-sjablonen. Hierdoor het eenvoudig is om bestanden te creëren, die direct aan documentregistraties en zaken gekoppeld zijn.

 

6.5 Backup

Het maken van backups wordt geregeld door team ICT beheer. De frequentie en bewaartijd (retentie) van de backups is als volgt geregeld:

  • Dagelijks: zondag t/m vrijdag een incremental backup, 15 dagen retentie.

  • Wekelijks: op zaterdag een full backup, 31 dagen retentie.

  • Maandelijks: laatste werkdag van de maand een full back-up, 365 dagen retentie.

  • Jaarlijks: laatste werkdag van het jaar een full back-up, 1825 dagen retentie.

Procedurebeschrijving is opgenomen in Bijlage 8.

 

Door nieuwe technologische ontwikkelingen is de back-upprocedure van een dagelijkse activiteit verschoven naar een continu proces. Hierbij worden meerdere serverlocaties en algoritmes ingezet om de beschikbaar, integriteit en vertrouwelijkheid van date gewaarborgd.

 

De functioneel beheerder kan aangeven of de back-up van een applicatie moet afwijken van de standaardprocedure. Team ICT Beheer heeft hierin een faciliterende rol.

 

Het terugzetten van back-ups van applicaties vindt alleen op verzoek van de functioneel beheerder van de applicatie plaats door team ICT Beheer. Binnen het DMS/Zaaksysteem is een eenvoudig functie aanwezig om verwijdering van zaken, documenten, bestanden en workflows 8 te herstellen. Bij het terugzetten van een back-up van het DMS/Zaaksysteem overleggen de functioneel beheerder en medewerkers DIV over de mogelijke gevolgen van het terugzetten van een back-up. Een inschatting wordt gemaakt of verwijderde bestanden van de vernietigingscyclussen niet teruggeplaatst worden.

 

6.6 Veilig vervangen

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 7 april 2020 het strategische informatiebeveiligingsbeleid vastgesteld. Onder informatiebeveiliging wordt verstaan: “Het treffen en onderhouden van een samenhangend pakket van maatregelen om de betrouwbaarheid van de informatievoorziening aantoonbaar te waarborgen”. Kernpunten daarbij zijn beschikbaarheid, integriteit (juistheid) en vertrouwelijkheid van persoonsgegevens en alle informatiestromen.

De gemeente heeft organisatorisch en technische maatregelen getroffen om duurzaam toegankelijk bestanden op te slaan.

 

7. Inrichting van audits

 

Audits zijn een managementtool om inzicht te krijgen in kansen en risico’s en verbeteringen te signaleren. Het uitvoeren van interne audits heeft een aantal functies: het voornaamste is dat u kunt vaststellen of de doelstellingen voor het managementsysteem worden bereikt en of afspraken en beleid dus worden nagekomen. U kunt toetsen of het managementsysteem voldoet aan de eigen opgelegde eisen. En op naleving van externe (opgelegde) eisen, zoals in normen en standaarden. Een ander belangrijk doel van de interne audit is te achterhalen of werkzaamheden efficiënter kunnen worden uitgevoerd.

 

Het is belangrijk dat u interne audits op een systematische, onafhankelijke manier uitvoert: op basis van het beleid, de doelstellingen en de visie van de organisatie.

 

7.1 Interne audits

De uitvoering en kwaliteit van het vervangingsproces wordt gewaarborgd door een periodieke audit door team Control op basis van vastgestelde normen. Deze normering is vastgesteld in het Handboek DIV. De audit is erop gericht om vast te stellen of het vervangingsproces nog voldoet aan de vastgestelde eisen en of het proces correct wordt uitgevoerd op basis van dit Handboek. Uitkomsten van te houden controles en audits maken wijzigingen wellicht noodzakelijk. Deze audit vindt minimaal één keer per jaar plaats.

 

DIV audit

Op basis van het kwaliteitssysteem wordt de werkwijze van team DIV jaarlijks tegen het licht gehouden. Ook de procedure voor vervanging is onderdeel het kwaliteitssysteem.

 

Technische audit

De kwaliteit van de technische inrichting is gewaarborgd door een periodieke audit en afspraken met team ICT beheer. De kwaliteit van de IT-inrichting dient eveneens gewaarborgd te worden door een periodieke audit. Tijdens de audit wordt gecontroleerd of er een actueel informatie- en automatiseringsbeleid is en of dit beleid op geïmplementeerd is in de organisatie geautoriseerd is en nageleefd wordt. Dit geldt ook voor het beleid ten aanzien van de beveiliging.

Doordat enkel digitale bestanden het archief vormen en dus essentieel zijn voor bedrijfsvoering, bewijskracht en op lange termijn cultureel erfgoed, kan verlies van informatie financiële en juridische gevolgen hebben.

 

De audit is erop gericht om vast te stellen of de technische inrichting, (hardware, software, bestandsformaten en instellingen), het vervangingsproces en duurzame opslag van digitale archiefbescheiden voldoende ondersteunt. Tijdens de audit wordt nagegaan of eisen aan hard- en software zijn vastgesteld en of de hard- en software aan deze eisen voldoen.

 

De audit moet uitwijzen of de technische maatregelen om de integriteit en duurzaamheid van digitale bescheiden te garanderen zijn beschreven, of deze maatregelen zijn ingevoerd en of de maatregelen tot het gewenste resultaat leiden. Het gaat hier om een controle op scan- en opslagapparatuur en op instellingen, bestandsformaten en de opgeslagen bestanden.

 

Gecontroleerd wordt of taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van de IT-beheersing geautoriseerd en vastgelegd zijn en of richtlijnen en procedures geformuleerd zijn en of deze worden toegepast. Gecontroleerd wordt of het beheer van bevoegdheden vastgelegd is en wordt toegepast. Verder dient gecontroleerd te worden of het versiebeheer vastgesteld is en toegepast, hoe vaak back-ups worden gemaakt en hoe de recovery adequaat verloopt. Is er een calamiteiten- en uitwijkprocedure opgesteld en ingevoerd. De technische inrichting is essentieel voor de bedrijfsvoering.

 

Jaarlijkse vindt er een audit plaats op de Kwaliteit IT beheersmaatregelen. Gecontroleerd moet worden of er informatie- en automatiseringsbeleid is, of dit beleid nog actueel is en of dit beleid op het juiste niveau in de organisatie geautoriseerd is en nageleefd wordt. Dit zelfde geldt voor het beveiligingsbeleid.

De volgende vragen moeten worden beantwoord: Zijn taken en verantwoordelijkheden t.a.v. de IT-beheersing geautoriseerd en vastgelegd? Zijn richtlijnen en procedures geformuleerd en zijn deze geïmplementeerd? Is het beheer van bevoegdheden geformuleerd en geïmplementeerd? Is het versiebeheer bepaald en geïmplementeerd? Hoe vaak worden back-ups gemaakt en verloop de recovery adequaat? Is er een calamiteiten- en uitwijkprocedure opgesteld en geïmplementeerd? Is de fysieke omgeving adequaat voor een duurzaam digitaal archief?

 

7.2 Externe audit

De archiefinspectie van het Regionaal Archief Dordrecht zal ook audits uitvoeren. Na positieve uitkomsten van de audits wordt vanuit de archiefinspectie een doorlopende machtiging voor vernietiging afgegeven voor de periode van 5 jaar ten behoeve de vernietiging van de fysieke oorspronkelijke documenten.

Tijdens de audit wordt nagegaan welke eisen aan de kwaliteit van de dossiervorming en de kwaliteit van duurzaam toegankelijke documentopslag. De audit wijst uit of de organisatorische en technische maatregelen om de duurzaamheid van digitale bescheiden te garanderen, zijn beschreven of de maatregelen zijn geïmplementeerd en of de maatregelen tot het gewenste resultaat leiden. Het gaat hier om een controle op scan- en opslagapparatuur, op instellingen, dossiervorming en bestandsformaten.

 

Jaarlijks wordt er door middel van het invullen van “de 10 KPI‟s” (Kritische Prestatie Indicatoren) bekeken door de archiefinspectie van Regionaal Archief Dordrecht hoe de gemeente er voor staat.

Aan de hand van de “10 KPI‟s” wordt tweejaarlijks verslag gedaan aan de raad.

 

8. Wijzigingen Handboek Vervanging

 

Het Handboek is een geen statisch werk, maar een dynamisch geheel. Wijzigingen in de organisatie, wetgeving of de gehanteerde werkwijze maken wijzigingen in het Handboek noodzakelijk. Deze wijzigingen kunnen een grote impact of een kleine impact hebben.

 

Wijzigingen van het Handboek worden, door de beheerder vastgesteld, eventueel na advies van het Strategisch InformatieOverleg (SIO),

 

Wijzigingen met een grote impact zijn:

  • Veranderingen in de wettelijke eisen die aan vervanging worden gesteld;

  • Gewijzigd belang van de betreffende archiefbescheiden bij de zorgdrager (zoals een extra toevoeging aan het lijstje met uitzonderingen op vervanging);

  • Fusie of een andere grote organisatorische reorganisatie, die leidt tot een ander type overheidsorgaan;

  • Wijziging van de werkwijze of de volgorde van de handelingen, die gevolgen hebben voor het vervangingsproces en/of de kwaliteitsprocedures;

  • Wijzigingen in de technische infrastructuur, die gevolgen hebben voor het vervangingsproces en/of de kwaliteitsprocedures;

  • Besluit om met terugwerkende kracht te gaan vervangen;

Wijzigingen met een kleine impact zijn

  • Nieuwe werkafspraken binnen het team DIV (mits er geen afbreuk wordt gedaan aan de vastgestelde kwaliteitseisen);

  • Wijziging van werkprocessen (mits er geen afbreuk wordt gedaan aan de vastgestelde kwaliteitseisen).

  • Update van software, die geen gevolgen hebben voor het vervangingsproces en/of de kwaliteitsprocedures;

  • Wijziging van de bijlagen, die geen gevolgen hebben voor het vervangingsproces en/of de kwaliteitsprocedures.

Deze wijzigingen zullen door het team DIV direct worden doorgevoerd, maar wel formeel door de beheerder worden vastgesteld, eventueel met terugwerkende kracht.

 

Bijlage 1: Concept Vervangingsbesluit

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hoeksche Waard;

 

Gelet op artikel 7 van de Archiefwet 1995, artikel 6, eerste lid, van het Archiefbesluit 1995 en artikel 26b van de Archiefregeling 2009;

 

Besluit:

 

Artikel 1

Gemeente Hoeksche Waard gaat over tot vervanging door digitale reproducties van de papieren archiefbescheiden, waarna deze papieren archiefbescheiden worden vernietigd.

 

Artikel 2

De reproductie van archiefbescheiden vindt plaats op de wijze zoals beschreven in het Handboek Vervanging archiefbescheiden 2020 gemeente Hoeksche Waard, dat als bijlage bij dit besluit is gevoegd en onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met terugwerkende kracht op ingang van 1 januari 2019.

 

Artikel 4

Dit besluit kan worden aangehaald als ”Besluit vervanging archiefbescheiden gemeente Hoeksche Waard 2020”.

 

 

Maasdam, [DATUM] 2020

 

Burgemeester en wethouders van Hoeksche Waard,

 

De secretaris,

B. Silvis – de Heer

 

De burgemeester,

A.P.J. van Hemmen

 

Bijlage 2: Overzicht werkprocessen/zaaktypen

 

Deze bijlage maakt integraal onderdeel uit van het Besluit tot vervanging van archiefbescheiden van [datum] met registratienummer [nummer besluit].

Voor vernietiging in aanmerking komende werkprocessen:

 

PROCESNUMMER

Kernomschrijving (l)

Waardering

Bewaartermijn

Ingang bewaartermijn

LP00000006

Aanleg/reconstructie begraafplaats

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1124

Aanleg/reconstructie openbaar groen

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1126

Aanleg/reconstructie openbare verlichting

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1136

Aanleg/reconstructie speelvoorziening

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1134

Aanleg/reconstructie straatmeubilair

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000032

Aanlegsteiger verhuur

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1300

Aanlijn- en muilkorfgebod

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

LP00000039

Aanschrijving grafbedekking

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0719

Aansprakelijkstelling door derde

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B1099

Aansprakelijkstelling door eigen organisatie

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B1517

Adviesverzoek aan ondernemingsraad

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1329

Advisering aan derde

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1614

Agressie tegen personeelslid melding

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0555

Ambtsjubilea

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B1650

Anterieure overeenkomst

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1527

Antispeculatiebeding ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B1455

Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) subsidie

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

B0552

Bedrijfshulpverlening aanmelding

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B1413

Begraven of cremeren van gemeentewege

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1285

Beheer en onderhoud begraafplaats

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1234

Beheer en onderhoud civieltechnische kunstwerk

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1720

Beheer en onderhoud gemeentelijk materiaal

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1089

Beheer en onderhoud gemeentelijk pand

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0522

Beheer en onderhoud haven

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1125

Beheer en onderhoud openbaar groen

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1127

Beheer en onderhoud openbare verlichting

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1129

Beheer en onderhoud riolering

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0530

Beheer en onderhoud speelvoorziening

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1412

Beheer en onderhoud sportaccommodatie

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1135

Beheer en onderhoud straatmeubilair

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

LP00000003

Beheer en onderhoud voorziening honden

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

LP00000004

Beheer en onderhoud vrachtwagenparkeerplaats

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1131

Beheer en onderhoud watergang

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1133

Beheer en onderhoud weg

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1335

Beheerplan opstelling

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1456

Belastingafdracht aan derde

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0652

Beleids- of projectevaluatie

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0758

Beroep

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1292

Beroep tegen derde

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1401

Beschermde of monumentale boom wijziging melding

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

LP00000067

Bestemmingsplan voorbereidingsbesluit

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B0658

Betalingsregelingverzoek

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0559

Betrekkingsomvangwijziging

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1258

Bewegwijzering plaatsing toestemming

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0756

Bezwaarschrift

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1162

Bezwaarschrift bij derde

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1291

Bezwaarschrift heffingen/leges

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B1460

Bibob-onderzoek

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1683

Blijverslening

Vernietigen

30 Jaar

Afgehandeld

B1146

Brief aan gemeenteraad(slid)

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0328

BRP aanvraag geheimhouding/verstrekkingsbeperking

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1166

BRP adresonderzoek

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1637

BRP beheerfunctionaris aanwijzingsbesluit

Vernietigen

5 Jaar

Ander datumkenmerk

B0317

BRP briefadres- of woonadresomzetting

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1425

BRP emigratie aangifte

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0788

BRP gegevensterugmelding van derde

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0789

BRP gegevensverstrekking intern

Vernietigen

5 Jaar

Ander datumkenmerk

B0331

BRP gezagsregister

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0335

BRP hervestiging vanuit buitenland

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0338

BRP informatieverzoek van derde

Vernietigen

20 Jaar

Afgehandeld

LP00000065

BRP leegstand

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0348

BRP naamgebruikgegeven mutatie

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0366

BRP verhuizing aangifte

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0745

BTW/BCF-compensatiefonds aangifte

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1066

Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand (BABS)

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B1388

Buitengewoon opsporings ambtenaar (BOA)

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0051

Collectevergunning

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1349

Contractbeheer

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000061

Dagvaarding

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1643

Datalek melding

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0052

Demonstratie melding

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0054

Drank- en horecavergunning

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0089

Drank en horecavergunning paracommercieel

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0023

Drank- en horecawet art. 35 ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0055

Driehoeks- en sandwichborden plaatsingsvergunning

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1317

Duurzaamheidslening

Vernietigen

25 Jaar

Afgehandeld

B1299

Eenmalige trouwlocatie aanwijzing

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B1629

Elektrisch oplaadpunt aanvraag

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B1757

Energie-audit beoordeling

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1429

Energiesubsidie

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

B1476

Evenement melding

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B1086

Evenement organiseren

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0056

Evenementenvergunning

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

LP00000002

Externe audit

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1343

Financiële regeling opstelling

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0570

Flexibele beloning

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0567

Functiewaardering

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1389

Functiewijziging verzoek

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1465

Garantstelling

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1504

Gastouder inschrijving

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1507

Gastouder mutatie verwerking

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1503

Gastouderbureau inschrijving

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1506

Gastouderbureau mutatie verwerking

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0062

Gedenkteken vergunning

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0061

Gehandicaptenparkeerkaart

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0070

Gehandicaptenparkeerplaats

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B1698

Geluidhinder ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B0544

Geluidshinder verhoging grenswaarde

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1119

Gemeenschappelijke regeling beheer

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0485

Gemeentelijk pand ingebruikgeving

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0486

Gemeentelijk pand verhuur

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0136

Gemeentelijke monumentensubsidie

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

B1106

Gevonden voorwerp melding

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0519

Gladheidbestrijdingsplan

Vernietigen

5 Jaar

Vervaldatum besluit

B0064

Graf- of nisuitgifte

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

LP00000011

Grafrecht beëindigen

Vernietigen

1 Jaar

Anders, zie toelichting

B0769

Grafrecht overschrijving

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0773

Grafrecht verlenging

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1550

Grafruiming

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1310

Grond huur

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0525

Grond ingebruikgeving

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1439

Grond verhuur

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0547

Grond verpachting

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1298

Handhaving door derde

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1093

Handhaving door gemeente

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1305

Handhavingsverzoek

Vernietigen

5 Jaar

Ander datumkenmerk

B1076

Hinderlijke of schadelijke dieren houden ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0032

Horeca sluitingsuur ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0624

Horeca toezicht

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0057

Horeca-inrichting exploitatievergunning

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B1546

Horeca-inrichting wijziging leidinggevende melding

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000008

Horeca-inrichting wijziging lokaliteit

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B1633

Incidentele festiviteit melding

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0572

Indiensttreding personeelslid

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0404

Informatieverstrekking aan media

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B1100

Informatieverzoek door derde

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

LP00000036

Informatieverzoek notaris bij nalatenschap

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0610

Ingezetenschap ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B1307

Inhuur van derde

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0574

Inkoop product of dienst

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1515

Inkoopcontract realisatie

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1518

Instemmingsverzoek aan ondernemingsraad

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1366

Intern overleg

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0676

Interne audit

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0390

Invordering

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B1163

Jachtrecht verhuur

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000069

Jeugdfonds Sport en Cultuur vergoeding

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1719

Kabel- en leiding ingraafwerkzaamheden melding

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0085

Kabel- en leidingvergunning

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000060

Kennisgevingen mobiliteit en verkeer

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B1108

Kinderdagverblijf/ BSO inschrijving

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1508

Kinderdagverblijf/ BSO mutatie verwerking

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1457

Kinderopvang en peuterspeelzaal toezicht

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1092

Kinderopvang kosten tegemoetkoming

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0757

Klacht afhandeling

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

LP00000010

Klacht afhandeling Ombudscommissie

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0798

Klacht/melding openbare ruimte

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1113

Klein kansspel melding

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0083

Klein kansspel vergunning

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B1560

Kunst- of museumobject bruikleen

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0792

Kwaliteitsverbeteringsmaatregel

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0392

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0464

Leerlingenvervoer

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0027

Leerplichtvrijstelling

Vernietigen

19 Jaar

Ander datumkenmerk

B1493

Lidmaatschap/deelneming

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1500

Lidmaatschap/deelneming beheer

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

LP00000033

Ligplaats reservering

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000031

Ligplaats verhuur

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1680

Mantelzorgwaardering

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1535

Nadeelcompensatie verzoek

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0351

Nederlandse nationaliteit / bijzonder Nederlanderschap

Vernietigen

12 Jaar

Afgehandeld

B0582

Nevenfuncties melding

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1207

Ondergrondse leidingen gegevensverstrekking

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B1378

Onderhoud en vernieuwing applicatie

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

LP00000070

Ondersteuning ondernemers tijdens Coronacrisis

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0643

Onderzoek uitvoering

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0631

Ongediertebestrijding

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1404

Onroerend goed met voorkeursrecht verkoop melding

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0761

Ontheffing art. 148 Wegenverkeerswet

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0774

Opgraven, herbegraven en graf ruimen vergunning

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B0585

Ouderschapsverlof

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B1638

Overlegplatform beheer

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1316

Pand huur

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0025

Parkeerontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1085

Parkeervergunning

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1667

Persoonsgegevens inzageverzoek

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

LP00000007

Plaatjesuitgifte centrale gedenkmonumenten

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0712

Plan uitvoering

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0734

Planschadevergoeding

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0700

Projectmanagement uitvoering

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1324

Rapportages periodiek intern

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1214

Recht van opstal vestiging

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1160

Representatie

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0270

Rijbewijs

Vernietigen

11 Jaar

Afgehandeld

B0094

Rioolaansluitingsvergunning

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0799

Risico-inventarisatie en evaluatie

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0704

Salaris en vergoedingen (wijziging)

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B1414

Samenwerkingsovereenkomst beheer

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0440

Schadeclaim CAR-verzekering

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0438

Schademelding eigendom

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0489

School huisvestingsvoorziening aanvraag

Vernietigen

50 Jaar

Afgehandeld

B1542

SiSa verantwoording

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1693

Snuffelmarktvergunning

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B1646

Sociale calamiteiten

Vernietigen

15 Jaar

Afgehandeld

B0046

Speelautomaten aanwezigheidsvergunning

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0502

Sportaccommodatie verhuur ingebruikgeving

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1326

SQT: Advisering bevoegd gezag

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1199

SQT: Bestemmingsplan voorbereidingsbesluit

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1204

SQT: Gebruiksmelding brandveilig gebruik

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1293

SQT: Omgevingsvergunning vooroverleg

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0100

Standplaats weekmarkt vergunning

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0506

Standplaats woonwagen behoefte

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1157

Standplaatsvergunning

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B1216

Starterslening

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

B1283

Statushouder huisvesting

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0101

Stookontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

LP00000062

Subsidie incidenteel

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

B1748

Subsidie structureel

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000025

Subsidie vaststelling Innovatiebudget

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000024

Subsidie vaststelling Lokale Impuls

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000028

Subsidie vaststelling Peuteropvang en Voorschoolse Educatie

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000017

Subsidie vaststelling voormalige gemeente Binnenmaas

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000018

Subsidie vaststelling voormalige gemeente Cromstrijen

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000019

Subsidie vaststelling voormalige gemeente Korendijk

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000020

Subsidie vaststelling voormalige gemeente Oud-Beijerland

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000021

Subsidie vaststelling voormalige gemeente Strijen

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000026

Subsidie verlening Innovatiebudget

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000023

Subsidie verlening Lokale Impuls

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000027

Subsidie verlening Peuteropvang en Voorschoolse Educatie

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000012

Subsidie verlening voormalige gemeente Binnenmaas

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

LP00000015

Subsidie verlening voormalige gemeente Cromstrijen

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

LP00000013

Subsidie verlening voormalige gemeente Korendijk

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

LP00000016

Subsidie verlening voormalige gemeente Oud-Beijerland

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

LP00000014

Subsidie verlening voormalige gemeente Strijen

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0746

Subsidieaanvraag bij derde

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000046

S4SD: Aannemelijke zorgkosten

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

LP00000051

S4SD: Aanvraag jobcoaching proefplaatsing

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1278

S4SD: Aanvraag verlof

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

LP00000049

S4SD: Beoordeling kostendeler IOAW

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

LP00000044

S4SD: Beoordeling kostendeler PW

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0901

S4SD: Bijstand aanvraag

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0903

S4SD: Bijstand beëindigingsonderzoek

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1603

S4SD: Bijstand bestuurlijke boete oplegging

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0918

S4SD: Bijstand derdenbeslag

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

LP00000041

S4SD: Bijstand heronderzoek doelmatigheid

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0907

S4SD: Bijstand heronderzoek terugvordering debiteuren

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0919

S4SD: Bijstand maatregel oplegging

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0915

S4SD: Bijstand mutatieonderzoek

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

LP00000040

S4SD: Bijstand poortwachter

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000043

S4SD: Bijstand rechtbank verhaal

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0902

S4SD: Bijstand rechtmatigheid heronderzoek

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0909

S4SD: Bijstand samenloopsignaal

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1702

S4SD: Bijstand taalbeheersing onderzoek

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0904

S4SD: Bijstand terugvorderingsonderzoek

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0908

S4SD: Bijstand verhaal debiteurenonderzoek

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0905

S4SD: Bijstand verhaal heronderzoek

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0929

S4SD: Bijzondere bijstand aanvraag

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

LP00000045

S4SD: Bijzondere bijstand snelservice

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

LP00000059

S4SD: Cliëntendossier Inkomen

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

LP00000058

S4SD: Cliëntendossier Werk

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0945

S4SD: Handhaving IOAW/IOAZ

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0912

S4SD: Handhaving PW

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

LP00000052

S4SD: HO aanvraag voorz jobcoach

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0936

S4SD: IOAW aanvraag

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0952

S4SD: IOAW maatregel oplegging

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0938

S4SD: IOAW/IOAZ beëindigingsonderzoek

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1599

S4SD: IOAW/IOAZ bestuurlijke boete oplegging

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0951

S4SD: IOAW/IOAZ derdenbeslag

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

LP00000057

S4SD: IOAW/IOAZ heronderzoek doelmatigheid

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0937

S4SD: IOAW/IOAZ heronderzoek rechtmatigheid

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0941

S4SD: IOAW/IOAZ heronderzoek terugvordering debiteuren

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0948

S4SD: IOAW/IOAZ mutatieonderzoek

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0968

S4SD: IOAZ aanvraag

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1592

S4SD: Medische (her)beoordeling

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000053

S4SD: Proefplaatsing garantiebaan

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000055

S4SD: Proefplaatsing indicatie banenafspraak/nieuw beschut

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1598

S4SD: Re-integratie hercontrole loonkostensubsidie

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1575

S4SD: Re-integratie plan van aanpak werkintake

Vernietigen

5 Jaar

Vervaldatum besluit

B1580

S4SD: Re-integratievoorziening beschut werken

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1697

S4SD: Re-integratievoorziening doelgroepverklaring

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

LP00000054

S4SD: Re-integratievoorziening gemeentelijke loonkostensubsidie

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1568

S4SD: Re-integratievoorziening jobcoach

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000050

S4SD: Re-integratievoorziening loonkostensubs PW forfaitair

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1522

S4SD: Re-integratievoorziening loonkostensubsidie PW

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1569

S4SD: Re-integratievoorziening scholing

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000048

S4SD: Steekproef Maatschappelijke Participatie

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1432

S4SD: Tegenprestatieplicht

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

LP00000047

S4SD: Verificatie ID

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1325

Terugmelding basisregistratie bij derde

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1191

Tijdelijk huisverbod oplegging

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1301

Tijdelijke verkeersmaatregel

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1094

Toestemming gebruik weg

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B1155

Toezicht

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1410

Toezicht door derde

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1624

Toezichthouder aanwijzing

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B1454

Treasury

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0601

Uitdiensttreding

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0259

Uittreksel BRP of Burgerlijke Stand

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0274

Urgentieverklaring woning

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

LP00000063

Vaststelling subsidie incidenteel

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

B1521

Vaststelling subsidie structureel

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

B0073

Ventontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1161

Vergunning/ontheffing aanvraag bij derde

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B1218

Verhuur leegstaande woning vergunning

Vernietigen

5 Jaar

Ander datumkenmerk

B0012

Verkeersbesluit

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B0037

Verkeersbesluit ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

B1138

Verkeerstelling

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B0275

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0038

Vervoer gevaarlijke stoffen afwijkende route ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0715

Verzekeringbeheer

Vernietigen

7 Jaar

Ander datumkenmerk

B1215

Visrecht verhuur

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0621

Vondst explosief melding

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1097

Voor kennisgeving aannemen

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0736

Voorlopige voorziening

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1159

Voorwerp op of aan de weg plaatsen ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B1150

Vraag van raadslid

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

LP00000064

Vrachtwagenparkeerplaats gebruik

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1112

Vuurwerkverkoopvergunning

Vernietigen

1 Jaar

Vervaldatum besluit

LP00000035

Werk (indicatie)

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

LP00000034

Werk (re-integratie)

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B1319

Werkinstructie opstelling

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1346

Werkproces ontwerp

Vernietigen

10 Jaar

Afgehandeld

B1211

Wet dwangsom ingebrekestelling

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B1398

Wethouder mutaties

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

B0040

Winkeltijdenwet ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Ander datumkenmerk

B1095

Wmo maatwerkvoorziening

Vernietigen

15 Jaar

Afgehandeld

B1182

Wmo voorziening huishoudelijke hulp

Vernietigen

15 Jaar

Afgehandeld

B1516

WOB-verzoek

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B0499

Woningenontruiming (huur)schulden melding

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1219

Zakelijk recht vestiging

Vernietigen

10 Jaar

Ander datumkenmerk

B0608

Ziekteverzuim

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1492

Zienswijze door gemeente

Vernietigen

5 Jaar

Afgehandeld

B1440

Zondagsrust verstoren ontheffing

Vernietigen

1 Jaar

Afgehandeld

B0616

Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Vernietigen

7 Jaar

Afgehandeld

 

Voor blijvend bewaren en lang bewaren in aanmerking komende werkprocessen:

PROCESNUMMER

Kernomschrijving (l)

Waardering

Bewaartermijn

Ingang bewaartermijn

B1233

Aanleg/reconstructie civieltechnische kunstwerk

Bewaren

B1137

Aanleg/reconstructie haven

Bewaren

B1128

Aanleg/reconstructie riolering

Bewaren

B1411

Aanleg/reconstructie sportaccommodatie

Bewaren

B1130

Aanleg/reconstructie watergang

Bewaren

B1132

Aanleg/reconstructie weg

Bewaren

LP00000022

Aanvraag begrafenis

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B1144

Accountantscontrole

Bewaren

B1328

Archeologisch onderzoek beoordeling

Bewaren

B1427

Archief vervangingsbesluit

Bewaren

B1428

Archief vervreemding

Bewaren

B0408

Archiefbeheer

Bewaren

B0824

Archiefoverdracht

Bewaren

B0823

Archiefvernietiging

Bewaren

B1513

Begroting aanpassing

Bewaren

B0002

Begroting opstelling

Bewaren

B1217

Bekendmakingen

Bewaren

B0777

Beleid opstelling

Bewaren

B0011

Beleidsimplementatie

Bewaren

LP00000066

Bestemmingsplan procedure

Bewaren

LP00000068

Bestemmingsplan wijzigingsplan

Bewaren

B1151

Bestuurlijke verslaglegging

Bewaren

B1311

Bouw- en woonrijpmaken

Bewaren

B0513

Bouwgrond of nieuwbouwwoning uitgifte

Bewaren

B0785

BRP correctieverzoek

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B0323

BRP eerste inschrijving

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B0786

BRP mutatieverzoek

Bewaren

B1143

Burgemeestersbenoeming

Bewaren

B1147

Burgerinitiatief

Bewaren

B1406

Delegatiebesluit

Bewaren

B0322

Echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B0782

Erkenning na geboorte

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B1201

Exploitatieplan opstelling

Bewaren

B0327

Geboorte aangifte (akte)

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B0017

Gemeenschappelijke regeling

Bewaren

B0487

Gemeentelijk pand verkoop

Bewaren

B0379

Gemeentelijke onderscheiding

Bewaren

B0329

Geslachtsnaamwijziging

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B0508

Grond aankoop

Bewaren

B1287

Grond aankoop met voorkeursrecht

Bewaren

B0539

Grond ruiling

Bewaren

B1676

Grond verjaring

Bewaren

B0545

Grond verkoop

Bewaren

LP00000030

Huwelijk of geregistreerd partnerschap akte

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B0337

Huwelijk of geregistreerd partnerschap melding

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

LP00000009

Inspraakprocedure

Bewaren

B0682

Jaarrekening opstelling

Bewaren

B1123

Jaarverslag opstelling

Bewaren

B0791

Klanttevredenheidsonderzoek

Bewaren

B1464

Koninklijke Erepenning

Bewaren

B0380

Koninklijke onderscheiding

Bewaren

B1407

Mandaatbesluit

Bewaren

B0493

Monumentaanwijzing

Bewaren

B1544

Monumentaanwijzing intrekking

Bewaren

B1490

Motie

Bewaren

B1393

Onafhankelijke commissie benoeming

Bewaren

B1416

Onafhankelijke commissie instelling

Bewaren

B0021

Ondernemingsraad instelling

Bewaren

B0781

Onderzoeksprogramma opstelling

Bewaren

B0325

Ongeboren vrucht erkenning

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B0776

Onteigeningsprocedure

Bewaren

B0540

Openbare ruimte toekenning

Bewaren

B1303

Organisatiestructuurwijziging

Bewaren

B0020

Overlegplatform

Bewaren

LP00000029

Overlijden akte

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B0360

Overlijdensmelding

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

LP00000001

Perspectiefnota

Bewaren

B0794

Politieke groepering registratie

Bewaren

B1626

Raadslid benoeming

Bewaren

B1618

Raadslid ontslag

Bewaren

B0635

Regionaal crisisplan opstelling

Bewaren

B1120

Samenwerkingsovereenkomst

Bewaren

B1067

Schenking

Bewaren

B0511

SQT: Bestemmingsplan procedure

Bewaren

B1200

SQT: Bestemmingsplan wijzigingsplan

Bewaren

B0523

SQT: Nummeraanduiding toekenning

Bewaren

B1210

SQT: Omgevingsvergunning

Bewaren

B1327

SQT: Omgevingsvergunning toezicht realisatie

Bewaren

B1469

SQT: Sloopmelding

Bewaren

B1677

SQT: Verklaring van geen bedenkingen

Bewaren

B1365

Strategie opstelling

Bewaren

B0018

Verkiezing

Bewaren

B1351

Verordening aanpassing

Bewaren

B0013

Verordening opstelling

Bewaren

B1104

Voorkeursrecht gemeente vestiging

Bewaren

B0374

Voornaamswijziging

Vernietigen

110 Jaar

Afgehandeld

B1421

Wethouder benoeming

Bewaren

B1422

Wethouder ontslag

Bewaren

B1103

WKPB mutatie verwerking

Bewaren

LP00000038

Zienswijzeprocedure

Bewaren

B0688

Zomer- / slotrapportage

Bewaren

 

[ondertekening]

 

Maasdam, datum

 

Bijlage 3: Procedure Post en Registratie

 

Proces selectie, scanning en registratie inkomende post

De inkomende post komt via diverse kanalen binnen bij de gemeente.

  • -

    Fysieke/papieren documenten

    • Post aangeleverd door PostNL bij receptie gemeentehuis in Maasdam

    • Post afgegeven aan receptie/balie Maasdam en Oud-Beijerland

    • Post gedeponeerd in de brievenbus naast ingang gemeentehuis Maasdam en Oud-Beijerland

    • Post afgegeven aan een medewerker van de gemeente

De post wordt via Facilitaire Zaken (FZ) afgeleverd op de kamer van team Documentaire Informatievoorziening (DIV).

Aangetekende brieven worden door de receptie aangekondigd bij DIV en door een medewerker van DIV of FZ persoonlijk opgehaald bij de receptie.

Post afgegeven aan een medewerker wordt door die medewerker afgegeven bij DIV.

 

  • -

    E-mails

    • Mails gericht aan het algemene mailadres gemeente. info@gemeentehw.nl.

    • Mails direct gericht aan medewerkers van de gemeente (medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor het registreren van inkomende mails in hun digitale zaakdossier

  • -

    Faxen

  • Faxen die digitaal binnenkomen.

 

Stap

Wie?

Handeling

Toelichting

  • 1.

     

DIV

Sorteren/openen

Alle bij team DIV binnenkomende post wordt gesorteerd en geopend. Niet geopend worden brieven die verkeerd geadresseerd zijn. Deze gaan via ‘uitgaande post’ weer naar bezorgdienst.

Poststuk uit envelop halen. Envelop wordt bewaard bij poststuk.

  • 2.

     

DIV

Selectie registreren/niet registeren

Alle aan de gemeente Hoeksche Waard gerichte poststukken komen voor registratie in aanmerking. De volgende categorieën stukken worden in elk geval geregistreerd:

  • 1.

    stukken waarop een inhoudelijke reactie wordt verwacht

  • 2.

    stukken waarin wordt verwezen naar een voorgaand correspondentienummer

  • 3.

    stukken met financiële consequenties (bijv. documenten waarmee verplichtingen worden aangegaan, zoals overeenkomsten/contracten)

  • 4.

    stukken met juridische consequenties

  • 5.

    stukken met verantwoordingswaarde (bijv. beschikkingen, ambtelijke standpuntbepaling, ambtelijke correspondentie met burgers);

  • 6.

    correspondentie van Ministeries, Provincie, VNG, e.d.

     

  • 7.

    anonieme brieven.

Stukken die niet aan bovenstaande criteria voldoen worden doorgestuurd naar het behandelende team of medewerker.

 

Er is een aantal uitzonderingen welke niet worden geregistreerd in het zaaksysteem:

 

Voor deze stukken zijn specifieke afspraken gemaakt met de betreffende teams. Deze afspraken zijn opgenomen in het handboek DIV.

 

  • -

    WMO stukken

  • -

    Schulddienstverlening

  • -

    HRM stukken

  • -

    Aanvragen Omgevingsvergunningen (DIV)

  • -

    Meldingen buitenruimte

  • -

    Inkomstenbriefjes team Inkomen

Te registreren, fysieke, poststukken per stuk in (gekleurd driehoeks-)mapje steken en verzamelen.

  • 3.

     

DIV

Stempelen datum ontvangst (fysieke post)

Alle documenten worden voorzien van een ingekomen poststempel.

Alle post wordt op de dag van ontvangst voorzien van een ingekomen poststempel.

Van de postpakketten wordt de factuur of pakbon gestempeld. Pakket en pakbon worden doorgestuurd naar geadresseerde, factuur gaat naar Financiën.

Uitzonderingen;

Tijdschriften, boekwerken, reclamefolders

(Opmerkingen)

 

Scan- en registratieproces

Stap

Wie?

Handeling

Toelichting

1.

DIV

Scan klaar maken van te registreren documenten

  • Documenten beoordelen of ze gescand kunnen worden en op welke scanner, dit i.v.m. formaat en kleur.

  • Documenten ontdoen van nietjes en andere bindmiddelen (of digitaal opvragen bij afzender)

  • Documenten bundelen in scanbatch en eventueel scheiden d.m.v. splitterpagina.

2.

DIV

Scannen documenten

Keuze maken voor scanner en bij gebruik scanner (A0) instellingen controleren. (Zie specificaties scanner).

Documenten worden gescand naar persoonlijke scanvoorraad in het zaaksysteem

3.

DIV

Controle/registreren nieuwe zaak/bestaande zaak

Voordat er een nieuwe registratie wordt aangemaakt controleren of het document het begin is van een nieuwe zaak of onderdeel is van een bestaande zaak.

  • Nieuwe zaak, dan zaak + documentregistratie aanmaken

  • Bestaande zaak, alleen documentregistratie aanmaken.

     

  • Controle of er verband is met andere zaken en eventueel koppeling maken met andere zaak of project.

4.

DIV

Opnemen in DMS

(koppelen scans aan registratie)

Voordat scan gekoppeld wordt aan de documentregistratie, scan controleren op:

  • aantal pagina’s (klopt het aantal scans met het aantal pagina’s, niet dan opnieuw scannen)

  • blanco pagina’s (verwijderen)

  • leesbaarheid, volledigheid, scheefstand (opnieuw scannen)

  • staand/liggend corrigeren

Daarna koppelen aan de registratie.

5.

DIV

Vermelden registratie-kenmerken op het fysieke document

In de op het fysieke document geplaatste ingekomen poststempel wordt het documentnummer vermeld. Staat er op het fysieke stuk geen poststempel, dan noteren we het documentnummer rechtsboven op het stuk.

6.

DIV

Aanbieden documenten aan kwaliteits-controleur

De verwerkte stukken worden aangeboden aan de kwaliteitscontroleur via de postbak op de kamer 0.10 in Maasdam. Stukken worden chronologisch bewaard.

 

Opgesteld door

Status

Datum

nummer

Elize de Jongste

(gebaseerd op document voormalig gemeente Oud-Beijerland)

Concept

Okt 2018

Arjan van der Hoek

Concept

Jan 2020

André de Kievit

Concept

Apr 2020

André de Kievit

Concept

Jun 2020

Team DIV

Definitief

Okt 2020

 

Bijlage 4: Proces Post en Archivering

 

 

Bijlage 5: Procedurebeschrijving kwaliteitscontrole fysieke post/documenten

 

1. Controles op scanproces inkomende papieren documenten

 

Uitgangspunten:

  • -

    Op papieren document wordt het documentnummer op stempel vermeld door ondersteunend medewerker)

  • -

    Aan de hand van het documentnummer op het fysieke stuk wordt de registratie opgezocht in het zaaksysteem.

  • -

    Vooraf worden alle stukken door een medewerker (volgens schema) – aan de hand van de selectielijst - gesplitst in te bewaren en (op termijn) te vernietigen stukken. Bij twijfel wordt een 4 ogenprincipe toegepast met een 2e medewerker. De (op termijn) te vernietigen stukken worden niet gecontroleerd.

  • -

    Alleen de documentregistratie wordt geopend in JOIN.

  • -

    Wordt dagelijks door een medewerker uitgevoerd volgens schema op dezelfde dag of dag daarop (collega’s stemmen werkzaamheden op elkaar af).

  • -

    Niet je eigen registraties controleren

Controleren op:

  • -

    Metadata op volledigheid en correctheid

    • o

      documenttype

    • o

      omschrijving

    • o

      datum

    • o

      adres (koppeling)

    • o

      Onderwerpsomschrijving (duidelijk – maar zo kort mogelijk – omschreven). Bij documenttype “overig inkomend” een iets ruimere omschrijving

  • -

    Alle pagina’s gescand 1 op 1 controle

  • -

    Geen overbodige lege pagina’s

  • -

    Pagina’s recht gescand

  • -

    Pagina’s volledig gescand

  • -

    Zonder vlekken

  • -

    Geen onleesbare passage

  • -

    Pagina’s zonodig “rechtzetten”

  • -

    Geen weggevallen tekstdelen

  • -

    Geen strepen

  • -

    Geen verspringingen en andere vervormingen

  • -

    In kleur indien van toepassing

  • -

    Bestanden benoemd (bij meerdere bestanden)

Zonodig corrigeren.

 

Na controle:

  • -

    Initialen rechtsboven op eerste pagina van papieren document noteren voorafgaand door de hoofdletter “B” (van de te bewaren serie) of hoofdletter “V” (van de te vernietigen serie).

  • -

    Relevante feedback voor collega doorgeven, eventueel op later moment. Feedback alleen bij herhaalde constateringen. Eenmalige correcties hebben geen feedback nodig.

  • -

    Papieren document in archiefdoos op datum van stempel achter tabblad met datum. Nieten is niet noodzakelijk.

2. Controles op scanproces uitgaande papieren documenten

 

Uitgangspunten:

  • -

    Vooraf worden alle stukken door een medewerker (volgens schema) – aan de hand van de selectielijst - gesplitst in te bewaren en (op termijn) te vernietigen stukken. Bij twijfel wordt een 4 ogenprincipe toegepast met een 2e medewerker. De (op termijn) te vernietigen stukken worden niet gecontroleerd.

  • -

    Wordt dagelijks door een medewerker uitgevoerd volgens schema op dezelfde dag of dag daarop (collega’s stemmen werkzaamheden op elkaar af).

  • -

    Niet je eigen registraties controleren.

Controleren op:

  • -

    Metadata op volledigheid en correctheid

    • o

      documenttype

    • o

      onderwerp

    • o

      datum document (deze moet overeenkomen met datum papieren stuk; eventueel documentregistratie aanpassen)

    • o

      adres (koppeling)

  • -

    Alle pagina’s gescand 1 op 1 controle

  • -

    Geen overbodige lege pagina’s

  • -

    Pagina’s recht gescand

  • -

    Pagina’s volledig gescand

  • -

    Zonder vlekken

  • -

    Geen onleesbare passage

  • -

    Geen weggevallen tekstdelen

  • -

    Geen strepen

  • -

    Geen verspringingen en andere vervormingen

Zonodig corrigeren.

 

Na controle:

  • -

    Initialen rechtsboven op eerste pagina van papieren document noteren voorafgaand door de hoofdletter “B” (van de te bewaren serie) of hoofdletter “V” (van de te vernietigen serie).

  • -

    Relevante feedback voor collega doorgeven, eventueel op later moment. Feedback alleen bij herhaalde constateringen. Eenmalige correcties hebben geen feedback nodig.

  • -

    Papieren document in archiefdoos op datum van uitgaand stuk achter tabblad met datum. Nieten is niet noodzakelijk.

3. Controles op scanproces interne papieren documenten

 

Uitgangspunten:

  • -

    Vooraf worden alle stukken door een medewerker (volgens schema) – aan de hand van de selectielijst - gesplitst in te bewaren en (op termijn) te vernietigen stukken. Bij twijfel wordt een 4 ogenprincipe toegepast met een 2e medewerker. De (op termijn) te vernietigen stukken worden niet gecontroleerd.

  • -

    Wordt dagelijks door een medewerker uitgevoerd volgens schema op dezelfde dag of dag daarop (collega’s stemmen werkzaamheden op elkaar af).

  • -

    Niet je eigen registraties controleren.

Controleren op:

  • -

    Metadata op volledigheid en correctheid

    • o

      documenttype

    • o

      onderwerp

    • o

      datum document (deze moet overeenkomen met datum papieren stuk; eventueel documentregistratie aanpassen)

    • o

      adres (koppeling)

  • -

    Alle pagina’s gescand 1 op 1 controle

  • -

    Geen overbodige lege pagina’s

  • -

    Pagina’s recht gescand

  • -

    Pagina’s volledig gescand

  • -

    Zonder vlekken

  • -

    Geen onleesbare passage

  • -

    Geen weggevallen tekstdelen

  • -

    Geen strepen

  • -

    Geen verspringingen en andere vervormingen

Zonodig corrigeren.

 

Na controle:

  • -

    Initialen rechtsboven op eerste pagina van papieren document noteren voorafgaand door de hoofdletter “B” (van de te bewaren serie) of hoofdletter “V” (van de te vernietigen serie).

  • -

    Relevante feedback voor collega doorgeven, eventueel op later moment. Feedback alleen bij herhaalde constateringen. Eenmalige correcties hebben geen feedback nodig.

  • -

    Papieren document in archiefdoos op datum van stuk achter tabblad met datum. Nieten is niet noodzakelijk.

Bijlage 6: Uitzondering historie, bewijs- en rechtzoekenden

 

In een aantal gevallen worden fysieke archiefbescheiden niet vervangen, namelijk als die bescheiden een meerwaarde (intrinsieke waarde) hebben juist omdat papier de drager is. Bovengenoemde archiefbescheiden zullen wel worden gescand en opgenomen in het DMS/Zaaksysteem, maar ze worden niet vervangen.

 

De volgende archiefbescheiden komen in aanmerking:

  • -

    Archiefbescheiden waarvan de uiterlijke vorm van belang voor de kennis van de technologische ontwikkeling. Voorbeeld: glasnegatief.

  • -

    Archiefbescheiden met een esthetische of artistieke waarde. Voorbeeld: ontwerpen voor het gemeentewapen of kunstwerken.

  • -

    Archiefbescheiden die unieke of bijzondere visuele kenmerken hebben zoals zegels, watermerken e.d. die niet gedigitaliseerd kunnen worden. Voorbeeld: Document met zegel, wapendiploma gemeente.

  • -

    Archiefbescheiden die aanzienlijke waarde hebben als tentoonstellingsobject. Voorbeeld: Brief van de Koning

  • -

    Archiefbescheiden waarbij twijfel bestaat over de authenticiteit van het bestanddeel, waarbij alleen onderzoek van de originelen uitsluitsel hierover kan geven. Voorbeeld: Brief met vervalste handtekening

  • -

    Archiefbescheiden met aanzienlijk belang omdat er een directe relatie is met beroemde historische belangrijke personen, gebeurtenissen, plaatsen, zaken of voorwerpen. Voorbeeld: Documenten over Anton Corbijn, Kees Verkerk, Sabrina van Beijeren, watersnood en oorlog, Ambachtsheer van Hof van Moerkerken.

  • -

    Archiefbescheiden die van belang zijn als documentatie voor de oprichting of wettelijke grondslag van een institutie. Voorbeeld: Herindelingsbesluit, benoemingsbrief burgemeester

De selectie van de archiefbescheiden, die cultureel erfgoed zijn, is de verantwoordelijkheid van de medewerker DIV. Deze controleert wekelijks of er archiefbescheiden zijn die hiervoor in aanmerking komen. De medewerker haalt deze documenten uit de serie die klaar staat om te worden vernietigd en voegt deze toe aan fysieke dossiers.

 

Er zijn ook archiefbescheiden die wel geregistreerd moeten worden, maar volgens wettelijke voorschriften of organisatorische overwegingen niet vervangen mogen worden. Deze archiefbescheiden worden wel gedigitaliseerd, maar worden niet vervangen.

Voorbeelden:

  • Akten burgerlijke stand

  • Wapendiploma

Archiefbescheiden die wel voor vervanging in aanmerking komen maar niet gescand kunnen worden, bijvoorbeeld maquettes en formaten groter dan A0, worden fysiek bewaard. Deze worden geregistreerd. De documenten zelf worden uitgezonderd van vervanging. Dit wordt bij de registratie vermeld. Deze documenten blijven fysiek bewaard tot het moment, dat ze vernietigd kunnen worden conform de Selectielijst. Komen ze niet voor vernietiging in aanmerking dan worden ze opgenomen in het te bewaren archief.

 

Uitvoering in de praktijk:

Bij de dagelijkse controle van gescande documenten kijkt de medewerker, belast met de controle, zorgvuldig naar de te bewaren documenten. Bij documenten uit de bovenstaande categorieën wordt in DMS/Zaaksysteem genoteerd dat document wel gescand is, maar gearchiveerd in de aparte collectie van historisch van belang zijnde documenten. Deze documenten worden in aparte omslagen en gebundeld per tijdsperiode bewaard. In een apart inventaris wordt genoteerd welke documenten in deze serie opgeborgen zijn.

 

Bijlage 7: Archiefwettelijke kaders

 

Artikel 5.2, onderdeel A van de Wet Revitalisering generiek toezicht:

 

De aanvraag machtiging vervanging van blijvend te bewaren archiefbescheiden komt te vervallen.

 

Artikel 7 van de Archiefwet 1995.

De zorgdrager is bevoegd archiefbescheiden te vervangen door reproducties, teneinde de aldus vervangen bescheiden te vernietigen. De reproducties krijgen daarna de status van origineel en zijn daarmee archiefbescheiden in de zin van de Archiefwet. Omdat bij vervanging de originele archiefbescheiden vernietigd worden dient bij de voorbereiding van een besluit tot vervanging de uiterste zorgvuldigheid te worden betracht.

 

Artikel 9 lid 1 Archiefwet 1995

Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld omtrent het ontwerpen van lijsten als bedoeld in artikel 5 alsmede omtrent de vervanging en vervreemding van archiefbescheiden.

 

Artikel 2 Archiefbesluit 1995:

Bij het ontwerpen en vaststellen van selectielijsten, bij besluiten omtrent de vervanging van archiefbescheiden door reproducties en bij besluiten omtrent vervreemding van archiefbescheiden wordt rekening gehouden met:

de taken van het betreffende overheidsorgaan, de verhouding van dit overheidsorgaan tot andere overheidsorganen, de waarde van de archiefbescheiden als bestanddeel van het culturele erfgoed en het belang van de in de archiefbescheiden voorkomende gegevens voor overheidsorganen, recht- en bewijszoekenden en historisch onderzoek.

 

Artikel 6 Archiefbesluit 1995:

  • 1.

    De zorgdrager besluit tot vervanging van archiefbescheiden door reproducties slechts indien de vervanging geschiedt met juiste en volledige weergave van de in de te vervangen archiefbescheiden voorkomende gegevens.

  • 2.

    De zorgdrager maakt bij de bekendmaking van een besluit als bedoeld in het eerste lid melding van de wijze waarop toepassing is gegeven aan artikel 2, eerste lid, onderdelen c en d. Deze onderdelen gaan over de waarde als cultureel erfgoed, voor recht- en bewijszoekenden en het historisch onderzoek.

Artikel 8 Archiefbesluit 1995:

De zorgdrager maakt van de vernietiging, vervanging of vervreemding een verklaring op, die tenminste een specificatie van de vernietigde, vervangen of vervreemde archiefbescheiden bevat, alsmede aangeeft op grond waarvan en op welke wijze de vernietiging, vervanging, of vervreemding is geschied. Een exemplaar van deze verklaring wordt bewaard door het overheidsorgaan waaronder de archiefbescheiden zouden berusten, indien zij niet waren vernietigd, vervangen of vervreemd.

 

Artikel 11 Archiefbesluit 1995

De zorgdrager treft zodanige voorzieningen ten aanzien van de door hem opgemaakte archiefbescheiden die ingevolge een voor hem geldende selectielijst voor bewaring in aanmerking komen, dat bij het raadplegen van die archiefbescheiden na ten minste honderd jaar geen noemenswaardige achteruitgang zal zijn te constateren.

Bij ministeriële regeling worden nadere regels gesteld omtrent de duurzaamheid van de in het eerste lid bedoelde archiefbescheiden.

 

Artikel 12 Archiefbesluit 1995

Bij ministeriële regeling worden regels gesteld met betrekking tot het in geordende en toegankelijke staat brengen en bewaren van archiefbescheiden die ingevolge een selectielijst voor bewaring in aanmerking komen.

Uitzondering artikel 2 lid c en d Archiefbesluit:

  • a.

    De waarde van de archiefbescheiden als bestanddeel van het culturele erfgoed

  • b.

    Het belang van de in de archiefbescheiden voorkomende gegevens voor overheidsorganen, voor recht- en bewijszoekende en voor historische onderzoek.

Artikel 26a. Archiefregeling 2009: Onder vervanging wordt in dit hoofdstuk niet begrepen conversie, migratie of emulatie.

 

Artikel 26b. Archiefregeling 2009: De zorgdrager verschaft in het besluit tot vervanging, bedoeld in artikel 6, eerste lid, van het Archiefbesluit 1995, voor zover dit besluit archiefbescheiden betreft die ingevolge een selectielijst voor bewaring in aanmerking komen, inzicht in ten minste de volgende aspecten van het door hem toegepaste vervangingsproces:

  • a.

    de reikwijdte van het vervangingsproces, waartoe in elk geval worden gerekend een opgave van de organisatieonderdelen en de categorieën archiefbescheiden waarvoor het vervangingsproces geldt;

  • b.

    de inrichting van de apparatuur waarmee wordt vervangen, de gekozen instellingen en de randapparatuur;

  • c.

    voor zover van toepassing de software en de gekozen instellingen;

  • d.

    de criteria voor de keuze ter zake van reproductie in kleur, grijswaarden of zwart/wit;

  • e.

    de wijze waarop de reproductie tot stand komt, waartoe in elk geval worden gerekend de formaten, bewerkingen, metagegevens en, voor zover van toepassing, de keuze ter zake van reproductie per batch of per stuk;

  • f.

    de inrichting van de controle op juiste en volledige weergave en van het herstel van fouten;

  • g.

    het proces van vernietiging van de vervangen archiefbescheiden;

  • h.

    de kwaliteitsprocedures.

Bijlage 8: Procedurebeschrijving Back-up

 

Back-up Algemeen:

De backups worden tegenwoordig niet meer op tapes bewaard, maar op disken. In zowel de serverruimte in Maasdam als in de serverruimte in Oud-Beijerland staat een fysieke backup server met een heleboel disken, waar de backup wordt opgeslagen.

 

De dagelijkse backup van onze data wordt op de locatie opgeslagen, waar op dat moment (Maasdam of Oud-Beijerland) de data zich bevindt. Data, die zich in Maasdam bevindt, wordt opgeslagen op de backup server in Maasdam.

 

In de ochtend nadat de backup klaar is, worden deze backups weer gebackupt en opgeslagen op de andere locatie.

 

Dus backups, die opgeslagen staan op de backup server in Maasdam worden dan extra bewaard op de backupserver in Oud-Beijerland en andersom.

 

Retentie:

Dagelijks: zondag t/m vrijdag een incremental backup, 15 dagen retentie.

 

Wekelijks: op zaterdag een full backup, 31 dagen retentie.

 

Maandelijks: laatste werkdag van de maand een full back-up, 365 dagen retentie.

 

Jaarlijks: laatste werkdag van het jaar een full back-up, 1825 dagen retentie.

 

Bijlage 9: Checklist controle / audit

 

Fysiek Document

Zaak

Nr.

Omschrijving 

Nr.

Omschrijving

1.

Stempel op document

1.

Zaak geregistreerd

2.

Opname in DMS

2.

Metadata volledig en correct

3.

Document is toegevoegd aan correcte zaak *

  • -

    Zaaktype *

  • -

    Omschrijving

4.

Metadata volledig en correct

  • -

    Zaaknummer

  • -

    Documenttype

  • -

    Datum document

  • -

    Extern kenmerk

  • -

    Adres (personen koppelen)

  • -

    Verantwoordelijk organisatieonderdeel

  • -

    Huidige behandelaar

  • -

    Adres (personen koppelen)

5.

Onderwerpsomschrijving duidelijk omschreven

6.

Alle pagina’s gescand 1 op 1 controle

7.

Geen overbodige lege pagina’s

8.

Pagina’s recht gescand

9.

Pagina’s volledig gescand

10.

Zonder vlekken

11.

Geen onleesbare passage

12.

Geen weggevallen tekstdelen

13.

Geen strepen

14.

Geen verspringen en andere vervormingen

15.

Documenten zijn met kleurherkenning gescand

16.

Bestanden benoemd (bij meerdere bestanden aan 1 registratie)

* Geen grote wijzigingen (bv zaaktype) op zaakniveau maken.

 

Na controle

Actie 

Nr.

Omschrijving 

1.

Initialen in stempel noteren

2.

Noteer scandatum bij uitgaande brieven op document (rechtsboven)

3.

Feedback noteren*

4.

Fysiek document in doos op datum van stempel

* Eventuele feedback voor collega noteren en op later moment geven. Feedback alleen bij herhaalde constateringen. Eenmalig correcties heeft geen feedback nodig.

 

Bijlage 10: Specificatie gebruikte scanners

 

OCÉ C5550i Multifunctional

Systeemtype

Kleuren Laser Multifunctional

Kernfuncties

Printen, kopiëren, scannen, verzenden, opslaan en optioneel faxen

Processorsnelheid

Canon Dual Custom Processor (gedeeld) 1,75 GHz

Bedieningspaneel

25,6 cm (10,1 inch) TFT WSVGA kleuren LCD-touchpanel

Geheugen, standaard

Standaard: 4,0 GB RAM

Hard Disk drive

Standaard: 250 GB Maximum: 1 TB Optioneel (250 GB, 1 TB)

Interfaceverbinding

NETWERK

Standaard: 1000Base-T/100Base-TX/10Base-T, Wireless LAN (IEEE 802.11 b/g/n)Optioneel: NFC, Bluetooth Low Energy

OVERIGE

Standaard: USB 2.0 (host) x2, USB 3.0 (host) x1, USB 2.0 (apparaat) x1Optioneel: Serial Interface, Copy Control Interface

 

Technische specificaties kopieersysteem

Kopieersnelheid

iR-ADV C5535/C5535i: 35 ppm (A4), 18 ppm (A3), 23 ppm (A4R), 35 ppm (A5R)

iR-ADV C5540i: 40 ppm (A4), 22 ppm (A3), 24 ppm (A4R), 40 ppm (A5R)

iR-ADV C5550i: 50 ppm (A4), 27 ppm (A3), 30 ppm (A4R), 50 ppm (A5R)

iR-ADV C5560i: 60 ppm (A4), 32 ppm (A3), 36 ppm (A4R), 60 ppm (A5R)

Eerste kopie binnen

iR-ADV C5535/C5535i: ca. 4,9/7,4 seconden of minder

iR-ADV C5540i: ca. 4,1/6,1 seconden of minder

iR-ADV C5550i: ca. 3,5/5,2 seconden of minder

iR-ADV C5560i: ca. 2,9/4,5 seconden of minder

Kopieerresolutie

Scannen: 600 dpi x 600 dpi

Printen: Tot 1.200 dpi x 1.200 dpi

Meerdere exemplaren

Maximaal 999 exemplaren

Vergroting

25% - 400% (in stappen van 1%)

Vooraf ingestelde verkleiningen

25%, 50%, 71%

Vooraf ingestelde vergrotingen

141%, 200%, 400%

 

Technische specificaties scansysteem

Standaardtype

Glasplaatdeksel voor kleurenscans en automatische single-pass duplex

Documentinvoer7

Ondersteunde mediaformaten

A3, B4, A4, A4R, B5, B5R, A5, A5R, B6R

Pull-scanspecificaties

Colour Network ScanGear2. Voor zowel TWAIN als WIA

Ondersteunde besturingssystemen: Windows Vista/7/8/8.1/10Windows Server 2003/Server 2003 R2/Server 2008/Server 2008 R2/Server 2012/Server 2012 R2

Scanresolutie

100 x 100 dpi, 150 x 150 dpi, 200 x 100 dpi, 200 x 200 dpi, 200 x 400 dpi, 300 x 300 dpi, 400 x 400 dpi, 600 x 600 dpi

Toegestane originelen

Mediaformaat model met glasplaatdeksel: vellen papier, boeken, 3D-objecten (max. 2 kg)

Mediaformaat documentinvoer7: A3, B4, A4, A4R, B5, B5R, A5, A5R, B6

Mediagewicht documentinvoer7:

Enkelzijdig scannen: 38 tot 157 g/m2/64 tot 157 g/m2 (zwart-wit/kleur)

Dubbelzijdig scannen: 50 tot 157 g/m2/64 tot 157 g/m2 (zwart-wit/kleur)

Scansnelheid (zwart-wit/kleur; A4)

Enkelzijdig scannen (zwart-wit): 80 ipm (300 dpi) / 80 ipm (600 dpi)Enkelzijdig scannen (kleur): 80 ipm (300 dpi) / 60 ipm (600 dpi)Dubbelzijdig scannen (zwart-wit): 160 ipm (300 dpi) / 150 ipm (600 dpi)Dubbelzijdig scannen (kleur): 160 ipm (300 dpi) / 80 ipm (600 dpi)

Papiercapaciteit

150 vel (80 g/m²)

Dubbelzijdig scannen

Dubbelzijdig naar dubbelzijdig (automatisch)

 

OCÉ Colorwave 300 A0scanner

Scannertype

Kleurenscanner - CIS met Océ Image Logic

Scanresolutie

Maximaal 600 dpi

Scansnelheid

Z-W: 11,7 m/min, Kleur: 3,9 m/min (kleur)

Scanformaat

TIFF, PDF (PDF/A), JPEG, Multipage TIFF & PDF/A, CALS

Scanbestemming

USB-stick, Controller, FTP, SMB

Breedte/lengte originelen

208 - 914 mm / 208 mm - 16 m

Dikte originelen

0,8 mm

Schaalbepaling

10- 1000 %

Vooraf ingestelde modi

Folded lines&text, lines&text artwork, map, photo (color) folded line2text Folded lines&text, lines&text, colored original, photo, blueprint, dark original (grayscale / B&W)

 

Bijlage 11: Model verklaring van vervanging door reproducties

 

Model verklaring van vervanging door reproducties

 

Ondergetekende, beheerder van de archieven van gemeente Hoeksche Waard

 

verklaart:

 

dat op grond van het besluit [nummer vervangingsbesluit] van gemeente Hoeksche Waard d.d. [datum]

de in dat besluit genoemde en in de bijlage gespecificeerde archiefbescheiden zijn vervangen door digitale reproducties.

 

De vervangen papieren archiefbescheiden zijn vernietigd door versnippering en verbranding door De Graaf Security op [datum]

 

Maasdam, [datum]

 

Beheerder

 

Bijlagen:

Besluit [nummer] tot vervanging van archiefbescheiden d.d. [datum]

Overzicht vervangen en vervolgens vernietigde archiefbescheiden

 

Bijlage 12: Werkinstructie vernietiging

 

Vernietiging dossiers/zaken

 

Stap

Wie?

Handeling

Toelichting

01

Medewerker DIV

Zaak registreren

In Join wordt een zaakregistratie gemaakt voor de vernietigingscyclus.

02

medewerker DIV

Opstellen vernietigingslijst

Medewerker DIV stelt lijst samen van dossiers die voor vernietiging in aanmerking komen. Lijsten worden per gemeente of rechtsvoorganger opgesteld.

03

medewerker DIV

Vernietigingslijst bekend maken

Medewerker DIV publiceert vernietigingslijst op de daarvoor bedoelde media / per mail aan de teamleiders.

04

Medewerkers organisatie

Reacties geven

Medewerkers geven reactie op de vernietigingslijst. Reacties worden opgeslagen in de zaak. Medewerkers hebben 6 weken de tijd om reactie te geven.

05

medewerker DIV

Verwerken reacties

(Medewerker verwerkt opmerkingen in de vernietigingslijst.

06

medewerker DIV

Toesturen archiefinspectie

Medewerker DIV stuurt vernietigingslijst ter beoordeling aan archiefinspectie Regionaal Archief Dordrecht (RAD).

07

medewerker DIV

Verwerken reacties RAD

Medewerker DIV beantwoordt en verwerkt opmerkingen RAD in de vernietigingslijst.

08

medewerker DIV

Aanvraag machtiging

Beantwoording met eventueel gecorrigeerde vernietigingslijst wordt toegestuurd aan RAD, waarbij om machtiging voor vernietiging wordt aangevraagd.

09

medewerker DIV

Ontvangst machtiging

Machtiging wordt geregistreerd in JOIN.

10

Medewerker DIV

Inplannen vernietiging

In overleg met bode/facilitaire zaken wordt extra lediging van papiercontainers gepland.

11

Medewerker DIV

Vullen papiercontainers

De voor vernietiging in aanmerking komende dossiers en documenten worden in papiercontainers gedaan.

12

Facilitaire Zaken

Aanleveren proces-verbaal

Aanleveren van het proces-verbaal van vernietiging door ingehuurde archiefvernietigingsbedrijf.

13

Medewerker DIV

Opsturen proces-verbaal en verklaring

Toesturen van proces-verbaal en verklaring van vernietiging naar RAD en vastlegging hiervan in JOIN.

 

Aanvullende digitale vernietiging

01

Medewerker DIV

Opstellen lijst

In het admin van JOIN (Databasebeheer)wordt een verwijderingslijst aan de hand van een query een sjabloon gemaakt.

02

Medewerker DIV

Vaststellen lijst

Sjabloon wordt geactiveerd, waarna alle bijbehorende registraties naar de archiefmodus worden verplaatst.

03

Medewerker DIV

Goedkeuring lijst

Twee DIV-medewerkers geven goedkeuring aan de query in de admin van JOIN.

04

Medewerker DIV

Vernietiging

Activering vernietiging zaken en documenten.

 

Opmerkingen:

Vernietigingslijsten worden ivm AVG-regelgeving op twee manieren opgesteld.

  • -

    Toepassen van anonimiseren, zodat persoonsgegevens niet herleidbaar zijn;

  • -

    Toepassen van dataminimalisatie, door splitsing lijsten naar betrokken teams.

 

Opgesteld door

Status

Datum

nummer

A.C. van der Hoek

Concept

12 november 2018

A.C. van der Hoek

Concept

30 september 2019

 

Bijlage 13: Software DMS/Zaaksysteem

Version

JOIN DLL version:

2020.4.628.34558

JOIN Database version:

2020.4.628

Database

Server Database Name

Oracle

Server Database Version

12.2.0.1.0

Database FullText search

License

Registered to

Gemeente Hoeksche Waard

Modules

E-mailmodule

Overzichten

OCR-module

Workflow-module

Digitale handtekening

Users

900

Viewclients

0

JOIN Now users

900

Workstation users

50

Connect Systems Allowed

7

Installed Links

Decos Geo Coordinates Service

Version 20.4.628.37899

Decos LDAP Import

Version 3.5.2.28534

Decos Service Bus

Version 2.9.5

Decos XML Import Module

Version 3.2.15

Decos XML Import Wizard

Version 3.0.3

Paths

Files

\\ishw.local\dfs\APPS\ALG\DATA\DecosJoinPRD\HW\letters

Templates

\\ishw.local\dfs\APPS\ALG\DATA\DecosJoinPRD\HW\dot

Scans

\\ishw.local\dfs\APPS\ALG\DATA\DecosJoinPRD\HW\scans

Scan source

\\ISHW.LOCAL\DFS\APPS\ALG\DATA\DECOSJOINPRD\HW\SCANSOURCE\%USER%

Temp path

C:\Decos\DATA\temp

Index root

(empty)

Index root (Limited entry)

(empty)

ASP Path

C:\Decos\WWW

Report root

C:\Decos\WWW\reports

Servers and URLs

URL

https://issac01.ishw.local

DDC Server Location

issac01.ishw.local/aspx

Reports URL

https://issac01.ishw.local/reports

EntityService URL

https://issac01.ishw.local/aspx/connect/webservices/EntityService.svc

Web server

Hosting Platform

Replicas

1

Server IP Address

10.30.41.7

Server IP Port

443

Server Network Name

issac01.ishw.local

Webserver software

Microsoft-IIS/10.0

Client browser

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; Trident/7.0; Touch; rv:11.0) like Gecko

Use HTTPS

Other settings

Use SOAP

Profiling

Errorlogging

Use Version Management

Single Logon

Edit e-mail

Default right

N

Active languages

Connect Systems

Systems

Agenderen System

BAG landelijke verzameling

Decos JOIN KlantContact koppeling

Fixi Issues

StUFBG

StUFDCR

StUFZKN

 

 

Bijlage 14: Procesbeschrijving overdracht naar e-depot

 

Versie: 1.1

Datum: 23-8-2012

Betrokken functionarissen: Medewerker C / adviseur

 

Digitale archiefdocumenten die voor permanente bewaring in aanmerking komen worden overgebracht naar het e-depot van het Regionaal Archief Dordrecht (RAD) gefaciliteerd bij Stadsarchief Rotterdam (SR). Deze procesbeschrijving geeft weer welke stappen er worden doorlopen bij de overdracht. Aangezien er tot op heden nog geen overdracht naar het e-depot heeft plaatsgevonden en de exacte manier van overbrenging nog met het RAD afgestemd dient te worden, worden in deze procesbeschrijving alleen de stappen op hoofdlijnen beschreven. De uitwerking hiervan zal in een later stadium in overleg met het RAD en SR plaatsvinden.

 

1.Selectie van over te brengen digitale archiefdocumenten

 

De eerste stap is de selectie van over te brengen archiefdocumenten. De documenten die voor overbrenging naar het e-depot in aanmerking komen moeten voldoen aan één van de volgende criteria:

  • 1.

    Het zijn digital-born archiefdocumenten

  • 2.

    Het zijn archiefdocumenten die door vervanging de status van origineel hebben overgenomen

Dit geldt in ieder geval voor permanent te bewaren archiefbescheiden. Er is nog geen besluit genomen of op termijn te vervangen archiefbescheiden ook worden overgebracht naar het e-depot. Dit zal in de toekomst – uiteraard in overleg met een vertegenwoordiger van het SR – worden besproken.

 

Als duidelijk is welk gedeelte van het digitale archief wordt overgebracht naar het e-depot van het SR, kunnen op basis van de ordeningsstructuur en het documentair structuur plan de betreffende dossiers en documenten worden geselecteerd.

 

2.Overdracht naar het e-depot

Na selectie van het archiefbestand en de daarbij behorende dossiers en documenten kan de overdracht naar het e-depot plaatsvinden. Het SR heeft een Submission Information Package (SIP) opgesteld dat kan dienen als handvat bij de overdracht van het archiefbestand. Hierin staat beschreven welke stappen er worden doorlopen bij een dergelijke overdracht. De vereiste metadata staan hierin beschreven. Ook zal er een overeenkomst worden opgesteld tussen de gemeente en het SR.

 

Bijlage 15: Begrippenlijst

Achtergrondproces

Een achtergrondproces is een proces dat wel actief is terwijl het computerprogramma dat hiervan gebruik maakt, dat niet is.

Archiefbescheiden

Informatie van overheidsorganen, ongeacht de drager van deze informatie. De Archiefwet 1995 definieert archiefbescheiden als bescheiden door de overheidsorganen ontvangen of opgemaakt, anders gezegd: procesgebonden informatie. Niet alle bescheiden bij overheidsorganen kunnen als archiefbe­scheiden worden aangemerkt: ze moeten naar hun aard bestemd zijn daar­onder te berusten. Dit betekent dat er een relatie moet zijn met de taak van het overheidsorgaan. Voor archiefbescheiden geldt geen vormvereiste. Ook: informatie-element.

Archivistiek

Archivistiek of archiefwetenschap is de studie van het vastleggen van doelgericht verzamelde menselijk kennis.

Audit

Een onderzoek dat, met een systematische en gedisciplineerde aanpak, wordt uitgevoerd naar het goed en betrouwbaar functioneren van de interne organisatie, procedure en systemen.

Authenticiteit

Eigenschap van een archiefstuk dat de integriteit vaststaat als gevolg van een controleerbare wijze van archiefvorming, overlevering, bewaring en raadpleging.

Backup

Een backup (back-up in het Engels) is een preventieve dataopslag gemaakt om belangrijke gegevens veilig te stellen voor het geval er zich daadwerkelijk problemen voordoen. Indien gewenst kan een backup weer op de harde schijf worden teruggeplaatst.

Beheer

Geheel van normen, plannen, procedures en activiteiten gericht op de archiefvorming, de archiefbewerking, het beheer van de archiefdepots, de daarin berustende archiefbescheiden en het beschikbaar stellen daarvan.

Beheerder

Functionaris, directielid bedrijfsvoering, aangewezen op basis van de Archiefverordening en belast met het beheer.

Criteria

Vooraf bepaalde normen waaraan iemand of iets moet voldoen.

Document Managementsysteem (DMS)

Digitaal beheerssysteem, bedoeld om digitale bestanden op te slaan en te beheren.

Doorlopende machtiging

Een doorlopende machtiging geeft toestemming voor een bepaalde periode om vooraf benoemde handelingen te verrichten, zonder dat hier telkens toestemming voor gevraagd hoeft te worden.

Hotspot

Hiermee wordt een gebeurtenis of kwestie bedoeld die leidt tot een opvallen­de of intensieve interactie tussen overheid en burger of tussen burgers onder­ling. Het gaat dus om zaken die veel maatschappelijke beroering veroorzaken

Informatiehuishouding

Omvat de opslag, het beheer en de verstrekking van gegevens binnen een organisatie. Voor alle operationele bedrijfsprocessen vormt het fundament een adequaat ingerichte en professioneel gebruikte informatiehuishouding.

Metadata

Gegevens die de karakteristieken van bepaalde document beschrijven. Het expliciet opslaan van metadata bij de data waar het betrekking op heeft, heeft als voordeel dat de data makkelijker gevonden kan worden.

Optical Character Recognition

OCR zorgt voor een optische tekstherkenning. Bij de scans wordt tekst in het document geïndexeerd

Procestypeomschrijving

Een groep processen met dezelfde kenmerken en behandelingstappen

Redunant

Onderdelen (onder regie van een speciaal algoritme) dubbel, of nog vaker, aanwezig zijn, zodat het geheel goed blijft functioneren wanneer een onderdeel uitvalt

Restore

Het weer kunnen oproepen van bewaarde data.

Selectielijst

De selectielijst is de belangrijkste grondslag voor de vernietiging en overbren­ging van archiefbescheiden. Een selectielijst beschrijft de archiefbescheiden van een overheidsorgaan. In een selectielijst wordt aangegeven of archiefbe­scheiden voor blijvende bewaring of voor vernietiging in aanmerking komen. Bij archiefbescheiden die voor vernietiging in aanmerking komen, staat vermeld na welke termijn de stukken moeten worden vernietigd. Elk over­heidsorgaan is zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een selectielijst die voldoet aan de wettelijke eisen.

Serverfarm

Een groep servers, vaak in een beveiligde ruimte, die samen een zelfde taak delen, waarbij de werk belasting over deze servers verdeeld wordt.

Strategisch InformatieOverleg (SIO)

Een structureel overleg, waarin vraagstukken behandeld worden over het functioneren en de kwaliteit van de informatiehuishouding. In het SIO vindt de ketengerichte belangenafweging in de informatiehuishouding plaats.

Vernietigingstermijn

De termijn van vernietiging die aanvangt op het moment waarop het jongste document in het dossier de leeftijd heeft bereikt die staat vermeld in de vernietigingslijst dan wel selectielijst.

Vervanging

Vervanging of substitutie is het vervangen van archiefbescheiden door reproducties. De reproducties nemen volledig de plaats in van de oorspronkelijke bescheiden. Vervanging vindt meestal plaats van papier naar digitaal.

Virtuele omgeving

Een virtuele omgeving gebruikt een virtuele machine (vaak afgekort tot VM). Dit is een softwarematige machine die een echte computer - een werkstation of een server - nabootst. De grootste voordelen van virtuele machines is dat hiermee applicaties gebruikt kunnen worden die niet voor het eigen besturingssysteem geschikt zijn en de verschillende (server)rollen voor een computer strikt gescheiden kan houden. 

Waardering

Activiteit binnen het selectieproces, waarbij wordt bepaald welke categorieën archiefbescheiden voor tijdelijke of blijvende bewaring in aanmerking komen, al dan niet door toekenning van bewaartermijnen

Werkproces

De uitvoering van de taak of handeling uit hoofde waarvan archiefbescheiden door een overheidsorgaan worden ontvangen of opgemaakt als naar hun aard bestemd om daaronder te berusten. Hiermee wordt een proces bedoeld waarmee een gemeente haar door de wet opgedragen taken uitvoert.

Zaak

Een zaak is een samenhangende hoeveelheid werk met een gedefinieerde aanleiding en een gedefinieerd eindresultaat, waarvan kwaliteit en doorloop­tijd bewaakt moet worden

Zaaksysteem

Een zaaksysteem is een informatiesysteem waarbinnen zaaksgewijs wordt gewerkt.

Zaaktype

Kenmerken van groepen vergelijkbare zaken worden vastgelegd met het zaaktype. Een zaaktype beschrijft de procesgang van de behandeling van gelijksoortige aanvragen of andere aanleidingen. Een zaaktypebeschrijving omvat onder meer de statussen van het proces, de doorlooptijd(en) van zaak en statussen, rollen en betrokkenen, de samenstelling van het dossier (welke documenten kunnen of moeten er in voorkomen) en de mogelijke resultaten (aanvraag gehonoreerd, geweigerd, etc.).

Zorgdrager

Overheidsorgaan die bij of krachtens de Archiefwet 1995 belast is met de zorg voor de archiefbescheiden.

 

Bijlage 16: Bronnen

Archief 2020 (2014) ‘Toepassingsprofiel metadatering Lokale Overheden’.

Archief 2020 (2016) ‘Handreiking vervanging versie 2.0’.

Archief 2020 (2016) ‘Toelichting op het Nestor-keurmerk’.

Gemeente Amsterdam (2014) ‘Procedure vervanging gemeente Amsterdam’.

Gemeente Hoeksche Waard (2019) ‘Archiefverordening Hoeksche Waard’.

Gemeente Goerree-Overflakkee (2013) ‘Substitutiebesluit gemeente Goerree-Overflakkee’.

Gemeente Goerree-Overflakkee e (2014) ‘Kwaliteitscontrole gemeente Goerree-Overflakkee’.

Gemeente Hof van Twente (2014) ‘Handboek digitale vervanging archiefbescheiden’.

Gemeente Westland (2012) ‘Handboek vervanging gemeente Westland’.

KING (2011) ‘Baseline gemeenten deel 2b’.

KING, VNG (2013) ‘Handreiking gegevensmanagement’.

LOPAI (2010) ‘Rodin’.

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (2017) ‘Handboek vervanging Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid’.


1

Gegevens over gegevens. In documentaire systemen: gegevens over documenten en hun ontstaan.

2

MDTO is de toekomstige opvolger van het Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheden (TMLO) en vervangt tevens het Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid (TMR).

3

Een zaaktype bestaat uit de combinatie van onder andere statussen, betrokkenen, documenten, zaakobjecten, resultaten en archiveringskenmerken.

4

Een multifunctional is een apparaat dat meerdere functies van printen, kopiëren, scannen en/of faxen combineert.

5

De i-Navigator is een beheershulpmiddelen, ontwikkeld om de complete informatiehuishouding van een organisatie centraal in kaart te brengen en te beheren. In de i-Navigator worden de belangrijkste gegevens over werkprocessen, informatiebeheer, applicaties en informatiebestanden samengebracht

7

Dit houdt in dat bepaalde onderdelen (onder regie van een speciaal algoritme) dubbel, of nog vaker, aanwezig zijn, zodat het geheel goed blijft functioneren wanneer een onderdeel uitvalt.

8

Een workflow is een digitaal proces, waarin vaste stappen of activiteiten benoemd zijn.