Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Groningen

Beleidsregel samenscholingsverbod automeetings

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGroningen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel samenscholingsverbod automeetings
CiteertitelBeleidsregel samenscholingsverbod automeetings
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Groningen%20%28Gr%29/330471/CVDR330471_1.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-09-2020Nieuwe regeling

08-09-2020

gmb-2020-236157

361283-2020

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel samenscholingsverbod automeetings

Gelet op artikel 2:1 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Groningen 2009 (APVG 2009);

 

Overwegende dat de beleidsregel aanwijzingen geeft aan de politie over de handhaving van het samenscholingsverbod;

 

Burgemeester heeft besloten:

 

vast te stellen de Beleidsregel handhaving samenscholingsverbod automeetings.

 

Achtergrond

In Groningen werd wekelijks een automeeting gehouden. De gemeente had een locatie op/aan de Gideonweg aangewezen waar de autoliefhebbers elkaar kunnen treffen. Er waren afspraken gemaakt met een vertegenwoordiging van de autoliefhebbers over het gedrag tijdens de meetings zoals geen gevaarlijk weggedrag of overlast voor de omgeving, geluid moet binnen de perken blijven en de deelnemers aan de meetings moeten hun afval opruimen. Dit werd echter niet nagekomen en de omvang van de automeetings waren van een omvang dat dit grote overlast voor de omgeving met zich meebracht. Ook werden er meetings op andere locaties gehouden. Met enige regelmaat zijn er meetings van 250 auto’s en 1000 bezoekers. Door politie is geconstateerd dat er deelnemers aan de automeetings zijn die regelmatig gevaarlijk weggedrag vertonen en/of overlast veroorzaken voor de omgeving. Naast de mogelijke strafbaarheid betekent dit gedrag veelal een verstoring van de openbare orde waardoor er sprake is van een samenscholing. Ter bestrijding van deze openbare ordeverstoringen is de beleidsregel handhaving samenscholingsverbod automeetings opgesteld.

 

Samenscholingsverbod

Het samenscholingsverbod is opgenomen in artikel 2:1, eerste en tweede lid, van de APVG 2009.

 

Het begrip “samenscholing” is in de APVG 2009 niet nader gedefinieerd. Automeetings in een bepaalde omvang en duur is gelet op de overlast die dit veroorzaakt en gevaarlijk gedrag een samenscholing in de zin van de APVG. Gelet hierop is het wenselijk om met het oog op de specifieke aanpak van de automeetings beleid op te stellen omtrent de wijze waarop aldaar invulling wordt gegeven aan (de handhaving van) het in de APVG 2009 opgenomen samenscholingsverbod.

 

De verbodsbepaling (artikel 2.1) is opgenomen in hoofdstuk 2 APVG 2009, het openbare orde-hoofdstuk van de APV, waarmee het begrip ‘samenscholing’ een relatie heeft met de verstoring van de openbare orde. Het tijdselement speelt daarbij een rol: het samenzijn in kwestie zal enige tijd moeten duren, wil sprake zijn van samenscholing in de zin van de APVG 2009. Daarnaast speelt de omvang van de groep een rol.

 

Inhoud beleidsregel

De bepaling van artikel 2.1 apv Groningen moet ten aanzien van de zogenaamde “automeetings” zo gelezen worden. In de gemeente Groningen zijn automeetings verboden indien hier samenscholingen mee plaatsvinden die een negatief effect hebben op de openbare orde). Er is in ieder geval sprake van een samenscholing als meer dan 20 auto’s en meer dan 40 personen gedurende enige tijd samenkomen bij een automeeting.

 

Strafbepaling

Overtreding van het samenscholingsverbod is strafbaar gesteld in artikel 6.1 van de APVG 2009. Dit artikel luidt als volgt:

Artikel 6:1 Strafbepaling

  • 1.

    Overtreding van het bij of krachtens deze verordening bepaalde, en van de voorschriften en beperkingen die zijn verbonden aan de op grond van deze verordening verleende vergunningen of ontheffingen, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of met een geldboete van de tweede categorie.

  • 2.

    Overtreding van enige bepaling van deze verordening kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.

Inwerkingtreding en inzage

Het beleid handhaving samenscholingsverbod automeetings treedt in werking op de dag na bekendmaking van dit beleid.

 

Aldus besloten in de collegevergadering van 8 september 2020.

De burgemeester,

KoenSchuiling

De secretaris,

ChristienBronda