Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Leiden

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders en van de burgemeester van de gemeente Leiden houdende regels omtrent herbruikbare statiegeldbekers (Beleidsregels herbruikbare statiegeldbekers)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLeiden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders en van de burgemeester van de gemeente Leiden houdende regels omtrent herbruikbare statiegeldbekers (Beleidsregels herbruikbare statiegeldbekers)
CiteertitelBeleidsregels herbruikbare statiegeldbekers
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is tevens vastgesteld door de burgemeester.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Leiden/634659/CVDR634659_1.html
  2. https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Leiden/401827/CVDR401827_2.html
  3. artikel 35 van de Drank- en Horecawet
  4. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-07-2020nieuwe regeling

14-07-2020

gmb-2020-188514

20.0338

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders en van de burgemeester van de gemeente Leiden houdende regels omtrent herbruikbare statiegeldbekers (Beleidsregels herbruikbare statiegeldbekers)

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Leiden, ieder voorzover het hun bevoegdheid betreft;

 

gelet op artikel 2:25, lid 2 en 3, van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leiden 2020 (hierna: APV);

gelet op artikel 5:18, lid 1, van de APV;

gelet op artikel 1:4, lid 1 en artikel 1:8, lid 1, sub d, van de APV;

gelet op artikel 4, lid 1 en 7, van de Marktverordening Leiden 2015;

gelet op artikel 35 van de Drank- en Horecawet;

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

Besluiten:

  • I.

    Vast te stellen de volgende Beleidsregels herbruikbare statiegeldbekers

Artikel 1. Herbruikbare statiegeldbeker

Onder een herbruikbare statiegeldbeker wordt verstaan een drinkbeker die aan alle volgende criteria voldoet:

  • a.

    de beker is bedacht, ontworpen en in de handel gebracht om te worden hergebruikt als drinkbeker;

  • b.

    voor de beker wordt bij uitgifte een bedrag aan statiegeld geheven;

  • c.

    voor de beker wordt bij inname het conform artikel 3 bepaalde (minimum)bedrag aan statiegeld retour gegeven;

  • d.

    de beker is gemaakt van Polypropyleen, Polycarbonaat, Copolyester of van een vergelijkbaar materiaal volgens de laatste stand van de techniek;

  • e.

    de beker is niet gemaakt van een materiaal voor eenmalig gebruik.

Artikel 2. Stadsbrede evenementen

Tot de stadsbrede evenementen worden in ieder geval gerekend Koningsdag, de Lakenfeesten, Leidens Ontzet en de Winter Wonder Weken. Het college dan wel de burgemeester kan bepalen dat ook andere evenementen tot een stadsbreed evenement worden gerekend.

Artikel 3. Bepaling statiegeld

Het in artikel 1 bedoelde bedrag aan statiegeld wordt jaarlijks bepaald bij de vaststelling van de evenementenkalender als bedoeld in artikel 2:24, lid 4, van de APV. Voor de stadsbrede evenementen Koningsdag, de Lakenfeesten, Leidens Ontzet en de Winter Wonder Weken is dat een vast bedrag en voor de overige evenementen is dat een minimumbedrag.

Artikel 4. Gebruik herbruikbare statiegeldbekers

  • 1.

    Aan een evenementenvergunning als bedoeld in artikel 2:25 van de APV wordt het voorschrift verbonden dat voor het uitschenken van alle warme en koude dranken herbruikbare statiegeldbekers worden gebruikt.

  • 2.

    Aan een vergunning voor het innemen of hebben van een standplaats als bedoeld in artikel 5:18 van de APV gelegen binnen de singels en in het stationsgebied aan de centrumzijde ten tijde van de viering van de stadsbrede evenementen Koningsdag, Leidens Ontzet en de Lakenfeesten, wordt het voorschrift verbonden dat voor het uitschenken van alle warme en koude dranken herbruikbare statiegeldbekers worden gebruikt.

  • 3.

    Aan een vergunning voor het innemen van een standplaats voor het uitoefenen van markthandel als bedoeld in artikel 4 van de Marktverordening Leiden 2015 ten tijde van de viering van de stadsbrede evenementen Leidens Ontzet en de Lakenfeesten wordt het voorschrift verbonden dat voor het uitschenken van alle warme en koude dranken herbruikbare statiegeldbekers worden gebruikt.

  • 4.

    Aan een ontheffing voor het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank als bedoeld in artikel 35 van de Drank- en Horecawet ten tijde van de viering van de stadsbrede evenementen Koningsdag, de Lakenfeesten, Leidens Ontzet en de Winter Wonder Weken wordt het voorschrift verbonden dat voor het uitschenken van alle warme en koude dranken herbruikbare statiegeldbekers worden gebruikt.

  • 5.

    De bovengenoemde leden gelden niet voor:

    • a.

      organisatoren van een straatfeest of buurtbarbecue op een dag als bedoeld in artikel 2:24, lid 2, onder e, van de APV;

    • b.

      organisatoren van een sportwedstrijd die plaatsvindt op de weg, openbare plaats of openbaar water en die op het parcours of veld gedurende de wedstrijd, dit wil zeggen na aanvang en voor het einde, dranken verstrekken aan de deelnemers aan die wedstrijd.

      Organisatoren dienen zich in te spannen om gedurende de wedstrijd op het parcours of veld een duurzaam alternatief aan te bieden.

Artikel 5. Gezamenlijk systeem

  • 1.

    Voor een ieder die op grond van artikel 4 herbruikbare statiegeldbekers gebruikt, geldt dat zij ten tijde van de viering van de stadsbrede evenementen Koningsdag, de Lakenfeesten, Leidens Ontzet en de Winter Wonder Weken deelnemen aan een gezamenlijk systeem, waarbij:

    • a.

      overal dezelfde herbruikbare statiegeldbekers worden uitgegeven en ingenomen;

    • b.

      de herbruikbare statiegeldbekers bij iedere deelnemer aan het gezamenlijk systeem kunnen worden ingeleverd;

    • c.

      onderlinge verrekening van het statiegeld plaatsvindt.

  • 2.

    Lid 1 geldt niet voor de in artikel 4, lid 2, bedoelde houders van een vergunning voor het innemen of hebben van een standplaats als bedoeld in artikel 5:18 van de APV ten tijde van de viering van de Winter Wonder Weken, omdat zij niet verplicht zijn om bij dat evenement herbruikbare statiegeldbekers te gebruiken.

  • 3.

    Lid 1 geldt ook niet voor de in artikel 4, lid 3, bedoelde houders van een vergunning voor het innemen van een marktstandplaats als bedoeld in artikel 4 van de Marktverordening Leiden 2015 ten tijde van de viering van Koningsdag en de Winter Wonder Weken, omdat zij niet verplicht zijn om bij die evenementen herbruikbare statiegeldbekers te gebruiken.

Artikel 6. Algemene afwijkingsmogelijkheid

In afwijking van het bepaalde in artikel 1 tot en met 5 is het college dan wel de burgemeester bevoegd te bepalen dat een uitzondering geldt op de regels over:

  • a.

    het gebruik van herbruikbare statiegeldbekers;

  • b.

    het vragen van statiegeld;

  • c.

    deelname aan het gezamenlijk systeem,

als de situatie daartoe, in verband met mogelijke effecten op de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het (stedelijk) milieu, aanleiding geeft.

Artikel 7. Vervallen oude beleidsregels

Gelet op het bepaalde in artikel 1 tot en met 6 vervalt:

  • a.

    artikel 9 van de Beleidsregels evenementenvergunningen 2019;

  • b.

    artikel 8 van de Beleidsregels 3 oktoberviering 2019;

  • c.

    artikel 2, lid 9, van de Beleidsregels en Nadere regels Terrassen 2019.

Artikel 8. Inwerkingtreding

Deze regels treden in werking op de dag na bekendmaking.

Artikel 9. Citeertitel

Deze regels worden aangehaald als: Beleidsregels herbruikbare statiegeldbekers.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders en de burgemeester van

14 juli 2020,

de secretaris,

mw. drs. P.M. van Vliet

de burgemeester,

dhr. drs. H.J.J. Lenferink

Toelichting

Deze beleidsregels dienen ter invulling van:

  • a.

    de bevoegdheden uit de APV met betrekking tot het verstrekken en gebruiken van evenementenvergunningen als bedoeld in artikel 2:25 van de APV en het verstrekken en gebruiken van een standplaatsvergunning als bedoeld in artikel 5:18 jo. artikel 1:4 en 1:8 van de APV;

  • b.

    de bevoegdheden uit de Marktverordening 2015 met betrekking tot het verstrekken en gebruiken van marktstandplaatsvergunningen als bedoeld in artikel 4 van de Marktverordening 2015, en

  • c.

    de bevoegdheden uit de Drank- en Horecawet met betrekking tot het verstrekken en gebruiken van zogeheten tapontheffingen als bedoeld in artikel 35 van de Drank- en Horecawet.

Artikel 4, lid 1, van deze regels ziet op de evenementenvergunning, artikel 4, lid 2, van deze regels ziet op de standplaatsvergunning, artikel 4, lid 3, van deze regels ziet op de marktstandplaatsvergunningen, en artikel 4, lid 4, ziet op de tapontheffingen.

 

In deze regels wordt de term ‘herbruikbare statiegeldbekers’ gebruikt, omdat de drinkbekers onder die naam bekend zijn. In de praktijk wordt ook wel gesproken over ‘eco-glazen’.

 

Gebleken is dat (stadsbrede) evenementen gepaard gaan met veel afval. Een groot deel hiervan is afkomstig van de plastic wegwerpbekers die op evenementen gebruikt worden. Veel van die plastic wegwerpbekers belanden op straat of in de grachten. Dit veroorzaakt overlast voor omwonenden, verontreiniging, aantasting van het uiterlijk aanzien van de stad en heeft negatieve effecten op het (stedelijk) milieu. Om deze nadelige effecten te voorkomen en de wegwerpcultuur en eenmalig gebruik tegen te gaan, wordt het gebruik van herbruikbare bekers met statiegeld voorgeschreven voor het uitschenken van alle dranken bij evenementen. Deze verplichting geldt ook als op basis van een tapontheffing op grond van artikel 35 van de Drank- en Horecawet zwak-alcoholhoudende dranken op of vanaf terrassen worden uitgeschonken en tijdens stadsbrede evenementen voor standplaatsen binnen de singels en in het stationsgebied aan de centrumzijde.

Door het gebruik van herbruikbare bekers wordt minder afval geproduceerd, wordt minder wegwerpplastic gebruikt, vindt minder verbranding van plastic plaats en belandt minder plastic op de afvalberg of in zee. Uit onderzoek en ervaringen met andere evenementen (waaronder de Gentse Feesten (België), de stadsbrede invoering van het gebruik van herbruikbare bekers in Amsterdam, Festival Werfpop, Leidens Ontzet 2019 en de kerstmarkt in Leiden) is gebleken dat de invoering van herbruikbare bekers een geschikt middel is om deze doelen te bereiken.

Ook is gebleken dat het gebruik van herbruikbare bekers alleen effectief is als daarvoor statiegeld moet worden betaald van minimaal één euro. Andere maatregelen, zoals het plaatsen van prullenbakken, het opleggen van een opruimplicht en het opvissen van het drijvend plastic met een schepboot en het spannen van drijfnetten rondom het gebied van de Nieuwe Rijn, zijn niet voldoende gebleken om genoemde doelen te bereiken. Door het gebruik van herbruikbare statiegeldbekers worden evenementorganisatoren, horecaondernemers en consumenten gestimuleerd bij te dragen aan het verminderen van het gebruik van wegwerpplastic.

 

Artikel 1, onder d en e

De laatste stand van de techniek kan bijvoorbeeld het gebied van innovatie betreffen of het gebruik van duurzamere materialen.

Met het onder e genoemde eenmalig gebruik wordt vooralsnog niet bedoeld een beker (bijvoorbeeld een rPET-beker) die na eenmalig gebruik wordt omgesmolten of gerecycled tot een nieuwe beker.

 

Artikel 4, lid 5, onder b

De verplichting voor organisatoren van sportwedstrijden tot het gebruik van herbruikbare statiegeldbekers door deelnemers geldt niet als een sportwedstrijd op het wedstrijdterrein bezig is.

De verplichting geldt derhalve wel op de locaties/zones voorafgaand en aansluitend op de wedstrijd en ook wat betreft het bij de wedstrijd aanwezige publiek.

 

Artikel 5, lid 1

Met verplichte deelname aan een gezamenlijk systeem wordt beoogd dat alle herbruikbare statiegeldbekers bij één leverancier worden afgenomen om zodoende de onderlinge verrekening van statiegeld mogelijk te maken en het voor de bezoekers gemakkelijk te maken doordat bekers bij

iedere bar kunnen worden ingeleverd. Dit om een zo hoog mogelijk retourpercentage ingeleverde bekers te kunnen realiseren.

 

Artikel 4, lid 2, en artikel 5, lid 2

Voor de toepassing van deze bepalingen zijn de Winter Wonder Weken uitgezonderd van de stadsbrede evenementen, vanwege het langdurige karakter daarvan. Naast de duur van het evenement zijn de activiteiten die voor de Winter Wonder Weken worden ontplooid naar hun aard wezenlijk anders dan de activiteiten die worden ontplooid op de andere stadsbrede evenementen.

 

Artikel 4, lid 3, en artikel 5, lid 3

Deze uitzondering is gemaakt, omdat het gebruik van herbruikbare statiegeldbekers alleen geldt voor de 3 oktobermarkt tijdens Leidens Ontzet en de Lakenmarkt tijdens de Lakenfeesten.