Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nissewaard

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard, houdende beleidsregels voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Beleidsregels schuldhulpverlening Nissewaard 2020)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNissewaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard, houdende beleidsregels voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Beleidsregels schuldhulpverlening Nissewaard 2020)
CiteertitelBeleidsregels schuldhulpverlening Nissewaard 2020
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregels schuldbemiddeling 2015.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

19-05-2020nieuwe regeling

06-05-2020

gmb-2020-122131

20.B.00129

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard, houdende beleidsregels voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Beleidsregels schuldhulpverlening Nissewaard 2020)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

overwegende dat de gemeenteraad op 9 november 2016 het Beleidsplan Schuldbemiddeling 2016 - 2020 heeft vastgesteld, welk plan op 25 september 2019 is gewijzigd door de nota Financiële Keten in beeld, Armoede- en schuldenbeleid, waarin richting wordt gegeven aan schuldhulpverlening en aan de uitvoering hiervan;

 

besluit de volgende beleidsregels vast te stellen:

 

Beleidsregels schuldhulpverlening Nissewaard 2020.

Artikel 1 Reikwijdte van de gemeentelijke schuldhulpverlening

  • 1.

    Een inwoner kan vragen om ondersteuning bij het aflossen van schulden als redelijkerwijs is te voorzien dat hij daarmee niet kan voortgaan.

  • 2.

    De ondersteuning wordt afgestemd op de mogelijkheden en de verantwoordelijkheid van de schuldenaar om zelfstandig zijn financiële problemen op te lossen. Hierbij wordt samengewerkt met financiële dienstverleners, hulpverleners en vrijwilligersorganisaties die de schuldenaar kunnen helpen bij het bereiken van dit doel. De hulp is gericht op het realiseren van een financieel stabiele situatie op de lange termijn.

  • 3.

    Voor hulp bij achterliggende of bijkomende problemen die van invloed zijn op het ontstaan of voortbestaan van schulden, wordt een inwoner verwezen naar hulpverlenende instanties. Bepaald kan worden dat deze hulp voorafgaat aan schuldhulpverlening.

  • 4.

    De schuldhulpverlening wordt afgestemd op de verantwoordelijkheid van schuldeisers om de financiële problemen van een inwoner doeltreffend en voor de lange termijn op te lossen.

  • 5.

    Preventieve maatregelen worden genomen om de schuldenproblematiek terug te dringen, zoals het voorkomen van overkreditering, het bevorderen van vroegsignalering en het bieden van hulp bij het versterken van de inkomenspositie van kwetsbare groepen inwoners. De schuldhulpverlening kan op deze maatregelen worden afgestemd.

Artikel 2 Personen die in aanmerking komen voor schuldhulpverlening

  • 1.

    Schuldhulpverlening wordt geboden aan inwoners van de gemeente. Een inwoner is degene die als ingezetene in de basisregistratie personen is ingeschreven.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid wordt een inwoner die de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt voor jeugdhulp verwezen naar een jeugdhulpaanbieder.

  • 3.

    Hulp wordt geboden bij schulden van een natuurlijke persoon. Hieronder wordt mede verstaan een persoon of directeur groot aandeelhouder die voor de voorziening in zijn levensonderhoud geheel of voor een gedeelte is aangewezen op inkomsten, of op de voortzetting van deze inkomsten, uit arbeid in de eigen onderneming dan wel in de functie van directeur groot aandeelhouder.

Artikel 3 Aanmelding

  • 1.

    Een verzoek om schuldhulpverlening kan langs elektronische weg worden ingediend door gebruik te maken van het betreffende formulier op de website: www.nissewaard.nl. Een verzoek kan ook worden ingediend op het stadhuis.

  • 2.

    Binnen vier weken vindt het eerste gesprek plaats waarin de hulpvraag wordt vastgesteld.

  • 3.

    In afwijking van het tweede lid vindt het eerste gesprek plaats binnen drie werkdagen als een gedwongen woningontruiming dreigt, of de beëindiging van de levering van gas, elektriciteit of water, of opzegging dan wel ontbinding van de zorgverzekering.

Artikel 4 Behandeling van de hulpvraag en nazorg

  • 1.

    Een verzoek om schuldhulpverlening wordt behandeld aan de hand van de Gedragscode Schuldhulpverlening van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet. De Gedragscode is in te zien op de website: www.nvvk.nl/gedragscodes-en-modules.

  • 2.

    De Gedragscode is samengesteld aan de hand van modules. Per module of stap in het proces wordt beschreven welke handelingen worden verricht, waardoor schuldenaren en schuldeisers weten wat op welk moment van hen wordt verwacht en binnen welke termijn resultaat kan worden bereikt.

  • 3.

    In afwijking van het eerste en tweede lid:

    • a.

      wordt de module beschermingsbewind niet aangeboden, een bewindvoerder wordt na toewijzing van het verzoek tot onderbewindstelling door de rechter aangewezen;

    • b.

      wordt de module duurzame financiële dienstverlening niet aangeboden, hiervoor wordt een inwoner verwezen naar een dienst- of hulpverlener.

  • 4.

    Na het bereiken van het doel van de schuldhulpverlening wordt nazorg geboden volgens de betreffende module, om te voorkomen dat opnieuw problemen ontstaan bij het aflossen van schulden.

Artikel 5 Weigering van het verzoek

Schuldhulpverlening kan in elk geval worden geweigerd:

  • a.

    als verzoeker niet behoort tot de personen die in aanmerking komen voor schuldhulpverlening;

  • b.

    als aan verzoeker redelijkerwijs geen ondersteuning kan worden geboden of geen adequate oplossing kan worden gevonden die gericht is op de aflossing van schulden;

  • c.

    als aan verzoeker een aanvraag om schuldhulpverlening is geweigerd in een periode van zes maanden voorafgaand aan zijn aanmelding;

  • d.

    als verzoeker al eerder schuldhulpverlening heeft ontvangen of een wettelijke schuldsaneringsregeling heeft doorlopen in een periode van vijf jaar voorafgaand aan zijn aanmelding;

  • e.

    als verzoeker niet voldoet aan de inlichtingen- of medewerkingsplicht, bedoeld in de artikelen 6 en 7 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Artikel 6 Beëindiging van schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening kan in elk geval worden beëindigd:

  • a.

    zodra een persoon in staat is om zelfstandig zijn financiële problemen op te lossen;

  • b.

    als een persoon niet meer als ingezetene is ingeschreven in de basisregistratie personen;

  • c.

    als een persoon niet langer beschikt over een inkomen;

  • d.

    als aan een persoon redelijkerwijs geen ondersteuning meer kan worden geboden of geen adequate oplossing meer kan worden gevonden die gericht is op de aflossing van schulden;

  • e.

    als op grond van onjuiste gegevens schuldhulpverlening is aangeboden, terwijl een andere beslissing zou zijn genomen als over de juiste gegevens zou zijn beschikt;

  • f.

    als een persoon niet meer voldoet aan de inlichtingen- of medewerkingsplicht, bedoeld in de artikelen 6 en 7 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening;

  • g.

    als met de schuldeisers een akkoord tot gehele of gedeeltelijke betaling van de schulden is bereikt;

  • h.

    als het niet mogelijk is een schuldregeling met de schuldeisers tot stand te brengen;

  • i.

    zodra een van de schuldeisers zijn medewerking aan de schuldhulpverlening intrekt.

Artikel 7 Intrekking oude regeling

De Beleidsregels schuldbemiddeling 2015 worden ingetrokken.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de dag na bekendmaking in het gemeenteblad.

Artikel 9 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels schuldhulpverlening Nissewaard 2020.

Aldus vastgesteld in vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard van 6 mei 2020.

De secretaris,

mr. M.L.M. Weerts

De burgemeester,

mr. F. van Oosten