Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hof van Twente

Verordening voor onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHof van Twente
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening voor onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur
CiteertitelVerordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid Hof van Twente 2007
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 213a Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2007Nieuwe regeling

16-01-2007

Hofnieuws, 24-1-2007

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening voor onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur

De raad van de gemeente Hof van Twente;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders;

 

gelet op het bepaalde in artikel 213a van de Gemeentewet;

 

besluit:

 

vast te stellen de navolgende VERORDENING VOOR ONDERZOEK NAAR DE DOELMATIGHEID EN DOELTREFFENDHEID VAN HET DOOR HET COLLEGE GEVOERDE BESTUUR.

Artikel 1 Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    doelmatigheid: het realiseren van bepaalde prestaties met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen;

  • b.

    doeltreffendheid: de mate waarin de gewenste prestaties en de beoogde maatschappelijke effecten van het beleid ook daadwerkelijk worden behaald.

Artikel 2 Onderzoeksfrequentie

Het college onderzoekt jaarlijks de doelmatigheid van de uitvoering van taken door de gemeente. Iedere gemeentelijke taak wordt minimaal eens in de acht jaar aan een dergelijke toets onderworpen.

Artikel 3 Onderzoeksplan

  • 1.

    Het college zendt ieder jaar uiterlijk vóór 31 december een onderzoeksplan naar de raad van de in het erop volgende jaar te verrichten onderzoeken naar de doelmatigheid en doeltreffendheid.

  • 2.

    Het onderzoeksplan geeft aan welke afzonderlijke onderwerpen onderzocht zullen worden. Daarbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij reguliere evaluaties die in de programmabegroting zijn voorzien.

Artikel 4 Voortgang onderzoeken

Het college rapporteert in de paragraaf bedrijfsvoering van het jaarverslag over de voortgang van de onderzoeken naar de doelmatigheid en doeltreffendheid.

Artikel 5 Rapportage

  • 1.

    De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage. Elke rapportage bevat tenminste een analyse van de onderzoeksresultaten en indien nodig aanbevelingen voor verbeteringen.

  • 2.

    De rapportage wordt ter kennisgeving aan de raad aangeboden.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2007. De verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Hof van Twente, zoals vastgesteld bij besluit van 15 november 2003, wordt ingaande genoemde datum ingetrokken.

Artikel 7 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: “Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid Hof van Twente 2007”.

 

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Hof van Twente d.d. 16 januari 2007.

 

De raad van de gemeente Hof van Twente,

de griffier, de voorzitter,

 

A.W. Averink, Drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Toelichting op de artikelen  

Artikel 2 Onderzoeksfrequentie

De verordening geeft invulling aan de wettelijke verplichting om onderzoek te verrichten naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van de wijze waarop de gemeentelijke taken worden uitgevoerd. De raad bepaalt, dat in een periode van 8 jaar, dat wil zeggen twee raadsperiodes, in beginsel alle gemeentelijke taken aan een dergelijk onderzoek worden onderworpen.Waar mogelijk worden onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid gelijktijdig uitgevoerd. Het verdient uit efficiëncyoverwegingen voorkeur aansluiting te zoeken bij reguliere beleidsevaluaties die plaatsvinden.

 

Artikel 3 Onderzoeksplan

De beslissing wat te onderzoeken is aan het college. Vanzelfsprekend zal de raad willen weten wat de plannen zijn, en ook gelegenheid willen hebben om deze te bespreken en als hij dat nodig acht invloed uit te oefenen. Hierin voorziet het onderzoeksplan, dat jaarlijks wordt opgesteld. Het onderzoeksplan moet een volledig beeld geven van de voorgenomen onderzoeken, zij het uiteraard nog globaal.De onderzoeken in het onderzoeksplan worden per onderzoek uitgewerkt. Het onderzoeksplan wordt aangeboden aan de raad, en de raad kan het ter bespreking agenderen, maar het wordt door het college vastgesteld. Onderzoeken kunnen in opdracht van het college worden uitgevoerd door het ambtelijke apparaat (al of niet met inbreng van deskundigheid van derden) of door derden. Indien de ambtelijke organisatie de onderzoeken uitvoert zullen in de onderzoeksopzet waarborgen dienen te worden ingebouwd, waarmee de onafhankelijkheid van de analyse en/of adviezen ter verbeteringen worden gegarandeerd.

 

Artikel 4 Voortgang onderzoek

De bedrijfsvoeringparagraaf van het jaarverslag dient inzicht te geven in de stand van zaken betreffende de uitvoering van het onderzoeksplan.

 

Artikel 5 Rapportage en gevolgtrekking

Met de instelling van de onderzoeken beoogt de gemeente de transparantie van gemeentelijk handelen te vergroten en de publieke verantwoording daarover te versterken. De bevindingen van de onderzoeken worden dan ook neergelegd in rapporten voor de raad, zoals voorgeschreven in artikel 213a, tweede lid, van de Gemeentewet. De rapporten dienen volgens artikel 197 tweede lid van de Gemeentewet te worden gevoegd bij de jaarrekening en het jaarverslag. Dat betreft uiteraard de verslagen die lopende het verslagjaar zijn afgerond. Het college zal echter, zodra een rapport is afgerond en vastgesteld, dit aan de raad ter kennisgeving toezenden. Daarbij geeft zij aan of, en zo ja op welke wijze, de conclusies uit de rapportage tot aanpassingen in de bedrijfsvoering hebben geleid.