Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Borne

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borne houdende regels omtrent het verwijderen van verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken (Regeling tot verwijdering van verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken 2017)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBorne
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borne houdende regels omtrent het verwijderen van verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken (Regeling tot verwijdering van verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken 2017)
CiteertitelRegeling tot verwijdering van verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken 2017
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Procedureregeling verkeerd gestalde fietsen en bromfietsen 2007.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 125 van de Gemeentewet
  2. afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht
  3. artikel 5:21 van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-05-2017nieuwe regeling

18-04-2017

Gemeenteblad 2017, 71776

17int01029

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borne houdende regels omtrent het verwijderen van verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken (Regeling tot verwijdering van verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken 2017)

Burgemeester en wethouders van Borne,

 

Overwegende:

 

De Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Borne (hierna APV) regelt de overlast van verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken.

 

Artikel 5:5 van de APV bepaalt dat het verboden is een voertuig dat rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en tevens in een kennelijk verwaarloosde toestand verkeert, op de weg of op een voor het publiek toegankelijke plaats te parkeren.

 

Artikel 5:12 van de APV bepaalt dat het verboden is:

  • -

    op door het college aangewezen plaatsen fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan;

  • -

    op door het college aangewezen plaatsen fietsen of bromfietsen langer dan een door het college vastgestelde periode onafgebroken te laten staan;

  • -

    een fiets, bromfiets of gehandicaptenvoertuig te parkeren als daardoor op de weg de doorgang wordt gehinderd of belemmerd, of daardoor de veiligheid of de doorstroming van of het uitzicht voor het verkeer wordt gehinderd, of daardoor schade ontstaat, of daardoor voor een bewoner of gebruiker van het gebouw waartegen of waarvoor de fiets, bromfiets of het gehandicaptenvoertuig staat geparkeerd de doorgang of het uitzicht wordt belemmerd.

Deze bepalingen worden gehandhaafd door middel van de toepassing van bestuursdwang op grond van artikel 125 van de Gemeentewet in samenhang met de artikelen 5:21 en verder van afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht.

 

In verband hiermee is op 9 november 2007 (ons kenmerk 07int00803) vastgesteld de Procedureregeling verkeerd gestalde fietsen en bromfietsen 2007. Deze regeling behoeft actualisatie in verband met gewijzigde artikelnummers in de APV en een wijziging in mandatering van bevoegdheden.

 

besluiten in het kader van de toepassing van bestuursdwang de volgende regeling vast te stellen:

  • 1.

    Deze regeling is van toepassing op de verwijdering van fietsen en bromfietsen die ingevolge de APV verkeerd zijn gestald en op de verwijdering van (brom)fietswrakken als bedoeld in de APV.

  • 2.

    De toepassing van bestuursdwang vindt plaats op alle wegen/plaatsen in de gemeente Borne waar het ingevolge de APV verboden is om (brom)fietswrakken of (brom)fietsen te laten staan c.q. te parkeren.

  • 3.

    Bij de handhaving van verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken wordt onderscheid gemaakt tussen verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken die onmiddellijk gevaar/hinder opleveren en derhalve met spoed moeten worden verwijderd en (brom)fietswrakken en (brom)fietsen die verkeerd staan gestald, maar geen onmiddellijk gevaar/hinder opleveren.

  • 4.

    Indien het (brom)fietswrak of de verkeerd gestalde (brom)fiets geen onmiddellijk gevaar/hinder oplevert, wordt een begunstigingstermijn van 24 uur gegeven waarbinnen de overtreder de overtreding zonder gevolgen zelf ongedaan kan maken. Er zal een gedateerde sticker/label aan de (brom)fiets worden bevestigd, waarbij aan de overtreder wordt aangegeven dat de (brom)fiets uiterlijk binnen 24 uur dient te worden verwijderd of in de stalling moet worden geplaatst. Indien de overtreding voortduurt zal de (brom)fiets 24 uur na de constatering door middel van toepassing van bestuursdwang worden verwijderd en in bewaring worden genomen op de gemeentewerf.

  • 5.

    Indien het (brom)fietswrak of de verkeerd gestalde (brom)fiets onmiddellijk gevaar/hinder oplevert zal de (brom)fiets zonder voorafgaande begunstigingstermijn door middel van het toepassen van bestuursdwang direct worden verwijderd en in bewaring worden genomen op de gemeentewerf.

  • 6.

    Voor het feitelijk toepassen van bestuursdwang, het verwijderen van de (brom)fiets, zijn de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) die in dienst zijn van de gemeente Borne, aangewezen.

  • 7.

    Indien de (brom)fiets is vastgemaakt of vastgezet aan opstallen of verkeerspalen en dergelijke wordt het slot of de ketting door middel van gereedschap verbroken. De kosten voor vervanging van verbroken sloten zijn voor de eigenaar/houder van de verwijderde (brom)fiets.

  • 8.

    Met het verwijderen van de (brom)fiets wordt geacht een aanvang te zijn gemaakt indien het dienstvoertuig, bestemd om weg te slepen, op de plaats van de overtreding is gearriveerd, ook al is het niet overgegaan tot het feitelijk wegnemen van de (brom)fiets. De verwijderde (brom)fiets wordt met gebruik van de daartoe geëigende middelen overgebracht naar de aangewezen stallingsruimte. Verwijderde (brom)fietsen worden in een afgesloten ruimte opgeslagen op de gemeentewerf De Bieffel 9 te Borne.

  • 9.

    Zodra een (brom)fiets in bewaring is genomen, wordt er een proces-verbaal (schriftelijke verklaring) opgemaakt, die de volgende gegevens bevat:

    • -

      een summiere beschrijving van de (brom)fiets;

    • -

      een beschrijving van de algemene staat van de (brom)fiets;

    • -

      een opgave van de plaats waar de (brom)fiets is verwijderd;

    • -

      een aanduiding of een begunstigingstermijn is gesteld en zo niet, waarom niet;

    • -

      de datum en het tijdstip van het in bewaring stellen.

  • 10.

    Nadat (brom)fietsen zijn verwijderd en opgeslagen op de gemeentewerf wordt hiervan melding gemaakt op de gemeentepagina van de Bornse Courant en op de gemeentelijke website.

  • 11.

    De kosten verbonden aan de toepassing van bestuursdwang (het verwijderen, overbrengen en bewaren van (brom)fietsen) bedragen € 22,50 per (brom)fiets plus € 1,- per bewaardag. Deze bedragen kunnen jaarlijks worden geïndexeerd.

  • 12.

    De (brom)fietsen worden in een afgesloten ruimte bewaard op de gemeentewerf, De Bieffel 9 in Borne. De (brom)fietsen worden maximaal 13 weken bewaard.

  • 13.

    De verwijderde (brom)fiets wordt tegen betaling van de genoemde kosten ter beschikking gesteld aan de eigenaar. Als eigenaar wordt beschouwd degene, die redelijkerwijze aannemelijk kan maken dat de (brom)fiets hem of haar in eigendom toebehoort (door fietssleutel, legitimatie, verzekeringsbewijs, enz). Zolang dit bedrag niet betaald is, heeft de gemeente het recht de verwijderde (brom)fiets onder zich te houden. Bij het afhalen van de (brom)fiets zal de bestuursdwangbeschikking aan de overtreder worden uitgereikt.

  • 14.

    Het besluit tot toepassen van bestuursdwang (de bestuursdwangbeschikking) is gemandateerd aan de medewerkers van de publieksbalie van de gemeente Borne.

  • 15.

    Het afhalen van een (brom)fiets door de eigenaar kan op afspraak (telefoonnummer 074-2662625). De eigenaar zal voor het ophalen van de (brom)fiets eerst naar de gemeentewerf moeten gaan om te kunnen beoordelen of die persoon de daadwerkelijk eigenaar is. Indien het de daadwerkelijke eigenaar van de (brom)fiets betreft wordt het proces-verbaal aangevuld met de volgende gegevens:

    • -

      de datum en het tijdstip, waarop de (brom)fiets door de eigenaar/houder is opgehaald;

    • -

      de naam en het adres van degene die de (brom)fiets heeft opgehaald;

    • -

      het bedrag van de voor het verwijderen, overbrengen en bewaren verschuldigde kosten, dat bij het afhalen moet worden voldaan.

  • De eigenaar zal bij de publieksbalie de kosten moeten voldoen, waarna onder vertoning van het betalingsbewijs de fiets bij de gemeentewerf, De Bieffel 9 in Borne, kan worden opgehaald.

  • 16.

    Het proces-verbaal wordt opgenomen in een bewaarregister.

  • 17.

    Indien kan worden aangetoond dat tijdens de verwijdering, overbrenging en/of bewaring, onrechtmatig schade aan de (brom)fiets is toegebracht, vergoedt de gemeente deze schade.

  • 18.

    Een (brom)fiets die uiterlijk 13 weken na de datum van verwijdering niet door de eigenaar is opgehaald kan worden verkocht. De (brom)fietsen die zijn aangemerkt als wrak en fietsen in slechte staat worden als oud ijzer afgevoerd. De eigenaar kan nog gedurende drie jaren recht doen gelden op de opbrengst van een eventuele verkoop, na aftrek van gemaakte kosten in verband met verwijdering, overbrenging, bewaring en afvoer.

  • 19.

    De op 9 november 2007 vastgestelde Procedureregeling verkeerd gestalde fietsen en bromfietsen 2007 wordt ingetrokken vanaf het moment dat deze regeling in werking treedt. Deze regeling treedt in werking direct na bekendmaking.

  • 20.

    Deze regeling kan worden aangehaald als ‘’Regeling tot verwijdering van verkeerd gestalde (brom)fietsen en (brom)fietswrakken 2017’’.

Vastgesteld in de vergadering van 18 april 2017.

De secretaris,

G.J. Rozendom

De burgemeester,

mr. drs. R.G. Welten