Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Texel

Regeling uitstallingen De Koog 2019

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTexel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling uitstallingen De Koog 2019
CiteertitelRegeling uitstallingen De Koog 2019
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpUitstallingen De Koog

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Texel/457123/CVDR457123_3.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-04-2020Nieuwe regeling

07-05-2019

gmb-2020-103882

07052019

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling uitstallingen De Koog 2019

Het college van burgemeester en wethouders van Texel;

 

gelet op artikel 2:10, derde lid, Algemene Plaatselijke Verordening 2016 (APV);

 

Besluit:

 

Vast te stellen de Regeling uitstallingen De Koog 2019;

Artikel 1 Begrippen

In de regeling uitstallingen De Koog 2019 (hierna: deze regeling)wordt verstaan onder:

  • a.

    Handelsreclame: dat wat artikel 1:1 APV hieronder verstaat.

  • [Iedere openbare aanprijzing van goederen of diensten, waarmee kennelijk beoogd wordt een commercieel belang te dienen.]

  • b.

    Horecabedrijf: de openbare inrichting als bedoeld in artikel 2:28, lid 1 APV.

  • [-Een restaurant, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis;

  • -elke andere voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden verstrekt of bereid.]

  • c.

    Kaart: De kaart die hoort bij deze regeling en waarop het werkingsgebied van de deze regeling nader is ingetekend, voor zover het werkingsgebied niet reeds voldoende uit de tekst van de deze regeling blijkt.

  • d.

    Kraam: Tafel, of een daarmee gelijk te stellen voorwerp, al dan niet met een dak van (tent)zeil of doek, waarop waren en artikelen te koop worden aangeboden.

  • e.

    Menu-aanprijzing: Een voorwerp waarmee of waarop de menukaart en/of productfoto’s van een horecabedrijf worden gepresenteerd, niet zijnde een reclamebord.

  • f.

    Parasol: Een in de grond of op een voet geplaatste stok of paal met baleinen, bespannen met een zeil of doek, onder meer ter bescherming tegen de zon.

  • g.

    Reclamebord: Een bord waarop handelsreclame wordt geuit, niet zijnde gevelreclame.

  • h.

    Terras: Dat wat artikel 2:28, aanhef en onder b, APV hieronder verstaat.

  • [Een buiten de besloten ruimte van de openbare inrichting liggend deel daarvan waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt.]

  • i.

    Terrasafscheiding/windscherm: Schot of scherm gemaakt met een frame van hout, metaal, kunststof of ander materiaal en voorzien van doorzichtig materiaal zoals glas of kunststof, bedoeld ter bescherming tegen wind of ter afscherming van een terras of uitstalling.

  • j.

    Uitstalling: Een los voorwerp geplaatst buiten een gebouw dat een onmiskenbare relatie heeft met de handel van de in dat gebouw gevestigde onderneming, zoals een kledingrek, draadmand, ansichtkaartenrek en dergelijke.

  • k.

    Vlonder: Een bedekking bestaande uit houten of kunststof planken aangebracht op bestaande bestrating.

  • l.

    Zonnescherm: een in- of uitschuifbaar scherm:

  • - dat wordt gemonteerd aan gevels van bouwwerken en/of gebouwen;

  • - dat niet steunt op de grond of op terrasafscheidingen/windschermen;

  • - dat bestaat uit een uitvouwbaar of uitrolbaar doek, onder meer ter afwering van zonlicht en/of regen; en

  • - bestaat uit knikarmschermen (uitvalschermen), markiezen of schaarschermen, of daarmee vergelijkbaar.

Artikel 2 Verhouding tot andere regelingen en/of het besluit

  • a.

    De regels voor gevelreclames maken onderdeel uit van het gemeentelijke welstandsbeleid en vormen geen onderdeel van deze regeling.

  • b.

    Wanneer op grond van de Uitvoeringsregeling bijdrage in investering kwaliteitsslag centrum De Koog, vastgesteld op 26 september 2017, een bijdrage is verleend voor een investering, werkzaamheden en/of een andere activiteit die in strijd is met deze regeling, dan geldt deze regeling.

  • c.

    Waar deze regeling niet overeenkomt met de APV en/of enige andere wettelijke regeling, dan geldt de APV en/of die andere wettelijke regeling.

  • d.

    Waar deze regeling niet overeenkomt met enige beschikking die is verleend op grond van de APV en/of enige andere wettelijke regeling, dan geldt de verleende beschikking.

Artikel 3 Werkingsgebied

Deze regeling is van toepassing op de wegen en weggedeelten in het centrum van De Koog, zoals aangeduid op de bij deze regeling behorende kaart.

Artikel 4 Algemeen verbod en uitzonderingen

a. De wegen en/of weggedeelten waarop deze regeling van toepassing is mogen niet worden gebruikt voor het plaatsen van terrassen, uitstallingen, reclameborden, parasols, vlaggen en andere soortgelijke losse objecten.

b. In afwijking van het verbod zoals opgenomen onder a, is het toegestaan de volgende wegen en/of weggedeelten te gebruiken voor het plaatsen van voorwerpen zoals in deze regeling is omschreven, met dien verstande dat dit uitsluitend geldt voor het gedeelte vóór de voorgevel van de eigen onderneming:

- de Dorpsstraat, vanaf de gevel tot aan de eerste (bruine) rand in de goot van de bestrating;

- het Dorpsplein, vanaf de gevel tot de grens zoals die is aangegeven op de kaart;

- het voetgangersgedeelte van de Nikadel, vanaf de gevel tot de grens zoals die is aangegeven op de kaart die onderdeel uit maakt van deze regeling;

- de Badweg, het gedeelte tussen de Dorpsstraat/Boodtlaan en de Ruijslaan;

- de Kaapstraat, het noordelijke en zuidelijke gedeelte vanaf de Dorpsstraat tot en met het perceel met huisnummer 2A;

- de Parnassiastraat, het noordelijke en zuidelijke gedeelte vanaf de Dorpsstraat tot en met het perceel met huisnummer 2;

- de Brink, het noordelijke gedeelte vanaf de Dorpsstraat tot en met het perceel met huisnummer 6.

Artikel 5 Algemeen

a. De terrassen, uitstallingen, reclameborden, vlaggen en andere losse objecten die op grond van deze regeling worden geplaatst op de weg zijn vakkundig gemaakt, aantrekkelijk, schoon en heel.

b. Bij ieder horecabedrijf wordt door de exploitant een afvalbak geplaatst op eigen grond of op andermans grond met toestemming van de eigenaar van die grond.

Artikel 6 Terrassen

a. Een terras is uitsluitend toegestaan bij een horecabedrijf op de wegen als bedoeld in artikel 4, onder b.

b. Op een terras wordt uitsluitend terrasmeubilair geplaatst dat bestaat uit tafels en stoelen en andere voorwerpen die in deze regeling zijn genoemd.

c. Wanneer het horecabedrijf langer dan één week gesloten is of het terras bij dit horecabedrijf langer dan één week niet in gebruik is, dient het volledige terrasmeubilair en andere bijbehorende voorwerpen te worden verwijderd van de weg. Ook zonneschermen dienen volledig te zijn ingeklapt.

Artikel 7 Terrasafscheidingen en windschermen

a. Losse, niet aan de vaste ondergrond gemonteerde terrasafscheidingen/windschermen zijn niet toegestaan.

b. Terrasafscheidingen en windschermen zijn vrij van handelsreclame en worden ook niet gebruikt voor menuaanprijzingen. Het vermelden van de bedrijfsnaam van de ter plaatse gevestigde onderneming op terrasafscheidingen en windschermen is wel toegestaan.

c. Andere voorwerpen, zoals plantenbakken, worden niet gebruikt voor het afscheiden of afbakenen van een terras.

Artikel 8 Vlonders

Vlonders zijn niet toegestaan, ook niet als onderdeel van een terras.

Artikel 9 Zonneschermen, parasols en partytenten

Zonneschermen zijn toegestaan boven de wegen als bedoeld in artikel 4, onder b, op een minimale hoogte van twee meter boven de weg.

a. Zonneschermen zijn vrij van handelsreclame. Het vermelden van de bedrijfsnaam van de ter plaatse gevestigde onderneming op een zonnescherm is wel toegestaan.

b. Parasols zijn niet toegestaan, tenzij er sprake is van een evenement dat ingevolge artikel 2:25 APV is toegestaan.

c. Partytenten, pagodetenten en daarmee vergelijkbare bouwsels zijn niet toegestaan, tenzij er sprake is van een evenement dat ingevolge artikel 2:25 APV is toegestaan.

Artikel 10 Menu-aanprijzing

a. Een menu-aanprijzing is toegestaan bij een horecabedrijf, wanneer deze bestaat uit een kast, plank of lessenaar met een afmeting van maximaal 80 bij 80 cm, de standaard van een lessenaar niet meegerekend.

b. Per pand is bij een gevelbreedte tot maximaal 8 meter één menu-aanprijzing toegestaan en per pand bij een gevelbreedte van meer dan 8 meter zijn maximaal twee menu-aanprijzingen toegestaan.

Artikel 11 Reclameborden

a. Een reclamebord is uitsluitend in 2D (tweedimensionaal) toegestaan (3D reclames zijn dus niet toegestaan).

b. Een reclamebord mag een maximale hoogte hebben van 120 cm. Indien een bord smaller is dan de toegestane breedte, mag dit niet gecompenseerd worden in extra hoogte.

c. Een reclamebord mag een maximale breedte hebben van 80 cm. Indien een bord lager is dan de toegestane hoogte, mag dit niet gecompenseerd worden in extra breedte.

d. Per pand tot een maximale breedte van 8 meter, is één reclamebord toegestaan. Per pand met een breedte van meer dan 8 meter, zijn maximaal twee reclameborden toegestaan.

e. Een reclamebord mag uitsluitend worden geplaatst op de wegen als bedoeld in artikel 4, onder b, op het moment dat de onderneming ten behoeve waarvan het reclamebord is geplaatst, geopend is voor publiek.

Artikel 12 Vlaggen, vlaggenstokken, beachflags, banners, spandoeken en wimpels

Voorwerpen zoals vlaggen, vlaggenstokken, beachflags, banners, wimpels, spandoeken en reclame-uitingen die hiermee zijn gelijk te stellen, zijn niet toegestaan op de wegen als bedoeld in artikel 4, onder b.

Artikel 13 Uitstallingen

a. Uitstallingen mogen uitsluitend worden geplaatst op de weg als bedoeld in artikel 4, onder b, op het moment dat de onderneming ten behoeve waarvan die uitstalling is geplaatst, is geopend voor publiek.

b. Een uitstalling heeft een hoogte van maximaal 180 cm.

c. Prijsaanduidingen bij of aan uitstallingen zijn zodanig dat deze geen “warenmarkteffect” hebben. Hiermee wordt bedoeld dat er geen grote kartonnen borden beschreven met (vilt)stift, of daarmee vergelijkbaar, worden aangebracht.

d. Per uitstalling is maximaal één prijsaanduiding toegestaan.

Artikel 14 Kramen

Het plaatsen van kramen is niet toegestaan.

Artikel 15 Afwijkingsclausule

Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere omstandigheden afwijken van deze regeling en/of aanvullende voorschriften of beperkingen opleggen.

Artikel 16 Citeertitel en slotbepalingen

Deze regeling kan worden aangehaald als de “Regeling uitstallingen De Koog 2019”.

De Regeling uitstallingen voor centrum De Koog, zoals vastgesteld op 13 mei 2003, wordt ingetrokken.

Dit besluit treedt in werking op de eerstvolgende dag na de dag van bekendmaking.

Vastgesteld op 07-05-2019

burgemeester en wethouders gemeente Texel,

de secretaris, de burgemeester,

drs. E.C. van der Bruggen ir. M.C. Uitdehaag