Organisatie | De Fryske Marren |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Beleidsregel kansspelautomaten |
Citeertitel | Beleidsregel kansspelautomaten |
Vastgesteld door | burgemeester |
Onderwerp | openbare orde en veiligheid |
Eigen onderwerp |
Geen
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
22-07-2015 | nieuwe regeling | 07-07-2015 | 34929/34832/34838 |
Voor de beoordeling van de drempeligheid van een inrichting wordt aangesloten bij bijgevoegd stappenplan.
Artikel 2: Definities hoogdrempelige inrichtingen
Maaltijd: Voor het begrip 'maaltijd' kan worden aangesloten bij de uitleg die het CBB daaraan heeft gegeven, zijnde het geheel van warme gerechten, dat tenminste bestaat uit de volgende drie, niet met elkaar gemengde bestanddelen' vlees, vis, gevogelte of wild', (eventueel te vervangen door andere bestanddelen in geval van een vegetarisch menu), 'groente' en 'aardappelen, rijst of meelspijzen'.
Artikel 3: Definities laagdrempelige inrichtingen (uitleg activiteitensoorten)
Alle inrichtingen die niet voldoen aan de eisen voor hoogdrempeligheid zijn laagdrempelig.
Laagdrempelig: Een laagdrempelige inrichting wordt gezien als een inrichting die het publiek niet in eerste instantie pleegt te bezoeken voor het nuttigen van alcohol en/of maaltijden.
Aansluiting wordt gezocht bij de jurisprudentie van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Deze heeft in de loop der jaren een aantal inrichtingen als laagdrempelig aangemerkt, aangezien er activiteiten plaatsvonden waaraan een zelfstandige betekenis kon worden toegekend.
Hieronder volgt een lijst met voorbeelden:
café met biljart- en snookeractiviteiten, restaurant met bowling, discotheek, kantine/ snackbar op campingterrein, cafetaria, snackbar, kegelhuis, coffeeshop, broodjeszaak, lunchroom, grillroom, shoarmazaak, petit-restaurant, snookercentrum, sportcomplex, café/cafetaria, café/discotheek, gemeenschapscentrum/zalenverhuur, café/gemeenschapshuis, café/sport-evenementenhal, café/sporthal, restaurant/vergaderzaal/ zwembad, cafetaria/zwembad,café/restaurant met afhaalgedeelte, kantine in sporthal, café/snookercentrum, café/restaurant/-bowling, café/kegelcentrum, sporthallen/café/ restaurant, tennishal/café, café/restaurant/-bowlingzaal/biljartruimte, hotel/restaurant/ winkel, sportcentrum met bar/restaurant/dansschool, café/camping, café/petit-restaurant, sporthal/zwembad/café en pizzaria.
Incidentele/ondersteunendeactiviteiten: Dit zijn activiteiten die ondersteunend zijn aan een hoogdrempelige activiteit waaraan geen zelfstandige betekenis wordt toegekend. Zo kan het serveren van borrelhapje worden aangemerkt als een incidentele activiteit mits ondersteunend aan het café of restaurant.
Borrelhap: Onder borrelhap wordt in concreto verstaan het serveren van voedsel waarvoor geen eetgerei nodig is (uit het vuistje) zoals bittergarnituur (geen grote varianten zoals kroket of frikadel etc.), kaas en worstplank, en zaken als olijven, tapas, chips, etc. ondersteunend aan de geserveerde (alcoholische) dranken.
Bij de beoordeling van zaken die het incidentele karakter kunnen overschrijden ( Zie 3e pijl) vindt een totale afweging plaats waarin alle zaken gewogen worden. Bekeken moet worden of men hiermee een zelfstandige stroom van bezoekers kan trekken. Een indicatie hiervoor kan sneller aanwezig worden geacht naarmate men aan meerdere aspecten (bullets) binnen de derde pijl voldoet.
Artikel 4: Definities samengestelde inrichtingen
Samengesteldeinrichting: Voor een nadere definiëring wordt aangesloten bij de constitutieve vereisten van artikel 30 c lid 4 van de Wet op de Kansspelen.
Bij de samengestelde inrichting zijn de diverse lokaliteiten cq. ruimtes veelal direct onderling met elkaar verbonden middels open verbinding dan wel een deur.
Een dergelijke inrichting heeft tussen de hoogdrempelige- en laagdrempelige lokaliteiten geen voldoende afgescheiden ruimte en is dus altijd laagdrempelig. Evenals de betrokken ministeries, de VNG alsmede GGZ Nederland wordt m.b.t. dit onderwerp de voorkeur gegeven voor een enge interpretatie van de wettekst.
Voor een goed begrip van het huidige artikel 30c, lid 4 zijn de volgende definities uit artikel 1 van de nieuwe Drank- en Horecawet (Wet van 13 april 2000 tot wijziging van de Drank- en Horecawet, Stb 2000, 184) van belang:
inrichting: de lokaliteiten waarin het slijtersbedrijf of het horecabedrijf wordt uitgeoefend, met de daarbij behorende terrassen voor zover die terrassen in ieder geval bestemd zijn voor het verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse, welke lokaliteiten al dan niet deel uitmaken van een andere besloten ruimte.
Voor de deuren geldt dat er geen strijdigheden mogen zijn met brandveiligheidseisen.