Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Heerlen

Gemeente Heerlen - Beleidsregels van burgemeester en wethouders van Heerlen inhoudende bepalingen met betrekking tot de subsidiëring van verenigingen voor milieu, natuur en leefomgeving (Beleidsregels subsidiëring verenigingen voor milieu, natuur en leefomgeving)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHeerlen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGemeente Heerlen - Beleidsregels van burgemeester en wethouders van Heerlen inhoudende bepalingen met betrekking tot de subsidiëring van verenigingen voor milieu, natuur en leefomgeving (Beleidsregels subsidiëring verenigingen voor milieu, natuur en leefomgeving)
CiteertitelBeleidsregels subsidiëring verenigingen voor milieu, natuur en leefomgeving
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2013Beleidsregels subsidiëring verenigingen voor milieu, natuur en leefomgeving

01-01-2013

CVDR

Tekst van de regeling

Intitulé

Gemeente Heerlen - Beleidsregels van burgemeester en wethouders van Heerlen inhoudende bepalingen met betrekking tot de subsidiëring van verenigingen voor milieu, natuur en leefomgeving (Beleidsregels subsidiëring verenigingen voor milieu, natuur en leefomgeving)

 

 

artikel 1 Begripsomschrijving

in deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    college: college van burgemeester en wethouders van Heerlen;

  • b.

    organisatie voor milieu, natuur en leefomgeving: een vereniging die zich richt op het behoud en de bescherming van de natuur en een gezond leefmilieu en die zich ten doel stelt milieubewust gedrag te stimuleren, alsmede een organisatie die zich richt op de historie of het behoud van de leefomgeving en die zich tot doel stelt de geschiedenis van de eigen leefomgeving te bestuderen of de kennis daarvan te bevorderen.

  • c.

    werkend lid: een lid dat meedoet aan de door de vereniging georganiseerde activiteiten.

  • d.

    waarderingsubsidie: een subsidie als bedoeld in artikel 4, eerste lid sub II van de Algemene subsidieverordening Heerlen.

 

artikel 2 criteria voor de subsidieverlening

  • 1.

    Het college verleent een waarderingssubsidie met inachtneming van het bepaalde in deze regeling.

  • 2.

    De organisatie bestaat op het moment van aanvraag van de subsidie ten minste 1 jaar en heeft haar statutaire zetel en domicilie in Heerlen.

  • 3.

    De organisatie is voor zover mogelijk aangesloten bij een landelijke of provinciale over-koepelende organisatie.

  • 4.

    De organisatie dient jaarlijks een onderbouwd activiteitenoverzicht en een begroting in, desgevraagd voorzien van een advies van een overkoepelende organisatie.

  • 5.

    Een organisatie heeft ten tijde van de aanvraag om subsidie tenminste 20 werkende leden of deelnemers aan activiteiten uit de gemeente Heerlen.

 

artikel 3 subsidiegrondslag

De jaarlijkse subsidie aan een organisatie omvat:

  • a.

    een waarderingsbijdrage van € 2.050 voor een natuur- of milieuvereniging.

  • b.

    een bedrag van € 600 voor een vereniging die zich richt op de historie of het behoud van de leefomgeving.

 

artikel 4 subsidieplafond

Het subsidieplafond wordt door het college vastgesteld en gepubliceerd in het Weekblad Parkstad.

 

artikel 5 inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op 1 januari 2013.

 

 

Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders der gemeente Heerlen van 18 december 2012.

de burgemeester,

P.F.G. Depla

de secretaris,

C.L.A.F.M. Bruls

Toelichting op de Beleidsregels subsidiëring verenigingen voor milieu, natuur en leefomgeving

 

Wettelijk kader

De Algemene subsidieverordening Heerlen (ASV) fungeert als ‘kapstokverordening’ waarop alle subsidieregels in de Gemeente Heerlen worden gebaseerd. Bij de vaststelling van de ASV is afgesproken dat voor de concrete subsidieverstrekking beleidsregels worden vastgesteld op basis waarvan gesubsidieerd wordt. In de beleidsregels staan de inhoudelijke en financiële criteria per doelgroep of beleidsterrein gepreciseerd. Met deze werkwijze wordt beoogd het subsidieproces te structureren.

 

Beleidskader

Het college subsidieert organisaties die burgers van Heerlen in contact brengen met natuur en milieu en die kennis op dit gebied overdragen. Natuur- en milieuorganisaties zetten zich op diverse manieren in voor natuureducatie en natuurbehoud. Zij zijn actief op het gebied van milieu en natuur en stimuleren mensen tot een positieve houding ten opzichte daarvan. Daartoe bieden zij laagdrempelige activiteiten aan voor verschillende doelgroepen met het doel de bewustwording van de relatie tussen natuur en milieu, de directe leefomgeving en het eigen milieuvriendelijk gedrag te stimuleren. Om kinderen te helpen bij het leren over de natuur werken verenigingen voor milieu- en natuureducatie samen met basisscholen en andere organisaties voor natuur.

Een organisatie die zicht richt op de historie van de leefomgeving verzamelt gegevens omtrent de geschiedenis van Heerlen en publiceert daarover ten behoeve van belangstellenden. Zij draagt kennis over aan belangstellende burgers van Heerlen en organiseert activiteiten voor de sympathisanten van de organisatie.

 

Toelichting op artikel 2

criteria voor de subsidieverlening

1. De organisatie bestaat op het moment van de aanvraag van de subsidie ten minste 1 jaar en heeft haar statutaire zetel en domicilie in Heerlen.

Een organisatie moet aantonen dat de verwachting gerechtvaardigd is dat de doelstellingen kunnen worden gerealiseerd. Een organisatie die nog geen jaar geleden is opgericht, heeft haar bestaansrecht nog niet kunnen aantonen.

De activiteiten waarvoor subsidie wordt verleend passen binnen het hiervoor genoemde beleidskader.

Zij stemmen in voldoende mate overeen met de door de raad en het college geformuleerde beleidsdoelstellingen en prioriteiten.

2. De organisatie is bij voorkeur aangesloten bij een landelijke of provinciale overkoepelende organisatie.

Aansluiting bij een grotere of overkoepelende organisatie maakt een organisatie minder kwetsbaar. Vaak zal men ook gebruik kunnen maken van advies- en servicemogelijkheden van een dergelijke organisatie. Als er een overkoepelende organisatie is, verwacht de gemeente Heerlen dat uw vereniging erbij aangesloten is.

3. De organisatie dient jaarlijks een onderbouwd activiteitenoverzicht en een begroting in, desgevraagd voorzien van een advies van een overkoepelende organisatie.

In het kader van deze beleidsregels kunnen activiteiten gericht zijn op vorming, educatie, voorlichting en ontmoeting.

4. Een natuur- of milieuorganisatie heeft ten tijde van de aanvraag om subsidie tenminste 20 werkende leden uit de gemeente Heerlen.

De ASV definieert een rechtspersoon, waaronder een vereniging of stichting, als een organisatie die zich de behartiging van de belangen van ideële en/of materiële aard van de inwoners van Heerlen, of een deel daarvan ten doel stelt. Dat ook een aanzienlijk percentage van de leden van de organisatie uit inwoners van Heerlen moet bestaan is dan alleszins redelijk. Leden van een vereniging betalen een redelijke eigen bijdrage voor deelname aan de activiteiten daarvan. Subsidie wordt enkel verleend voor leden die daadwerkelijk meedoen aan de door de vereniging georganiseerde activiteiten.

 

Toelichting op artikel 4

subsidieplafond

Een subsidieplafond leidt tot weigering van een subsidie voor wat betreft het gedeelte dat boven het subsidieplafond uitstijgt. Indien het in de gemeentebegroting opgenomen budget ontoereikend is voor honorering van alle aanvragen, wordt de subsidie van elke aanvrager die aan de subsidiecriteria voldoet naar evenredigheid gekort met een percentage van het bedrag waarmee de begroting overschreden wordt. Het subsidieplafond wordt door het college vastgesteld.