Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Westervoort

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Westervoort houdende regels omtrent onderwijsachterstandenbeleid 2020 Westervoort

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWestervoort
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de gemeenteraad van de gemeente Westervoort houdende regels omtrent onderwijsachterstandenbeleid 2020 Westervoort
CiteertitelOnderwijsachterstandenbeleid Westervoort 2020
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerponderwijs
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-03-2020nieuwe regeling

09-12-2019

gmb-2020-59955

Z/19/056788

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Westervoort houdende regels omtrent onderwijsachterstandenbeleid 2020 Westervoort

1. Inleiding

De schoolbesturen en aanbieders van kinderopvang werken samen met de gemeente Westervoort aan kansen voor alle kinderen. De insteek hierbij is te gaan van onderwijsachterstanden naar onderwijskansen.

De gemeente ontvangt van het Rijk onderwijsachterstandsmiddelen met de verplichting om hiervoor een -in kwantiteit en kwaliteit- voldoende aanbod van Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) te organiseren voor kinderen met een taal- en/of ontwikkelingsachterstand of een risico daarop.

 

Op 26 april 2018 verscheen een Kamerbrief waarin een herverdeling van de middelen voor OAB voor schoolbesturen en gemeenten bekend werd gemaakt. Het CBS heeft vijf voorspellende indicatoren vastgesteld om de doelgroep voor OAB te selecteren. Op basis van de nieuwe indicatoren ontvangen gemeenten en schoolbesturen een budget voor OAB. In de Kamerbrief d.d. 23 november 2018 van minister Slob en minister De Jonge, beschrijven zij een aantal maatregelen die zij gaan nemen om te komen tot een betere verbinding tussen jeugdhulp en onderwijs. Dit raakt ons inziens ook de verbinding jeugdhulp, kinderopvang en onderwijsachterstandenbeleid, waar wij in Westervoort in de periode 2019-2023 concrete vorm en inhoud aan willen geven, mits de betreffende maatregelen te herleiden zijn tot de beleidsdoelstelling van het Ministeriële Onderwijsachterstandenbeleid. Een concrete uitwerking in welke acties hieraan gekoppeld kunnen worden, zal vanaf december 2019 in kaart gebracht worden.

In deze notitie ligt de nadruk op VVE als onderdeel van het Onderwijsachterstandenbeleid. De reden hiervoor is dat -in ieder geval- vanaf 1 augustus 2020 de aanbieders van voorschoolse educatie voor geïndiceerde peuters 960 uur VVE moeten aanbieden in de periode dat een peuter tussen de 2,5 jaar en 4 jaar is. Dit komt bij een aanbod van 40 weken per jaar neer op 16 uur per week. Voor deze uitbreiding van dit aantal uren (tot op heden gaat het om 10 uur per week) zijn vanaf 2019 extra middelen beschikbaar voor de gemeente Westervoort. Om deze middelen op een passende wijze in te zetten door de voorschoolse aanbieders, is duidelijkheid nodig over het kwaliteitskader VVE en de daarbij horende subsidieregel.

 

De aanbieders van voorschoolse educatie in Westervoort hebben aangegeven graag per 1 januari 2020 al te starten met het vergrote aanbod VVE. Dit is ook mogelijk, omdat de financiële middelen hiervoor al vanaf 2019 beschikbaar zijn. Om de kinderopvangaanbieders in de gelegenheid te stellen zich hierop goed voor te bereiden, is het noodzakelijk dat het kwaliteitskader en de subsidieregeling vastgesteld worden.

 

In Westervoort wordt aansluiting gezocht bij initiatieven en activiteiten (directe link met onderwijsachterstanden) waar een preventieve werking vanuit gaat, zodat in een later stadium er geen of minder zorg nodig is voor deze doelgroep. Er wordt daarom actief verbinding gezocht met de JGZ. En er wordt onderzocht, op welke wijze een gedragswetenschapper aangehaakt kan worden bij initiatieven die door het onderwijs en de kinderopvang al worden ingezet op dit gebied.

Kijkend naar de conclusies en aanbevelingen uit de notitie Sociale Spankracht (oktober 2019) komt daar bijvoorbeeld in naar voren dat in Westervoort het aantal gezinnen met zorg en een bijstandsuitkering aan de hoge kant is in verhouding met de regio. Aangetekend moet worden dat deze verhouding in landelijk perspectief gemiddeld is. Daarnaast zijn er meer eenoudergezinnen en kinderen die opgroeien met kans op armoede. Dit zijn indicatoren die een hoger risico op onderwijsachterstand geven, en die je daarom op jonge leeftijd wil aanpakken. In samenhang met de partijen wordt gezocht naar logische aansluiting en samenwerking met bijvoorbeeld de JGZ. Om zowel de kans op onderwijsachterstanden, als de zorgvraag in een latere fase te voorkomen.

 

De gemeente moet zorgen dat in -ieder geval- de aanbieders van voorschoolse educatie voor geïndiceerde peuters 960 uur VVE moeten aanbieden in de periode dat een peuter tussen de 2,5 en 4 jaar is. In euro’s betekent dit ongeveer 75% van de beschikbare middelen. Ten aanzien van de overige 25% heeft de gemeente overleg (gehad) met de onderwijsinstellingen en de aanbieders van kinderopvang. Ten aanzien van de onderwerpen waaraan de resterende middelen besteed worden, kan worden gedacht aan; inzet bibliotheek, gedragswetenschapper, toeleiding, etc. In het voorjaar van 2020 ontstaat hierover meer duidelijkheid. Deze notitie is een verkorte weergave van het rapport ‘Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden Beleid, Voorschoolse Educatie’, dat voor de gemeente is opgesteld door Innovatie nul13. Ten aanzien van het wettelijke kader waarop de uitvoering van de VVE is gebaseerd, wordt verwezen naar genoemd rapport.

2. Huidige situatie Westervoort

Westervoort heeft in vergelijking met andere gemeenten het OAB goed voor elkaar. Dit wordt onder andere bevestigd door aanbieders van de kinderopvang en schoolbesturen. De gemeente heeft voor het gemeentelijk onderwijs achterstandenbeleid in 2019 een bedrag van €304.500,- ontvangen. Ook de schoolbesturen ontvangen OAB-middelen.

 

De gemeente Westervoort kent in 2019 een systeem van kindgebonden financiering. Daarbij wordt op basis van afgenomen uren per peuter afgerekend. Hierbij krijgen reguliere kinderen (zonder VVE indicatie) zonder recht op kinderopvangtoeslag een aanbod van 6 uur per week, gedurende 40 weken. Voor doelgroeppeuters (met VVE indicatie) is er een aanbod van 12 uur, waarvan het 3e en 4e dagdeel volledig vergoed wordt door de gemeente. Ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag (‘eenverdieners’) betalen een inkomensafhankelijke ouderbijdrage die gebaseerd is op de landelijke ouderbijdragetabel voor de kinderopvangtoeslag. Een- en tweeverdieners hebben daarmee bij een gelijk inkomen ook een gelijke ouderbijdrage.

 

Voor reguliere peuters met ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag, is er t/m 2019 voor de aanbieders nog geen subsidie beschikbaar. Deze peuters ontvangen wel, net als de andere peuters, het rijke VVE-aanbod.

 

Peuteropvang in de gemeente Westervoort centraliseert zich voornamelijk rondom de scholen voor primair onderwijs. Binnen de gemeente zijn vijf basisscholen. Deze vallen onder twee schoolbesturen, Stichting Innerwaard en LiemersNovum. De vijf scholen zijn alle kindcentra, waar ook peuteropvang en/of buitenschoolse opvang (BSO) wordt geboden. Dit aanbod wordt uitgevoerd door drie aanbieders: Puck & Co (Kindercentra Puck & Co B.V.), Zonnekinderen (Nieuwe Maan B.V.) en HumanKind (Stichting Humankind). Naast de vijf IKC’s is er nog één losse VVE-locatie van Humankind en tot slot zijn er in de gemeente bijna dertig gastouders.

 

Genoemde onderwijsinstellingen en aanbieders van kinder- en peuteropvang zijn niet alleen in Westervoort actief, maar ook in omliggende gemeenten

(Zevenaar, Montferland, Duiven en Rheden)

 

In 2019 zijn er in Westervoort in totaal 25 geïndiceerde peuters die gebruik maken van het VVE peuteraanbod.

 

3. Ambities en onderdelen VVE

Stimuleren van het jongen kind door VVE, vormt de kern van het OAB.

VVE richt zich op de peuters en kleuters van 2 tot 6 jaar. De gemeenschappelijke ambities van aanbieders, onderwijsinstellingen en gemeente zijn om.

 

  • 1.

    Iedere VVE doelgroeppeuter een voorschools aanbod te bieden van goede kwaliteit voor 960 uur in 1,5 jaar.

  • 2.

    Zoveel mogelijk kinderen met een taal- of ontwikkelingsachterstand (doelgroepkinderen VVE) te bereiken. Het streven is minimaal 90%.

  • 3.

    Een aanbod VVE van hoge kwaliteit te realiseren.

  • 4.

    Ouders hun rol als educatieve partners bij de ontwikkeling van hun kind(eren) te laten nemen. Door betrokkenheid bij en stimulering van de ontwikkeling van hun kind(eren).

  • 5.

    Een intensieve samenwerking tussen consultatiebureau/CJG, voorschoolse voorzieningen, basisscholen en zorginstanties tot stand te brengen en te behouden. Doel: een doorgaande lijn en het waar mogelijk voorkomen van een (latere) zorgvraag.

  • 6.

    Voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar een passende plek op een voorschoolse voorziening te realiseren.

  • 7.

    Een goede overdracht te realiseren van kinderen van 4 jaar vanuit iedere voorschoolse voorziening naar de basisschool. In het bijzonder voor kinderen met VVE-indicatie en/of een zorgvraag.

  • 8.

    De resultaten van de VVE structureel te volgen.

Hieronder worden enkele onderdelen van het VVE-beleid kort toegelicht. Ten aanzien van de andere onderwerpen wordt verwezen naar het rapport van Innovatie nul13. Het gaat om de volgende onderwerpen: aanbod / bereik en toeleiding, ouderbetrokkenheid, professionele en deskundige medewerkers, en doorgaande lijn.

 

  • Doelgroepdefinitie

    Gemeenten zijn -in overleg met de betrokken partners- vrij in het bepalen van de doelgroep (voor extra voorschools aanbod) voor VVE. De gemeente Westervoort kiest, in aanvulling op de al gehanteerde criteria, voor aansluiting bij de door het CBS gedefinieerde indicatoren. Het gaat dan onder andere om; opleidingsniveau ouders, land van herkomst ouders, verblijfsduur van de moeder in Nederland.

    De doelgroepdefinitie is van belang voor het maken van onderscheid tussen zogenaamde reguliere peuters (zonder VVE indicatie) en zogenaamde doelgroeppeuters (met VVE indicatie). De VVE indicatie wordt afgegeven door het consultatiebureau.

  • Resultaatafspraken

    Op grond van de Wet op het Primair Onderwijs (artikel 167a) hebben schoolbesturen en gemeenten de verplichting, om afspraken te maken over wat de resultaten voor vroegschoolse educatie moeten zijn. Veelal hebben deze betrekking op bereik, intensiteit, duur, doorgaande lijn en opbrengsten. Westervoort kiest ervoor om naast de schoolbesturen ook de aanbieders van kinderopvang hierbij te betrekken.

  • Kwaliteitskader

    Dit kwaliteitskader is gekoppeld aan de beleidsregels subsidieverlening peuteropvang gemeente Westervoort 2020. Doel van het kader is het bewaken, beheersen en verbeteren van de kwaliteit van voorschoolse educatie in de gemeente. Eventuele tussentijdse wijzigingen in het kader kunnen door het College, in overleg met de betrokken kindopvangorganisaties, worden vastgesteld.

4. Financiën

De rijksbijdrage loopt van 2019 – 2023. De verwachting is dat de bijdrage die de gemeente Westervoort in het kader van het OAB vanuit het rijk ontvangt, jaarlijks hoger wordt.

In 2019 heeft de gemeente Westervoort voor het GOAB een bedrag van €304.500,- ontvangen (in 2018 ging het om een bedrag van € 117.101,-). Het voorlopige bedrag voor 2020 is €349.600,-.

 

Daarnaast ontvangt de gemeente Asschergelden (€24.717) en worden er nog gemeentelijke middelen toegevoegd (€115.000).

OAB Middelen gemeente

In totaal is er in Westervoort in 2020 een bedrag beschikbaar van € 489.317.

Binnen dit budget valt ook het bedrag dat door de gemeente Westervoort beschikbaar is gesteld aan de voorschoolse aanbieders en het onderwijs. Het betreft een vierjarige subsidie ten behoeve van scholing op het Planmatig werken aan doelen en het Ontwikkelingsgericht werken. Voor deze scholing is in het schooljaar 2019/2020 €41.014 gereserveerd en in de twee volgende schooljaren respectievelijk € 39.270,- en € 27.886. Zoals aangegeven is dit subsidie die past bij de keuzes die in de gemeente Westervoort gemaakt zijn wat betreft het VVE-programma en kind-volgsysteem1.

Behalve voor scholing houdt de gemeente Westervoort ook budget vrij voor overige OAB-gerelateerde zaken. Zo wordt er ongeveer €5000,- gereserveerd voor monitoringssysteem KIJK! en €25.000,- voor kinderen met een sociaal-medische indicatie (SMI, waarbij kinderopvang een oplossing kan bieden wanneer ouders om sociale en/of medische redenen tijdelijk niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen).

In Westervoort wordt, in ieder geval, voor reguliere peuters gekozen voor de basiskwaliteit VVE en voor de VVE geïndiceerde peuter voor de extra kwaliteit2. Voor alle peuters geldt:

  • 40 weken van 16 uur voor doelgroeppeuters (960 uur in 1,5 jaar)

  • 40 weken van 8 uur voor reguliere peuters (480 uur in 1,5 jaar)

  • Start bij 2 jaar en 6 maanden

  • Voor alle doelgroeppeuters geldt dat het derde en vierde dagdeel (oftewel tweede acht uur) gratis zijn

Voor de reguliere peuter komt dit neer op een kostprijs van €9,40 per uur. Voor de VVE-geïndiceerde peuter is dat €10,26. Dit is exclusief de, voor de aanbieders in de gemeente Westervoort, additionele scholingssubsidie.

 

Op de volgende pagina staan twee scenario’s. In het linker scenario is gerekend met alle peuters in Westervoort vanaf de leeftijd van 2,5 jaar. Vanzelfsprekend zijn er ook peuters die geen gebruik maken van opvang. Wanneer we uitgaan van een bereik van 75% voor de reguliere peuter, komt het rechter scenario in beeld.

 

Een alternatief is om zowel voor VVE-geïndiceerde peuters de startleeftijd wel op 2 jaar te zetten met een aanbod van 8 uur op basis van een inkomensafhankelijke bijdrage en met een kostprijs van €10,26 als ook de reguliere peuter zonder recht op kinderopvangtoeslag met een kostprijs van €9,40. Dit betekent in bekostiging een extra te subsidiëren bedrag van €28.738 op de scenario’s en uitgangspunten die uitgaan van een startleeftijd van 2,5 jaar en een bereik van 75%.

5. Overleg gemeente, onderwijsinstellingen en kinderopvangorganisaties

Om te zorgen dat het uiteindelijke doel van VVE -kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op hun start in groep 3 van de basisschool en hun verdere school en maatschappelijke loopbaan- wordt bereikt, is het nodig een ondersteunende overlegstructuur in te richten.

 

Voor de gemeente Westervoort is er al een passende overlegstructuur, met:

  • Het OOGO (Op Overeenstemming Gericht Overleg onderwijs). Dit is een bestuurlijk overleg tussen de portefeuillehouder onderwijs en de instellingen voor onderwijs en kinderopvang, met als doel om tot besluiten te komen.

  • Een VVE-Werkgroep. Dit is een periodiek overleg tussen de uitvoerders van VVE bij de IKC’s en de instellingen voor kinderopvang, evenals het consultatiebureau, waarbij onder meer het wel/niet behalen van de beoogde VVE-resultaten aan de orde worden gesteld.

  • De werkgroep Onderwijs – Zorg. In dit overleg bespreken directeuren en IB-ers van het basisonderwijs met de gemeente (beleid en uitvoering) hoe de samenwerking verloopt, welke signalen en ontwikkelingen er zijn rondom het thema zorg en onderwijs en of er zaken moeten worden aangepast. Naast de vaste groep van deelnemers kunnen naar behoefte ook andere partners worden uitgenodigd zoals kinderopvangorganisaties, jeugdarts, en het Candea college. Overleg wordt georganiseerd door de gemeente. Agenda wordt gezamenlijk bepaald. Overleg komt op dit moment 2x per jaar bij elkaar.

 

Op 9 oktober 2019 zijn tijdens een overleg tussen gemeente, onderwijsinstellingen en kinderopvangorganisaties alle punten besproken en unaniem akkoord verklaard. Ten aanzien van de 25% worden in de periode november 2019 – juni 2020 nadere afspraken gemaakt.

 

Bijlage 1 Kosten van kwaliteit VE per jaar


1

Het is een transparante systematiek, die in de subsidiëring direct de realiteit van de afname van de uren volgt. Dezelfde systematiek wordt eveneens in omliggende gemeenten gehanteerd

2

Bijlage ‘Kosten van kwaliteist VE per jaar’, afkomstig uit rapportage Sardes ten behoeve van gemeente Duiven